Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

“Yeryüzü Pazarları” nın sayısı hızla artacağa benziyor...

ABONE OL
26 Nisan 2015 Pazar 10:32 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Geleceğin trendinde bizim şimdilik Foça ve Seferihisar “Citta Slow”da tanık olduğumuz “Yeryüzü Pazarları” nın sayısı da hızla artacağa benzer.  Keza daha iyi, temiz ve adil beslenmeyi ve yaşamayı kendine hedef seçmiş olan Slow Food ve Citta Slow hareketleri de… Yeryüzü pazarları, yerel gıdaları ve üreticilerini daha iyi tanımak; halkı bunlar hakkında bilgilendirmek ve bu ürünlere yönlendirmek amacını güdüyor. Bu pazarda satılacak tüm mallar Slow Food'un şart koştuğu üzere 'iyi, temiz ve adil' olmak zorunda.
Slow Food hareketi, hızlı yaşam temposuna karşı bir duruş geliştirmek, yok olmaya yüz tutmuş yerel yeme-içme alışkanlıklarını korumak amacıyla başladı. Genel olarak insanların yedikleri yemeğe, gıda ürünlerinin nereden geldiğine ve yemek tercihlerimizin dünyayı nasıl etkilediğine olan ilginin azalmasına da karşı duruyor... Bu amaçla 1989 yılında, kar amacı gütmeyen ve üyelerinin desteğiyle işleyen bu örgüt kurulmuş. Adı Slow Food.  Slow Food hareketi, bir anlamda da yiyip içmekten zevk alan ama yediklerine karşı sorumluluk bilinci de geliştirenleri bir araya getirmiş. 

Bu hareket, 'convivium'lar, yani 'yerel birlik'ler aracılığıyla felsefesini dünyanın dört bir yanına yayarken, ilkelerini gerçekleştirmeyi de öngörüyor. Her bir 'yerel birlik', kendi ilgi alanına ve hedeflerine göre etkinliklerinin çerçevesini belirliyor. Üyeleri bir araya getiren bu etkinliklerse çok çeşitli ve keyifli... Birlikte yemek yeme zevkinin paylaşılacağı organizasyonlar ya da tadımlardan tutun da organik çiftliklerin ve yerel üreticilerin ziyaretlerine; konferans veya panellerden film festivallerine; çocuklar ve yetişkinler için tat eğitimi kurslarından yerel destekli tarımsal faaliyetlerin ve 'yeryüzü pazarları'nın teşvikine kadar uzanıyor. İşte bu anlamda, ülkemizin ilk 'yeryüzü pazarı' da, Foça'da kuruldu ve tescillendi. Yine ülkemizin ilk Citta Slow’u Seferihisar’da kurulan ve internet üzerinden de satış yapan Seferipazar gelecekteki pazarlar için iyi bir örnek oluşturuyor.

Slow Food hareketi, 'tüketici' sözcüğüne karşı, 'ortak üretici' kavramını ortaya atıyor. 'Ortak üretici', 'tüketici'ye atfedilen edilgen rolle yetinmemek anlamına geliyor. Çünkü bu kavram, tükettiği gıdayı kimin, hangi koşullarda, nasıl ürettiğiyle ve bu süreçte karşılaşılan sorunlarla da yakından ilgilenen kişiyi kastediyor. 'Yeryüzü pazarları', Slow Food felsefesinin kılavuzluğunda oluşturulan çiftçi pazarları anlamına geliyor. Yerel topluluklar tarafından işletilen bu pazarlar, aynı zamanda yerel gıda üreticilerinin tüketiciye, sağlıklı ve kaliteli yiyecekleri uygun fiyatlarla ulaştırdığı, bu sayede de çevreci ve sürdürülebilir yöntemlerin garanti altına alındığı önemli buluşma noktaları... Üstelik böylece, yerel toplulukların gıda kültürleri koruma altına alınmış, biyolojik çeşitlilik de korunmuş oluyor. 

Dünyanın önemli tartışma konularından biri de “organik marketler”… “Ne kadar organik?” sorusu önümüzdeki günlerde de tartışılacağa benzer.

EN ÇOK OKUNANLAR

“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2 dakika okunma süresi
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

15 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

9 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mekan Önerisi: Canella Bakery
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Mekan Önerisi: Canella Bakery

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

2026 Michelin Guide Türkiye: Yıldızlarla Devam Eden ve Yeni Yüzlerle Zenginleşen Sahne
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

2026 Michelin Guide Türkiye: Yıldızlarla Devam Eden ve Yeni Yüzlerle Zenginleşen Sahne

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk
Yeryüzü pazarları- Yeter ki hormonsuz olsun…

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk