Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ne kadar ve ne sıklıkla tüketilmesi gerektiğinden, pişirme ve saklama koşullarına kadar kırmızı et hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

YAZAR: Betül Üstün
ABONE OL
5 Ekim 2021 Salı 15:17 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1. Ne Kadar ve Ne Sıklıkla Kırmızı Et Tüketilmeli?


Kırmızı et B12, çinko, demir, esansiyel aminoasitler açısından zengin bir besindir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki bir birey için gerekli olan besin öğelerinin büyük kısmını içerir. Tüketilmesi önerilen miktar ve sıklığı; cinsiyet, yaş, fizyolojik durum, hastalık durumu, kan bulguları gibi kişisel faktörler ile belirlenir. Sağlıklı beslenmek için günlük almamız gereken 50 kadar besin öğesi vardır. Bunu çeşitli besinlerin yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde dağıtıldığı bir beslenme ile sağlayabiliriz. Size öneriler için lütfen diyetisyeninize danışınız.

2. Kırmızı Etin Hazırlanması, Pişirilmesi ve Saklama Koşulları Hakkında;


Eti pişirmeye hazırlarken tahta doğrama tahtası yerine et için özel olarak ayırdığımız plastik doğrama tahtasının kullanılması besin zehirlenmelerinin önüne geçmek açısından önemlidir. Etlerin yüksek sıcaklıkta veya kızartılarak pişirilmesi kanserojen kimyasal maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Barbekü yapacaksanız etlerin ateşten 15 cm kadar üzerinde olmasını sağlayın. Et hemen tüketilmeyecekse buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda ise (-180 C) en fazla 3-4 ay saklayın. Buzdolabında çiğ et ile besinlerin temas etmemesine dikkat edin.

3. Kırmızı Et Tüketimimizin Çevresel Etkileri Hakkında;


Et tüketimimizi sınırlamak karbon ayak izimizi azaltmaya yardımcı olur. ABD'de yapılan araştırmalar, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinden zengin bir diyet (tipik Batı diyeti) yerine daha sınırlı miktarlarda kırmızı etin dahil olduğu bir diyetin takibi ile bir bireyin çevresel ayak izini %72 oranında azaltabileceğini göstermiştir.

4. Kırmızı Et ve İşlenmiş Et Ürünlerinin Çeşitli Hastalıklarla İlişkisi Hakkında;


Uzun zamanlı geriye dönük kohort çalışmalarına göre, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinden zengin bir diyetin, Tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, (özellikle kolorektal kanser olmak üzere) kanserin artmış riskiyle ilişkili olduğu bildirilmiş. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri yüksek oranda sodyum içerir. Fazla sodyum alımı hipertansiyona, kan basıncında artmaya neden olur. Kırmızı et yüksek oranda doymuş yağ asitleri içerir. Doymuş yağ asitlerinin fazla tüketimi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Bu yağ asitlerinin günlük olarak alımının sınırlanması gerekir.

En İyi 5 Vegan Protein Kaynağı

Hem Uzun Süre Tok Kalın Hem de Kilo Verin

Vegan Beslenme Hakkında Her Şey

EN ÇOK OKUNANLAR

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

9 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

3 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi
"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

2026 Michelin Guide Türkiye: Yıldızlarla Devam Eden ve Yeni Yüzlerle Zenginleşen Sahne
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2026 Michelin Guide Türkiye: Yıldızlarla Devam Eden ve Yeni Yüzlerle Zenginleşen Sahne

Mekan Önerisi: Canella Bakery
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati