Sebzeleri Nasıl Tüketmeliyiz? Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı?

Sebzeler çiğ olarak mı yoksa pişmiş olarak mı tüketilmeli? Her iki şeklin de kendine özel artılarını ve eksilerini mercek altına aldık.

YAZAR: Betül Üstün
ABONE OL
9 Kasım 2021 Salı 11:56 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi
Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?


Sebze ve meyvelerin yalnızca çiğ veya yalnızca pişmiş şekilde tüketilmesi gerektiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Her iki şeklin de kendine özel artıları ve eksileri vardır. Örneğin; domates içerisindeki antioksidan bir bileşik olan "likopen"in aktivitesi, domates pişirildiğinde artar. Ancak bununla birlikte, pişmiş sebzelerde pişirilme yöntemine göre değişecek şekilde çeşitli oranlarda vitamin ve mineral kayıpları olduğunu da bilmekteyiz. Diğer taraftan, bazı bireyler çiğ sebzeleri sindirmede sorun yaşayabilir ve bazı hastalıklarda çiğ sebze tüketimi önerilmez. Diyeti, kişinin içerisinde bulunduğu tüm durumları ve hastalıklarını göz önünde bulundurarak planlarız. Bu nedenle size özel öneriler için lütfen diyetisyeninize danışınız.

Sebzeleri Pişirirken Bilmemiz Gerekenler:

Genel olarak sağlıklı bir bireyin beslenmesini değerlendirecek olursak; sebzeleri pişirirken doğal renklerini, şeklini ve besin değerini korumak gerektiğini ve bu nedenle sebzeleri pişirirken bazı püf noktalar olduğunu söyleyebiliriz.

Sebzeler tüketimden veya pişirilmeden hemen önce kesilmelidir. Sebzelerin boyutunu çok fazla küçültmemeye çalışalım.

Kesilen sebzeler bekletilmeden ısı uygulamasına geçilmelidir. Böylece C vitamini kaybı olabildiğince azaltılır.

Sebzeleri pişirirken yeterli miktarda su konulmalıdır veya susuz pişirme yöntemleri (buharda pişirme vb.) seçilebilir. Böylece vitamin ve minerallerin pişirme suyuna geçmesini önlemiş oluruz.

Sebzeler haşlama yöntemiyle pişirildiyse, bazı vitamin ve mineraller suya geçtiği için bu su atılmamalıdır.

Mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmeli, alkali ortam bazı vitaminlerin kaybına yol açtığı için pişerken soda eklenmemelidir.

Sebzeleri kısa sürede pişirmek, sebzelerin parlak rengini ve gevrekliğini korumaya yardımcı olur.

Kuşkonmaz, yeşil fasulye, brokoli ve bezelye gibi sebzeleri çabucak ve sadece yumuşayana kadar pişirilebilirsiniz. Isı, B vitaminlerini ve C vitaminini yok eder.

Pancar veya kırmızı lahana pişirirken suya limon suyu veya sirke eklenmesi parlak kırmızı renklerini korumaya yardımcı olur. Yeşil sebzeler için, bu asitli bileşenleri piştikten sonra eklemek yeşil rengin olabildiğince korunmasını sağlayacaktır.

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

EN ÇOK OKUNANLAR

Televizyon Ekranlarının Stil İkonları
Televizyon Ekranlarının Stil İkonları

Televizyon Ekranlarının Stil İkonları

1 dakika okunma süresi
VakıfBank Kadın Voleybol Takımı ile Söyleşi
VakıfBank Kadın Voleybol Takımı ile Söyleşi

VakıfBank Kadın Voleybol Takımı ile Söyleşi

1 dakika okunma süresi
2022'nin En Yeni Bakım Ürünleri
2022'nin En Yeni Bakım Ürünleri

2022'nin En Yeni Bakım Ürünleri

1 dakika okunma süresi
Yılın İlk Merkür Retrosunda Burcunuzu Neler Bekliyor?
Yılın İlk Merkür Retrosunda Burcunuzu Neler Bekliyor?

Yılın İlk Merkür Retrosunda Burcunuzu Neler Bekliyor?

6 dakika okunma süresi
2022 Kış Sezonunun Öne Çıkan Sokak Stilleri
2022 Kış Sezonunun Öne Çıkan Sokak Stilleri

2022 Kış Sezonunun Öne Çıkan Sokak Stilleri

1 dakika okunma süresi
Geçmişte Günümüze: Rihanna
Geçmişte Günümüze: Rihanna

Geçmişte Günümüze: Rihanna

1 dakika okunma süresi
Sanat Tarihindeki En Ünlü Öpücükler
Sanat Tarihindeki En Ünlü Öpücükler

Sanat Tarihindeki En Ünlü Öpücükler

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Neden Nar Tüketmeliyiz?
Neden Nar Tüketmeliyiz?

Neden Nar Tüketmeliyiz?

Günlük Lif Alımını Artırmanın Yolları
Günlük Lif Alımını Artırmanın Yolları

Günlük Lif Alımını Artırmanın Yolları

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları
Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları

Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?
Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?

Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?

Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler
Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler

Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler

Pegan Diyeti Nedir?
Pegan Diyeti Nedir?

Pegan Diyeti Nedir?

10 Adımda Kahvaltının Önemi
10 Adımda Kahvaltının Önemi

10 Adımda Kahvaltının Önemi

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?
Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası
Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası

Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası

Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları
Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları

Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları

Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?