Yaz mevsiminin en sıcak günlerinde, sanat dünyası yine dopdolu. Bu ay, zamansız eserlerden cesur anlatılara kadar uzanan zengin bir sergi takvimine ev sahipliği yapıyor. Farklı disiplinlerin bir araya geldiği bu seçkide; bazen bir fırça darbesinde derin bir hikâyeye, bazen de modern bir formda yeni bir bakış açısına rastlamak mümkün. Sanatın dönüştürücü etkisini hissetmek ve temmuz sıcağını galerilerin dingin atmosferinde solumak isteyenler için bu ay, keşfetmeye değer pek çok sergiyle dolu. İşte temmuz ayının ilham veren durakları...
Pera Müzesi, 20. yılı kapsamında Kütahyalı seramik ustası Minas Avramidis'in üretimlerine odaklanan yeni sergisiyle, çini ve seramik sanatına farklı bir bakış sunuyor. Sıradışı Minas: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Esin ve Yeniliğin Hikâyesi başlıklı sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başında figürlü anlatımları ve özgün kompozisyonlarıyla dikkat çeken Avramidis'in eserlerini odağına alıyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'ndan seçilen 54 parçanın yanı sıra, ilk kez birlikte sergilenen Sotiris Christidis taş baskıları ve Genovefa serisiyle birlikte, sanatçının gelenekle hayal gücünü buluşturan anlatı dünyasına kapsamlı bir bakış sunuluyor. Kütahya'dan Selanik'e uzanan bir zanaat yolculuğunu görünür kılan sergi, çiniciliğe yalnızca teknik değil, kültürel ve duygusal bir bağlamdan da yaklaşarak, anlatının seramik yüzeydeki izini sürüyor.
Tarih: 28 Mayıs'tan itibaren
Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Caddesi, No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, mimar, seyyah ve gözlemci Arif Hikmet Koyunoğlu'nun yaşamına ve gözünden şekillenen bir döneme ışık tutan fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Koyunoğlu'nun Sanâyi-i Nefîse Mektebi'ndeki öğrencilik yıllarından başlayarak Anadolu'nun farklı şehirlerinde geçen yaşamını, mimarlığın ötesine geçen çok yönlü kişiliğini ve erken Cumhuriyet dönemine dair izlenimlerini kendi çektiği fotoğraflar aracılığıyla aktarıyor. Köklü bir Osmanlı ailesinden gelen, Etnografya Müzesi gibi simgesel yapıları tasarlayan Koyunoğlu, aynı zamanda Balkanlar'dan mülteci kamplarına uzanan yolculuklarında gündelik hayatı ve toplumsal dönüşümleri belgeleyerek, Türkiye'nin modernleşme sürecine dair görsel bir hafıza oluşturdu. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Arif Hikmet Koyunoğlu Fotoğraf Koleksiyonu'ndan derlenen ve ilk kez kapsamlı biçimde bir araya getirilen bu arşiv, hem kişisel bir tanıklığın hem de kolektif bir geçmişin izlerini taşıyor. Sergi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Galerisi'nde ziyaret edilebilir.
Tarih: 19 Haziran'dan itibaren
Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Caddesi, No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul
Ruzy Gallery'nin bireysel sanat pratiğini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği araştırma odaklı ilk Misafir Sanatçı Programı'nın konuğu Polonyalı sanatçı Kamila Bednarska oluyor. Sanatçının İstanbul'da geliştirdiği Deep Blue projesi; hareket kavramını fiziksel, duygusal ve varoluşsal boyutlarıyla ele alırken, resim, baskı ve tekstil sanatını mavi renginin etrafında buluşturuyor. Üç haftalık rezidans sürecinde üretilen eserler, 3 Temmuz'da Ruzy Gallery'deki solo sergide izleyiciyle buluşuyor. Ayrıca 25 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen açık atölye günlerinde sanatçının yaratım süreci yakından izlenebiliyor. Disiplinlerarası etkileşimi ve sanat üretiminde şeffaflığı hedefleyen Ruzy Gallery, yıl boyu değişen sergi programları ve sanatçılara sunduğu kapsamlı destekle sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.
Tarih: 25 Haziran – 3 Temmuz 2025
Adres: Suadiye Mahallesi, Müzeyyen Sokak, No:4/1 İç Kap
Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) ziyarete açılan Bilinç Akışı sergisi, Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar kökenli ressam Ömer Onay'ın 40 yılı aşkın sanat serüveninden süzülen soyut ve figüratif eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Mehmet Lütfi Şen küratörlüğünde hazırlanan ve 19 Haziran – 6 Temmuz 2025 tarihleri arasında görülebilecek sergi; Onay'ın kimlik, aidiyet ve otobiyografik hafızadan beslenen, kaligrafi estetiği ve grafiksel detaylarla zenginleşen kompozisyonlarıyla izleyiciyi içsel bir yolculuğa davet ediyor. Modern bir zarafetle şekillenen bu özgün anlatım, müziğin ve ritmin izinde, düşünsel derinliği görsel bir dile dönüştürüyor.
Tarih: 19 Haziran – 6 Temmuz 2025
Adres: Gümüşsuyu Mahallesi, Mete Caddesi, No: 2 Beyoğlu/İstanbul
Eda Soylu ve Hatice Utkan'ın şiir ile sanatı iç içe geçirdikleri Balığın Karnında başlıklı sergisi, Barın Han'ın üç katına yayılıyor. Resim, heykel, şiir ve yerleştirmeler aracılığıyla zihin, beden, ruh, varlık ve birlik kavramlarını felsefi bir zeminle ele alan sergi, yazı ve görsellik arasında tarihsel bir bağ kurarken, kadimle çağdaşı bir araya getiriyor ve izleyiciyi disiplinler arası bir yolculuğa davet ediyor. Bu yolculukta Barış Baykan, Mert Onur, Esra Özkalkan, Nur Soylu, Berke Cem Sönmez, Gözde Tolan ve Kaan Urgancıoğlu da ses, video, mozaik, ebru ve metal gibi farklı mecralarla sergiye katkıda bulunuyor.
Tarih: 24 Nisan – 19 Temmuz 2025
Adres: Binbirdirek, Boyacı Ahmet Sokak, No:4, 34122 Fatih/İstanbul
Sanat ve gastronomiyi aynı mekânda buluşturan Galeri Bu'nun MASADA sergi serisinin ikinci edisyonu MASADA: II, izleyiciyle buluşuyor. E. Ezgi Özer küratörlüğündeki sergide, Studio Pinprick'in detaycı ve kurgusal anlatımıyla Umut Yalım'ın sadeliği ve durumsallığı merkeze alan yaklaşımı arasında kurulan kontrast dikkat çekerken, sergiye eşlik eden özel tatlar ise Buffett şefi Merve Şeker Yalım tarafından her sanatçının pratiğine özgü şekilde tasarlanıyor. Sanat ile yemeğin çok katmanlı ilişkisine odaklanan bu yaklaşım, izleyicilere hem görsel hem de duyusal bir deneyim alanı sunuyor.
Tarih: 26 Nisan – 20 Temmuz 2025
Adres: Şahkulu, Serdar-ı Ekrem Caddes, No:11, 34421 Beyoğlu/İstanbul
Ahmet Güneştekin'in Kayıp Alfabe sergisi, temmuz ayında da Artİstanbul Feshane'de izlenebilecek. Christoph Tannert'in küratörlüğünde gerçekleşen bu sergi, Güneştekin'in son dönem eserlerinden oluşan en kapsamlı sergi. Sergide, sanatçının büyük ölçekli heykelleri, mitolojik unsurlar ve ses-video enstalasyonları gibi farklı disiplinlerden eserler yer alıyor.
Tarih: 17 Ocak – 20 Temmuz 2025
Adres: Nişanca Mah. Yavedut Cad. Eyüpsultan/İstanbul
Sanatçı Vuslat'ın, küratör Paolo Colombo iş birliğiyle hazırladığı sergi, 25 Mayıs–25 Temmuz 2025 tarihleri arasında Troya Müzesi'nde izleyiciyle buluşuyor. Troya Kazısı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ve Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük'ün davetiyle gerçekleşen sergi, Homeros'un İlyada'sından ilhamla, savaş, barış, mit ve hafıza üzerine düşünmeye çağırıyor. Vuslat'ın Bayburt'tan topladığı toprak ve taşlarla yaptığı çizimlerinden, doğanın dönüşümünü simgeleyen gümüş kaplama formlara; uçan kuşları anımsatan seramik heykellerden, ilk kez izleyiciyle buluşan kinetik formlara kadar birçok yeni eser Troya'nın kültürel mirasıyla diyalog kuruyor.
Tarih: 25 Mayıs – 25 Temmuz 2025
Adres: Tevfikiye, Merkez/Çanakkale
Mahmut Karatoprak'ın 50. kişisel sergisi Kır İğdesi, Decollage Art Space'te geçmişin izlerini taşıyan kadın figürlerinin kararlılığını geleceğe taşırken, sanatçının geçmiş ve gelecek arasındaki ilişkiyi düşsel bir anlatımla yorumladığı eserlerini bir araya getiriyor. Kayseri bağlarının görsel hafızasında yer etmiş kır iğdesi bitkisini hem kişisel hem de simgesel bir öğe olarak merkezine alan sergi, sanatçının lirik bir dil ve çağdaş ikonografiyle şekillendirdiği üretimlerinde sıradan nesneleri yeni anlamlarla buluşturuyor. Böylece izleyiciyi zamansal sınırların silikleştiği bir düşünce alanına davet ediyor.
Tarih: 6 Mayıs – 27 Temmuz 2025
Adres: Suadiye Mahallesi, Müzeyyen Sokak, No:4/1 İç Kapı No:1, 34740 Kadıköy/İstanbul
Türkiye'nin çağdaş sanat sahnesinde köklü bir yere sahip olan Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, 43. yılında küratör Ceren Erdem'in rehberliğinde "dostluk" kavramını merkeze alan bir seçkiyle kapılarını açıyor. Resim ve Heykel Müzeleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen sergide, jüri değerlendirmesi sonucunda belirlenen 27 genç sanatçının işleri bir araya geliyor. Bu yılki sergi, dostluğu yalnızca bireysel bir duygu değil; doğayla, hayvanlarla, nesnelerle ve insan olmayan varlıklarla kurulan ilişkiler üzerinden politik ve ekolojik bir yaşam örgütlenmesi olarak ele alıyor. Ceren Erdem'in de belirttiği gibi sergi, paylaşım, dayanışma ve birlikte var olmanın alternatif yollarını araştırıyor; dostluğu dünyayla başka bir ilişki kurma biçimi olarak yeniden düşünmeye davet ediyor. Genç sanatçılara görünürlük kazandırmayı ve onların üretimlerine alan açmayı hedefleyen bu önemli buluşma, izleyicileri hem duygusal hem de düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor.
Tarih: 30 Mayıs – 31 Temmuz 2025
Adres: Şehit Muhtar, İstiklal Caddesi, No:8, Beyoğlu/İstanbul
GeoGallery ve Galeri Siyah Beyaz iş birliğiyle GeoGallery'de gerçekleşen Hayat Tek Bir Çerçeveye Sığar mı? sergisi, farklı kuşaklardan Semiramis Pekkan, Mahmut Anlar ve Berk Kır'ın ortak bir görsel düşünce ve hafıza alanında buluşmasına odaklanıyor. Sergi, ses yerine sessizliğe, mimari yerine içsel mekânlara yaslanarak izleyiciyle imgeler üzerinden bir diyalog kuruyor. Mahmut Anlar, fotoğraf yüzeyine malzeme ile müdahalede bulunarak mekânsal bir anlatı oluştururken, Berk Kır, kamuya mal olmuş bir figür olan Semiramis Pekkan'a dair imgeleri dönüştürerek yüzün ardındaki görünmeyen katmanları, duygusal izleri ve kırılganlıkları görünür kılıyor. İçsel bir arşiv niteliğindeki bu buluşma, tanıdık bir simadan yola çıkarak izleyiciyi bellek, sezgi ve imgelerle örülü bir yolculuğa davet ediyor.
Tarih: 9 Mayıs – 31 Temmuz 2025
Adres: Evliya Çelebi, Meşrutiyet Caddesi, No:94 K.1-2, D.1-2, 34430 Beyoğlu/İstanbul
Özlem Yenigül'ün birey ile mekân ilişkisini farklı katmanlardan ele aldığı ikinci kişisel sergisi Yerle "Bir" Olmak, 11 Temmuz – 3 Ağustos 2025 tarihleri arasında Anna Laudel Bodrum'da sanatseverlerle buluşuyor. Aidiyet kavramını evin ötesine taşıyarak ikinci ve üçüncü mekânlarla kurulan bağı sorgulayan sanatçı, yüksek baskı, hand-tufting ve punch dokuma gibi tekniklerle ürettiği eserlerinde "yer" in hem fiziksel hem de duygusal sınırlarını araştırıyor. Sergi, mekânla bütünleşme fikrini merkezine alırken, büyük ölçekli duvar yerleştirmesiyle galeri içinden dış mekâna taşan bir anlatım kuruyor ve izleyiciyi görsel, düşünsel bir keşfe davet ediyor.
Tarih: 11 Temmuz – 3 Ağustos 2025
Adres: Zai Yaşam, Halide Edip Adıvar Caddesi, No:7, Çırkan Mahallesi/Konacık/Bodrum/Muğla
Salt Beyoğlu'nun mutfak alanında ziyarete açılan Anadolu'nun Bitki Mirası sergisi, botanik illüstrasyonlar aracılığıyla Anadolu'nun zengin bitki çeşitliliğine ışık tutuyor. Türkiye'den 47 bitki ressamının 80 eserinin yer aldığı sergide, çizimlerin yanı sıra herbaryum örnekleri, tarihsel belgeler ve nadir eserler de bulunuyor. Flora Araştırmaları Derneği bünyesindeki Bitki Ressamları Komitesi (BİRET) iş birliğiyle hazırlanan sergi, American Society of Botanical Artists tarafından düzenlenen Botanical Art Worldwide 2025 programı kapsamında gerçekleşiyor. 10 Ağustos'a kadar görülebilecek olan seçki, sanayileşmiş üretim modellerinin tehdit ettiği tarımsal çeşitlilik karşısında yerel bitki türlerinin taşıdığı genetik ve kültürel mirası görünür kılmayı hedefliyor.
Tarih: 30 Mayıs – 10 Ağustos 2025
Adres: Arap Cami, Bankalar Caddesi, No:11, 34420 Beyoğlu/İstanbul
Guido Casaretto'nun Başıboşlar, Gergedanlar ve Yanlış Anlamalar Hakkında başlıklı kişisel sergisi, Osmanlı sultanının Venedik doçesinden tek boynuzlu at talep ettiğine dair tarihsel bir anlatıdan yola çıkıyor. Sanatçının mekâna taşıdığı bronz döküm kalıpları ve YUNT çevresinden topladığı atık malzemelerle şekillenen bir üretim sürecine odaklanıyor. Sergi süresince izleyicilerin tanıklığına açık olarak ilerleyen bu süreç, bireysel üretimle toplumsal etkileşimi bir araya getirirken, Casaretto'nun tekrar, kopyalama ve dönüşüm üzerinden yürüttüğü araştırmalar da tarihsel imgelerle çağdaş deneyimleri buluşturuyor. Antik dönemden günümüze uzanan atlı heykel geleneği, sanatçının yorumuyla zafer anlatılarından arındırılmış, binicisiz ve anti-kahraman bir formda yeniden şekillenirken; sergi, hem kişisel belleğe hem Akdeniz'in ortak kültürel geçmişine dair düşünsel bir alan açıyor.
Tarih: 10 Mayıs – 15 Ağustos 2025
Adres: Hasanpaşa, Fatih Bulvarı, No: 33, 34920 Sultanbeyli/İstanbul
Pera Müzesi'nin 20'nci yılı kapsamında düzenlenen Çok İş Var Yapacak sergisi, fotoğrafçı, çevirmen, belgeselci ve şair Samih Rifat'ın disiplinler arası üretimini ve entelektüel dünyasını vurguluyor. Küratörlüğünü Serhan Ada'nın üstlendiği sergide Rifat'ın fotoğrafları, çizimleri, defterleri, şiirleri ve müziğe olan ilgisi bir araya getirilerek sanatçının düşünsel yolculuğu aktarılıyor. Aynı zamanda Pera Müzesi'nin kurucu sanat danışmanı olarak Henri Cartier-Bresson ve Josef Koudelka gibi isimlerin sergilerine katkıda bulunan Rifat'ın antik dünyaya ilgisi ve çeviri anlayışı da serginin odak noktalarından biri olarak öne çıkıyor.
Tarih: 20 Mart – 17 Ağustos 2025
Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Caddesi, No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul
Kanada doğumlu, New York'ta yaşayan sanatçı Marcel Dzama'nın Türkiye'deki ilk kişisel sergisi Ay Işığıyla Dans, sanatçının çok yönlü pratiğine ışık tutuyor. Küratörlüğünü Alistair Hicks'in üstlendiği sergi Dzama'nın yönetim eleştirisi, çevresel yıkım ve savaşın yol açtığı felaketler gibi konuları ele alırken kullandığı satranç metaforu ve kara mizahi anlatımı öne çıkarıyor. Çizim, resim, diorama, kukla, kostüm, sahne tasarımı, film, fanzin ve heykel gibi farklı disiplinleri bir araya getiren sanatçı, eserlerinde popüler kültür ve sanat tarihine göndermeler yaparak katmanlı bir anlatı sunuyor. Sergi, Dzama'nın Raymond Pettibon gibi sanatçılarla ortak çalışmalarını da içeren, geniş ilgi alanlarını ve kendine özgü üslubunu yansıtan bir seçki sunuyor.
Tarih: 20 Mart – 17 Ağustos 2025
Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Caddesi, No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul
İstanbul Havalimanı'nın kültür ve sanat merkezi İGA ART Galeri, "Solo" serisinin ilk sergisi Fahrelnissa Zeid ile Karşılaşma ile uluslararası yolcuları Türkiye'nin önemli sanat mirasıyla buluşturuyor. Dış Hatlar Terminali'nde ziyaret edilebilecek sergi, 20. yüzyılın önde gelen sanatçılarından Fahrelnissa Zeid'in 1960 tarihli özel bir koleksiyona ait yağlıboya eserini merkeze alıyor. Zeid'in yaşamına ve sanatına dair belge, fotoğraf, video ve metinlerle zenginleştirilen sergi, yalnızca bir yapıt üzerinden anlam evreni kurmayı amaçlayan "Solo" serisinin ilk adımını oluşturuyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Marcus Graf'ın üstlendiği sergi, izleyiciyi dikkatle bakmaya ve sanatla derin bir bağ kurmaya davet ediyor.
Tarih: 30 Mayıs – 31 Ağustos 2025
Adres: Tayakadın Mah. Ulubatlı Hasan Caddesi, No:255 İGA Kampüs Arnavutköy/İstanbul
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ile Bor Sanat işbirliğiyle düzenlenen Hancan Sanat Koleksiyonu'ndan özel bir seçki sunan Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ sergisi, sanatçının farklı dönemlerine ait eskiz ve guaj çalışmalarının yanı sıra yakınlarının anlatıları ve eleştirel metinleriyle Fikret Muallâ'nın yaşamına dair derin bir bakış sunuyor. Küratörlüğünü Ebru Nalan Sülün'ün üstlendiği sergi kapsamında hazırlanan ve Ebru Nalan Sülün ile Pelin Okvuran tarafından yayına hazırlanan sergi kitabı da sanatseverlerle buluşuyor. Ziyaretçileri, Muallâ'nın yaşam öyküsünden yola çıkarak sanatını anlamaya davet eden kitapta; Zeynep Yasa Yaman, Seda Yavuz, Necmi Sönmez, Nedim Gürsel, Youki Desnos ve Ayşe Nahide Yılmaz'ın da metinleri yer alıyor. Söyleşi programıyla desteklenen ve 7 Eylül 2025'e dek devam edecek sergi, hem yazılı arşiv hem de görsel seçkiler aracılığıyla Fikret Muallâ'nın sanatıyla hayatı arasındaki sınırları yeniden düşünmeyi amaçlıyor.
Tarih: 28 Şubat – 7 Eylül 2025
Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sokak, No:10 Altındağ/Ankara
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin "Nâzım Hikmet Yılı" kapsamında 9 Mayıs–9 Eylül 2025 tarihleri arasında düzenlediği ve küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu'nun üstlendiği Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim sergisi; Şefik Bursalı Sanat Galerisi'nde Nâzım Hikmet'in yaşamı, eserleri ve politik duruşunu metin ve görsellerle belgeleyen dokümanter bir anlatı sunarken, Tayyare Kültür Merkezi'nde ise Ahmet Merey Koleksiyonu başta olmak üzere Ayşe Yaltırım ve birçok sanatçının Nâzım'a dair duygu ve düşünsel bağlarını yansıtan eserlerini bir araya getirerek şairin çok yönlü dünyasını sanat aracılığıyla yeniden keşfetmeyi amaçlıyor.
Tarih: 9 Mayıs – 9 Eylül 2025
Adres: Zafer Mahallesi, Ankara Yolu Caddesi, C Blok No:1 PK:16080 Osmangazi/Bursa
Kaz Dağları'nın büyüleyici doğasında, Simurg Inn ve x-ist iş birliğiyle hayata geçirilen Walls Embraced sergisi, Ali Bilge Akkaya, Ansen, Aylin Zaptçıoğlu, Murat Palta gibi 11 çağdaş sanatçının eserlerini kentten uzak, doğayla bütünleşmiş bir ortamda sanatseverlerle buluşturuyor. Yaz boyunca Simurg Inn'in taş duvarlı odaları, ahşap terasları ve ortak yaşam alanları sanatla yeniden şekillenerek, geleneksel sergi anlayışının ötesine geçen deneyimlere sahne oluyor. Aristoteles'in doğa ve sanat ilişkisini temel alan felsefi yaklaşımından ilhamla kurgulanan sergi, sanatın doğayla kurduğu çok katmanlı diyaloğu görünür kılarken, mekânın ruhunu da bir anlatı unsuruna dönüştürüyor. Politik göndermelerden mitolojik referanslara uzanan bu seçki, sanatın sadece izlenmekle kalmayıp doğayla ve yaşamla birlikte deneyimlenebileceği yeni bir bağlam sunuyor.
Tarih: Eylül 2025'e kadar
Adres: Ahmetçe Köyü, No: 2, Ayvacık/Çanakkale
Aslı Çavuşoğlu'nun TunState adlı kişisel sergisi, doğanın kendi kendini koruma biçimlerinden ilham alıyor. Çavuşoğlu'nun 2018'de Meksika'da karşılaştığı bursera fagaroides ağacının kabuklarını merkeze alan üretimleri, zamanın izini taşıyan hassas yüzeylere dönüşürken, Tardigrad adlı mikroskobik canlının metabolizmasını askıya aldığı "tun" durumuyla kavramsal bir bağ kuruyor. İlk olarak 2022'de Torino'da başlayan ve 2023'te Museo Jumex'te genişleyen bu sergi, sanatçının önceki işleriyle kurduğu diyaloğu sürdürerek yeni bir bağlamda şekilleniyor. Sergi, sadece bir üretim alanı değil, aynı zamanda bekleme, bozulma ve değişim süreçlerini bir araya getiren canlı bir yapıyı ortaya koyuyor.
Tarih: 17 Mayıs – 27 Eylül 2025
Adres: Işıktepe BOSB Mahallesi Kırmızı Caddesi No: 1/7C 16140, Nilüfer/Bursa
Arkas Sanat Alaçatı, Sahnelenmiş/Staged sergisiyle sezonu iklim krizine odaklanan çarpıcı bir sanat seçkisiyle açıyor. Küratörlüğünü Billur Tansel'in üstlendiği ve 35 sanatçının 86 eserini bir araya getiren sergi, insanın doğayla bağını yitirerek yarattığı yapay gerçeklikleri ve iklim krizine karşı süregelen duyarsızlığını sorguluyor. Arthur Schopenhauer ve Jean Baudrillard'ın fikirlerinden ilhamla şekillenen sergi, Piero Gilardi'nin yapay doğa manzaralarıyla ekolojik felaketlere karşı verdiği sanatsal direnişi merkezine alıyor. Berndnaut Smilde'den Azade Köker'e, Murat Germen'den Willem de Haan'a uzanan geniş sanatçı kadrosu, doğanın yerine geçmeye başlayan teatral kopyaları, kolektif dayanışma modellerini ve alternatif gelecekleri çok katmanlı yerleştirmelerle ele alıyor. Sergi boyunca ayrıca Gilardi'nin çalışmalarına ışık tutan belgesel gösterimleri, arşiv niteliğinde kaynaklar, konferanslar ve katılımcı atölyeler aracılığıyla izleyici, estetik bir deneyimin ötesinde araştırmaya, düşünmeye ve harekete geçmeye davet ediliyor.
Tarih: 29 Mayıs 2025 - 4 Ocak 2026
Adres: Alaçatı Mah. 12500 Sokak No: 2 Alaçatı, Çeşme – İzmir