Karalahana’nın keşfi!

Herkesin mutfakta da herkese öğretecek bir şeyleri var...

26 Nisan 2015 Pazar 11:27 | Son Güncellenme:
2 dakika okunma süresi

 Bizim Karadeniz mutfağının has yemeği olan karalahanayı İngilizler ve Fransızlar, Amerikalılar üzerinden keşfediyorlar desem inanmazsınız belki ama inanın… İnanın… Okuduğumuz haberlere göre lifli bir sebze olan karalâhana uzun süredir Amerikalı şefler, sağlık uzmanları ve restoran müşterileri tarafından çok büyük bir rağbet görüyormuş. Gelin görün ki, Fransızlar karalahanaya karşı Fransızlar… Fikirleri yok, fikir sahibi olmayı da pek istiyor gözükmüyorlar. 

Tıp, bir yandan hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırırken, öte yandan da sağlıklı bir yaşam sürdürme, hastalıkları önleme yolunda yoğun çalışmalar yapıyor. Burada gıdalardaki lif oranları, vitaminler, beslenmedeki protein, karbonhidrat ve yağ miktarları, yağlardaki doymuş yağ asidi yüzdeleri neredeyse hepimizin öğrenmeye başladığımız kavramlar. Karalahanın lif zenginliği hekimlerin başını döndürüyor. Fransızlara bir şey yapmıyor…

Fransızlar, bu sebzeye ne isim koymaları gerektiği konusunda bile bir karara varamamışlar. İngilizce'de tek bir kelime ile "Kale" olarak söylenen sebzeyi Fransızlar en az beş ayrı isimle çağırıyor. Sebzenin literatürdeki ismi 'chou frisé non-pommé'. Yani 'Kıvırcık başsız lahana' anlamına geliyor. Amerikalılar bu sebzeyi Fransızlara tanıtma konusunda çok kararlı imiş ama mutfaklarıyla gurur duyan bazı Fransızlar, Amerikalıların kendilerine yeme-içme konularında akıl vermeye çalışmasından da son derece rahatsızlarmış… Gelecekte bu da var tabii ki… Herkesin mutfakta da herkese öğretecek bir şeyleri var. Hatta Fransızlara…

 

EN ÇOK OKUNANLAR

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

9 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

15 dakika okunma süresi
“Goodbye June”: Bir Noel Vedası

“Goodbye June”: Bir Noel Vedası

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul