ELMA SİRKESİNİ NASIL KULLANMALIYIM?

Haftanın merak edilen sorusu: Elma sirkesini nasıl kullanmalıyım?

28 Ağustos 2015 Cuma 11:34 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

Elma sirkesi, elmanın kendisinin veya kabuğunun bakteriler tarafından parçalanması (fermantasyonu) sonucunda oluşur. Fermantasyonun ilk aşamasında elmadaki şeker bakteriler tarafından parçalanarak alkole çevrilir. Bu yüzden sirke yaparken tatlı elmaları tercih edilir. İkinci aşamada alkolde parçalanır ve sirke ortaya çıkar. Sirke dediğimiz şey aslında içinde vitamin ve mineral de bulunan asitli sudur. Buna biz beslenme biliminde asetik asit deriz. Sirkenin şekerin kontrolüne yardımcı olduğunu gösteren birkaç bilimsel çalışma vardır. 2007 yılında, tip II diyabeti olan hastalarda yapılan bir çalışmada yatarken alınan iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabahki açlık şekerini yüzde 4-6 oranında düşürdüğü gösterilmiştir. Fakat elma sirkesinin insanlarda kolesterolü düşürdüğü, tansiyona iyi geldiği ve kalp hastalığını önlediği yolundaki bilgiler de ispat edilememiştir.

 

Sirke tüketimi ile kanserden koruma arasındaki ilişki de araştıran çalışmalar çelişkilidir. Bir çalışmada elma sirkesinin yemek borusu kanserini azalttığı gösterilmiş, bir başka çalışmada ise mesane kanseri oranlarını yükselttiği iddia edilmiştir. Sirkenin kilo kaybına yardımcı olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Sirke doygunluğu artırıp insüline ihtiyacı azaltmaktadır. Bu nedenle salata, çorba veya suyla karıştırarak sirkeyi uygun miktarda tüketmek zayıflamaya yardımcı olabilmektedir. Sirkeyi cildinize sürmeyin, siğil tedavisinde kullanmayın, her gün düzenli olarak tüketmek istiyorsanız günde iki tatlı kaşığından fazla içmeyin. Elma sirkesi de olsa tüm sirkeler neticede asittir. Kaşıkla içenlerin, arkasından suyla ağızlarını çalkalamaya dikkat etmeleri gerekir. Özellikle kendi yaptığınız sirkeleri sulandırmadan kaşıkla içmeniz doğru olmaz, mutlaka su veya meyve suyu ile seyretmelisiniz. Elma sirkesi en başta dişlerimiz için risk teşkil eder ayrıca yemek borusu ve mideyi de rahatsız edebilir. Bu nedenle tek başında değil besinlerle beraber tüketmeyi tavsiye ederim.

 

Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ

EN ÇOK OKUNANLAR

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

1 dakika okunma süresi
Bir Mirasın İzinde

Bir Mirasın İzinde

1 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

3 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

BUSE TERİM İLE SAĞLIKLI YAŞAM SOHBETİ

BUSE TERİM İLE SAĞLIKLI YAŞAM SOHBETİ

AZ UYUMAK KİLO ALDIRIYOR!

AZ UYUMAK KİLO ALDIRIYOR!

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

İYİ YAŞAM ETKİSİ

İYİ YAŞAM ETKİSİ

ŞİFA KAYNAĞI BAHARATLAR VE ÇAYLAR

ŞİFA KAYNAĞI BAHARATLAR VE ÇAYLAR

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

EVDE CİLT BAKIMI

EVDE CİLT BAKIMI

HAZMETTİRİCİ ÇAY TARİFİ

HAZMETTİRİCİ ÇAY TARİFİ

ŞİFA KAYNAĞI ÇÖREK OTU

ŞİFA KAYNAĞI ÇÖREK OTU