Kombucha Nasıl Yapılır; Evde Kombucha Tarifi

Yüksek oranda içerdiği antioksidanın yanı sıra faydalı probiyotikler bakımından oldukça zengin olan kombucha tarifini deneyin.

YAZAR: Gamze Altınay
ABONE OL
12 Ağustos 2021 Perşembe 12:58 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Evde Kombucha Yapımı

Kombucha Nedir; Kombucha'nın Faydaları Neler?

Kombucha binlerce yıldır tüketilen fermente bir çay. Sağladığı birçok sağlık yararının yanı sıra faydalı probiyotikler bakımından da zengin. Üstelik antioksidan içeriyor, zararlı bakterileri öldürüyor ve çeşitli hastalıklarla savaşmaya yardımcı oluyor.

Kombucha'nın Çin veya Japonya kökenli olduğu düşünülüyor. Siyah veya yeşil çaya belirli bakteri, maya ve şeker eklenerek yapılıyor. Daha sonra bir hafta veya daha fazla fermente olmasına izin veriliyor. Bu işlem sırasında bakteriler ve maya sıvının yüzeyinde mantar benzeri bir film oluşturuyor. Bu yüzden Kombucha "mantar çayı" olarak da biliniyor. Bu esnada karışımda çok miktarda bakteri de büyüyor.

Kombucha'nın probiyotik yararı için hala bir kanıt bulunamasa da probiyotik işlevine sahip olabilecek birkaç laktik asit bakterisi türü içeriyor. Probiyotikler bağırsaklar için sağlıklı bakteriler sağlıyor. Bu bakteriler sindirim, iltihaplanma ve hatta kilo kaybı da dahil olmak üzere sağlığın birçok yönünü iyileştirebiliyor. Bu nedenle Kombucha gibi içecekleri diyetinize eklemek sağlığınızı birçok yönden iyileştirebilir.

Evde Kombucha Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  1. 3 litre su
  2. Kombucha kültürü (mayası)
  3. 1,5 su bardağı toz şeker
  4. 8-9 poşet ya da 25-30 gram kadar siyah çay (4-6 yemek kaşığı)

Yapılışı:

3 litre suyu kaynatın. Su kaynamaya başlayınca içine toz şekeri ilave edin ve beş dakika kadar karıştırarak bu şekilde kaynatmaya devam edin. Karıştırma işlemi mutlaka metal kaşıkla yapılmalıdır. Kaynayan suyu ocaktan alın ve çayları ilave edin.

Yaklaşık 15 dakika çayın iyice demlenmesini bekledikten sonra yine metal bir kaşık yardımıyla çayları karışımın içinden tamamen çıkarın ve karışımı soğumaya bırakın.

Soğuyan bu karışımı, Kombucha çayını hazırlamak istediğiniz büyükçe bir kavanoza aktarın. Kombucha kültürünü ılık bir suda yıkadıktan sonra oda sıcaklığına getirdiğiniz kavanozdaki sıvının içine bırakın. (Kültür asla sıcak suya bırakılmamalıdır.)

Kavanozun ağzını hava alacak şekilde kapatabilmek için steril bir bez ya da tülbentle örtüp, paket lastiğiyle bu bezi sabitleyin. Kavanozdaki çayı bu şekilde 4-10 gün arası mayalayın. Bu süre içinde kavanozun doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ve oda sıcaklığında beklemesine özen gösterin. 5 günden sonra mayalanan Kombucha çayını tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın: ne kadar mayalanırsa o kadar yararlı!

Afiyet olsun.

Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri

Ödem Attıran Soğuk Çay Tarifleri

Sağlıklı ve Pratik 3 Detoks Tarifi

EN ÇOK OKUNANLAR

Boğaz'da Bir Yaz Rüyası: Grace Brands Summer Lounge
Boğaz'da Bir Yaz Rüyası: Grace Brands Summer Lounge

Boğaz'da Bir Yaz Rüyası: Grace Brands Summer Lounge

1 dakika okunma süresi
Louis Vuitton, “Visionary Journeys” Sergisi ile Japonya'da
Louis Vuitton, “Visionary Journeys” Sergisi ile Japonya'da

Louis Vuitton, “Visionary Journeys” Sergisi ile Japonya'da

10 dakika okunma süresi
Plajları, Mekanları ve Ruhu ile Paros Adası Gezi Rehberi
Plajları, Mekanları ve Ruhu ile Paros Adası Gezi Rehberi

Plajları, Mekanları ve Ruhu ile Paros Adası Gezi Rehberi

8 dakika okunma süresi
Kyoto'da Zamanın Yeni Yorumu
Kyoto'da Zamanın Yeni Yorumu

Kyoto'da Zamanın Yeni Yorumu

1 dakika okunma süresi
2025 Yazının Sürpriz Çiftleri
2025 Yazının Sürpriz Çiftleri

2025 Yazının Sürpriz Çiftleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sağlıklı Tarifler: Pancarlı Brownie
Sağlıklı Tarifler: Pancarlı Brownie

Sağlıklı Tarifler: Pancarlı Brownie

Diyet Bozmayan Tatlı Alternatifleri
Diyet Bozmayan Tatlı Alternatifleri

Diyet Bozmayan Tatlı Alternatifleri

Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi
Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi

Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi

Sağlıklı Tarifler: Bagel
Sağlıklı Tarifler: Bagel

Sağlıklı Tarifler: Bagel

Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi
Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi

Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi

Bayram Sofralarınıza Hafif Tatlı Önerileri
Bayram Sofralarınıza Hafif Tatlı Önerileri

Bayram Sofralarınıza Hafif Tatlı Önerileri

Bademli ve Fıstıklı Vegan Ay Kurabiyesi
Bademli ve Fıstıklı Vegan Ay Kurabiyesi

Bademli ve Fıstıklı Vegan Ay Kurabiyesi

Nilay Keçeci Arpacı'dan Sağlıklı Tarifler: Kabak ve Patlıcan Çıtırı
Nilay Keçeci Arpacı'dan Sağlıklı Tarifler: Kabak ve Patlıcan Çıtırı

Nilay Keçeci Arpacı'dan Sağlıklı Tarifler: Kabak ve Patlıcan Çıtırı

Pratik ve Lezzetli 5 Kurabiye Tarifi
Pratik ve Lezzetli 5 Kurabiye Tarifi

Pratik ve Lezzetli 5 Kurabiye Tarifi

Çikolata ve Ahudululu Vegan Brownie Tarifi
Çikolata ve Ahudululu Vegan Brownie Tarifi

Çikolata ve Ahudululu Vegan Brownie Tarifi

Sağlıklı Tarifler: Fit Kakaolu Muhallebi
Sağlıklı Tarifler: Fit Kakaolu Muhallebi

Sağlıklı Tarifler: Fit Kakaolu Muhallebi

Pratik ve Az Kalorili: Vegan Çikolatalı Puding
Pratik ve Az Kalorili: Vegan Çikolatalı Puding

Pratik ve Az Kalorili: Vegan Çikolatalı Puding