Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ne kadar ve ne sıklıkla tüketilmesi gerektiğinden, pişirme ve saklama koşullarına kadar kırmızı et hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

YAZAR: Betül Üstün
ABONE OL
5 Ekim 2021 Salı 15:17 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1. Ne Kadar ve Ne Sıklıkla Kırmızı Et Tüketilmeli?


Kırmızı et B12, çinko, demir, esansiyel aminoasitler açısından zengin bir besindir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki bir birey için gerekli olan besin öğelerinin büyük kısmını içerir. Tüketilmesi önerilen miktar ve sıklığı; cinsiyet, yaş, fizyolojik durum, hastalık durumu, kan bulguları gibi kişisel faktörler ile belirlenir. Sağlıklı beslenmek için günlük almamız gereken 50 kadar besin öğesi vardır. Bunu çeşitli besinlerin yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde dağıtıldığı bir beslenme ile sağlayabiliriz. Size öneriler için lütfen diyetisyeninize danışınız.

2. Kırmızı Etin Hazırlanması, Pişirilmesi ve Saklama Koşulları Hakkında;


Eti pişirmeye hazırlarken tahta doğrama tahtası yerine et için özel olarak ayırdığımız plastik doğrama tahtasının kullanılması besin zehirlenmelerinin önüne geçmek açısından önemlidir. Etlerin yüksek sıcaklıkta veya kızartılarak pişirilmesi kanserojen kimyasal maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Barbekü yapacaksanız etlerin ateşten 15 cm kadar üzerinde olmasını sağlayın. Et hemen tüketilmeyecekse buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda ise (-180 C) en fazla 3-4 ay saklayın. Buzdolabında çiğ et ile besinlerin temas etmemesine dikkat edin.

3. Kırmızı Et Tüketimimizin Çevresel Etkileri Hakkında;


Et tüketimimizi sınırlamak karbon ayak izimizi azaltmaya yardımcı olur. ABD'de yapılan araştırmalar, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinden zengin bir diyet (tipik Batı diyeti) yerine daha sınırlı miktarlarda kırmızı etin dahil olduğu bir diyetin takibi ile bir bireyin çevresel ayak izini %72 oranında azaltabileceğini göstermiştir.

4. Kırmızı Et ve İşlenmiş Et Ürünlerinin Çeşitli Hastalıklarla İlişkisi Hakkında;


Uzun zamanlı geriye dönük kohort çalışmalarına göre, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinden zengin bir diyetin, Tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, (özellikle kolorektal kanser olmak üzere) kanserin artmış riskiyle ilişkili olduğu bildirilmiş. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri yüksek oranda sodyum içerir. Fazla sodyum alımı hipertansiyona, kan basıncında artmaya neden olur. Kırmızı et yüksek oranda doymuş yağ asitleri içerir. Doymuş yağ asitlerinin fazla tüketimi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Bu yağ asitlerinin günlük olarak alımının sınırlanması gerekir.

En İyi 5 Vegan Protein Kaynağı

Hem Uzun Süre Tok Kalın Hem de Kilo Verin

Vegan Beslenme Hakkında Her Şey

EN ÇOK OKUNANLAR

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler
Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

13 dakika okunma süresi
ALEM 30. Yıl Daveti
ALEM 30. Yıl Daveti

ALEM 30. Yıl Daveti

1 dakika okunma süresi
Nasıl Vegan Oldum?
Nasıl Vegan Oldum?

Nasıl Vegan Oldum?

28 dakika okunma süresi
77. BAFTA Film Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı
77. BAFTA Film Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

77. BAFTA Film Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

1 dakika okunma süresi
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri
Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri

Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri
Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri
2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Paris'in En Trend 5 Restoranı
Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri
Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri

Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri

Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri
Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri

Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri