Klorofil Nedir? Klorofilin Faydaları Neler?

Klorofil nedir? Klorofilin faydaları neler? Vücut sağlığı üzerinde pozitif etkileri olan klorofili; hangi besinlerin içinde bulunduğundan faydalarına kadar mercek altına aldık.

YAZAR: Betül Üstün
ABONE OL
21 Mayıs 2021 Cuma 11:37 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi
Klorofil Nedir?

Klorofil Nedir?

Klorofil terimi, Yunanca 'chloros' (yeşil) ve 'phyllon' (yaprak) kelimelerinden türetilmiştir. Adından da tahmin edilebileceği üzere yeşil yapraklı taze sebzelerde ve meyvelerde bol bir şekilde bulunur. Klorofil bitkiye yeşil renk verir. Bir diğer görevi de fotosentez yapabilmeyi sağlamasıdır. Bitkiler bu sayede oksijen ve besin maddeleri üretirler. İnsanlar olarak klorofil pigmentini sentezleme potansiyelimiz yoktur, ancak beslenme yoluyla belirli oranlarda vücudumuza alabiliyoruz

Saflaştırılmış Klorofil Nedir?

Saflaştırılmış klorofil gıda endüstrisinde yiyecek ve içeceklere yeşil renk vermek amacıyla gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Örnek olarak peynir çeşitleri, alkolsüz içecekler, şekerleme, dondurma, çikolatada verilebilir. Doğal bir madde olduğu için saf klorofillerin serbest bir şekilde kullanıldığı düşünülmesin, her katkı maddesi gibi klorofil kullanımı da ülkemizde Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nce sınırlanmaktadır. Paketli ürünlerin içerik kısmında karşımıza çıkan E numaralandırma sisteminde E kodu 140'tır.

Sıvı Klorofil Nedir?

Sıvı klorofil (yapay form) ise doğadaki klorofilin bakır kompleks formudur. Klorofilin bu formu da yeşil renk vermek amacıyla kullanılır ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nce kullanımı sınırlandırılmaktadır. E kodu 141'dir.

Klorofilin Sağlığa Etkileri Neler?

Klorofilin sağlığa etkilerini inceleyen çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların da çok az bir kısmını klinik çalışmaları (gönüllü insan çalışmaları) oluşturmaktadır. Mevcut çalışmalar klorofilin antioksidan, antikanserojen, antimutajenik etki gösterdiğini belirtiyor. Ancak kesin olarak güvenli ve etkili olduğunu söyleyebilmek için yeterli sayıda gönüllü içeren, uzun süreli kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sıvı Klorofil Takviye Olarak Alınmalı mı?

Vitamin-minerallerin de dahil olduğu herhangi bir takviye kullanmadan önce doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Vitamin ve minerallerin takviye olarak kullanımı güvenli düşünülüp pek önemsenmiyor ancak takviye konusu o kadar basit bir durum değil, aksine komplike bir konudur. Kaldı ki klorofilin emilim ve vücuttaki dönüşümleri hakkında mevcut bilgimiz yetersiz olup, takviyesinin güvenli olduğu kesin değildir. Ben klorofil takviyesi yerine günlük beslenmemizde mutlaka yeşil sebze ve meyvelerin tüketilmesini öneriyorum. Çünkü böylece hem güvenli bir şekilde klorofil alınmış olacak, hem de bununla beraber diyet lifi, antioksidanlar, C vitamini, K vitamini, folik asit ve daha birçok besin öğesi de sağlanacaktır.

Klorofil İçeren Besinler Neler?

Yazımızın başında yeşil yapraklı taze sebzeler ve meyvelerde bol bir şekilde bulunduğundan bahsetmiştik. Bu besinlere örnek olarak; lahana, brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, yeşil biber, kuşkonmaz, marul, kıvırcık, semizotu, pazı, yeşil fasulye, bezelye, pırasa, kabak verilebilir.

Besinlerin Saklama ve Pişirme Koşulları Klorofil İçeriğini Etkiler mi?

Evet, besinlerin klorofil içeriği ısıdan, asidik ortamdan, ışıktan etkilenir. Sebzelerin sıcak sudan soğuk suya konularak şoklama işlemi (blanching) yapıldıktan sonra dondurulması, klorofil içeriğinin olabildiğince korunmasını sağlar. Çeşitli çalışmalarda; pişirme yöntemlerinde en çok klorofil kaybının 'haşlama' yoluyla olduğunu; en az kaybın ise 'buharda pişirme' ile sağlandığı bildiriliyor. Madde madde toparlayacak olursak;

1. Pişirme sırasında pişirme kabında limon veya sirke gibi asidik besinlerin bulunması klorofil kaybını artırır.

2. Yüksek sıcaklıkta yüksek basınç ile (düdüklü tencere) pişirme sebzelerdeki klorofil miktarını azaltır.

3. Sebzeleri buharda pişirme yöntemiyle klorofil kaybı minimumdadır. Ayrıca sebzeleri dondurucuda saklamadan önce 'blanching' yapılması klorofil içeriğini korumaya yardım eder.

4. Yeşil sebzeler, ısıya maruz kaldıktan sonra çiğ haline göre daha düşük klorofil içerirler. Bu nedenle sebzeleri çiğ bir şekilde tüketebildiğimiz mevsim salataları beslenmemizde klorofil kaynağı için önemli yer tutar.

Hem Renkli Hem Sağlıklı Smoothie'ler

Bahar Detoksu Tarifi

Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Smoothie Tarifi

EN ÇOK OKUNANLAR

Yılın Trendi: Doğal Saç Şekillendirme
Yılın Trendi: Doğal Saç Şekillendirme

Yılın Trendi: Doğal Saç Şekillendirme

9 dakika okunma süresi
Netflix'te İzlemeniz Gereken 14 Müzikal Film
Netflix'te İzlemeniz Gereken 14 Müzikal Film

Netflix'te İzlemeniz Gereken 14 Müzikal Film

13 dakika okunma süresi
Bong Joon-ho'nun En İyi Filmleri
Bong Joon-ho'nun En İyi Filmleri

Bong Joon-ho'nun En İyi Filmleri

9 dakika okunma süresi
Kaderin Kesiştirdiği İki Hayat
Kaderin Kesiştirdiği İki Hayat

Kaderin Kesiştirdiği İki Hayat

1 dakika okunma süresi
Melek Zeynep Bulut ile “Açık Anıtlar” Üzerine
Melek Zeynep Bulut ile “Açık Anıtlar” Üzerine

Melek Zeynep Bulut ile “Açık Anıtlar” Üzerine

9 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Klorofil Nedir?

Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Matcha Çayı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Klorofil Nedir?

Matcha Çayı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hollywood Yıldızlarının Gençlik Işıltısının Kaynağı
Klorofil Nedir?

Hollywood Yıldızlarının Gençlik Işıltısının Kaynağı

Soğuk Havalarda Sağlıklı Kalmanın Sırları
Klorofil Nedir?

Soğuk Havalarda Sağlıklı Kalmanın Sırları

Mantar Kahvesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Klorofil Nedir?

Mantar Kahvesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
Klorofil Nedir?

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

Gençlik Sırrı: Longevity Yaklaşımı
Klorofil Nedir?

Gençlik Sırrı: Longevity Yaklaşımı

21 Gün Şekersiz Beslenme
Klorofil Nedir?

21 Gün Şekersiz Beslenme

Alkali Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Klorofil Nedir?

Alkali Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları
Klorofil Nedir?

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Matcha'nın Sessiz Rakibi: Hojicha Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Klorofil Nedir?

Matcha'nın Sessiz Rakibi: Hojicha Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Nilay Keçeci'den Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Tüyoları
Klorofil Nedir?

Nilay Keçeci'den Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Tüyoları