2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Michelin Guide'ın Türkiye'ye gelmesi, Türk mutfağının Gault & Millau Rehberi'ne dahil edilmesi, bitkisel etlerin popülerlik kazanması, arkasında özel hikayesi bulunan tabakların gündem olması… Yeme-içme sektöründeki iddialı gelişmeleri yakından takip ederek 2023 yılının en popüler gastronomi trendlerini keşfediyoruz.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
12 Haziran 2023 Pazartesi 17:34 | Son Güncellenme:
11 dakika okunma süresi
2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Sıfır Atık (Zero Waste)

Pandemi, küresel ısınma, yükselişe geçen enflasyon gibi faktörler sebebiyle, son dönemde dünyada yaşanan gıda sıkıntıları, işletmeleri gıda atıkları konusunda daha sıkı tedbirler almaya zorluyor. Öyle ki birçok sektör profesyoneli, bu konu üzerinde ciddiyetle durduğundan, sıfır atık ilkesi bu yıla damgasını vuran trendlerin başında geliyor. Sürdürülebilir ve dönüştürülebilir mutfak alışkanlıkları ise önümüzdeki yıllarda da gastronomi trendleri arasında başrolü üstlenecek gibi görünüyor. Öyle ki günümüzde pek çok şefin yanı sıra HoReCa sektörünün temsilcileri olan otel, restoran ve kafe gibi işletmeler, artık mutfak rutinlerini sıfır atık ilkesine göre planlıyor. Bu ilkeye göre şefler; kalan sebze köklerini ve saplarını çorbalarda değerlendiriyor, yoğurtları peynire dönüştürüyor, sebzeleri ise fırınlayarak cips halinde sunuyor. Ülkemizde ise mutfakta geri dönüşümü ve sıfır atık ilkesini benimseyen ve sık sık tüketicilere hatırlatan mekanların başında Neolokal geliyor. Maksut Aşkar önderliğindeki mekan, Michelin Guide'da sürdürülebilir gastronomi konusunda rol model olan restoranlara verilen Yeşil Yıldız'ı almaya hak kazanmıştı.


Paketlemede Sürdürülebilirlik

Plastik torbalarda alışveriş dönemini geride bırakarak neredeyse birçoğumuz alışverişte sürdürülebilirlik konusunda ilk adımı attık. Fakat dünyaya iyilik yapabilmek için yalnızca bez torba kullanmak tek başına yeterli olamıyor. Pandeminin beraberinde getirdiği restoranların kapanma süreci paket servise geçişi hızlandırmıştı. Bu nedenle tüketiciler aynı hassasiyeti, artık ürünleri paketleme konusunda da bekliyor. Tüketicilerin dönüştürülebilir maddelerden yapılan paketlemeler konusundaki arayışı, firmaları da sağlıklı ve sürdürülebilir ambalajlar konusunda tetikliyor. Mevcut durum firma ve işletmelere ekstra maliyet olarak yansısa da kullanımın yayılmasıyla fiyatların hafifleyeceği öngörülüyor.


Yenilikçi Vegan ve Vejetaryen Menüler

Hayvansal temelli gıdalar yerine bitki bazlı yeme alışkanlığı son birkaç yılın yükselen trendlerinden biri halini aldı. Sektörü domine eden et popülasyonunun hakim olduğu gastronomi dünyası da bu trende kayıtsız kalamayacak gibi görünüyor. Öyle ki geçen yıldan bu yana hem ülkemizde hem de dünyada, bitkisel beslenme konusunda hızlı bir artış yaşandığı hemen hemen herkesin dikkatini çekmeyi başarıyor. Trend alarmını fark eden gıda üreticileri ise bitkisel süt, çikolata, sos hatta peynir ve et gibi ürünlerin vegan versiyonlarını üretmeye ve satışa sunmaya başladılar bile. Trendler, bitki bazlı ürünlerin parlayan yıldızlarından birinin de makarnalar olacağını gösteriyor. Patates, karnabahar, kabak ve havuç gibi sebzelerden yapılan makarnaların sofralara daha çok konuk olacağı öngörüler arasında. Tabii ki et popülasyonu bir anda azalmasa da en azından, artık türlü tuzlama ve tokatlama gibi ilginç tekniklerle etlere zulmedilen videolar daha az yayılıyor, ne dersiniz?


Gastromilliyetçilik

Şüphesiz ki ülkelerin tarihsel gelişimi incelendiğinde, gastronominin bir kültür unsuru olduğu hepimiz için kabul edilir bir gerçek. Her toplumun kültürü, hangi yiyeceklerin yenilebilir hangilerinin ise yenilemez olduğunu belirliyor. Bu da yemek kültürü ayrımını beraberinde getiriyor. Evrensel bir bütünleşme olarak açıklanan küreselleşme ise ülkelerin kültürlerini kaybetmelerini ve birini diğerinden ayıran noktaların yok olmasını tetikliyor. Gastromilliyetçilik tam da burada devreye giriyor. Son dönemde ülkemizin ve tarihimizin sahip olduğu yemek kültürünü korumaya yönelik yapılan çalışmalar, 2023 gastronomi trendleri arasına adını yazdırmayı başarmış durumda. Bu çalışmaların başında ürünlerimize "ulusal" vasfının verildiği coğrafi işaretler geliyor. Gastromilliyetçi kimliği ön plana çıkaran uygulamalardan biri olan coğrafi işaret ülkemizin, şehirlerimizin ve nam salmış lokal ürünlerimizin markalaşması adına önemli bir adım sayılıyor. Gastronomi trendleri önümüzdeki yıllarda, gastromilliyetçilik kimliğinin daha ön plana çıkacağını ve lokal ürünlerimize daha fazla coğrafi işaret almak adına çalışmaların hızlanacağını gösteriyor.


Füzyon Mutfak Akımı

Kentleşme, göç, sanayileşme gibi faktörler kültürlerin buluşmasını, yemek kültürlerinin de evrenselleşmesini sağlıyor. Bu durum da farklı akımların doğmasına, füzyon mutfağının popüler hale gelmesine zemin hazırladı. Tabii ki dünyanın en zengin ve en lezzetli mutfaklarından birine sahip bir toplumuz, bu su götürmez bir gerçek ancak farklı mutfak kültürlerine ait ürünlerle kendi tekniklerimizi birleştirdiğimiz yemek kombinleri de 2023 yılının gastronomi trendleri arasında yer almayı başarıyor. Füzyon mutfağı yalnızca farklı yemek kültürlerini bir masada buluşturmuyor elbette, şeflerin ve işletmelerin ürün geliştirme stratejilerini belirmesinde de önemli bir rol üstleniyor. Füzyon mutfak reçeteleri, önümüzdeki yıllarda yeni ve sıra dışı lezzetler arayan tüketiciler için cazip alternatifler oluşturacağa benziyor.


Napolitan Pizza Devrimi

Pizza, anavatanı İtalya olsa da günümüzde tüm dünya mutfaklarının menülerinde daima kendine yer bulabilen bir lezzet. Fakat zamanla zincirleşen markaların elinde standart bir fast food seçeneği halini aldığı da kesin. Son dönemde kenarları kalın fakat kendisi ince hamuruyla Napolitan pizzalar hızlı bir atakla alışılagelmiş zincir pizzacıların ürünlerinin tahtına yerleşmeyi başardı, tabii gastronomi trendleri arasında da hızla yükseldi. Bunun nedeni de kendine has yapılış teknikleri oldu. Napoli'deki Gerçek Napoliten Pizza Birliği'nin (AVPN) koyduğu temel kurallara göre Napolitan pizzaları AVPN sertifikalı 00 tipi un, sertlik kontrolü yapılmış su, taze bira mayası ve tuz kullanarak hazırlanır. Malzemeler için de önemli kurallar mevcut. Tercihen İtalya'nın Campania Bölgesi'nden malzemeler kullanılır. Bol malzemeli olmasa da üzerinde yapay cheddar peyniri göremezsiniz. Ayrıca kesinlikle ama kesinlikle odun ateşinde pişmelidir, bu pişirme tekniği Napolitan pizzalar için değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez kanunlardan biridir. Aksi taktirde kenarlarındaki Dalmaçyalı desen elde edilemez. Napolitan pizzanın ülkemizde, tüm kriterlerine uygun hazırlayan ve AVPN sertifikasını Türkiye'de alan ilk ve tek yer İzmir Mavişehir'deki Özgür Kılınçlar öncülüğünde işletilen Nappo Pizza. Özel çalışmalar her zaman takdir toplamıştır. Zincir hamburgercilerin tahtını gurme burgercilerin aldığı gibi gurme pizzacılar da öne çıkacak gibi görünüyor.


Vegan Restoranlar: İstanbul'daki En İyi 10 Restoran

Dünyanın En İyi Vegan Restoranları

Vegan Dostu 10 Şehir

EN ÇOK OKUNANLAR

“Golden Opulence” Yolculuğu Belgesele Dönüşüyor
“Golden Opulence” Yolculuğu Belgesele Dönüşüyor

“Golden Opulence” Yolculuğu Belgesele Dönüşüyor

5 dakika okunma süresi
22 Haziran Oğlak Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
22 Haziran Oğlak Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

22 Haziran Oğlak Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

13 dakika okunma süresi
İstanbul'un Açık Hava Sinemaları
İstanbul'un Açık Hava Sinemaları

İstanbul'un Açık Hava Sinemaları

4 dakika okunma süresi
En Yakın Arkadaşınızla İzlemeniz Gereken Filmler
En Yakın Arkadaşınızla İzlemeniz Gereken Filmler

En Yakın Arkadaşınızla İzlemeniz Gereken Filmler

19 dakika okunma süresi
Plaj Modası: En İyi Mayo ve Bikini Kombinleri
Plaj Modası: En İyi Mayo ve Bikini Kombinleri

Plaj Modası: En İyi Mayo ve Bikini Kombinleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Pratik 5 Porridge Tarifi
Pratik 5 Porridge Tarifi

Pratik 5 Porridge Tarifi

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri
Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri

Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri

Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati
Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey