Karalahana’nın keşfi!

Herkesin mutfakta da herkese öğretecek bir şeyleri var...

26 Nisan 2015 Pazar 11:27 | Son Güncellenme:
2 dakika okunma süresi
Karalahana’nın keşfi!

 Bizim Karadeniz mutfağının has yemeği olan karalahanayı İngilizler ve Fransızlar, Amerikalılar üzerinden keşfediyorlar desem inanmazsınız belki ama inanın… İnanın… Okuduğumuz haberlere göre lifli bir sebze olan karalâhana uzun süredir Amerikalı şefler, sağlık uzmanları ve restoran müşterileri tarafından çok büyük bir rağbet görüyormuş. Gelin görün ki, Fransızlar karalahanaya karşı Fransızlar… Fikirleri yok, fikir sahibi olmayı da pek istiyor gözükmüyorlar. 

Tıp, bir yandan hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırırken, öte yandan da sağlıklı bir yaşam sürdürme, hastalıkları önleme yolunda yoğun çalışmalar yapıyor. Burada gıdalardaki lif oranları, vitaminler, beslenmedeki protein, karbonhidrat ve yağ miktarları, yağlardaki doymuş yağ asidi yüzdeleri neredeyse hepimizin öğrenmeye başladığımız kavramlar. Karalahanın lif zenginliği hekimlerin başını döndürüyor. Fransızlara bir şey yapmıyor…

Fransızlar, bu sebzeye ne isim koymaları gerektiği konusunda bile bir karara varamamışlar. İngilizce'de tek bir kelime ile "Kale" olarak söylenen sebzeyi Fransızlar en az beş ayrı isimle çağırıyor. Sebzenin literatürdeki ismi 'chou frisé non-pommé'. Yani 'Kıvırcık başsız lahana' anlamına geliyor. Amerikalılar bu sebzeyi Fransızlara tanıtma konusunda çok kararlı imiş ama mutfaklarıyla gurur duyan bazı Fransızlar, Amerikalıların kendilerine yeme-içme konularında akıl vermeye çalışmasından da son derece rahatsızlarmış… Gelecekte bu da var tabii ki… Herkesin mutfakta da herkese öğretecek bir şeyleri var. Hatta Fransızlara…

 

EN ÇOK OKUNANLAR

Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: OYE
Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: OYE

Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: OYE

11 dakika okunma süresi
Quietcation: Sessizliğin Tatille Buluştuğu Yeni Trend
Quietcation: Sessizliğin Tatille Buluştuğu Yeni Trend

Quietcation: Sessizliğin Tatille Buluştuğu Yeni Trend

13 dakika okunma süresi
Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: Moeva

Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: Moeva

11 dakika okunma süresi
Tony Ödülleri 2025: En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

Tony Ödülleri 2025: En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

1 dakika okunma süresi
İtalyan Zarafeti Ege'ye Taşınıyor

İtalyan Zarafeti Ege'ye Taşınıyor

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul