Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Türk mutfağı üzerine 25 yıldır çalışmalar yapan, ulusal ve uluslararası alanda birçok ödüle sahip olan Ömür Akkor, "Anadolu, biyoçeşitlilik ve endemiklik açısından dünyanın en özel bölgelerinden biri. Biz de şimdilerde bu değeri daha çok anlıyoruz" diyor ve ramazan boyunca Anadolu Türk mutfağının seçkin tatlarından oluşan lezzet dolu iftar sofraları kuruyor.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
19 Mart 2024 Salı 11:23 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi
Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Mesleğiniz sizin için ne anlam ifade ediyor?

Genel olarak yaptığım çalışmalar, araştırmalar, yazdığım kitaplar, makaleler ve görev aldığım restoranlara baktığımda, mesleğimin en çok beni "temsil" ettiğini söyleyebilirim.

Bu işe başladığınız ilk günden bu yana Türk gastronomisinde nasıl bir değişim yaşandı?

Gerçekten çok şey değişti diyebilirim. Yaklaşık 30 yıl önceden bahsediyoruz. O günlere baktığımızda kendi mutfağımızı elde var sayıp, diğer mutfakları daha önemliymiş gibi hissediyorduk. Şimdilerde ise bunun tersinin doğru olduğunu biliyoruz. Anadolu üzerine yapılan çalışmalar arttıkça, bize gösterdi ki Anadolu, biyoçeşitlilik ve endemiklik açısından dünyanın en özel bölgelerinden biri. Bu da kültürüne ve mutfağına yansıyor. Biz de şimdilerde bu değeri daha çok anlıyoruz.

İyi yemek yapmanın püf noktaları sizce neler?

Kesinlikle iyi malzeme ve geleneksel yöntemler! Aksi durumda bu mümkün değil. Çeşitli akımlar gastronomi dünyasından gelip geçiyor ama geleneksel mutfak, iyi malzeme ve eski teknikler her zaman yerini ve saygınlığını koruyor.

Yerel mutfakların öne çıkması konusunda neler düşünüyorsunuz?

Bu çok önemli bir konu. Yalnızca bizim için değil tüm dünya için böyle. Çok yakın zaman önce yaşadığımız pandemi de bunu bize gösterdi. İnsanoğlu yetiştiği şartlara göre bir beslenme listesiyle hayatına devam ederse daha sağlıklı olabiliyor. Bu sebeple hem bizim hem de dünyanın sağlığı için kendi mutfaklarımız çok değerli.

Dünya standartlarında değerlendirirseniz Türk mutfağı için neler söyleyebilirsiniz?

Aslında ne yazık ki Türk mutfağını, genel bir sıralama içinde ilk sıralarda göremiyoruz. Bunun sebebi lezzetli yemekleri ve çeşitliliği olmaması değil tabii ki. Nedenler arasında; literatür eksikliği, tanıtım ve markalama konusundaki çalışmaların yetersizliği ve kendi değerlerimizin farkında olamamamız gibi faktörleri sıralayabilirim.

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul iş birliği ile birbirinden seçkin lezzetlerden oluşan bir iftar menüsü hazırladınız. Menüde hangi lezzetler öne çıkıyor?

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul ile ikinci kez bir araya gelmekten ve alınan olumlu geri bildirimlerden büyük mutluluk duyuyoruz. Menümüzde Anadolu, Osmanlı ve İstanbul mutfağından esinlenen örnekler bulunuyor. Ramazan için özenle hazırladığımız sunumumuz hafif, dengeli ve geleneksel lezzetlerle dolu. Burada misafirlere en kaliteli malzemelerle hazırlanmış, sağlıklı bir menü sunmaya özen gösterdik.

Bir menü kurgularken nelere dikkat ediyorsunuz? Bu süreçte vazgeçilmez kurallarınız neler oluyor?

Kesinlikle hikayesi... Menüde kullanılacak malzemelerin orijinalliği, geleneksel yöntemlerle üretilmiş olması ve nihayetinde de yapılan yemeklerin geleneksel yöntemlerle pişirilmesini, menü kurgulama sürecimin vazgeçilmez kuralları arasında sayabilirim.

Bir gününüz nasıl geçiyor?

Ayın 10 günü İstanbul'da oluyorum, geri kalan zamanlarda da iş seyahatlerindeyim. Genel olarak günün yarısını çalışarak geçiriyorum. Bu biraz yorucu ama böyle yaşamaya alıştım. Günün kalan diğer yarısında ise diğer normal insanlar gibi gündelik işlere vakit harcamaya çalışıyorum ama başarılı olduğumu söyleyemem. Eskiye nazaran daha az insanla görüşüp daha az tatile çıkıyorum ama bu durumdan memnun olmadığımı da belirtmem gerek.

Tok olsanız bile "hayır" diyemeyeceğiniz lezzetler neler?

Pilav ve türleri, köfte ve döner, zeytinyağlı barbunya...

Mutfağınızdan eksik etmediğiniz bir yiyecek var mı?

Ev yapımı yoğurt, ev yapımı sirkeler ve bolca yeşillik. Özellikle tere ve nane...

İşiniz gereği çok fazla seyahat ediyorsunuz. Bu seyahatler size neler kazandırıyor?

Tabii ki inanılmaz bir deneyim. Yeni kültürler tanıma ve ilham alma konusunda seyahatler gerçekten çok çok önemli.

Yeni seyahat rotalarınızda neler var?

Önümüzdeki dönem için seyahat rotalarımdan birini Mandarin Oriental, Bodrum oluşturuyor, orada bir haftalık bir tatil var. Sonrasında Mısır, Orta Anadolu, Fransa ve İngiltere görünüyor.

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Avlu ve Aqua Restoranları, Gault&Millau 2024 Gastronomi Rehberine Seçildi

Avrupa'nın Gastronomi Durakları

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları
Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati
Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği
“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

Mekan Önerisi: Canella Bakery
Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery