Klorofil Nedir? Klorofilin Faydaları Neler?

Klorofil nedir? Klorofilin faydaları neler? Vücut sağlığı üzerinde pozitif etkileri olan klorofili; hangi besinlerin içinde bulunduğundan faydalarına kadar mercek altına aldık.

YAZAR: Betül Üstün
ABONE OL
21 Mayıs 2021 Cuma 11:37 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi
Klorofil Nedir?

Klorofil Nedir?

Klorofil terimi, Yunanca 'chloros' (yeşil) ve 'phyllon' (yaprak) kelimelerinden türetilmiştir. Adından da tahmin edilebileceği üzere yeşil yapraklı taze sebzelerde ve meyvelerde bol bir şekilde bulunur. Klorofil bitkiye yeşil renk verir. Bir diğer görevi de fotosentez yapabilmeyi sağlamasıdır. Bitkiler bu sayede oksijen ve besin maddeleri üretirler. İnsanlar olarak klorofil pigmentini sentezleme potansiyelimiz yoktur, ancak beslenme yoluyla belirli oranlarda vücudumuza alabiliyoruz

Saflaştırılmış Klorofil Nedir?

Saflaştırılmış klorofil gıda endüstrisinde yiyecek ve içeceklere yeşil renk vermek amacıyla gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Örnek olarak peynir çeşitleri, alkolsüz içecekler, şekerleme, dondurma, çikolatada verilebilir. Doğal bir madde olduğu için saf klorofillerin serbest bir şekilde kullanıldığı düşünülmesin, her katkı maddesi gibi klorofil kullanımı da ülkemizde Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nce sınırlanmaktadır. Paketli ürünlerin içerik kısmında karşımıza çıkan E numaralandırma sisteminde E kodu 140'tır.

Sıvı Klorofil Nedir?

Sıvı klorofil (yapay form) ise doğadaki klorofilin bakır kompleks formudur. Klorofilin bu formu da yeşil renk vermek amacıyla kullanılır ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nce kullanımı sınırlandırılmaktadır. E kodu 141'dir.

Klorofilin Sağlığa Etkileri Neler?

Klorofilin sağlığa etkilerini inceleyen çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların da çok az bir kısmını klinik çalışmaları (gönüllü insan çalışmaları) oluşturmaktadır. Mevcut çalışmalar klorofilin antioksidan, antikanserojen, antimutajenik etki gösterdiğini belirtiyor. Ancak kesin olarak güvenli ve etkili olduğunu söyleyebilmek için yeterli sayıda gönüllü içeren, uzun süreli kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sıvı Klorofil Takviye Olarak Alınmalı mı?

Vitamin-minerallerin de dahil olduğu herhangi bir takviye kullanmadan önce doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Vitamin ve minerallerin takviye olarak kullanımı güvenli düşünülüp pek önemsenmiyor ancak takviye konusu o kadar basit bir durum değil, aksine komplike bir konudur. Kaldı ki klorofilin emilim ve vücuttaki dönüşümleri hakkında mevcut bilgimiz yetersiz olup, takviyesinin güvenli olduğu kesin değildir. Ben klorofil takviyesi yerine günlük beslenmemizde mutlaka yeşil sebze ve meyvelerin tüketilmesini öneriyorum. Çünkü böylece hem güvenli bir şekilde klorofil alınmış olacak, hem de bununla beraber diyet lifi, antioksidanlar, C vitamini, K vitamini, folik asit ve daha birçok besin öğesi de sağlanacaktır.

Klorofil İçeren Besinler Neler?

Yazımızın başında yeşil yapraklı taze sebzeler ve meyvelerde bol bir şekilde bulunduğundan bahsetmiştik. Bu besinlere örnek olarak; lahana, brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, yeşil biber, kuşkonmaz, marul, kıvırcık, semizotu, pazı, yeşil fasulye, bezelye, pırasa, kabak verilebilir.

Besinlerin Saklama ve Pişirme Koşulları Klorofil İçeriğini Etkiler mi?

Evet, besinlerin klorofil içeriği ısıdan, asidik ortamdan, ışıktan etkilenir. Sebzelerin sıcak sudan soğuk suya konularak şoklama işlemi (blanching) yapıldıktan sonra dondurulması, klorofil içeriğinin olabildiğince korunmasını sağlar. Çeşitli çalışmalarda; pişirme yöntemlerinde en çok klorofil kaybının 'haşlama' yoluyla olduğunu; en az kaybın ise 'buharda pişirme' ile sağlandığı bildiriliyor. Madde madde toparlayacak olursak;

1. Pişirme sırasında pişirme kabında limon veya sirke gibi asidik besinlerin bulunması klorofil kaybını artırır.

2. Yüksek sıcaklıkta yüksek basınç ile (düdüklü tencere) pişirme sebzelerdeki klorofil miktarını azaltır.

3. Sebzeleri buharda pişirme yöntemiyle klorofil kaybı minimumdadır. Ayrıca sebzeleri dondurucuda saklamadan önce 'blanching' yapılması klorofil içeriğini korumaya yardım eder.

4. Yeşil sebzeler, ısıya maruz kaldıktan sonra çiğ haline göre daha düşük klorofil içerirler. Bu nedenle sebzeleri çiğ bir şekilde tüketebildiğimiz mevsim salataları beslenmemizde klorofil kaynağı için önemli yer tutar.

Hem Renkli Hem Sağlıklı Smoothie'ler

Bahar Detoksu Tarifi

Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Smoothie Tarifi

EN ÇOK OKUNANLAR

2025 Bodrum ve Göcek Beach Club Rehberi
2025 Bodrum ve Göcek Beach Club Rehberi

2025 Bodrum ve Göcek Beach Club Rehberi

11 dakika okunma süresi
2025 Çeşme Mekan ve Beach Rehberi
2025 Çeşme Mekan ve Beach Rehberi

2025 Çeşme Mekan ve Beach Rehberi

11 dakika okunma süresi
Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: OYE
Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: OYE

Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: OYE

11 dakika okunma süresi
Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: Moeva
Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: Moeva

Türk Beachwear Tasarımcılarından İlhamla: Moeva

11 dakika okunma süresi
Moda ve Tasarım Diyaloğu: Whitney Bag
Moda ve Tasarım Diyaloğu: Whitney Bag

Moda ve Tasarım Diyaloğu: Whitney Bag

7 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Yazın Serinletici Lezzeti: Cold Brew Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Yazın Serinletici Lezzeti: Cold Brew Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Yazın Serinletici Lezzeti: Cold Brew Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Deniz Yosununun Sağlığa Faydaları: Doğanın Süper Besini
Deniz Yosununun Sağlığa Faydaları: Doğanın Süper Besini

Deniz Yosununun Sağlığa Faydaları: Doğanın Süper Besini

Beslenme ile Meme Kanseri Riskini Azaltmanın 6 Etkili Yolu
Beslenme ile Meme Kanseri Riskini Azaltmanın 6 Etkili Yolu

Beslenme ile Meme Kanseri Riskini Azaltmanın 6 Etkili Yolu

Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaz Mevsimine Sağlıklı Bir Başlangıç: Doğru Beslenme ile Fit ve Zinde Kalın
Yaz Mevsimine Sağlıklı Bir Başlangıç: Doğru Beslenme ile Fit ve Zinde Kalın

Yaz Mevsimine Sağlıklı Bir Başlangıç: Doğru Beslenme ile Fit ve Zinde Kalın

Alkali Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Alkali Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Alkali Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Blue Tea Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Blue Tea Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Blue Tea Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

Renkli Beslenmenin Faydaları
Renkli Beslenmenin Faydaları

Renkli Beslenmenin Faydaları

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları
Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Hollywood Yıldızlarının Gençlik Işıltısının Kaynağı
Hollywood Yıldızlarının Gençlik Işıltısının Kaynağı

Hollywood Yıldızlarının Gençlik Işıltısının Kaynağı

Matcha Çayı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Matcha Çayı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Matcha Çayı Hakkında Bilmeniz Gerekenler