Gastronomi dünyasının en prestijli listelerinden "The World's 50 Best Restaurants 2025", Torino'da düzenlenen törenle açıklandı. Bu yıl, Peru'nun başkenti Lima'daki "Maido", Japon-Peru füzyon mutfağının öncüsü şef Mitsuharu "Micha" Tsumura yönetiminde zirveye yerleşti. İspanya'dan "Asador Etxebarri" ikinci sırada yer alırken, Meksika'nın gururu "Quintonil" ise üçüncülüğe yükseldi. Listenin ilk beşi, Latin Amerika ve Avrupa gastronomisinin güçlü temsilcilerini bir araya getirdi.

Listenin zirvesine "Maido" yerleşti. Peru'nun başkenti Lima'da Michelin'li şef Mitsuharu "Micha" Tsumura'nun önderliğinde açılan bu restaurant, Japon–Peru füzyon dokunuşları taşıyan Nikkei mutfağıyla büyük beğeni topladı. Geçen yıl beşinci sırada olan restoran, bu yıl bir numaraya yükseldi.

İskenderiye tarzı ızgara yemekleriyle meşhur olan ve geçen yıl da ikincilik koltuğunda oturan "Etxebarri", bu yıl da "Avrupa'nın En İyi Restoranı" unvanını korudu. Ayrıca restoranın sommelieri Mohamed Benabdallah da "Dünyanın En İyi Sommelieri" ödülünü kazandı.

Mexico City'den "Quintonil", Kuzey Amerika'nın en iyisi seçildi ve 3. sırada yer aldı. Çift şef Alejandra Flores ve Jorge Vallejo'nun yönettiği Meksikalı restoran, taze yerel ürünlerle ve inovatif menüsüyle öne çıktı.

4. DiverXO – Madrid, İspanya – Daviz Muñoz'un çarpıcı mekânı.
5. Alchemist – Kopenhag, Danimarka – Deneysel gastronomi merkezi.
6. Gaggan – Bangkok, Tayland
7. Table by Bruno Verjus – Paris, Fransa
8. Atomix – New York, ABD
9. Kjolle – Lima, Peru
10. Don Julio – Buenos Aires, Arjantin

11. Wing – Hong Kong, Japonya

12. Atomix – New York, ABD

13. Potong – Bangkok, Tayland

14. Plénitude– Paris, Fransa

15. Ikoyi – Londra, İngiltere

16. Lido 84 – Gardone Riviera, İtalya

17. Sorn – Bangkok, Tayland

18. Reale – Castel di Sangro, İtalya

19. The Chairman – Hong Kong, Japonya

20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler – Brunico, İtalya

21. Narisawa – Tokyo, Japonya

22. Sühring – Bangkok, Tayland

23. Boragó – Santiago, Şili

24. Elkano – Getaria, İspanya

25. Odette – Singapur

26. Mérito – Lima, Peru

27. Trèsind Studio – Dubai, BAE

28. Lasai– Rio de Janeiro, Brezilya

29. Mingles – Seul, Güney Kore

30. Le Du – Bangkok, Tayland

31. Le Calandre – Rubano, İtalya

32. Piazza Duomo – Alba, İtalya

33. Steirereck – Viyana, Avusturya

34. Enigma – Barselona, İspanya

35. Nusara – Bangkok, Tayland

36. Florilège – Tokyo, Japonya

37. Orfali Bros – Dubai, BAE

38. Frantzén – Stokholm, İsveç

39. Mayta – Lima, Peru

40. Septime – Paris, Fransa

41. Kadeau – Kopenhag, Danimarka

42. Belcanto – Lizbon, Portekiz

43. Uliassi – Senigallia, İtalya

44. La Cime – Osaka, Japonya

45. Arpège – Paris, Fransa

46. Rosetta – Mexico City, Meksika

47. Vyn – Skillinge, İsveç

48. Celele – Cartagena, Kolombiya

49. Kol– Londra, İngiltere
50. Restaurant Jan – Münih, AlmanyaLima, dört restoranla zirvede: Maido, Kjolle (9), Mérito (26), Mayta (39).
Bangkok, altı restoranla Asya'nın parlayan yıldızı: Gaggan (6), Potong, Le Du (30), Sorn (17), Nusara (35), Sühring (22).
İtalya, ilk 20'de üç restoranla güçlü bir temsilci oldu; İspanya ise hem Etxebarri hem de DiverXO ile dikkat çekti.
Potong (Bangkok), listeye 13. sıradan girerek "En Yüksek Yeni Giriş" ödülünü aldı. Şef Pichaya "Pam" Soontornyanakij, "Dünyanın En İyi Kadın Şefi" seçildi.
Ikoyi (Londra), 42. sıradan 15.'liğe tırmanarak "En Hızlı Yükselen" restoran oldu.
Khufu's (Kahire) "One to Watch" ödülüyle dikkat çekerken, Mindy Woods ise gastronomide sürdürülebilirlik ve toplumsal katkı ödülü "Champions of Change" ile onurlandırıldı.
"Dünyanın En İyi Pasta Şefi" ödülünü Maxime Frédéric aldı; "Art of Hospitality" ise Hong Kong'tan Wing restoranına verildi.
Bu yılki liste, Asya ve Latin Amerika mutfaklarının küresel gastronomi sahnesindeki yükselişini bir kez daha teyit etti. Peru, Meksika ve Tayland, yerel ürün ve tekniklerin yaratıcılıkla buluştuğu inovatif mutfaklarıyla damga vurdu.
Fotoğraflar: The World's 50 Best - Press