Kombucha Nasıl Yapılır; Evde Kombucha Tarifi

Yüksek oranda içerdiği antioksidanın yanı sıra faydalı probiyotikler bakımından oldukça zengin olan kombucha tarifini deneyin.

YAZAR: Gamze Altınay
ABONE OL
12 Ağustos 2021 Perşembe 12:58 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Evde Kombucha Yapımı

Kombucha Nedir; Kombucha'nın Faydaları Neler?

Kombucha binlerce yıldır tüketilen fermente bir çay. Sağladığı birçok sağlık yararının yanı sıra faydalı probiyotikler bakımından da zengin. Üstelik antioksidan içeriyor, zararlı bakterileri öldürüyor ve çeşitli hastalıklarla savaşmaya yardımcı oluyor.

Kombucha'nın Çin veya Japonya kökenli olduğu düşünülüyor. Siyah veya yeşil çaya belirli bakteri, maya ve şeker eklenerek yapılıyor. Daha sonra bir hafta veya daha fazla fermente olmasına izin veriliyor. Bu işlem sırasında bakteriler ve maya sıvının yüzeyinde mantar benzeri bir film oluşturuyor. Bu yüzden Kombucha "mantar çayı" olarak da biliniyor. Bu esnada karışımda çok miktarda bakteri de büyüyor.

Kombucha'nın probiyotik yararı için hala bir kanıt bulunamasa da probiyotik işlevine sahip olabilecek birkaç laktik asit bakterisi türü içeriyor. Probiyotikler bağırsaklar için sağlıklı bakteriler sağlıyor. Bu bakteriler sindirim, iltihaplanma ve hatta kilo kaybı da dahil olmak üzere sağlığın birçok yönünü iyileştirebiliyor. Bu nedenle Kombucha gibi içecekleri diyetinize eklemek sağlığınızı birçok yönden iyileştirebilir.

Evde Kombucha Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  1. 3 litre su
  2. Kombucha kültürü (mayası)
  3. 1,5 su bardağı toz şeker
  4. 8-9 poşet ya da 25-30 gram kadar siyah çay (4-6 yemek kaşığı)

Yapılışı:

3 litre suyu kaynatın. Su kaynamaya başlayınca içine toz şekeri ilave edin ve beş dakika kadar karıştırarak bu şekilde kaynatmaya devam edin. Karıştırma işlemi mutlaka metal kaşıkla yapılmalıdır. Kaynayan suyu ocaktan alın ve çayları ilave edin.

Yaklaşık 15 dakika çayın iyice demlenmesini bekledikten sonra yine metal bir kaşık yardımıyla çayları karışımın içinden tamamen çıkarın ve karışımı soğumaya bırakın.

Soğuyan bu karışımı, Kombucha çayını hazırlamak istediğiniz büyükçe bir kavanoza aktarın. Kombucha kültürünü ılık bir suda yıkadıktan sonra oda sıcaklığına getirdiğiniz kavanozdaki sıvının içine bırakın. (Kültür asla sıcak suya bırakılmamalıdır.)

Kavanozun ağzını hava alacak şekilde kapatabilmek için steril bir bez ya da tülbentle örtüp, paket lastiğiyle bu bezi sabitleyin. Kavanozdaki çayı bu şekilde 4-10 gün arası mayalayın. Bu süre içinde kavanozun doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ve oda sıcaklığında beklemesine özen gösterin. 5 günden sonra mayalanan Kombucha çayını tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın: ne kadar mayalanırsa o kadar yararlı!

Afiyet olsun.

Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri

Ödem Attıran Soğuk Çay Tarifleri

Sağlıklı ve Pratik 3 Detoks Tarifi

EN ÇOK OKUNANLAR

Hande Erçel'in Paris Moda Haftası Çıkarması
Hande Erçel'in Paris Moda Haftası Çıkarması

Hande Erçel'in Paris Moda Haftası Çıkarması

2 dakika okunma süresi
2025 Oscar Töreni'nde Yandan Ayrılmış Saç Modası
2025 Oscar Töreni'nde Yandan Ayrılmış Saç Modası

2025 Oscar Töreni'nde Yandan Ayrılmış Saç Modası

7 dakika okunma süresi
Sınırları Aşan Bir Vizyon: Almila Dönmez
Sınırları Aşan Bir Vizyon: Almila Dönmez

Sınırları Aşan Bir Vizyon: Almila Dönmez

15 dakika okunma süresi
Nazlı Koruyan Altıpat ile Güzellik Endüstrisinde Kadınların Yükselişi
Nazlı Koruyan Altıpat ile Güzellik Endüstrisinde Kadınların Yükselişi

Nazlı Koruyan Altıpat ile Güzellik Endüstrisinde Kadınların Yükselişi

22 dakika okunma süresi
Michelin Guide 2025 Yılın En Genç Şefi: Serhat Doğramacı
Michelin Guide 2025 Yılın En Genç Şefi: Serhat Doğramacı

Michelin Guide 2025 Yılın En Genç Şefi: Serhat Doğramacı

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi
Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi

Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi

Vegan Mercimek Krep Tarifi
Vegan Mercimek Krep Tarifi

Vegan Mercimek Krep Tarifi

Patlak Fasulye Salatası Tarifi
Patlak Fasulye Salatası Tarifi

Patlak Fasulye Salatası Tarifi

Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi
Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi

Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi

Karın Yağlarını Eriten 5 Tarif
Karın Yağlarını Eriten 5 Tarif

Karın Yağlarını Eriten 5 Tarif

Bademli ve Fıstıklı Vegan Ay Kurabiyesi
Bademli ve Fıstıklı Vegan Ay Kurabiyesi

Bademli ve Fıstıklı Vegan Ay Kurabiyesi

Karamelize Muzlu Porridge Tarifi
Karamelize Muzlu Porridge Tarifi

Karamelize Muzlu Porridge Tarifi

Magnolia Tatlısı Nasıl Yapılır?
Magnolia Tatlısı Nasıl Yapılır?

Magnolia Tatlısı Nasıl Yapılır?

Vegan Çekirdekli Kraker Tarifi
Vegan Çekirdekli Kraker Tarifi

Vegan Çekirdekli Kraker Tarifi

Türkiye'nin En Başarılı Şeflerinden Yılbaşına Özel Tarifler
Türkiye'nin En Başarılı Şeflerinden Yılbaşına Özel Tarifler

Türkiye'nin En Başarılı Şeflerinden Yılbaşına Özel Tarifler

Pirinç Patlaklı Çilekli Çikolata Bar Tarifi
Pirinç Patlaklı Çilekli Çikolata Bar Tarifi

Pirinç Patlaklı Çilekli Çikolata Bar Tarifi

Nilay Keçeci Arpacı'dan Sağlıklı Tarifler: Haşhaşlı Limonlu Pankek
Nilay Keçeci Arpacı'dan Sağlıklı Tarifler: Haşhaşlı Limonlu Pankek

Nilay Keçeci Arpacı'dan Sağlıklı Tarifler: Haşhaşlı Limonlu Pankek