İstanbul'un En Nostaljik Tarihi Meyhaneleri

Farklı kültürleri harmanlayan, lezzetli meze ve yemekleriyle iz bırakan İstanbul'un en nostaljik tarihi meyhaneleri.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
22 Mart 2023 Çarşamba 13:47 | Son Güncellenme:
19 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Nostaljik Tarihi Meyhaneleri

İstanbul'un Tarihi Meyhaneleri

Leziz yemeklerin ve mezelerin, geleneksel atmosferle bir araya geldiği tarihi mekanları seviyorsanız, İstanbul'un en köklü meyhanelerini ziyaret edebilirsiniz. Farklı kültürel mutfakların bir arada harmanlandığı, nostaljik müzikleriyle karnınızı olduğu kadar ruhunuzu da doyuran İstanbul'un tarihi meyhaneleri, gurme rotaların vazgeçilmezi.

Cumhuriyet Meyhanesi

Beyoğlu'nun en eski ve bilinen meyhanelerinden biri olan Cumhuriyet Meyhanesi'nin kuruluş yılı tam olarak bilinmiyor. Fakat üç katlı ve 700 kişi kapasiteli bu mekanın, 1923 yılında dönemin birçok işletmesi gibi adını Cumhuriyet'ten aldığı için daha eski olmasına rağmen kuruluş tarihi 1923 olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 130 yıllık tarihe sahip olan Cumhuriyet Meyhanesi, ilk olarak Rumlar tarafından işletiliyor fakat zaman içerisinde birçok kez el değiştiriyor. İlk kurulduğu yerde hizmet vermeyi sürdüren mekanın müdavimleri arasında Atatürk de yer alıyor. Her geldiğinde yalnızca beş numaralı masaya oturan Atatürk, buraya sık sık Kulüp Rakı içmeye ve beyaz leblebi yemeye geliyordu. Bugün Atatürk'ün oturduğu masaya ise yalnızca rezervasyon ile müşteri alınıyor. Mekan, takvimler her 10 Kasım'ı gösterdiğinde de beş numaralı masayı süsleyip, o günün müşterilerine beyaz leblebi ikram ederek Ata'yı anıyor. Kapılarını her öğlen 12.00'de açan meyhane, gece 02.00'ye kadar misafirlerini ağırlamayı sürdürüyor. Günlük 100 ayrı çeşit mezenin çıktığı mekanda deniz ürünleri de çokça seviliyor. Cumhuriyet Meyhanesi'nde, geniş ağırlama kapasitesine rağmen Türk misafirlerinin yanı sıra çok sayıda turistin de ziyaret etmesi sebebiyle mutlaka önceden rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

Adres: Hüseyinağa, Kamer Hatun Sahne Sk. Kamer Hatun Cad. No:27, Beyoğlu

Telefon: 0212 252 08 86

Instagram: @tarihicumhuriyetmeyhanesi


Madam Despina'nın Meyhanesi

Türk Meyhane tarihinin Afife Jale'si olarak bilinen, İmroz (Gökçeada) doğumlu Madam Despina, tarihte Türkiye'nin ilk kadın meyhanecisi olarak anılıyor. 1946 yılından sonra ilk meyhanesini Gayrettepe'de açan Madam, istimlak sonucu mekanı yıkılınca 70'li yılların ortasında Kurtuluş'a taşınıyor. Mekan 1998'den bu yana Ercan ve Erdoğan Tekin tarafından işletiliyor. 2006 yılında vefat eden Despina, meyhanenin yeni işletmecilerine bir vasiyet bırakıyor; mekanın adı değişmeyecek ve atmosferi ilk günkü halini koruyacaktır. Meyhanenin bugünkü durumu, Madam Despina'nın vasiyetine ne denli sadık kalındığını adeta gözler önüne serer bir nitelik taşıyor. Öyle ki mekan, Despina'nın mekanda kullandığı beyaz muşamba örtüler dahi değiştirilmeden yoluna devam ediyor. Madam Despina'nın Meyhanesi'ndeki tarihi sürdürülebilirlik bunlarla da sınırlı kalmıyor. Mekanın yeni işletmecileri rezerve edilen masalara "rezerve" levhası iliştirmek yerine içi boş şarap şişeleri koyuyor. Mevcut işletmeciler, bu durumu eski bir meyhane adeti olarak açıklıyor. Servisin öğlen 12.00'de başlayıp gece 24.00'te bittiği mekanın en ünlü lezzetleri arasında ise Rum pilakisi ve ciğer yer alıyor.

Adres: Feriköy, Açık Yol Sk. No:22 Şişli

Telefon: 0212 247 33 57

Instagram: @madamdespina


Kör Agop'un Yeri

Meyhane yolculuğu ilk olarak 1938 yılında Kumkapı sahilindeki sandalında başlayan Kör Agop, tam 16 yer değiştiriyor ve en sonunda 1980'lerin başında şimdiki konumlandığı yerini satın alıyor. O güne kadar yalnızca erkeklerin tekelinde bulunan meyhane kültürü, Kör Agop'la birlikte bambaşka bir boyut kazanıyor ve bu dükkanda kadınlar ve erkekler aynı masalarda içki içip eğlenme fırsatı buluyor. Evlendikten sonra eşi Marta, mezeleri hazırlamaya başladığında ise meyhanenin ünü sınırlarını aşmaya başlıyor. Dükkanının ismi ise Agop İnciyan'nın bir gözünün kör olmasından dolayı "Kör Agop" olarak kalıyor. Kör Agop hayata vedan edince, meyhane mirasını aile fertleri devralıyor. Mekanın işletmeciliğini önce oğlu Hayko, Hayko'nun vefatından sonra ise torunu Daniel üstleniyor. İki katlı ve yüksek tavanlı yerinde, üç kuşaktır hizmet veren mekanda, başta mutfak olmak üzere geleneğin ilk günkü gibi yaşatılmasına özen gösteriliyor. Deniz ürünlerinin hakim olduğu menüde yer alan lezzetlerin çoğu neredeyse yüz yıllık reçeteler kullanılarak hazırlanıyor. Çünkü yemekleri Kör Agop'un ve Hayko'nun yanında çalışmış bir aşçı yapıyor. Haftanın her günü gece 02:00'ye dek açık olan mekanda bazı günler, ziyaretçilerin kulağının pasını silecek keyifli fasıllar da yapılıyor. Ermeni geleneğini yansıtan mutfağı ile Kumkapı'nın sembolü haline gelen Kör Agop'un yerine henüz gitmediyseniz, öncesinde rezervasyon yaptırmanız önerilir.

Adres: Şehsuvar Bey, Ördekli Bakkal Sok. No:7 Eminönü, Fatih

Telefon: 0212 517 23 35


Agora Meyhanesi 1980

Agora, Yunancada bugün de kullanılan bir kelime olan "toplanılan yer, meydan" anlamına geliyor. Bugün Balat'ta iki farklı Agora Meyhanesi hizmet veriyor. Fakat "Türk Sanat Müziği eserlerine konu olan hangisi?" diye sorarsanız, doğru adresin Agora Meyhanesi 1980 olduğunu söyleyebiliriz. 1800'lü yılların sonundan beridir varlığını korumayı başaran bu meyhane Çıfıtçı Çarşısı içinde konumlanıyor. Meyhanenin oldukça ilginç bir hikayesi bulunuyor. Agora, 1980 yılında, aşık olduğu İstanbullu bir kadının "Seninle ancak karaya adım attığında evlenirim" şartını kabul eden ve gerçekleştiren bir Rum Kaptan Asteri tarafından kuruluyor. İlerleyen yıllarda ise bu Rum Asker, meyhaneyi oğlu Stelyo'ya, Stelyo ise kendi oğlu Hristo'ya devrediyor. 6-7 Eylül olaylarında ise alevlere yenik düşen meyhane, hasar gören binanın denize açılan bölümü satılıyor ve diğer kısımları restore ediliyor. Pek çok şiire ve şarkıya konu olan Agora Meyhanesi, yıllar boyunca nice sanatçıyı ve Yeşilçam yıldızını ağırlıyor. Hatta tam 286 yerli film, burada çekiliyor. Türkiye'nin tarihi ve nostaljik mekanları arasında çoktan yerin alan Agora Meyhanesi, eski dokusunu koruyarak günümüzde 150-200 kişilik bir işletme olarak hizmet vermeyi sürdürüyor.

Adres: Balat, Mürselpaşa Cad. No:185 Fatih

Telefon: 0541 890 18 90

Instagram: @agorameyhanesi1890


İnciraltı Meyhanesi

Adını bahçesindeki yetmiş yıllık incir ağacından alan İnciraltı Meyhanesi, geçmişi yüz yıla uzanan bir Rum evinin restore edilmesinin ardından kapılarını açıyor. Müdavimlerine, içeriye girdikleri ilk andan itibaren ahşap zemini, mobilyası ve duvarlarındaki Osmanlı gravürleriyle tarihi yaşatan mekan, geniş bahçesiyle de kah dertli kah neşeli rakı masalarına ev sahipliği yapıyor. İnciraltı Meyhanesi konuklarına ise haftanın her günü saat 10.00-02.00 arasında Full Bar olmak üzere hem içeride hem de bahçesinde hizmet veriyor. İnciraltı'nda rakı dantel kılıflı "ata kadeh"lerinde sunuluyor, mutfağında ise Türk, Rum ve Ermeni lezzetlerinin en özel seçkileri hazırlanıyor. Duvarlarında İstanbul'un eski yıllarda çekilmiş etkileyici fotoğrafları yer alıyor. Mekandaki lezzetlere ise Türk Sanat Müziği ve eski pop şarkıları eşlik ediyor. Kendini "geleneksel İstanbul meyhanesi" olarak tanımlayan İnciraltı'na gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Adres: Beylerbeyi, Beylerbeyi İskele Cad. No:4 Üsküdar

Telefon: 0216 557 66 86

Instagram: @inciraltimeyhanesi


Asmalı Cavit

1953 yılında Rize Hemşin'de başlayan Asmalı Cavit Meyhanesi'nin hikayesi, Cavit Saatçi'nin 12 yılın ardından İzmir'e taşınmasıyla devam ediyor. Yalnızca dört masadan ibaret olan mekanda Cavit, anne ve babasıyla kalırken, büyük kardeşleri ise çeşitli restoranlarda çalışmaya başlıyor. Cavit Saatçi, 20'li yaşlarına geldiğinde ise rota İstanbul'a çevriliyor ve meşhur Tarabya Otel'in restoranında işe giriyor. Yaklaşık sekiz yılını geçirdiği otelde bir yeniliğe imza atılıyor ve otel bünyesinde meyhane açılmasına karar veriliyor. Saatçi, öğrenme isteğinin verdiği şevkle 1984 yılında soluğu Amerika'da alıyor ve burada yolcu gemilerinde çalışarak şarap kültürüne hakim oluyor. Meyhanesindeki şarap menüsünün genişliği ve önerilerindeki derinlik de buradan geliyor. Sekiz yılın sonunda ülkeye geri dönüş yapan Cavit Saatçi, Asmalımescit'teki Yakup 2'ye ortak oluyor. Ardından da nihayet kendi meyhanesi olan Asmalı Cavit'i kuruyor ve çok zaman geçmeden de kendi müdavimlerini oluşturuyor. Asmalı Cavit, bugün ortamı, deneyimli personeli, müdavimleri, standardını koruyan lezzetli meze ve yemekleriyle meyhane kültürünü en iyi yansıtan mekanlar arasında sayılıyor.

Adres: Asmalı Mescit, Asmalı Mescit Cad. 16/D Beyoğlu

Telefon: 0212 292 49 50


Safa Meyhanesi

Yavuz Turgul imzalı birçok filme ev sahipliği yapan, fakat asıl şöhretini Av Mevsimi'nde Cem Yılmaz'ın türkü söylediği anlarla edinen Safa Meyhanesi, Yedikule'nin yüksek tavanları ve tarihi dokusuyla İstanbul'un en eski ve en köklü meyhanelerinden biri sayılıyor. Osmanlı döneminden kalmış bir binada hizmet veren mekanın tarihi ise 1800'lü yılların sonuna, devlet demiryollarının Fransızlar tarafından inşa edildiği döneme dek uzanıyor. Safa Meyhanesi'ni şu sıralar, babasından devralan ve altmış yılı aşkın süredir meyhane kültürünün içinde bulunan Arif Kızıltan işletiyor. Safa Meyhanesi'nin en ilginç özelliklerinden birini de mekanda asla müzük çalmaması oluşturuyor. Çünkü Kızıltan, geleneksel meyhane atmosferi içinde müziğe yer olmadığını savunuyor. Fakat mekan, tüm misafirlerden tam not alan hem ara sıcakları hem de mezeleri ile misafirlerini büyük bir neşeyle ağırlamayı sürdürüyor.

Adres: Yedikule, İmrahor İlyasbey Cad. No:169 Fatih

Telefon: 0212 585 55 94

Instagram: @safameyhanesi


Haydarpaşa Mythos

Haydarpaşa Garı 1908'de inşa edildiğinde, hemen ardından Haydarpaşa Gar Lokantası da kapılarını açıyor. Lokanta, 1964'ten sonra meyhane halini alıyor ve Sözübir Ailesi tarafından işletilmeye başlıyor. Şu an Sözübir Ailesi'nin üçüncü kuşağı tarafından devralınan mekan, çinili duvarları ve boydan boya eski İstanbul fotoğraflarıyla adeta göz dolduruyor. Kadıköy ve Tarihi Yarımada manzarasının da lezzetlerine eşlik ettiği Haydarpaşa Gar Meyhanesi'nin müdavimleri arasında ise Selim İleri, Candan Erçetin, Ayşegül Aldinç ve Cem Yılmaz gibi isimler yer alıyor. Yakın zamanda Urla'nın konsept mekanlarından Mythos ile ortaklığa giden mekan Haydarpaşa Mythos ismini alarak, Urla'nın ve Mythos'un mezeleriyle daha zengin sofralar sunuyor.

Adres: Tarihi Haydarpaşa Gar Binası, Rıhtım, Kadıköy

Telefon: 0216 337 09 79


Latife Hanım Meyhanesi

Nostaljik meyhane kültürünü tanıyabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de hiç şüphesiz Latife Hanım Meyhanesi'dir. Erken Cumhuriyet Dönemi'nin izlerini taşıyan iç dekorasyonuyla kapıdan girdiğiniz ilk anda geçmişe yolculuk fırsatı sunan mekan, yine o döneme ait büyüleyici İstanbul ve Cumhuriyet kadınları fotoğrafları ile de dikkatleri toplamayı başarıyor. Misafirlerine Türk ve Kıbrıs mutfağının geleneksel lezzetlerini sunan bu tarihi meyhanede, en keyifli sohbetlere ise arka fonda plaktan yükselen Türk Sanat Müziği parçaları eşlik ediyor. Giriş katındaki bahçesi, asma katı ve üst katındaki salonu ile misafirlerini ağırlayan mekan, belirli gecelerde canlı müzik seçeneği de sunuyor.

Adres: İstiklal, İstiklal Cad. Bekar Sk. 22/A Beyoğlu

Telefon: 0212 293 00 69

Instagram: @latifehanimmey


İstanbul'un En İyi İtalyan Restoranları

İstanbul'un En İyi Suşi Restoranları

İstanbul'un En İyi Pizzacıları

EN ÇOK OKUNANLAR

Kérastase'ın 60. Yıl Kutlaması
Kérastase'ın 60. Yıl Kutlaması

Kérastase'ın 60. Yıl Kutlaması

1 dakika okunma süresi
2025'te Cesur Musun, Temkinli Mi?
2025'te Cesur Musun, Temkinli Mi?

2025'te Cesur Musun, Temkinli Mi?

7 dakika okunma süresi
Victoria's Secret'tan Meme Kanseri Farkındalık Ayı'na Özel Davet
Victoria's Secret'tan Meme Kanseri Farkındalık Ayı'na Özel Davet

Victoria's Secret'tan Meme Kanseri Farkındalık Ayı'na Özel Davet

1 dakika okunma süresi
Akbank Caz Festivali Daveti
Akbank Caz Festivali Daveti

Akbank Caz Festivali Daveti

1 dakika okunma süresi
Özge Özacar x Dior Beauty İş Birliği
Özge Özacar x Dior Beauty İş Birliği

Özge Özacar x Dior Beauty İş Birliği

19 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Şehrin İçinde İtalyan Esintisi: Mezzaluna
Şehrin İçinde İtalyan Esintisi: Mezzaluna

Şehrin İçinde İtalyan Esintisi: Mezzaluna

İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

Four Seasons Hotel Sultanahmet Avlu'dan Sürdürülebilir Menü
Four Seasons Hotel Sultanahmet Avlu'dan Sürdürülebilir Menü

Four Seasons Hotel Sultanahmet Avlu'dan Sürdürülebilir Menü

İstanbul'un En İyi Teraslı Mekanları
İstanbul'un En İyi Teraslı Mekanları

İstanbul'un En İyi Teraslı Mekanları

Urla'nın En İyi Şef Restoranları
Urla'nın En İyi Şef Restoranları

Urla'nın En İyi Şef Restoranları

Hong Kong'un En İyi Restoranları
Hong Kong'un En İyi Restoranları

Hong Kong'un En İyi Restoranları

İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları
İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları

İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları

İstanbul'un En İyi Şef Restoranları
İstanbul'un En İyi Şef Restoranları

İstanbul'un En İyi Şef Restoranları

2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları
2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları

2024 Yaz Sezonu: Bodrum'un Hit Restoranları

İstanbul'da Pastane Önerisi: Plum Patisserie
İstanbul'da Pastane Önerisi: Plum Patisserie

İstanbul'da Pastane Önerisi: Plum Patisserie

İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri
İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri

İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri

Hakkasan Bodrum'un İmza Lezzetleri
Hakkasan Bodrum'un İmza Lezzetleri

Hakkasan Bodrum'un İmza Lezzetleri