Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, ekim ayı meyve ve sebzelerini anlatıyor.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
30 Eylül 2020 Çarşamba 16:56 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

Meyveler: Greyfurt, elma, portakal, armut, muz, mürdüm eriği, üzüm, incir, kızılcık

Sebzeler: Karnabahar, pırasa, lahana, kırmızı turp, havuç, mantar, patlıcan, kıvırcık salata

GREYFURT

Sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunan greyfurt, tam bir C vitamini deposu. Aynı zamanda domatesten sonra da en iyi likopen kaynağı. Bu yönüyle çeşitli kanser türleri üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. İçerdiği antioksidan bileşikler sayesinde vücudun immün sistemini güçlendirici etkilere sahip. Ayrıca, akciğer ve solunum yolu enfeksiyonlarında üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Doğal bir lif kaynağı olduğundan dolayı sindirim sistemine oldukça faydalı etkiler gösteriyor. İçeriğindeki A vitamini sayesinde yara iyileşmelerinde ve göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu da biliniyor.

ELMA

Elma, sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinin yanında kalp damar sağlığı, cilt sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından da büyük öneme sahip meyveler arasında yer alıyor. C, A, E, K ve B vitaminleri açısından zengin olan elma potasyum gibi birçok mineral içeriğine de sahip. Konstipasyon ve diyare gibi sindirim sistemi bozukluklarına iyi geliyor. Ayrıca vücutta oluşan ödemin atılmasına da yardımcı oluyor.

KARNABAHAR

Karnabahar, 100 gr da yaklaşık 25 kalori içermesiyle diyet listelerinde sıklıkla yer alan, besleyici değeri yüksek, antioksidan açısından zengin bir sebzedir. İçerdiği folik asit, K vitamini, B6 vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez ve fosfor gibi vitamin ve mineraller ile sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip. Diyet lifi açısından oldukça zengin olmasının yanı sıra içeriğinde bulunan sülfür sayesinde de vücut için oldukça faydalı. Yüksek lif oranı içermesinden dolayı sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı etkileri bulunuyor. Antioksidan bileşen içeriği ile oldukça zengin olan karnabahar vücutta serbest radikal oluşumunu önlemeye yardımcı olarak inflamatuar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor.

Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

2024 MET Gala En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

2024 MET Gala En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

1 dakika okunma süresi
2024 Miami Formula 1 Grand Prix'sinde Neler Oldu?

2024 Miami Formula 1 Grand Prix'sinde Neler Oldu?

1 dakika okunma süresi
2024 MET Gala'nın En İyi Saç ve Makyaj Görünümleri

2024 MET Gala'nın En İyi Saç ve Makyaj Görünümleri

1 dakika okunma süresi
En Çok Sevilen Adidas Sneaker Modelleri Nelerdir?

En Çok Sevilen Adidas Sneaker Modelleri Nelerdir?

6 dakika okunma süresi
2024 Mayıs Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Mayıs Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Pratik 5 Porridge Tarifi

Pratik 5 Porridge Tarifi

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri

Çırağan Palace Shop'tan Yeni Yıl Lezzetleri