Sebzeleri Nasıl Tüketmeliyiz? Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı?

Sebzeler çiğ olarak mı yoksa pişmiş olarak mı tüketilmeli? Her iki şeklin de kendine özel artılarını ve eksilerini mercek altına aldık.

YAZAR: Betül Üstün
ABONE OL
9 Kasım 2021 Salı 11:56 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi
Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?


Sebze ve meyvelerin yalnızca çiğ veya yalnızca pişmiş şekilde tüketilmesi gerektiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Her iki şeklin de kendine özel artıları ve eksileri vardır. Örneğin; domates içerisindeki antioksidan bir bileşik olan "likopen"in aktivitesi, domates pişirildiğinde artar. Ancak bununla birlikte, pişmiş sebzelerde pişirilme yöntemine göre değişecek şekilde çeşitli oranlarda vitamin ve mineral kayıpları olduğunu da bilmekteyiz. Diğer taraftan, bazı bireyler çiğ sebzeleri sindirmede sorun yaşayabilir ve bazı hastalıklarda çiğ sebze tüketimi önerilmez. Diyeti, kişinin içerisinde bulunduğu tüm durumları ve hastalıklarını göz önünde bulundurarak planlarız. Bu nedenle size özel öneriler için lütfen diyetisyeninize danışınız.

Sebzeleri Pişirirken Bilmemiz Gerekenler:

Genel olarak sağlıklı bir bireyin beslenmesini değerlendirecek olursak; sebzeleri pişirirken doğal renklerini, şeklini ve besin değerini korumak gerektiğini ve bu nedenle sebzeleri pişirirken bazı püf noktalar olduğunu söyleyebiliriz.

Sebzeler tüketimden veya pişirilmeden hemen önce kesilmelidir. Sebzelerin boyutunu çok fazla küçültmemeye çalışalım.

Kesilen sebzeler bekletilmeden ısı uygulamasına geçilmelidir. Böylece C vitamini kaybı olabildiğince azaltılır.

Sebzeleri pişirirken yeterli miktarda su konulmalıdır veya susuz pişirme yöntemleri (buharda pişirme vb.) seçilebilir. Böylece vitamin ve minerallerin pişirme suyuna geçmesini önlemiş oluruz.

Sebzeler haşlama yöntemiyle pişirildiyse, bazı vitamin ve mineraller suya geçtiği için bu su atılmamalıdır.

Mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmeli, alkali ortam bazı vitaminlerin kaybına yol açtığı için pişerken soda eklenmemelidir.

Sebzeleri kısa sürede pişirmek, sebzelerin parlak rengini ve gevrekliğini korumaya yardımcı olur.

Kuşkonmaz, yeşil fasulye, brokoli ve bezelye gibi sebzeleri çabucak ve sadece yumuşayana kadar pişirilebilirsiniz. Isı, B vitaminlerini ve C vitaminini yok eder.

Pancar veya kırmızı lahana pişirirken suya limon suyu veya sirke eklenmesi parlak kırmızı renklerini korumaya yardımcı olur. Yeşil sebzeler için, bu asitli bileşenleri piştikten sonra eklemek yeşil rengin olabildiğince korunmasını sağlayacaktır.

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

EN ÇOK OKUNANLAR

Haftanın Stil İlhamı: Bikiniler
Haftanın Stil İlhamı: Bikiniler

Haftanın Stil İlhamı: Bikiniler

1 dakika okunma süresi
Rachel Araz x Koton Koleksiyon Daveti
Rachel Araz x Koton Koleksiyon Daveti

Rachel Araz x Koton Koleksiyon Daveti

1 dakika okunma süresi
ALEM Summer Weekend / MINI ile BIG LOVE Terrarium Workshop
ALEM Summer Weekend / MINI ile BIG LOVE Terrarium Workshop

ALEM Summer Weekend / MINI ile BIG LOVE Terrarium Workshop

1 dakika okunma süresi
Cartier'nin Yeni Mücevher Koleksiyonu
Cartier'nin Yeni Mücevher Koleksiyonu

Cartier'nin Yeni Mücevher Koleksiyonu

1 dakika okunma süresi
Haftanın Stil İlhamı: Plaj Kombinleri
Haftanın Stil İlhamı: Plaj Kombinleri

Haftanın Stil İlhamı: Plaj Kombinleri

1 dakika okunma süresi
2022 Yaz Moda Trendleri
2022 Yaz Moda Trendleri

2022 Yaz Moda Trendleri

1 dakika okunma süresi
Disney Plus'ta İzleyebileceğiniz En İyi Filmler
Disney Plus'ta İzleyebileceğiniz En İyi Filmler

Disney Plus'ta İzleyebileceğiniz En İyi Filmler

20 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin
Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks
Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Şişkinlik Azaltıcı Tarifler
Şişkinlik Azaltıcı Tarifler

Şişkinlik Azaltıcı Tarifler

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar
Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

Birlikte Tüketilmesi Gereken Besin Elementleri
Birlikte Tüketilmesi Gereken Besin Elementleri

Birlikte Tüketilmesi Gereken Besin Elementleri

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları
Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Detoks Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Kurallar
Detoks Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Kurallar

Detoks Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Kurallar

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları
Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri
Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları
Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları

Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu
Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Selülit Azaltıcı Tarifler
Selülit Azaltıcı Tarifler

Selülit Azaltıcı Tarifler