Kombucha Nasıl Yapılır; Evde Kombucha Tarifi

Yüksek oranda içerdiği antioksidanın yanı sıra faydalı probiyotikler bakımından oldukça zengin olan kombucha tarifini deneyin.

YAZAR: Gamze Altınay
12 Ağustos 2021 Perşembe 12:58 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi

Kombucha Nedir; Kombucha'nın Faydaları Neler?

Kombucha binlerce yıldır tüketilen fermente bir çay. Sağladığı birçok sağlık yararının yanı sıra faydalı probiyotikler bakımından da zengin. Üstelik antioksidan içeriyor, zararlı bakterileri öldürüyor ve çeşitli hastalıklarla savaşmaya yardımcı oluyor.

Kombucha'nın Çin veya Japonya kökenli olduğu düşünülüyor. Siyah veya yeşil çaya belirli bakteri, maya ve şeker eklenerek yapılıyor. Daha sonra bir hafta veya daha fazla fermente olmasına izin veriliyor. Bu işlem sırasında bakteriler ve maya sıvının yüzeyinde mantar benzeri bir film oluşturuyor. Bu yüzden Kombucha "mantar çayı" olarak da biliniyor. Bu esnada karışımda çok miktarda bakteri de büyüyor.

Kombucha'nın probiyotik yararı için hala bir kanıt bulunamasa da probiyotik işlevine sahip olabilecek birkaç laktik asit bakterisi türü içeriyor. Probiyotikler bağırsaklar için sağlıklı bakteriler sağlıyor. Bu bakteriler sindirim, iltihaplanma ve hatta kilo kaybı da dahil olmak üzere sağlığın birçok yönünü iyileştirebiliyor. Bu nedenle Kombucha gibi içecekleri diyetinize eklemek sağlığınızı birçok yönden iyileştirebilir.

Evde Kombucha Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  1. 3 litre su
  2. Kombucha kültürü (mayası)
  3. 1,5 su bardağı toz şeker
  4. 8-9 poşet ya da 25-30 gram kadar siyah çay (4-6 yemek kaşığı)

Yapılışı:

3 litre suyu kaynatın. Su kaynamaya başlayınca içine toz şekeri ilave edin ve beş dakika kadar karıştırarak bu şekilde kaynatmaya devam edin. Karıştırma işlemi mutlaka metal kaşıkla yapılmalıdır. Kaynayan suyu ocaktan alın ve çayları ilave edin.

Yaklaşık 15 dakika çayın iyice demlenmesini bekledikten sonra yine metal bir kaşık yardımıyla çayları karışımın içinden tamamen çıkarın ve karışımı soğumaya bırakın.

Soğuyan bu karışımı, Kombucha çayını hazırlamak istediğiniz büyükçe bir kavanoza aktarın. Kombucha kültürünü ılık bir suda yıkadıktan sonra oda sıcaklığına getirdiğiniz kavanozdaki sıvının içine bırakın. (Kültür asla sıcak suya bırakılmamalıdır.)

Kavanozun ağzını hava alacak şekilde kapatabilmek için steril bir bez ya da tülbentle örtüp, paket lastiğiyle bu bezi sabitleyin. Kavanozdaki çayı bu şekilde 4-10 gün arası mayalayın. Bu süre içinde kavanozun doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ve oda sıcaklığında beklemesine özen gösterin. 5 günden sonra mayalanan Kombucha çayını tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın: ne kadar mayalanırsa o kadar yararlı!

Afiyet olsun.

Yağ Yakımını Hızlandıran Bitki Çayı Tarifleri

Ödem Attıran Soğuk Çay Tarifleri

Sağlıklı ve Pratik 3 Detoks Tarifi

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri

Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Pratik 5 Porridge Tarifi

Pratik 5 Porridge Tarifi

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

Türkiye'nin En İyi Sürdürülebilir Restoranları

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı