Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Yeterli ve doğru lif alımının bağırsakların iyi çalışmasını sağlamak dışında hızlı kan şekeri düşmesine karşı vücudu koruduğunu biliyor muydunuz? Peki, soğanın osteoporoz riskini azalttığını duymuş muydunuz? Meyve ve sebze tüketimi hakkında bilinmeyenleri mercek altına aldık.

YAZAR: Dr. Ayça Kaya
ABONE OL
26 Ocak 2021 Salı 13:36 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. Yeterli ve doğru lif alımı sadece bağırsakların iyi çalışması için değil aynı zamanda hızlı kan şekeri düşmesine karşı da vücudu koruyor. Bu durumda kişi daha az sinirlenir ve tahammüllü olur. Ayrıca kan şekerini dengelediği için tokluk süresini uzatıp, iştah kontrolümüzü sağlamaya da yardımcı oluyor.

2. Yüksek lifli beslenme aynı zamanda kolesterol seviyelerinin azalmasına yardımcı olarak kalp-damar sağlığını koruyor. Lif oranı yüksek yiyecekleri de baş tacı yapmak gerekiyor. Kereviz, pırasa, ıspanak, brokoli, bamya, enginar, kivi, kayısı, armut, marul ve kuru baklagiller bunlardan bazıları.

3. Her sebze ve meyve yetiştikleri sezonda daha lezzetli olmakla beraber, daha kaliteli vitamin, mineral yapısına da sahip. Meyve ve sebzelerin kalori değeri yaz veya kış mevsimine ait olmasına göre değişiklik göstermez. Her bir sebze ve meyvenin, birer porsiyon miktarının kalorisi yaklaşık olarak aynı. Örneğin yaz sebzesi olan kabak ve kış sebzesi olan karnabaharın kalorisini karşılaştığımızda 100’er gramlarında 5 kalorilik bir fark olduğunu görüyoruz.

4. Sebzeleri mümkün olduğu kadar az pişirmek ve diri bırakmak daha doğru. Çünkü sebze yemeklerini gereğinden fazla pişirmek vitamin ve mineral kayıplarına yol açıyor. Sebzelerin besin değerinin en çok korunduğu yöntem buharda pişirme. Bu şekilde sebzelerden suya vitamin ve mineral geçişi olmaz. Ayrıca bu yöntemle daha az ısıya maruz kalacakları için, özellikle A, C ve E vitaminleri kaybı en aza indirilerek antioksidan değerlerinin korunmasına yardımcı olur.

5. Sebze ve meyveler için buharda pişirmenin yanında fırında ve soteleme yöntemleri de tercih edilebilir. Eğer haşlama yöntemini tercih ederseniz suyunu dökmeyip çorbalarda veya diğer yemeklerde kullanmanızı öneririm. Ayrıca, bazı sebzelerin piştikçe faydalarının arttığını da belirtmeliyim. Örneğin, domateste bulunan likopen veya balkabağında bulunan A vitaminin faydası ısıya maruz kalınca artmaktadır.

6. Bazı tropikal meyveler, ülkemizdeki talebin artmasıyla beraber topraklarımızda yetiştirilmeye başladı. Bunlardan biri de çok faydalı yağ asitleri içeren ve K vitamininden oldukça zengin olan avokado. Antalya, Mersin gibi güney illerimizde çokça yetiştiriliyor. Ülkemizde yaygınlaşan bir diğer meyve ise kumkuat. Yüksek oranda C vitamini içeren bu meyve, Rize’de yetiştiriliyor.

7. Soğan, trigliserit ve kolesterol düzeylerini azaltan antioksidanlar içerdiği için kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Bunun yanında, kükürt ve kuersetinin içerdiğinden kan şekerinin dengelenmesini de sağlıyor. Yüksek lif içerdiği için de sindirim sistemini destekliyor. Ayrıca, güçlü bir prebiyotik kaynağı. Yani, bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyici özellikte. Başka bir faydası ise kemik yoğunluğunu arttırması. O yüzden, osteoporoz riskini azaltıcı etki gösterebilir.

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemine Nasıl Sahip Olunur?

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

Bağışıklık Güçlendiren 11 Tarif

EN ÇOK OKUNANLAR

En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

18 dakika okunma süresi
Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

34 dakika okunma süresi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

1 dakika okunma süresi
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Selülit Azaltıcı Tarifler
Selülit Azaltıcı Tarifler

Selülit Azaltıcı Tarifler

En Zengin ve Dengeli 5 Besin
En Zengin ve Dengeli 5 Besin

En Zengin ve Dengeli 5 Besin

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri
Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları
Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları

Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar
Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri
Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu
Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin
Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

Bedeninizi Yenileyecek 5 Besin

İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler
İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler

İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları
Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Vegan Beslenmenin İncelikleri
Vegan Beslenmenin İncelikleri

Vegan Beslenmenin İncelikleri

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?
Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?