Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Haşlamadan ızgaraya, buharda pişirmeden sotelemeye dek sağlıklı pişirme tekniklerini mercek altına aldık.

YAZAR: Merve Karataşlı
ABONE OL
15 Mart 2022 Salı 16:20 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Haşlama

Bilinen en kolay pişirme tekniklerinden biri haşlama yöntemidir. Bu yöntem için gerekli olan tek şey su ve tuzdur. Tabii ki ne kadar basit bir yöntem olarak gözükse de önemli olan haşlanan gıdaların besin değerini kaybetmemesini sağlamaktır. Çünkü çok yüksek sıcaklıkta uzun süre haşlanan gıdalarda bazı besin elementi kayıpları yaşanabilir. Özellikle suda çözünen vitamin ve minerallerin yok olması söz konusu olabilir. Bu yüzden önemli olan hangi gıda ise o gıdanın haşlama zamanını geçmemenizdir.

Izgara

Hem gıdanın besin değerini korumak hem de çok daha lezzetli ve aromalı yemekler tüketmek istiyorsanız sizin için en mükemmel pişirme tekniği ızgaradır. Pişirme işleminde kolaylıkla baharat da kullanabilmeniz ise bu tekniğin bonusudur. Üstelik bu teknikte gıdanın su kaybına maruz kalmadan diriliğini de koruyabilirsiniz.

Buharda Pişirme

Her türlü gıdayı rahatlıkla pişirebileceğiniz en temiz olarak kabul edilen harika bir pişirme tekniğidir. Gıdanın doğal halini kolaylıkla koruyabileceğiniz bu yöntemde besin değerlerini, renklerini ve o eşsiz tatlarını da koruyabilirsiniz. Pişirme esnasında yağ, tuz ve baharat da kullanabilirsiniz.

Soteleme

İnce şekilde dilimlenmiş sebzeler için hızlıca yapabileceğiniz bir pişirme tekniği olan soteleme, aşırı yağ kullanmadan gıdaları yakmamanıza olanak sağlar. Ufaltılmış etleri de bu yöntem ile pişirebilirsiniz.

Poşe Yöntemi

Poşe tekniği ise genellikle haşlama yöntemi ile karıştırılan yöntemdir. Haşlamadan tek farkı; kaynama noktasının hemen altındaki su sıcaklığını kullanarak gıdayı pişirmeniz gerektiğidir. Tabi aynı zamanda haşlama yöntemine göre biraz daha uzun zaman alan bir tekniktir.

Not: Kızartma, tütsüleme, barbekü gibi yöntemler sağlıksız pişirme teknikleridir. Bu yöntemler kansere sebep olabilecek olan maddeleri bedeninize almanıza sebep olabilir. Özellikle bağırsak, akciğer ve mide kanserine yol açabilir. Bu nedenle sağlıklı pişirme teknikleri ile pişirdiğiniz yemekleri tüketmenizi öneriyoruz.

Gerçekten Sağlıklı Beslenmek Mümkün mü?

Pratik ve Sağlıklı Noodle Tarifleri

Sağlıklı Kinoalı Tarifler

EN ÇOK OKUNANLAR

Haziran Ayı Film Önerileri
Haziran Ayı Film Önerileri

Haziran Ayı Film Önerileri

27 dakika okunma süresi
Selin Türkmen ile Soru-Cevap
Selin Türkmen ile Soru-Cevap

Selin Türkmen ile Soru-Cevap

5 dakika okunma süresi
Birce Akalay Hakkında Bilinmeyenler
Birce Akalay Hakkında Bilinmeyenler

Birce Akalay Hakkında Bilinmeyenler

18 dakika okunma süresi
Yaz Davetleri İçin İlham Veren Stiller
Yaz Davetleri İçin İlham Veren Stiller

Yaz Davetleri İçin İlham Veren Stiller

1 dakika okunma süresi
Burçin Terzioğlu Hakkında Merak Edilenler
Burçin Terzioğlu Hakkında Merak Edilenler

Burçin Terzioğlu Hakkında Merak Edilenler

35 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

2023 Yılı Gastronomi Trendleri
2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Mekan Önerisi: Canella Bakery
Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları
Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği
“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?
Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild