Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Yeterli ve doğru lif alımının bağırsakların iyi çalışmasını sağlamak dışında hızlı kan şekeri düşmesine karşı vücudu koruduğunu biliyor muydunuz? Peki, soğanın osteoporoz riskini azalttığını duymuş muydunuz? Dr. Ayça Kaya meyve ve sebze tüketimi hakkında bilinmeyenler açıklıyor.

YAZAR: Dr. Ayça Kaya
ABONE OL
26 Ocak 2021 Salı 13:36 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

1. Yeterli ve doğru lif alımı sadece bağırsakların iyi çalışması için değil aynı zamanda hızlı kan şekeri düşmesine karşı da vücudu koruyor. Bu durumda kişi daha az sinirlenir ve tahammüllü olur. Ayrıca kan şekerini dengelediği için tokluk süresini uzatıp, iştah kontrolümüzü sağlamaya da yardımcı oluyor.

2. Yüksek lifli beslenme aynı zamanda kolesterol seviyelerinin azalmasına yardımcı olarak kalp-damar sağlığını koruyor. Lif oranı yüksek yiyecekleri de baş tacı yapmak gerekiyor. Kereviz, pırasa, ıspanak, brokoli, bamya, enginar, kivi, kayısı, armut, marul ve kuru baklagiller bunlardan bazıları.

3. Her sebze ve meyve yetiştikleri sezonda daha lezzetli olmakla beraber, daha kaliteli vitamin, mineral yapısına da sahip. Meyve ve sebzelerin kalori değeri yaz veya kış mevsimine ait olmasına göre değişiklik göstermez. Her bir sebze ve meyvenin, birer porsiyon miktarının kalorisi yaklaşık olarak aynı. Örneğin yaz sebzesi olan kabak ve kış sebzesi olan karnabaharın kalorisini karşılaştığımızda 100’er gramlarında 5 kalorilik bir fark olduğunu görüyoruz.

4. Sebzeleri mümkün olduğu kadar az pişirmek ve diri bırakmak daha doğru. Çünkü sebze yemeklerini gereğinden fazla pişirmek vitamin ve mineral kayıplarına yol açıyor. Sebzelerin besin değerinin en çok korunduğu yöntem buharda pişirme. Bu şekilde sebzelerden suya vitamin ve mineral geçişi olmaz. Ayrıca bu yöntemle daha az ısıya maruz kalacakları için, özellikle A, C ve E vitaminleri kaybı en aza indirilerek antioksidan değerlerinin korunmasına yardımcı olur.

5. Sebze ve meyveler için buharda pişirmenin yanında fırında ve soteleme yöntemleri de tercih edilebilir. Eğer haşlama yöntemini tercih ederseniz suyunu dökmeyip çorbalarda veya diğer yemeklerde kullanmanızı öneririm. Ayrıca, bazı sebzelerin piştikçe faydalarının arttığını da belirtmeliyim. Örneğin, domateste bulunan likopen veya balkabağında bulunan A vitaminin faydası ısıya maruz kalınca artmaktadır.

6. Bazı tropikal meyveler, ülkemizdeki talebin artmasıyla beraber topraklarımızda yetiştirilmeye başladı. Bunlardan biri de çok faydalı yağ asitleri içeren ve K vitamininden oldukça zengin olan avokado. Antalya, Mersin gibi güney illerimizde çokça yetiştiriliyor. Ülkemizde yaygınlaşan bir diğer meyve ise kumkuat. Yüksek oranda C vitamini içeren bu meyve, Rize’de yetiştiriliyor.

7. Soğan, trigliserit ve kolesterol düzeylerini azaltan antioksidanlar içerdiği için kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Bunun yanında, kükürt ve kuersetinin içerdiğinden kan şekerinin dengelenmesini de sağlıyor. Yüksek lif içerdiği için de sindirim sistemini destekliyor. Ayrıca, güçlü bir prebiyotik kaynağı. Yani, bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyici özellikte. Başka bir faydası ise kemik yoğunluğunu arttırması. O yüzden, osteoporoz riskini azaltıcı etki gösterebilir.

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemine Nasıl Sahip Olunur?

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

Bağışıklık Güçlendiren 11 Tarif

EN ÇOK OKUNANLAR

2021'in En Stil Sahibi Çiftleri
2021'in En Stil Sahibi Çiftleri

2021'in En Stil Sahibi Çiftleri

1 dakika okunma süresi
2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri
2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri

2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri

1 dakika okunma süresi
Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti
Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti

Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti

1 dakika okunma süresi
Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları
Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları

Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları

1 dakika okunma süresi
2021 Aralık Ayı Burç Yorumları
2021 Aralık Ayı Burç Yorumları

2021 Aralık Ayı Burç Yorumları

32 dakika okunma süresi
2022 Yılının En Şanslı Burçları
2022 Yılının En Şanslı Burçları

2022 Yılının En Şanslı Burçları

8 dakika okunma süresi
Chiara de Rocchi'nin Tasarımları Istanbul Gallery Week'te
Chiara de Rocchi'nin Tasarımları Istanbul Gallery Week'te

Chiara de Rocchi'nin Tasarımları Istanbul Gallery Week'te

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İncirin Besin Değeri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İncirin Besin Değeri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İncirin Besin Değeri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları
Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları

10 Adımda Kahvaltının Önemi
10 Adımda Kahvaltının Önemi

10 Adımda Kahvaltının Önemi

Neden Nar Tüketmeliyiz?
Neden Nar Tüketmeliyiz?

Neden Nar Tüketmeliyiz?

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?
Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?
Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları
Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları

Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları

Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?
Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?

Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?

Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?
Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?

Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?

Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?

Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler
Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler

Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler