LEZZETİN ÇOK SESLİ DAVETKAR YORUMU

Frankie’de, restoranın Executive Chef’i Serdar Madakbaş ile bir araya geldik.

ABONE OL
04 Ocak 2017 Çarşamba 16:20 | Son Güncellenme:
8 dakika okunma süresi

Nişantaşı Sofa Hotel’in 8. katında, lezzetin çok sesli ve davetkar yorumu haline gelen Frankie’de, retoranın Executive Chef’i Serdar Madakbaş ile bir araya geldik. Madakbaş ile yılbaşına özel hazırladığı menün yanı sıra gastronomi dünyasının yeni heyecanlarını masaya yatırdık.

 

Röportaj: Beyza ÖZEL beyza.ozel@alem.com.tr 
Fotoğraflar: Doruk Seymen 

 

Frankie Executive Chef’i Serdar Madakbaş, ekip ruhu, yardımlaşma ve saygı prensiplerini benimseyerek uzun yıllardır, İstanbul’un görkemli mekanlarından Frankie’nin lezzet çıtasını her gün bir adım öteye taşıyor. İlham kaynakları arasında 1990’lı yılların en popüler şeflerinden Charlie Trotter olan başarılı şef, gastronomi dünyasındaki olgunluk sürecini, “Olgunluk dönemecini kavramak belirli bir seviyede ve zamandan sonra edinilen tecrübeler  bütünü anlamına geliyor” şeklinde tanımlıyor.  Nişantaşı Sofa Hotel’in 8. katında artık her İstanbullu’nun vazgeçilmezi olarak anılan Frankie’nin lezzet rotasını belirleyen başarılı isim Serdar Madakbaş ile bir araya geldik. Madakbaş ile yılbaşına özel hazırladığı menün yanı sıra gastronomi dünyasının yeni heyecanlarını masaya yatırdık. 

 

Gastronomi alanında orijinalliği nasıl tarif ediyorsunuz?

Ürünün kendine ait olduğu yer ve tüketimi çok önemli. Örnek vermek gerekirse İstanbul’da bir çok Bursa İskender vardır ama orijinalinin nerede olduğunu herkes bilir. Üretimin ve tüketimin aynı yerde olmasının orijinalliği getirdiğine inanıyorum. Diğer yandan son zamanlarda bir yerel ürünlere ilgi artıyor. Lezzet tutkunlarının yerinde, mevsiminde ve orijinallik kavramları üzerine odaklandığını söyleyebilirim. 

 

Frankie kariyerinizde nasıl bir yeri temsil ediyor?

Çok hareketli ve yoğun bir yeri temsil ediyor diyebilirim. Frankie İstanbul sürekli gelişmeye açık ve  yemek denemelerinin sonu yok. Dolayısıyla yemek deneme özgürlüğüne sahip  keyifli bir dönemde olduğumu söyleyebilirim. 

 

 

Yeni yılda ne tür hazırlıklar var?

Yılbaşı gecesi için çok özel lezzetler hazırladık. Misafirlerimiz bilini osetra hayvar, ekşi krema madre köprüğü ile yemeklerine başlarken surf & turf bıldırcın ızgara, iskenderun karidesi, beyaz havuç püre yanında bezelye ve reyhanla tatlandırılan ıstakoz linguini ile geceye devam ededecekler. Boğazın en özel balıklarından olan lüferin enginar kreması, kök sebzeleri salatası ve narenciye sos ile servis edileceği ana yemek seçeneceğinde  ise dileyen misafirler fırınlanmış panca, kestane, yer elması ile ağır ateşte pişmiş dana trançayı seçebilirler. Bunun yanında Frankie İstanbul’un değişmeyen canlı müzik performans sanatçıları Ödül & Funk Alaturka ile DJ performansının gerçekleşeceği gecede 2016 yılını büyük bir coşkuyla uğurlayacağız. 

 

Şeflerin bir olgunluk dönemeci var mıdır? Varsa siz neler yaşadınız, meslekte tam anlamıyla olgunlaştığınızın sinyallerini veren olay ya da hikaye neydi?

Olgunluk dönemecini kavramak belirli bir seviyede ve zamandan sonra edinilen tecrübeler  bütünü anlamına geliyor. Daha önceden dikkat etmediğim konulara eğilmeye başlıyor, birçok tadı birleştirirken bir süre sonra yalınlığı tercih etmeye başlıyorsunuz. Kullandığım ürün ne ise onun özelliğini çıkarmaya çalışıyor, yeni ürettiğiniz bir yemeği bununla beraber işlemeye başlıyorsunuz. 

Peki, mesleğinizin ruhunu ne öldürür?

Yeni yemek yapma arayışındaki tatminsizlik... Yeni yaptığınız, oluşturduğunuz yemeklerin misafirler tarafından algılanamaması ise mesleğin ruhunu yaralayan en önemli konu. 

Frankie kariyerinizde nasıl bir yeri temsil ediyor?

Çok hareketli ve yoğun bir yeri temsil ediyor diyebilirim. Frankie İstanbul sürekli gelişmeye açık ve  yemek denemelerinin sonu yok. Dolayısıyla yemek deneme özgürlüğüne sahip  keyifli bir dönemde olduğumu söyleyebilirim. 

Yeni yılda ne tür hazırlıklar var?

Yılbaşı gecesi için çok özel lezzetler hazırladık. Misafirlerimiz bilini osetra hayvar, ekşi krema madre köprüğü ile yemeklerine başlarken surf & turf bıldırcın ızgara, iskenderun karidesi, beyaz havuç püre yanında bezelye ve reyhanla tatlandırılan ıstakoz linguini ile geceye devam ededecekler. Boğazın en özel balıklarından olan lüferin enginar kreması, kök sebzeleri salatası ve narenciye sos ile servis edileceği ana yemek seçeneceğinde  ise dileyen misafirler fırınlanmış panca, kestane, yer elması ile ağır ateşte pişmiş dana trançayı seçebilirler. Bunun yanında Frankie İstanbul’un değişmeyen canlı müzik performans sanatçıları Ödül & Funk Alaturka ile DJ performansının gerçekleşeceği gecede 2016 yılını büyük bir coşkuyla uğurlayacağız. 

 

 

Son günlerde yemek yaparken kullanmaktan en keyif aldığınız malzeme hangisi?

Bütün ürünleri seviyorum. Ama son zamanlarda mor patatesi keşfettim. Bu sebzeyi kullanmaktan bu sıralar büyük keyif alıyorum. Bunun yanında kök sebzelerden yine çiğ kereviz ve pancar kullanmak oldukça zevk aldığım iki malzeme. Mevsiminde kereviz kokusu duyumsamak paha biçilmez deneyimlerden. Kimyon tohumu, kişniş tohumu aromaları, anason tohumu ise kış aylarına ayrı bir zevk katıyor.

  
Şimdiki zamanın yeme-içme meraklılarına ne tavsiye edersiniz?

Cesur olmalılar. Çok değişik tatlar var ve her şeyin tadını bilemez insanlar. Ama denemekten korkmamalılar. Bunun yanında biz şefler olarak yorum yaparken cesaretli olmalıyız. 

EN ÇOK OKUNANLAR

Saç Bakım Rutininize Biyotini Ekleyin
Saç Bakım Rutininize Biyotini Ekleyin

Saç Bakım Rutininize Biyotini Ekleyin

3 dakika okunma süresi
Yazın Öne Çıkan 8 Mayo Trendi
Yazın Öne Çıkan 8 Mayo Trendi

Yazın Öne Çıkan 8 Mayo Trendi

1 dakika okunma süresi
"Duvarların Dışında" Sergi Daveti
"Duvarların Dışında" Sergi Daveti

"Duvarların Dışında" Sergi Daveti

1 dakika okunma süresi
Yeni Kozmetik Patronu: Harry Styles
Yeni Kozmetik Patronu: Harry Styles

Yeni Kozmetik Patronu: Harry Styles

9 dakika okunma süresi
Haftanın Favori 10 Stili
Haftanın Favori 10 Stili

Haftanın Favori 10 Stili

1 dakika okunma süresi
İoki'de Alem Art Dinner
İoki'de Alem Art Dinner

İoki'de Alem Art Dinner

1 dakika okunma süresi
Contemporary Istanbul'un 15. Edisyonu İzleyicilerle Buluştu
Contemporary Istanbul'un 15. Edisyonu İzleyicilerle Buluştu

Contemporary Istanbul'un 15. Edisyonu İzleyicilerle Buluştu

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mayıs Ayı Meyve ve Sebzeleri
Mayıs Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mayıs Ayı Meyve ve Sebzeleri

ZULA'DA HAMBURGER MOLASI
ZULA'DA HAMBURGER MOLASI

ZULA'DA HAMBURGER MOLASI

Ekim Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?
Ekim Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Ekim Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

FRANCESCO MACCAPANI MISSONI İLE YEMEK SOHBETİ
FRANCESCO MACCAPANI MISSONI İLE YEMEK SOHBETİ

FRANCESCO MACCAPANI MISSONI İLE YEMEK SOHBETİ

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri
Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely
Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely

Lezzetli Keşif: Tony's Chocolonely

Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?
Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Kasım Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri
Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri

Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri

Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri
Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri

Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri

GURME ŞENLİĞİ: SWISSOTEL RESORT BODRUM BEACH
GURME ŞENLİĞİ: SWISSOTEL RESORT BODRUM BEACH

GURME ŞENLİĞİ: SWISSOTEL RESORT BODRUM BEACH

İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?
İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?

İstanbul Dünya Mutfağı Restoranları - Nerede Yiyelim?

KAHVE DEMLEME TEKNİKLERİ
KAHVE DEMLEME TEKNİKLERİ

KAHVE DEMLEME TEKNİKLERİ