Taze Börülce: Börülce, çok iyi bir lif kaynağıdır ve sağlıklı bağırsak hareketleri için lif son derece önemlidir. Sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasına yardımcı olan besinlerden biri olan börülce, aynı zamanda tokluk hissi de sağlar. Yüksek protein oranı, demir ve potasyum açısından zengin bir yiyecek olması börülcenin diyetimizde yer alması açısından önemlidir.
Bamya: Bamya tohumunda B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko gibi mineraller bol miktarda yer alır. Bu sayede düzenli olarak bamya tohumu tüketerek kas ve kemik sağlığınızı koruyabilir, osteoporoz ve benzeri kemik hastalıklarının oluşum riskini azaltabilirsiniz. Yüksek demir içeriği sayesinde kansızlık sorunu bulunan bireylerde kan değerlerinin normal aralıklara getirilmesine yardımcı olan bamya tohumu, fosfor ve bakır minerallerini de önemli miktarlarda içerir. Bamya tohumu tüketimi, kilo vermek isteyen bireyler için de oldukça uygundur. Lifli bir besin olması nedeniyle sindirimi uzun sürer; bu nedenle hem kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere neden olmayarak yeme ataklarını önler; hem de midede daha uzun süre doluluk hissi oluşturduğundan tok kalmaya yardımcı olur. Tüm olumlu etkilerine rağmen bamya tohumu çok düşük bir kalori içeriğine sahiptir. 100 gram tohum yaklaşık olarak 30-40 kalori içerir. Bu nedenle diyet uygulayan kişiler için beslenmede herhangi bir kalori yükü oluşturmadığından rahatlıkla tüketilebilir.
Karpuz: Sıcak yaz aylarının gelmesiyle birlikte sofralarda baş köşeye geçen karpuz yazın en serinletici meyvesidir. Karpuzun %92-95'i su ve %6'sı da şekerden oluşur. Yazın artan sıvı gereksinimini karşılamak için karpuz iyi bir tercih olabilir. Ancak kronik rahatsızlığı olan kişilerin özellikle böbrek ve şeker hastalığı olanların karpuz tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Sağlıklı bireylerin de aşırı miktarda karpuz tüketimi sakıncalı olabilir. Karpuzun içeriğinde bulunan früktoz şekeri nedeniyle fazla tüketildiğinde kilo kontrolünü sağlamada sıkıntı yaşayabilirsiniz. Karpuz-peynir-ekmek yaz aylarında iyi bir ara öğün seçeneği olabilir. Ama tek başına bir ana öğün olarak tüketilmemelidir. Yemekten 1-1,5 saat sonra bir ara öğün olarak tüketmek daha sağlıklı bir tercihtir.
Üzüm: Üzüm fosfor, magnezyum, kalsiyum içermesinin yanı sıra A, C ve E vitaminleri açısından da zengin bir meyve. Kalp krizi ihtimalini azaltmak isteyenlere sıklıkla üzüm yemeleri öneriliyor. Bu önerinin ardındaki gerçek neden, üzümde bulunan güçlü antioksidanlar. Resveratrol ve kuersetin olarak bilinen iki antioksidan türünü içeriğinde bulunduran bu değerli meyve sayesinde toksinlerin kandan temizlenmesi sağlanabiliyor. Kanserden koruyucu olması da üzümü meyveler arasında farklı bir yere koyuyor. Bu ününü ise vücudu zararlı toksinlerden ve serbest radikallerden arındırma yönüne borçlu.
Vişne: İyi bir A, C ve E vitamini kaynağıdır; kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineralleri barındırır. İyi bir mikrop temizleyici olan vişne, vücuttan zararlı maddeleri atarak bakterilerden ve mantarlardan korumaktadır. Vişne, iki iltihap önleyici bileşik, antosiyanin ve kersetin bakımından zengin olduğu için, astım semptomlarını ve diğer solunum koşullarını hafifletmekte yararlı olabilir ve gut hastaları için rahatlama sağlar.