SICAK ÇOK SICAK

Annesine “Bana dondurma al” diye ağlayan çocuk, dondurmacı önlerinin ritüelidir. Ama tabii burada suçlu olan dondurma. Tahrik olmazsa tahrip olmaz. “Ben ıspanak istiyorum, pırasa alın bana” diye ağlayan çocuk gördünüz mü hiç? Cevabınız evetse o çocuğu bir uzmana gösterin lütfen.

ABONE OL
13 Ağustos 2015 Perşembe 14:08 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
SICAK ÇOK SICAK

Aslında bütün kış deniz mevsimi gelse de kendimizi kızgın kumlardan serin sulara atsak diye bekliyoruz. Ama gelince de yaklaşık olarak günde 150 kez kadar “çok sıcak” diyoruz.

 

Bir de benim yaz küsmesin diye içime akıttığım “yeteğğğğrr ve çoğğkk sıcaklar”lar var. Tabii; kavurucu sıcaklar kapıda, yüzyılın en sıcak günü, Afrika sıcakları geliyormuş, uzmanlar uyardı haberlerini de atlamayalım. Bir de annem ve arkadaşları çetesi var. “Yaprak kımıldamıyor, asfalt eridi, kafama yumurta koysam pişer, cam açık uyumuşum burnum şişti, karpuz yok mu, itfaiye çağırın, menopozluyum ben camları açın” diye akar giderler. 

 

Dondurma yaz günlerininin kurtarıcılarından biri. Düşük kalorili bir tatlı olması değil aslında onu cazip kılan, verdiği tatlı serinlik. Bir de dondurma benim için mevsimsiz. Kışın da aradığım oluyor. Annesine “Bana dondurma al” diye ağlayan çocuk da dondurmacı önlerinin ritüelidir. Ama tabii burada suçlu olan dondurma. Tahrik olmazsa tahrip olmaz. “Ben ıspanak istiyorum, pırasa alın” bana diye ağlayan çocuk gördünüz mü hiç? Cevabınız evetse o çocuğu bir uzmana gösterin lütfen. 
Peki dondurmayı nerelerden yesek? Klasik dondurmanın dışına nasıl çıksak? Birkaç yere göz atalım.

 

Mua 
Mua ismi bana Make Up Artist’i çağrıştırsa da bir İtalyan dondurmacı. İtalyan sahibesinin elinden çıkan dondurmayı kesin denemelisiniz. Tadından taze süt ve doğal malzemeden yapıldığını anlıyorsunuz. Neredeyse İtalya’daki dondurmalar kadar lezzetli. Broşürlerinde katkı maddesi ve renklendirici kullanmadıklarını söylüyorlar. Fıstıklı, fındıklı ve yoğurtlu çesitleri listenin başında gelenlerden.
Mua'nın dondurmalarına Yeniköy’de ve Galata’da ulaşmanız mümkün. Akşam üstü serinliğinde yürüyüş üzerine yoğurtlu bir dondurmayla kaybettiğimiz kalorilerimize geri kavuşabiliriz.

 

Yunus Dondurma 
Büyükada'ya gitme sebebim diyebiliriz Yunus Dondurma için. Yunus Dondurma gül şeklinde meyveli dondurmaları ile ünlüdür. İçinde az miktarda süt ve gerçek ezilmiş meyve vardır. Soğutucular yerine buzlar içine koyarlar. Bozulacağı için de sınırlı miktardadır. Yunus Amca’nın üç oğlu Büyükada ve Heybeliada’da arabalarda dondurmalarını satıyorlar ve arabadaki dondurma bitince arabayı eve götürüp günü kapatıyorlar. Geçe kalmayın dondurma bulmanız çok zor. Dondurmadan çok meyveli sorbeyi andıran bu dondurmalar şeftali, vişne, kavun, limon diye dört çeşit. Dördünü karışık büyük bir gül yaptırın ve adanın keyfini çıkarın. 

 

Dondurmacı Yaşar Usta 
Dondurmacı Yaşar Usta aslında Bostancı’nın sembolllerindendir. Başlarda zincire karşıydı ama şimdi 4 Levent şubesiyle karşımızda. Cici bebe dondurmasının ünü bütün İstanbul’a yayılmış durumda. Yaşar Usta’ya giderseniz cici bebe, tahin ve erik dondurmasını denemelisiniz. Yine incirli dondurması da efsanedir. Kapıdaki kuyruğu fark edince zaten acayip bir şey ile karşılaşmak üzere olduğunuzu fark edeceksiniz. 

 

Cold Stone 
Kendi dondurmanı kendin yarat! Mükemmel bir konsepte sahip olan Cold Stone her ne kadar İstanbul’da hak ettigi ilgiyi göremediyse de benim favorilerim arasında. Cold Stone’a gidip içine konulacak malzemeleri seçip kendi dondurmanızı yaratmanız mümkün. Benim favorim Oreo, Jelibon ve Snicker atılmış kalori bombası karışımım. Ben sade bir şey isterim derseniz de kahveli dondurmasını denemenizi tavsiye ederim.

Yaz gelmiş mayo sezonuymuş kim dinler, hava çok sıcak çook. 

Afiyet olsun.

 

Nikol BASOĞLU / nikol.baseoglu@alem.com.tr

EN ÇOK OKUNANLAR

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

9 dakika okunma süresi
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

3 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

15 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
SICAK ÇOK SICAK

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü
SICAK ÇOK SICAK

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
SICAK ÇOK SICAK

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
SICAK ÇOK SICAK

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
SICAK ÇOK SICAK

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
SICAK ÇOK SICAK

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati
SICAK ÇOK SICAK

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
SICAK ÇOK SICAK

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

2023 Yılı Gastronomi Trendleri
SICAK ÇOK SICAK

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
SICAK ÇOK SICAK

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
SICAK ÇOK SICAK

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da
SICAK ÇOK SICAK

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da