Karalahana’nın keşfi!

Herkesin mutfakta da herkese öğretecek bir şeyleri var...

ABONE OL
26 Nisan 2015 Pazar 11:27 | Son Güncellenme:
2 dakika okunma süresi
Karalahana’nın keşfi!

 Bizim Karadeniz mutfağının has yemeği olan karalahanayı İngilizler ve Fransızlar, Amerikalılar üzerinden keşfediyorlar desem inanmazsınız belki ama inanın… İnanın… Okuduğumuz haberlere göre lifli bir sebze olan karalâhana uzun süredir Amerikalı şefler, sağlık uzmanları ve restoran müşterileri tarafından çok büyük bir rağbet görüyormuş. Gelin görün ki, Fransızlar karalahanaya karşı Fransızlar… Fikirleri yok, fikir sahibi olmayı da pek istiyor gözükmüyorlar. 

Tıp, bir yandan hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırırken, öte yandan da sağlıklı bir yaşam sürdürme, hastalıkları önleme yolunda yoğun çalışmalar yapıyor. Burada gıdalardaki lif oranları, vitaminler, beslenmedeki protein, karbonhidrat ve yağ miktarları, yağlardaki doymuş yağ asidi yüzdeleri neredeyse hepimizin öğrenmeye başladığımız kavramlar. Karalahanın lif zenginliği hekimlerin başını döndürüyor. Fransızlara bir şey yapmıyor…

Fransızlar, bu sebzeye ne isim koymaları gerektiği konusunda bile bir karara varamamışlar. İngilizce'de tek bir kelime ile "Kale" olarak söylenen sebzeyi Fransızlar en az beş ayrı isimle çağırıyor. Sebzenin literatürdeki ismi 'chou frisé non-pommé'. Yani 'Kıvırcık başsız lahana' anlamına geliyor. Amerikalılar bu sebzeyi Fransızlara tanıtma konusunda çok kararlı imiş ama mutfaklarıyla gurur duyan bazı Fransızlar, Amerikalıların kendilerine yeme-içme konularında akıl vermeye çalışmasından da son derece rahatsızlarmış… Gelecekte bu da var tabii ki… Herkesin mutfakta da herkese öğretecek bir şeyleri var. Hatta Fransızlara…

 

EN ÇOK OKUNANLAR

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

9 dakika okunma süresi
“Goodbye June”: Bir Noel Vedası
“Goodbye June”: Bir Noel Vedası

“Goodbye June”: Bir Noel Vedası

3 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım
Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

Haftanın İlham Rehberi 24-30 Kasım

15 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da
Karalahana’nın keşfi!

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Karalahana’nın keşfi!

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Karalahana’nın keşfi!

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da
Karalahana’nın keşfi!

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde
Karalahana’nın keşfi!

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati
Karalahana’nın keşfi!

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Karalahana’nın keşfi!

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri
Karalahana’nın keşfi!

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey
Karalahana’nın keşfi!

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü
Karalahana’nın keşfi!

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
Karalahana’nın keşfi!

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Karalahana’nın keşfi!

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi