HAFTANIN RESTORANINDAN SAĞLIKLI SEÇİMLER

Dünya Sağlık Örgütü’nün toplantısı için Slovenya’ya gittim. Slovenya küçük bir ülke ve bulunduğum başkenti Ljubljana ise neredeyse İstanbul’un onda biri kadar. Old Town denilen eski şehri yaklaşık 2 saatte yürüyerek gezebilirsiniz.

15 Ekim 2015 Perşembe 15:20 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

Dünyaca ünlü bir cazibe merkezi değil ama hem Avrupa hem de Akdeniz havzası esintileri hakim. Başkentin nehir etrafına konumlanmış mimarisi barok, art nouveau stilinde ahenkli bir görsel şölen sunduğunu söyleyebilirim. Ejderha, cam ve üçüz köprüler, Ljubljana kalesi, Fransiskan klisesi, parlamento, pazar yeri, belediye binası ve nehir turu yapılabilecek aktiviteler. Slovenya mutfağı size farklı lezzetler sunacağı kesin ama tek Türk restoranı olan Yıldız Han da görülmesi gereken muhteşem bir değer. Ben oğle yemeğinde bulundum ve kendimi sanki Anadolu’da zannettim.

 

Slovenya mutfağı için önereceğim en nefis yer Spajza. İş yemekleri ve romantik buluşmalar için tercih edilen bir local restoran.  Bu mevsimde bahçe açık ve içeride güzel odalarda süslü masaların olduğu etkileyici yemek alanları da var. Slovenya mutfağı et ağırlıklı. Özellikle de yaban kuşu ile hayvanlarının etleri. Bu restorana gelince trüf mantarlı tütsülenmiş yaban kazı ciğeri yemeden gitmemenizi öneririm. Kestaneli mantar çorbası mutlaka başlangıçta içeceğiniz ön yemeğiniz olsun. Sıcak olarak servis edilen kabak, domates ve mozzarella tadına doyum olmayacak kadar hafif ve güzel bir ara sıcak.

 

İtalya’ya sınırı olan ve ana dillerden biri İtalyan olan Slovenya’da yemek kültüründe de İtalyan etkilerini bolca görebileceksiniz. Bu restoranda deniz ürünleri İtalyan usulü servis ediliyor. Istakozdan karidese kadar tüm kabuklu deniz mahsulleri bulunuyor. Ben ana yemekte konyakta pişirilmiş ördek göğüs eti yedim. Yanında taze incir püresi ile servis edilmişti. Bunun dışında tavşan eti, balıklar, sığır ve dana etleri de sunan menüde etlerin; zencefil, mantar ve roka gibi bol yeşillikle sunuluyor olması büyük avantaj. Tatlı yemedim çünkü yemek sonrası Cacao adlı bir mekanda yer fıstığı ezme kremalı ve sacher içeren dondurmayı denedim. Gerçekten ultra nefisti diyebilirim.

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

3 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi
Bir Mirasın İzinde

Bir Mirasın İzinde

1 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

9 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

2026 Michelin Guide Türkiye: Yıldızlarla Devam Eden ve Yeni Yüzlerle Zenginleşen Sahne

2026 Michelin Guide Türkiye: Yıldızlarla Devam Eden ve Yeni Yüzlerle Zenginleşen Sahne

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati