5 SAĞLIKLI YİYECEK İLE KOLON SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Bağırsağınızı hasta ederseniz kendinizi bazı hastalıkların pençesinde bulmanız olası. Bunu önlemenin en doğru yolu bağırsaklarda yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olacak doğru besinlerin seçimi ile sağlamaktır.

ABONE OL
25 Ocak 2016 Pazartesi 11:45 | Son Güncellenme:
8 dakika okunma süresi
5 SAĞLIKLI YİYECEK İLE KOLON SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Bağırsaklarımız bağışıklık hücreleri, yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, serotonin ile kısa zincirli yağ asitleri, beyinden bağırsağa gelen vagus denilen sinirleri barındıran organımızdır. Bağırsaklarımızdan kan dolaşımına zararlı maddelerin geçişini engelleyen bağlantı proteinleri, mukus tabakası, savunma hücreleri ve faydalı bakterileri barındırır. Eğer bağırsağınızda zararlı maddelerin geçirgenliğini koruyan denge bozulursa yani bağırsağın geçirgenliği artarsa sindirim sisteminde şikayetler başlar. Depresyondan, sinirliliğe, bağışıklık sisteminin çökmesinden metabolizmanın yavaşlamasına hatta şişmanlamaya kadar birçok olumsuzluklar da kendini göstermeye başlar. Kısacası bağırsağınızı hasta ederseniz kendinizi bazı hastalıkların pençesinde bulmanız olası. Bunu önlemenin en doğru yolu bağırsaklarda yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olacak doğru besinlerin seçimi ile sağlamaktır. Sizlere bağırsak sağlığınızı koruyacak 5 önemli yiyecek ile vücudunuzu hasta etmemenin sırlarını vereceğim. Her gün beslenmenizde bu özel sağlıklı yiyeceklere yer vermenizi tavsiye ediyorum.

 

Yoğurt 
Evimizde yaptığımız veya probiyotik içeren yoğurtlar bolca laktik asit içerir. Laktik asit bakterileri bağırsaklarda metal iyonlarına bağlanarak kolon içinde hapsedilmesini sağlar. Böylece bağırsak geçirgenliğinin bozulmasına neden olan ortamı yoğurt tüketerek önlemiş olursunuz. Ayrıca yoğurtta bulunan galaktosidaz enzimi süt şekeri olarak bilinen laktozun da iyice sindirilmesini sağlar. Böylece bağırsak içinde pH düşer, immün sistemi harekete geçiren yararlı mikroorganizmaların çoğalması sağlanır. Ve yoğurt mayasında doğal olan çok yararlı nitelendirdiğimiz bakteriler eğer antibiyotik kullanımı varsa, antibiyotiklerin vücutta oluşturduğu yan etkilere de engel olarak bağırsak florasının düzenlenmesinde etkilidir. Süt grubundan 1-6 yaş arasındaki çocuklara 4 porsiyon, 7-9 yaş grubu ve yetişkinlerin de günde 3 porsiyon süt grubunun en az 1 veya 2 porsiyonunu yoğurt olarak beslenmelerinde bulundurmalarını tavsiye ederim. 1 porsiyon süt grubu; 200 mL olan 1 su bardağına eşit olduğunu da hatırlatmalıyım.  


Yüksek lifli müsli veya tam tahıl gevreği
Bağırsakları tutan hastalıklara baktığımızda çoğu yetişkinin yaşadığı kabızlık ve reflü, daha nadir görülen ülser, irritabl bağırsak sendromu, divertikül ve hemoroidin diyet tedavisindeki temel ilke günlük beslenmenin lif bakımından yüksek miktarda olması ile tedavi edilmektedir. Yüksek lif içeren tahıllar tükettiğinizde mide asit üretimini azalatarak reflüden korumakta, yiyeceklerle alınan doğal liflerin bağırsakta yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak mekanik hareketlenmeyi ve dışkı kıvamının çoğalmasına yardımcı olarak kabızlığı önlemekte, liflerin prebiyotik etkisi ile kolonda oluşan yaraların iyileşmesinde antiinflamatuvar etki göstererek tedavi edici rol üstlenmektedir. Ve en önemlisi müsli ya da tam tahıllı gevrek yediğinizde bağırsaklarda kısa zincirli yağ asitlerinden bütirat ile propiyonat sentezlenir ve insüline karşı duyarlılığı artırarak iştahınızın da bir sonraki öğünde azalarak gün içinde fazla yemenizi önleyerek şişmanlamaktan korur. Bağırsağın geçirgenliğini de önleyen rafine edilmemiş tahıllar sağlıklı beslenmede yetişkin grubunda günde 7-8 porsiyon olmalıdır ve bunun en az 1-2 porsiyonunun müsli ya da tam tahıl gevreklerine ayrılması önemlidir. 1 porsiyon tam tahıldan hazırlanmış kahvaltılık gevrekleri 30 gramdır ve gün içinde süt veya yoğurdunuza koyarak 2 defa tüketmeniz bağırsaklarınızın sağlığını korumada da çok etkilidir.


Nar ve ceviz 
Bu iki süper besinde ellajik asit adlı bir çeşit polifenol bulunur. Bağırsaklarımız vücutta emilmeyen polifenollerin metabolize edildiği önemli bir alandır. Polifenollerin yaklaşık % 90-95 kadarı bağırsağın içinde bakteriler tarafından metabolize edilir. Polifenoller bağırsak florasını olumlu yönde değiştirme yeteneğinde sahip bileşiklerdir. Polifenollerden zengin besinler yendiğinde bfidobakter dediğimiz kolon sağlığını koruyan yararlı mikroorganizmaların hızla çoğalması başlar. Polifenoller bağırsakta mukus salgısını artırarak hastalanmayı önleyen bağırsağın geçirgenliğini azaltan bariyeri güçlendirir. Ve böylece vücudun yağlanması ve kanser yapan maddelerin toksik etkilerinin önlenmesi bağırsaklarda kontrol altına alınmaya başlar. Kış mevsiminde her gün 1 kase dolusu nar veya her mevsim rahatlıkla bulabileceğiniz 1 avuç içi kadar ceviz yemek bağırsak sağlığınıza tam koruma sağlar. Narı yoğurdunuza, cevizi müsli veya tam tahık gevreklerinize de ekleyerek kullanabilirsiniz. 

 

Keten Tohumu 
Keten tohumu içinde çözünür lif olarak nitelendirdiğimiz musilaj bolca bulunur. Keten tohumu tüketildiğinde ince bağırsaklarda dışkının kıvamını arttırır, kısa zincirli yağ sitlerinin sentezlenmesini tetikler ve bağırsak hareketlerinin % 30 daha fazla artışını sağlar. Keten tohumu sizlerin de bildiği gibi omega 3 yağ asidinden zengindir ama ayrıca E vitamininin de en iyi kaynaklarından biridir. E vitamini ve omega 3 bağırsaklarda oksidasyon denilen kolonu bozan kimyasal reaksiyonların önlenmesini sağlar. Ve böylece bağırsak bariyerini sağlamlaştırarak hastalık etmenlerinin kana geçişini önler. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumunu çorba, salata, yoğurt veya kahvaltılık gevreklerinize koyarak yemenizi tavsiye ederim. Sıklıkla sorulan keten tohumunu öğüterek mi yoksa tohum halde mi yemeliyim sorusuna net yanıtım tohum olarak sağlıklı beslenmede kullanılmasıdır. Keten tohumunu öğütmeden kullanmak içindeki yağ asitlerinin hava ile teması sırasında oksitlenmemesini sağlar ve böylece besleyici değerini de korur. 

EN ÇOK OKUNANLAR

ALEM x Nef Reserve Gölköy Daveti
ALEM x Nef Reserve Gölköy Daveti

ALEM x Nef Reserve Gölköy Daveti

1 dakika okunma süresi
'Nail Art' Önerileri; Renkli Çizgiler
'Nail Art' Önerileri; Renkli Çizgiler

'Nail Art' Önerileri; Renkli Çizgiler

1 dakika okunma süresi
2021 Ağustos Ayı Burç Yorumları
2021 Ağustos Ayı Burç Yorumları

2021 Ağustos Ayı Burç Yorumları

1 dakika okunma süresi
Bodrum'da Loft Art Sculptville Daveti
Bodrum'da Loft Art Sculptville Daveti

Bodrum'da Loft Art Sculptville Daveti

1 dakika okunma süresi
Doğan Optik x ALEM Daveti
Doğan Optik x ALEM Daveti

Doğan Optik x ALEM Daveti

1 dakika okunma süresi
Geçmişten Günümüze; Jennifer Lopez
Geçmişten Günümüze; Jennifer Lopez

Geçmişten Günümüze; Jennifer Lopez

1 dakika okunma süresi
Plaj Trendi: Mayo Üstü Gömlek
Plaj Trendi: Mayo Üstü Gömlek

Plaj Trendi: Mayo Üstü Gömlek

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?
VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

ŞİFA KAYNAĞI ÇÖREK OTU
ŞİFA KAYNAĞI ÇÖREK OTU

ŞİFA KAYNAĞI ÇÖREK OTU

BEMBEYAZ DİŞLERE SAHİP OLMANIN YOLLARI
BEMBEYAZ DİŞLERE SAHİP OLMANIN YOLLARI

BEMBEYAZ DİŞLERE SAHİP OLMANIN YOLLARI

KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?
KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?

KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI ÇAYI
GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI ÇAYI

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI ÇAYI

EN ETKİLİ EL KREMLERİ
EN ETKİLİ EL KREMLERİ

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

K VİTAMİNİNİN FAYDALARI
K VİTAMİNİNİN FAYDALARI

K VİTAMİNİNİN FAYDALARI

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF
METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY
KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

GÜNE SAĞLIKLI VE ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN TÜYOLAR
GÜNE SAĞLIKLI VE ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN TÜYOLAR

GÜNE SAĞLIKLI VE ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN TÜYOLAR

UYKU GETİREN TARİF
UYKU GETİREN TARİF

UYKU GETİREN TARİF

İNSÜLİN DİRENCİ VE DİYABETİ OLANLAR İÇİN TAVSİYELER
İNSÜLİN DİRENCİ VE DİYABETİ OLANLAR İÇİN TAVSİYELER

İNSÜLİN DİRENCİ VE DİYABETİ OLANLAR İÇİN TAVSİYELER