YAZ MEVSİMİNİN EN GÜÇLÜ 5 BESİNİNİ BESLENMENİZDE BULUNDURUN

Yaz oyunca beslenmenizde mutlaka bulundurmanız gereken besin değeri yüksek ama düşük kalorili taze sebze ve meyveleri doyana kadar yani serbest olarak yemenizi tavsiye ederim.

7 Ağustos 2015 Cuma 13:26 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi

21 Haziran tarihi her yılın yaz mevsiminin tam başladığını haber veren günüdür. Ve güneşin güçlü etkilerini hissettiğimiz, içimizi açan ve mutluluk veren bu periyotta besinler de aynı etkiyi hisseder. Yaz yiyecekleri daha renkli, besleyici ve zayıflatıcı etkiye sahip olurlar. Yaz oyunca beslenmenizde mutlaka bulundurmanız gereken bu besin değeri yüksek ama düşük kalorili taze sebze ve meyveleri doyana kadar yani serbest olarak yemenizi tavsiye ederim. 

 

Çilek: 150 gramı yani büyük bir kasesi en fazla 50 kaloridir. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle bağışıklık güçlendirici, dokuların bir arada tutulmasını sağlayan kollojen doku sentezini uyarıcı ve diş sağlığında kanamaları koruyucu etkiye sahiptir. Mayıs sonundan Temmuz sonuna kadar en yüksek besleyici değere sahip olan çileği bu dönemde yediğinizde diğer zamanlara göre çok daha fazla vitamin alırsınız. Fosfor, potasyum, flor ve magnezyum gibi minerallerin zengin kaynağı olan çilek kalpten kaslara yarar sağlayan besleyici değeri yüksek taze meyvelerin en değerlisidir. Ellajik asit ve antosiyandin gibi güçlü antioksidanlar sayesinde nörolojik hastalıklardan da koruyucu rol üstlenir vücudumuzda. Çileğin en önemli özelliği yendikten sonra kalori yakımının da çok hızlı olup vücutta yağ depolanmasını sağlamamasıdır. Taze meyve olarak çoğunlukla yenilen çileği aslında salatalara, sütle hazırlanacak sağlıklı içeceklere, dondurma ile servis edilerek lezzet verici olarak tüketilmesine ve yoğurt ile dondurulmuş serinletici formlar yapılmasında da kullanılabilir. 

Kuşkonmaz: Yaz mevsiminde yemyeşil olan kuşkonmazlar çok iyi K vitamini ve folat içerir. Afrodizyak etkisi olan sebzelerin içinde kalorisi de oldukça düşük olan kuşkonmaz zayıflama diyetlerinde balık, çorba ve salatalarda doygunluğu da arttıran özelliğe sahip. Yaklaşık 20 adet kuşkonmaz 20 kalori içerir ve bolca su ihtiva eder. Kuşkonmaz asparjin ve krom sayesinde kanda insülinin de dengeli olmasını sağlayan glutatyondan zengin oluşu ile kanser savar besinlerin de en güçlüsüdür. Araştırmalar kemik, meme, akciğer ve kolon kanserine karşı kuşkonmazın koruyucu olduğunu bildirmektedir. Mayo klinikte yapılan bir araştırmada kuşkonmazın B6 vitamini sayesinde kan şekeri seviyesini de düzenleyerek diyabetten koruyabildiği rapor edilmiştir. Kuşkonmaz yaz mevsiminde bu sağlığa faydalı besin bileşenlerinden en zengin dönemini yaşar. Bu nedenle salatalarınıza bolca çiğ miktarda doğramanızı öneririm.

 

Bezelye: Sanıldığının aksine oldukça düşük kalorili olan ve kuru baklagiller kadar yüksek bitkisel protein içeren bezelye beta sitosterol içerir. Bu madde kandaki kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Doğal kolestrol düşürücü bezelye folik asit ve C vitaminin de çok zengin kaynağıdır. Bezelyenin lutein ve zeaksantin adlı iki antioksidanı sayesinde göz sağlığınızı da koruyabileceğinizi hatırlatmalıyım. Zeytinyağlı yemeğini yapabileceğiniz bezelyeyi çiğ olarak salatalara ya da taze hali ile çorbalara ekleyerek bolca yemenizi öneririm. Bezelye yüksek diyet lifi sayesinde bağırsakların da düzenli çalışmasını sağlayan, tokluk veren, kan şekerini yükseltmeyen ve B grubu vitaminleri sayesinde vücudun enerji metabolizmasını hızlandıran sağlıklı bir sebzedir. 

 


Şeftali: Yaz mevsiminin habercisi olan şeftali 1 büyük boyunda yaklaşık 40 kalori içerir. Acıktıkça diğer kalorisi düşük yaz sebze ya da meyveleri gibi daha fazla porsiyon rahatlıkla yiyebileceğiniz şeftali C ve A vitaminini yüksek miktarda ihtiva eder. Şeftali ağız ve akciğer kanserine karşı koruyucu olduğunu belirten araştırmalar yaz boyunca meyve porsiyonlarından birini mutlaka bu meyveye ayırmanın çok önemli olduğunu bildiriyor. Şeftali potasyum içeren diğer yaz meyvelerinden biridir ve kal ritminin düzenlenmesinde önemli görev görür. Şeftali de birçok antioksidanlar bulunmasına rağmen beta kriptoksantin adlı farklı bir flavonoid vücudun detoks kabiliyetinin artarak zararlı bileşiklerin vücutta hızla atılmasını kolaylaştırır.

 

 

Pancar: Yaklaşık 4-5 adedi 40 kalori kadardır. Pancar glisin betain adlı bir bileşik içerir ve bu madde homosistein metabolizmasını düzenleyerek karaciğeri korur, kolesterolün kanda yükselmesini önler, kalbe giden damarların tamirini sağlar ve kanın akışkanlığını hızlandırır. Birçok araştırma pancarın spor sonrasında bolca yenilmesinin kasların hacim kazanmasında çok etkili olduğunu açıklamaktadır. Pancar içerdiği diyet lifi sayesinde kronik kabızlık sorunu olanlar içinde kurtarıcı bir etkiye sahiptir.

 

Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez

EN ÇOK OKUNANLAR

Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İYİ YAŞAM ETKİSİ

İYİ YAŞAM ETKİSİ

BUSE TERİM İLE SAĞLIKLI YAŞAM SOHBETİ

BUSE TERİM İLE SAĞLIKLI YAŞAM SOHBETİ

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

HAILEY BIEBER’IN SAĞLIK İKSİRİ

HAILEY BIEBER’IN SAĞLIK İKSİRİ

AZ UYUMAK KİLO ALDIRIYOR!

AZ UYUMAK KİLO ALDIRIYOR!

0-1 YAŞ ARASI BEBEKLER NASIL BESLENMELİ?

0-1 YAŞ ARASI BEBEKLER NASIL BESLENMELİ?

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?

KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?

EVDE CİLT BAKIMI

EVDE CİLT BAKIMI

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ