Neden C Vitamini Takviyesi Almalıyız?

C vitamini, vücudumuz için neden vazgeçilmezdir? Neden C vitamini takviyesi almalıyız? C vitaminin faydaları nelerdir? C vitamini hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

YAZAR: Taylan Kümeli
ABONE OL
3 Ağustos 2021 Salı 15:27 | Son Güncellenme:
15 dakika okunma süresi
Neden C Vitamini Takviyesi Almalıyız?

Neden C Vitamini Takviyesi Almalıyız?

  1. 1. C Vitamini, vücudumuz için en gerekli vitaminlerden biridir. Vücut, C vitamini üretemediği için C vitaminini besinlerden veya takviyelerden almak gerekir.
  2. 2. C vitamini, suda çözünür bir vitamindir, bu nedenle vücudumuzda depolanamaz. Portakal, çilek, kivi, dolmalık biber, brokoli, lahana ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzede bulunur.
  3. 3. C vitamini için önerilen günlük alım miktarı kadınlar için 75 mg ve erkekler için ise 90 mg'dır.
  4. 4. Genellikle gıdalardan C vitamini almanız tavsiye edilirken, birçok insan ihtiyaçlarını karşılamak için takviyelere de yönelir.

C Vitamini Takviyesi Almanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Faydası

1. Kronik Hastalık Riskinizi Azaltabilir

C vitamini, vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilen güçlü bir antioksidandır.

Antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendiren moleküllerdir. Bunu, hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden koruyarak yaparlar.

Serbest radikaller biriktiğinde, birçok kronik hastalıkla bağlantılı olan oksidatif stres olarak bilinen bir durumu teşvik edebilirler.

Araştırmalar, daha fazla C vitamini tüketmenin kandaki antioksidan seviyenizi %30'a kadar artırabileceğini gösteriyor. Bu, vücudun doğal savunmasının iltihapla savaşmasına yardımcı olur.

C vitamini, kan antioksidan seviyenizi artırabilen güçlü bir antioksidandır. Bu, kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

C Vitamini Takviyesi Almanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Faydası

2. Yüksek Tansiyonun Yönetilmesine Yardımcı Olabilir

Türkiye'de yetişkinlerin yaklaşık üçte biri yüksek tansiyona sahiptir.

Yüksek tansiyon, sizi küresel olarak önde gelen ölüm nedeni olan kalp hastalığı riskine sokar.

Çalışmalar, C vitamininin hem yüksek tansiyonu olan hem de olmayanlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Bir hayvan araştırması, C vitamini takviyesi almanın, kalpten kan taşıyan kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olduğunu ve bu da kan basıncı seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğunu buldu.

Ayrıca, 29 insan çalışmasının analizi, sağlıklı yetişkinlerde C vitamini takviyesi almanın sistolik kan basıncını (üst değer) 3,8 mmHg ve diyastolik kan basıncını (düşük değer) 1,5 mmHg azalttığını buldu.

Yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde, C vitamini takviyeleri ortalama olarak sistolik kan basıncını 4,9 mmHg ve diyastolik kan basıncını 1,7 mmHg azalttı .

C Vitamini Takviyesi Almanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Faydası

3. Kalp Hastalığı Riskinizi Düşürebilir

Yüksek tansiyon, yüksek trigliserit veya LDL (kötü) kolesterol düzeyleri ve düşük HDL (iyi) kolesterol düzeyleri gibi birçok faktör kalp hastalığı riskini artırır.

C vitamini, kalp hastalığı riskini azaltabilecek bu risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin, 293.172 katılımcıyla dokuz çalışmanın analizi, 10 yıl sonra günde en az 700 mg C vitamini alan kişilerin, C vitamini takviyesi almayanlara göre kalp hastalığı riskinin %25 daha düşük olduğunu buldu.

İlginç bir şekilde, 15 çalışmanın bir başka analizi, C vitamini takviyeleri değil gıdalardan tüketmenin daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olduğunu keşfetti. Ancak bilim adamları, C vitamini açısından zengin gıdaları tüketen kişilerin ek alan kişilere göre daha sağlıklı bir yaşam tarzı izleyip izlemediğinden emin değildi. Bu nedenle, farklılıkların C vitamininden mi yoksa diyetlerinin diğer yönlerinden mi kaynaklandığı belirsizliğini koruyor.

13 çalışmanın bir başka analizi, günde en az 500 mg C vitamini almanın kan kolesterolü ve trigliserit seviyeleri gibi kalp hastalığı risk faktörleri üzerindeki etkilerini inceledi. Analiz, bir C vitamini takviyesi almanın LDL (kötü) kolesterolü yaklaşık 7,9 mg/dL ve kan trigliseritlerini 20,1 mg/dL kadar önemli ölçüde azalttığını belirledi. Kısacası, günde en az 500 mg C vitamini almanın veya tüketmenin kalp hastalığı riskini azaltabileceği görülüyor. Bununla birlikte, zaten C vitamini açısından zengin bir diyet tüketiyorsanız, takviyeler ek kalp sağlığı yararları sağlamayabilir.

C Vitamini Takviyesi Almanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Faydası

4. Kan Ürik Asit Düzeylerini Düşürebilir Ve Gut Ataklarını Önlemeye Yardımcı Olabilir

Gut, Türk yetişkinlerin yaklaşık %3'ünü etkileyen bir artrit türüdür. İnanılmaz derecede ağrılıdır ve eklemlerin, özellikle de ayak başparmağının iltihaplanmasını içerir. Gut hastalığı olan kişilerde şişlik ve ani, şiddetli ağrı atakları görülür. Kanda çok fazla ürik asit olduğunda gut belirtileri ortaya çıkar. Ürik asit, vücut tarafından üretilen atık bir üründür. Yüksek seviyelerde kristalleşebilir ve eklemlerde birikebilir.

İlginç bir şekilde, birkaç çalışma C vitamininin kandaki ürik asidin azalmasına yardımcı olabileceğini ve bunun sonucunda gut ataklarına karşı koruma sağladığını göstermiştir. Örneğin, 1.387 erkeği içeren bir araştırma, en fazla C vitamini tüketenlerin, en az tüketenlere göre kandaki ürik asit düzeylerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu. Başka bir çalışmada, C vitamini alımının gut gelişimiyle bağlantılı olup olmadığını belirlemek için 20 yıl boyunca 46.994 sağlıklı erkek izlendi. C vitamini takviyesi alan kişilerin gut riskinin %44 daha düşük olduğu bulundu. Ek olarak, 13 çalışmanın analizi, 30 gün boyunca C vitamini takviyesi almanın plaseboya kıyasla kan ürik asidini önemli ölçüde azalttığını buldu. Kısaca C vitamini açısından zengin gıdalar ve takviyeler, kan ürik asit düzeylerinin düşmesi ve gut riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

C Vitamini Takviyesi Almanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Faydası

5. Demir Eksikliğini Önlemeye Yardımcı Olur

Demir, vücutta çeşitli işlevleri olan önemli bir mikro besindir. Kırmızı kan hücreleri yapmak ve vücutta oksijen taşımak için gereklidir.

C vitamini takviyeleri, diyetteki demirin emilimini iyileştirmeye yardımcı olabilir. C vitamini, bitki bazlı demir kaynakları gibi zayıf emilen demirin emilmesi daha kolay bir forma dönüştürülmesine yardımcı olur.

Et önemli bir demir kaynağı olduğu için bu özellikle etsiz beslenen insanlar için yararlıdır. Aslında, sadece 100 mg C vitamini tüketmek demir emilimini %67 oranında artırabilir. Sonuç olarak, C vitamini demir eksikliğine yatkın kişilerde anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Bir çalışmada, hafif demir eksikliği anemisi olan 65 çocuğa C vitamini takviyesi verildi. Araştırmacılar, takviyenin tek başına anemilerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu buldu. Düşük demir seviyeniz varsa, daha fazla C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek veya C vitamini takviyesi almak kandaki demir seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

C Vitamini Takviyesi Almanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Faydası

6. Bağışıklığı Artırır

İnsanların C vitamini takviyesi almasının ana nedenlerinden biri, C vitamini bağışıklık sisteminin birçok bölümünde yer aldığından bağışıklıklarını güçlendirmektir. İlk olarak, C vitamini, vücudu enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. İkincisi, C vitamini, bu beyaz kan hücrelerini serbest radikaller gibi potansiyel olarak zararlı moleküllerin zararlarından korurken daha etkili çalışmasına yardımcı olur.

Üçüncüsü, C vitamini cildin savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Aktif olarak cilde taşınır, burada bir antioksidan görevi görebilir ve cildin bariyerlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Çalışmalar ayrıca C vitamini almanın yara iyileşme süresini kısaltabileceğini göstermiştir.

Dahası düşük C vitamini seviyeleri, kötü sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Örneğin, pnömonisi olan kişilerde C vitamini seviyeleri daha düşük olma eğilimindedir ve C vitamini takviyelerinin iyileşme süresini kısalttığı gösterilmiştir.

C Vitamini Takviyesi Almanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 7 Faydası

7. Hafızanızı Korur

Demans, dünya çapında 35 milyondan fazla insanı etkiler ve tipik olarak yaşlı yetişkinlerde görülür. Çalışmalar, beyin, omurga ve sinirlerin (tamamen merkezi sinir sistemi olarak bilinir) yakınındaki oksidatif stres ve iltihaplanmanın bunama riskini artırabileceğini düşündürmektedir. C vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu vitaminin düşük seviyeleri, düşünme ve hatırlama yeteneğinin bozulmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Ayrıca, birkaç çalışma demansı olan kişilerin kandaki C vitamini düzeylerinin daha düşük olabileceğini göstermiştir. Ayrıca, yiyeceklerden veya takviyelerden alınan yüksek C vitamini alımının, yaşlandıkça düşünme ve hafıza üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu gösterilmiştir.

Özetle C vitamini, diyetten veya takviyelerden alınması gereken suda çözünür bir vitamindir. Antioksidan seviyelerini artırma, kan basıncını düşürme, gut ataklarına karşı koruma, demir emilimini iyileştirme, bağışıklığı artırma ve kalp hastalığı ve bunama riskini azaltma gibi birçok etkileyici sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. Genel olarak C vitamini takviyeleri, diyetinizden yeterince almakta zorlanıyorsanız C vitamini alımınızı artırmanın harika ve basit bir yoludur.

C Vitamini Açısından Zengin Yaz Meyveleri

Yazın Hangi Vitaminleri Almalıyız?

C Vitamini Deposu 10 Bakım Ürünü

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Lancome x Hazal Kaya Daveti
Lancome x Hazal Kaya Daveti

Lancome x Hazal Kaya Daveti

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?
Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar
Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar
Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin
Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler
İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler

İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler

Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?
Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?

Hangi Yaz Meyvesi Neye İyi Gelir?

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks
Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları
Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri
Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları
Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu
Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Vegan Beslenmenin İncelikleri
Vegan Beslenmenin İncelikleri

Vegan Beslenmenin İncelikleri