Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Mutfaklarda, yerelin ve doğalın kıymetini bilmek… Yeniliğin peşinde koşmak…

ABONE OL
26 Nisan 2015 Pazar 09:38 | Son Güncellenme:
2 dakika okunma süresi
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

2014 yılında da dünyada en çok konuşulacak mevzuların arasında “gıdanın geleceği” ya da “geleceğin gıdaları” ön sıraları alacağa benziyor. Son 20 yıldır olduğu gibi yine geleceğin gıdaları üzerine kafamızı yoracağız anlaşılan… Baştan söyleyeyim, dünyada yükselen trend olarak tanımlanan “yerel” ve “doğal” olanın kıymetini bilmek daha da önemli hale gelecek…
Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Mutfak Dostları Derneği’nde sık sık gündeme gelen konulardan biri de yeme-içmenin geleceği. Hakeza Slow Food Hareketi de gıdanın geleceğini tartışıyor, hem de bütün dünyada… Dernek Başkanımız Ahmet Örs’e göre, “Glokalleşme” diye bir şey var. Bizim “Yerellik ve yöreselliğin yükselişi dediğimiz şeye Örs, “glokalleşme” diyor ve ekliyor: “Lokal ürünler, mahalli yemekler büyük kentlerin restoranlarında şık tabaklara yansıyor. Buna paralel olarak globalleşme de aynı yoğunlukla mutfaklarda kendini gösteriyor. Refahtan payını alan kesim arttıkça, dört duvar arasından kurtulup sınır ötesini tanıma eğilimi de güçleniyor. Komşu adalardan başlayıp, ulusal havayolumuzun komşu kapısı haline getirdiği en ücra ülkelere kadar giden, “uzaktaki” yerel ve yöresel mutfaklarla tanışanlar az değil. Hakiki Meksika yemeğinin tadını, Çin mutfağında ne kadar bol sebze kullanıldığını, İtalya’nın kuzeyi ile güneyindeki yemekler arasında büyük farklar olduğunu bizzat yaşayıp, fırsatını bulduğunda anlatanlarla hep karşılaşıyorum. Bu tür dünya görmüş, bilinçli restoran müşterileri, profesyonel mutfakların her telden çalmalarından hoşlanmıyor; restoranlardan daha uzmanlaşmış mutfak konseptlerine yönelmelerini bekliyor.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR

İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi
“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“V For Vendetta” Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2 dakika okunma süresi
“Goodbye June”: Bir Noel Vedası
“Goodbye June”: Bir Noel Vedası

“Goodbye June”: Bir Noel Vedası

3 dakika okunma süresi
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

15 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

2023 Yılı Gastronomi Trendleri
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

2023 Yılı Gastronomi Trendleri