Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ne kadar ve ne sıklıkla tüketilmesi gerektiğinden, pişirme ve saklama koşullarına kadar kırmızı et hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

YAZAR: Betül Üstün
ABONE OL
5 Ekim 2021 Salı 15:17 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1. Ne Kadar ve Ne Sıklıkla Kırmızı Et Tüketilmeli?


Kırmızı et B12, çinko, demir, esansiyel aminoasitler açısından zengin bir besindir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki bir birey için gerekli olan besin öğelerinin büyük kısmını içerir. Tüketilmesi önerilen miktar ve sıklığı; cinsiyet, yaş, fizyolojik durum, hastalık durumu, kan bulguları gibi kişisel faktörler ile belirlenir. Sağlıklı beslenmek için günlük almamız gereken 50 kadar besin öğesi vardır. Bunu çeşitli besinlerin yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde dağıtıldığı bir beslenme ile sağlayabiliriz. Size öneriler için lütfen diyetisyeninize danışınız.

2. Kırmızı Etin Hazırlanması, Pişirilmesi ve Saklama Koşulları Hakkında;


Eti pişirmeye hazırlarken tahta doğrama tahtası yerine et için özel olarak ayırdığımız plastik doğrama tahtasının kullanılması besin zehirlenmelerinin önüne geçmek açısından önemlidir. Etlerin yüksek sıcaklıkta veya kızartılarak pişirilmesi kanserojen kimyasal maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Barbekü yapacaksanız etlerin ateşten 15 cm kadar üzerinde olmasını sağlayın. Et hemen tüketilmeyecekse buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda ise (-180 C) en fazla 3-4 ay saklayın. Buzdolabında çiğ et ile besinlerin temas etmemesine dikkat edin.

3. Kırmızı Et Tüketimimizin Çevresel Etkileri Hakkında;


Et tüketimimizi sınırlamak karbon ayak izimizi azaltmaya yardımcı olur. ABD'de yapılan araştırmalar, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinden zengin bir diyet (tipik Batı diyeti) yerine daha sınırlı miktarlarda kırmızı etin dahil olduğu bir diyetin takibi ile bir bireyin çevresel ayak izini %72 oranında azaltabileceğini göstermiştir.

4. Kırmızı Et ve İşlenmiş Et Ürünlerinin Çeşitli Hastalıklarla İlişkisi Hakkında;


Uzun zamanlı geriye dönük kohort çalışmalarına göre, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinden zengin bir diyetin, Tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, (özellikle kolorektal kanser olmak üzere) kanserin artmış riskiyle ilişkili olduğu bildirilmiş. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri yüksek oranda sodyum içerir. Fazla sodyum alımı hipertansiyona, kan basıncında artmaya neden olur. Kırmızı et yüksek oranda doymuş yağ asitleri içerir. Doymuş yağ asitlerinin fazla tüketimi kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Bu yağ asitlerinin günlük olarak alımının sınırlanması gerekir.

En İyi 5 Vegan Protein Kaynağı

Hem Uzun Süre Tok Kalın Hem de Kilo Verin

Vegan Beslenme Hakkında Her Şey

EN ÇOK OKUNANLAR

Haftanın Stil İlhamı: Bikiniler
Haftanın Stil İlhamı: Bikiniler

Haftanın Stil İlhamı: Bikiniler

1 dakika okunma süresi
Rachel Araz x Koton Koleksiyon Daveti
Rachel Araz x Koton Koleksiyon Daveti

Rachel Araz x Koton Koleksiyon Daveti

1 dakika okunma süresi
Disney Plus'ta İzleyebileceğiniz En İyi Filmler
Disney Plus'ta İzleyebileceğiniz En İyi Filmler

Disney Plus'ta İzleyebileceğiniz En İyi Filmler

20 dakika okunma süresi
Cartier'nin Yeni Mücevher Koleksiyonu
Cartier'nin Yeni Mücevher Koleksiyonu

Cartier'nin Yeni Mücevher Koleksiyonu

1 dakika okunma süresi
ALEM Summer Weekend / MINI ile BIG LOVE Terrarium Workshop
ALEM Summer Weekend / MINI ile BIG LOVE Terrarium Workshop

ALEM Summer Weekend / MINI ile BIG LOVE Terrarium Workshop

1 dakika okunma süresi
2022 Yaz Moda Trendleri
2022 Yaz Moda Trendleri

2022 Yaz Moda Trendleri

1 dakika okunma süresi
Haftanın Stil İlhamı: Saten Elbiseler
Haftanın Stil İlhamı: Saten Elbiseler

Haftanın Stil İlhamı: Saten Elbiseler

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Pratik 5 Porridge Tarifi
Pratik 5 Porridge Tarifi

Pratik 5 Porridge Tarifi

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri
Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri
Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri

Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri

İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?
İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?

İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?

Michelin Yıldızı Nedir? Michelin Yıldızlı Restoranlar Listesi
Michelin Yıldızı Nedir? Michelin Yıldızlı Restoranlar Listesi

Michelin Yıldızı Nedir? Michelin Yıldızlı Restoranlar Listesi

Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?
Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri
Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri

Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?
Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri
Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri
Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely
Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely

Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely