Gastronomi dünyasının en prestijli listelerinden "The World's 50 Best Restaurants 2025", Torino'da düzenlenen törenle açıklandı. Bu yıl, Peru'nun başkenti Lima'daki "Maido", Japon-Peru füzyon mutfağının öncüsü şef Mitsuharu "Micha" Tsumura yönetiminde zirveye yerleşti. İspanya'dan "Asador Etxebarri" ikinci sırada yer alırken, Meksika'nın gururu "Quintonil" ise üçüncülüğe yükseldi. Listenin ilk beşi, Latin Amerika ve Avrupa gastronomisinin güçlü temsilcilerini bir araya getirdi.
Listenin zirvesine "Maido" yerleşti. Peru'nun başkenti Lima'da Michelin'li şef Mitsuharu "Micha" Tsumura'nun önderliğinde açılan bu restaurant, Japon–Peru füzyon dokunuşları taşıyan Nikkei mutfağıyla büyük beğeni topladı. Geçen yıl beşinci sırada olan restoran, bu yıl bir numaraya yükseldi.
İskenderiye tarzı ızgara yemekleriyle meşhur olan ve geçen yıl da ikincilik koltuğunda oturan "Etxebarri", bu yıl da "Avrupa'nın En İyi Restoranı" unvanını korudu. Ayrıca restoranın sommelieri Mohamed Benabdallah da "Dünyanın En İyi Sommelieri" ödülünü kazandı.
Mexico City'den "Quintonil", Kuzey Amerika'nın en iyisi seçildi ve 3. sırada yer aldı. Çift şef Alejandra Flores ve Jorge Vallejo'nun yönettiği Meksikalı restoran, taze yerel ürünlerle ve inovatif menüsüyle öne çıktı.
4. DiverXO – Madrid, İspanya – Daviz Muñoz'un çarpıcı mekânı.
6. Gaggan – Bangkok, Tayland
10. Don Julio – Buenos Aires, Arjantin
11. Wing – Hong Kong, Japonya
12. Atomix – New York, ABD
13. Potong – Bangkok, Tayland
14. Plénitude– Paris, Fransa
15. Ikoyi – Londra, İngiltere
16. Lido 84 – Gardone Riviera, İtalya
17. Sorn – Bangkok, Tayland
18. Reale – Castel di Sangro, İtalya
19. The Chairman – Hong Kong, Japonya
20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler – Brunico, İtalya
21. Narisawa – Tokyo, Japonya
22. Sühring – Bangkok, Tayland
23. Boragó – Santiago, Şili
24. Elkano – Getaria, İspanya
25. Odette – Singapur
26. Mérito – Lima, Peru
27. Trèsind Studio – Dubai, BAE
28. Lasai– Rio de Janeiro, Brezilya
29. Mingles – Seul, Güney Kore
30. Le Du – Bangkok, Tayland
31. Le Calandre – Rubano, İtalya
32. Piazza Duomo – Alba, İtalya
33. Steirereck – Viyana, Avusturya
34. Enigma – Barselona, İspanya
35. Nusara – Bangkok, Tayland
36. Florilège – Tokyo, Japonya
37. Orfali Bros – Dubai, BAE
38. Frantzén – Stokholm, İsveç
39. Mayta – Lima, Peru
40. Septime – Paris, Fransa
41. Kadeau – Kopenhag, Danimarka
42. Belcanto – Lizbon, Portekiz
43. Uliassi – Senigallia, İtalya
44. La Cime – Osaka, Japonya
45. Arpège – Paris, Fransa
46. Rosetta – Mexico City, Meksika
47. Vyn – Skillinge, İsveç
48. Celele – Cartagena, Kolombiya
49. Kol– Londra, İngiltere
Lima, dört restoranla zirvede: Maido, Kjolle (9), Mérito (26), Mayta (39).
Bangkok, altı restoranla Asya'nın parlayan yıldızı: Gaggan (6), Potong, Le Du (30), Sorn (17), Nusara (35), Sühring (22).
İtalya, ilk 20'de üç restoranla güçlü bir temsilci oldu; İspanya ise hem Etxebarri hem de DiverXO ile dikkat çekti.
Potong (Bangkok), listeye 13. sıradan girerek "En Yüksek Yeni Giriş" ödülünü aldı. Şef Pichaya "Pam" Soontornyanakij, "Dünyanın En İyi Kadın Şefi" seçildi.
Ikoyi (Londra), 42. sıradan 15.'liğe tırmanarak "En Hızlı Yükselen" restoran oldu.
Khufu's (Kahire) "One to Watch" ödülüyle dikkat çekerken, Mindy Woods ise gastronomide sürdürülebilirlik ve toplumsal katkı ödülü "Champions of Change" ile onurlandırıldı.
"Dünyanın En İyi Pasta Şefi" ödülünü Maxime Frédéric aldı; "Art of Hospitality" ise Hong Kong'tan Wing restoranına verildi.
Bu yılki liste, Asya ve Latin Amerika mutfaklarının küresel gastronomi sahnesindeki yükselişini bir kez daha teyit etti. Peru, Meksika ve Tayland, yerel ürün ve tekniklerin yaratıcılıkla buluştuğu inovatif mutfaklarıyla damga vurdu.
Fotoğraflar: The World's 50 Best - Press