Nisan 2024 Sergileri

Nisan ayında Türkiye'nin dört bir yanındaki sergilerden haberdar olup, Nisan 2024'ü sanatla iç içe geçirmek isteyenler için gezilebilecek sergiler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
1 Nisan 2024 Pazartesi 17:16 | Son Güncellenme:
49 dakika okunma süresi
Nisan Ayı Sergi Ajandası

3. CI Bloom

(Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, 25-28 Nisan)

CI Bloom, 3. edisyonu ile İstanbul'u ve Türkiye'deki çağdaş sanatçıları ön plana çıkarıyor. 24 galeriden uluslararası ve yerli pek çok sanatçının eserlerini bir araya getiren CI Bloom, Türkiye'deki çağdaş sanat galerileri ve sanatçıların, yurtdışındaki sanat fuarlarına katılımlarında devlet desteği bulunmaması nedeniyle karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmeyi amaçlayarak, yurtdışındaki koleksiyoner gruplarına ve basın mensuplarına Türkiye çağdaş sanatını küresel ölçekte tanıtmayı hedefliyor.

Adres: Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu, Harbiye, Darülbedai Cad. No:4, Taşkışla, Şişli, İstanbul

Telefon: 0212 373 11 00


"Baharı Beklerken" Sergisi

(Galeri Deniz, 2 Mayıs'a kadar)

Türkiye'nin sanat alanında öncü sivil toplum kuruluşu olan İyilik İçin Sanat Derneği, baharın simgesel anlamlarını ele alan "Baharı Beklerken" sergisini, DenizBank iş birliğiyle hayata geçiriyor. "Baharı Beklerken" sergisi, 26 sanatçının 39 eserini bir araya getirerek, sanatın dönüştürücü etkisinin izleyiciyle derin etkileşimine odaklanıyor. Doğanın uyanışı ve yeniden canlanışıyla insanın içsel dönüşümü arasındaki bağlantıyı keşfetmeyi amaçlayan serginin küratörlüğünü Hicran Aksöz üstleniyor. Sergide yer alan eserler, izleyicileri doğanın dönüşümünü ve insanın içsel keşif yolculuğunu kutlamaya davet ediyor.

Adres: Esentepe, DenizBank Genel Müdürlük, Büyükdere Cad. No:141, Şişli, İstanbul


Beymen'in "Golden Opulence" Sergisi

(Beymen Zorlu Center, 30 Nisan'a kadar)

Beymen; "Golden Opulence" sergisinden çok özel bir seçkiyi Beymen mağazalarında ziyaretçileriyle buluşturuyor. Beymen, 50'nci yıl kutlamaları kapsamında düzenlediği "Golden Opulence" sergisinde, lüksün bu topraklardaki 500 yıllık yolculuğuna ithafen tasarladığı eserlerden oluşan özel bir seçkiyi bir araya getiriyor. Artık bu koleksiyon, 30 Nisan'a kadar Beymen Zorlu Center'da görülebilir.

Adres: Levazım, Koru Sok. NO:2, Beşiktaş,İstanbul


"Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası" Sergisi

(Akbank Sanat, 18 Mayıs'a kadar)

"Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası", bilgisayar oyunlarının, bir eğlence aracı olmanın ötesine geçtiğini, eğitimden sanat dünyasına kadar geniş bir yelpazede etkileşimli deneyimler sunduğunu savunuyor. Böylece, bu oyunların sosyal etki ve farkındalık yaratma potansiyelini de ele alıyor. Sergi, aynı zamanda bilgisayar oyunlarının çağdaş sanat dünyasıyla alışverişini ve bu alandaki çeşitliliği ve yenilikleri de keşfetmeyi amaçlıyor.

Adres: Şehit Muhtar, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 252 35 00


Johanna Gustafsson Fürst ve Dilek Winchester'ın "GLOSSOLALALA" Sergisi

(Arter, 4 Ağustos'a kadar)

Johanna Gustafsson Fürst'ün iki heykel serisi ile Dilek Winchester'ın bir video serisini ve metin temelli iki yerleştirmesini bir araya getiren "GLOSSOLALALA" sergisinin küratörlüğünü Selen Ansen üstleniyor. Sergi, iki sanatçının farklı mecraları kullanarak farklı yerlerde ürettikleri eserleri karşılaşma ve müzakere yollarıyla aynı zeminde buluşturuyor. Tekil sanatsal pratiklerle ortak bir deneyim alanı yaratmanın ve çok sesli birliktelikler inşa etmenin imkânlarını irdeleyen "GLOSSOLALALA" sergisi, sanatçıların dil meselesi etrafında kurguladıkları ve dili ses, yazı, beden ve mekânla ilişkilendiren yapıtlarından oluşuyor.

Adres: Yenişehir, Irmak Cad. No:13, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 708 58 00


Kader Genç'in "Muamma" Sergisi

(Evin Sanat Galerisi, 27 Nisan – 14 Haziran)

Kader Genç, karanlık ve kasvete estetik bir bilinçle yaklaşarak izleyiciyi kendisiyle ve gerçekliğin yaralarıyla yüzleştiriyor. Günümüz toplumunu ve sistemin insanlık üzerindeki tahakkümünü eleştirel bir yaklaşımla resmeden sanatçı, cesur, sansürsüz ve güzellemeden uzak bir üslubu benimsiyor. Bunu yaparken de tıpkı yaşamın kendisi gibi karanlıkla aydınlığın iç içe geçtiği dinamik bir renk paleti kullanıyor. Hikayeye saplanmadan, resmin yapısal çözümlemelerini gündeminde tutan Kader Genç, çok figürlü yapıtlarında ustaca katmanlı kompozisyonlar kurarken aynı zamanda bütünü parçalara ayırdığı, deformasyonun sınırlarını zorlayan soyutlamalar da yapıyor.

Adres: Büyük Bebek Deresi Sk. No:13, Bebek, İstanbul

Telefon: 0212 265 81 58


"Mahsul Vakaları" Sergisi

(Bayetav Sanat, 27 Nisan – 22 Eylül)

Dünya ile kurulan ilişkilere dair tarifleri yeniden ele alan, araştırma ve programlarını Dilşad Aladağ'ın üstlendiği "Mahsul Vakaları", işbirlikleri ve bir aradalıklara dayalı bir sergi ve kamu programı. "Mahsul Vakaları", Çukurova'da başlayan ve İzmir'de devam eden, Anadolu'nun Akdeniz kıyılarındaki kırsal modernleşme sürecinin çevresel, kültürel ve toplumsal mahsullerini araştıran "Mahsul Projesi"nin bir uzantısı. "Mahsul Projesi", ekolojiyi türler arası ilişkilerle kenetlenen çok katmanlı ve devingen bir ağ olarak ele alıyor.

Adres: Erzene, 80. Sk. No:26, Bornova, İzmir


POLVO'nun "Why So?: Childhood Memories" Sergisi

(BBprojecTT, 30 Nisan'a kadar)

Yeni nesil çağdaş sanatçı POLVO, "Why So?: Childhood Memories" başlıklı ikinci kişisel heykel sergisindeki çalışmalarında "Neden?" sorusuna yanıt arayarak, kalıplaşmış normlara ve kanıksanmış değerlere yeni bir bakış açısı sunma amacı taşıyor. POLVO, toplumsal cinsiyet kalıplarını ve aynılaşmayı eleştiren, çeşitliliğe, özgünlüğe ve bireyin varoluşuna göndermede bulunan elma ve muzlarından sonra şimdi de dondurma formundaki heykelleriyle izleyicileri çocukluk anılarına götürüyor. Sanatçı, "Why So?: Childhood Memories" sergisinde yer alan heykelleriyle çocukluğa, yetişkinlerce tanımlanmış hız kavramına ve "kendine yabancılaşma"ya odaklanıyor.

Adres: Teşvikiye, Osman F. Seden Sk. 6/6, Şişli, İstanbul


Recep Batuk'un "Sokaklar ve İzlenimler" Sergisi

(Galeri Diani, 20 Nisan – 11 Mayıs)

Gerçeküstü hikayeler anlatan pop-art resimleriyle hem yurt içinde hem de yurt dışında tanınan ressam Recep Batuk'un "Sokaklar ve İzlenimler" adlı kişisel sergisinde, sıklıkla gidip sanat eserlerini sergilediği, yılın bir bölümünde sanat çalışmaları yaptığı Miami ve esas yaşadığı, sanatının beslendiği İstanbul'un karşıtlıklarını; benzerliklerini ve daha nice izlenimlerini kendine özgü, ama çağdaş ve çok özel sanat diliyle izleyiciye anlatıyor. Sürrealizm, dışavurumculuk ve pop-art gibi sanat akımlarından etkilenen Recep Batuk, yağlı boya resimlerinde alaycı bir bakış açısıyla betimlediği günlük sıradan konuları renk cümbüşü içinde hikayeler şeklinde anlatıyor.

Adres: Firuzağa, Bostanbaşı Cad. 3/D, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 244 31 34


Seçil'in "Being" Sergisi

(adas İstanbul, 4 Mayıs'a kadar)

Sergi adı olan "Being"e de ilham olan, yaşamın içerisinde bireyin "olma hali" fikri, Seçil'in uzun zamandır üzerine düşündüğü bir konu. Bu fikrin eserlerine sirayet etmesiyle ortaya çıkan "Being" (Olma Hali) ve "Being in Love" (Aşık Olmak) adlı iki eserini sergi çerçevesinde izleyiciyle buluşturan sanatçı, önceki çalışmalarına göre renk ve dokunun daha ön plana çıktığı, hareketten beslenen ve parça-bütün ilişkisini vurgulayan eserleriyle bizi baş başa bırakıyor. Çok parçalı ve büyük boyutlu oluşlarıyla dikkat çeken eserlerden "Being" (Olma Hali) 18 metre boyutunda ve 12 parçadan oluşuyor, "Being in Love" (Aşık Olmak) ise modüler bir kurguyla bir araya gelen 30 parçadan oluşuyor.

Adres: Seyrantepe, Çalışkan Sokağı, No:33, Kağıthane, İstanbul

Telefon: 0212 280 34 42


Şakir Gökçebağ'ın "Göründüğü Gibi" Sergisi

(Arter, 10 Kasım'a kadar)

Şakir Gökçebağ'ın farklı zaman aralıklarında ürettiği yerleştirme, heykel ve fotoğraflarından oluşan "Göründüğü Gibi" başlıklı kişisel sergisi, Gökçebağ'ın sıradan nesneleri ve tanıdık görüntüleri biçimsel manipülasyonlar yoluyla sıra dışı hale getirme yöntemlerine toplu bir bakış sunuyor. Gündelik yaşam içinde sıkça karşılaştığımız nesnelerin zihninde yarattığı çağrışımlardan ya da uyandırdıkları biçimsel benzerlikler ve zıtlıklardan yola çıkan Şakir Gökçebağ, onları yapıbozumcu bir tavırla parçalarına ayırarak, yineleyip çoğaltarak, birbirlerine iliştirerek yeniden düzenliyor. Ortaya çıkan yapıt, bir bütünün müdahale edilmiş veya ayrıştırılmış parçaları olmanın ötesine geçerek nesneleri bildik bağlamlarından uzaklaştırır, dünyayı ve şeyleri algılamamıza yönelik yeni ve şaşırtıcı imkanlar sunuyor.

Adres: Yenişehir, Irmak Cad. No:13, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 708 58 00


"Ve Bedenimin İçinde, Bir Başka Beden, Hikayesi, Bekleyen" Sergisi

(BE Contemporary, 25 Mayıs'a kadar)

"Ve bedenimin içinde, bir başka beden" sergisi; Fatma Çiftçi, Merey Şenocak ve Tuğçe Gizem Ertürk'ün farklı disiplinlerden çalışmalarını bir araya getiriyor. Ünlü şair Jane Hirshfield'in "Bu Ağacın İçinde" şiirinden ilham alan sergi, şimdiki zamanın içindeki gizli geçmişin ve kayıp anlatıların peşinde bir yolculuğa çıkarıyor. Sanatçı ve akademisyen Fatma Çiftçi, sanat pratiğini "cam"ın etrafında ve camla birlikte şekillendiriyor. Enstalasyon ve heykel odaklı çalışan sanatçı Merey Şenocak, hempcrete (kenevir betonu) ve geleneksel sıvama tekniği tadelakt ile özenle işlediği malzemelerle, doğanın kolektif hafızasında saklı hikayeleri üç boyutlu olarak aktarıyor. Soyut dışavurumcu ressam Tuğçe Gizem Ertürk, benliğin karanlık koridorlarında yürüyor, bedende hapsolmuş anılar ve anlatılarla puslu bir dünya kuruyor.

Adres: Yenice, Park Sk. No:8/2, Urla, İzmir

Telefon: 0232 754 21 95


Devam Eden Nisan Ayı Sergileri:

"Ağaçlar Konuşunca" Sergisi

(Cendere Sanat Müzesi, 21 Nisan'a kadar)

Cendere Sanat Müzesi'nin bahçesinde yer alan 395 yaşındaki ulu çınarın bilgeliğinden ve kentsel müştereklerden ilham alan "Ağaçlar Konuşunca" sergisinin küratörlüğünü Derya Yücel, Ebru Yetişkin, Esra Aliçavuşoğlu ve Marcus Graf üstleniyor. "Ağaçlar Konuşunca" sergisi, dünyalı bir varlık olmanın temelinde birbiriyle dayanışmanın da yer aldığını ve bu dayanışmanın ise hiçbir zaman sadece insanlar arasındaki ilişkilerle sınırlı kalamayacağını iddia ediyor. Günümüzde insanlar, ağaçlar, dereler, hayvanlar, bitkiler, mineraller, kültürel miraslar ve makinaların giderek birbirine benzer kaderleri paylaştığı daha çok tartışılıyor. Donna Haraway'in ifadesiyle, bugün "yoldaş türler" giderek birbirleriyle hayati ilişkiler, anlatılar ve b(ağ)lar kuruyor. Sergi, artık bizi ve diğer türleri bir beladan ve felaketten diğerine sürüklemeyen bir müşterek düşünme ve birlikte yaşama biçimi bulmayı amaçlıyor.

Adres: Ayazağa, Cendere Cad. No:128, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 449 43 76


Ahmet Güneştekin'in "Uyandığımız Çağ" Sergisi

(Ruzy Gallery, 21 Nisan'a kadar)

Ahmet Güneştekin'in "Uyandığımız Çağ" adını taşıyan solo sergisi, İstanbul'da çağdaş sanat tutkunlarının yeni buluşma noktalarından biri olan ve Esra Çevik tarafından kurulan Ruzy Gallery'de izleyiciyle buluşuyor. Galerinin açılış sergisi olan "Uyandığımız Çağ", Güneştekin'in çeşitlilik nosyonundan beslenen ve temelini hayal gücünün yüzey üzerindeki dönüşümlerinden alan yorumlamacı bir yöntemle çalıştığı eserlerini bir araya getiriyor.

Adres: Etiler, Tepecik Yolu No:20, 34337, Beşiktaş, İstanbul


Ardan Özmenoğlu ve Gökhan Tüfekçi'nin "Sanat Bizim Oyun Alanımız" Sergisi

(Galeri Siyah Beyaz, 27 Nisan'a kadar)

Ardan Özmenoğlu ve Gökhan Tüfekçi'nin "Sanat Bizim Oyun Alanımız" isimli sergisi, hem evrensel hem de Türk popüler kültür imgelerini ters yüz ederek farklı bir okuma sunmayı hedefliyor. Ardan Özmenoğlu ve Gökhan Tüfekçi, kendi zaman ve mekanından kopardığı imgelerle bir araya getirdiği kültürel söylemi, içinde yaşadığımız coğrafyanın masalları ve mitleri üzerinden okuyor. İmgeleri, söylemleri, deyişleri ve kavramları bölerek, parçalayarak, ekleyerek, çıkararak, üst üste, yan yana ya da karşı karşıya getiren ikili, kurdukları bu çok katmanlı dili izleyici ile buluşturarak, onları da bu oyun alanına davet ediyor.

Adres: Kavaklıdere Sk. 3/1-2 Şili Meydanı, Ankara

Telefon: 0312 467 72 34


Ayça Telgeren'in "Kırık Ufuk" Sergisi

(Galerist, 27 Nisan'a kadar)

Ayça Telgeren'in "Kırık Ufuk" sergisi, öngörülerin iyice bulanıklaştığı bir ortamda sanatçının bakışını yeniden gözden geçirme ihtiyacından doğuyor. Geleceğin muğlaklığı içinde ufku fiziksel ve metaforik anlamlarıyla bir bütün olarak ele alıp onu anlamlandırmaya çabalıyor. Sergiyi, hareket eden bir aks ile Passage Petits-Champs binasının girişinden başlatarak galerinin içinde dolaştıran sanatçı, mekanı bir beden gibi kurguluyor, ona birçok katmanda temas ediyor.

Adres: Passage Petits-Champs, Meşrutiyet Cad. 67/1 Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 252 18 96


Ayfer Karamani'nin "Aşk ve Sanat Adına" Sergisi

(Zarastro.art, 31 Temmuz'a kadar)

Seramik sanatının önde gelen isimlerinden Ayfer Karamani'nin "Aşk ve Sanat Adına (In the Name of Art and Love)" başlıklı sergisi, çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşuyor. Sergi, 60 yılı aşkın süredir kil ve ateşin simyasıyla harmanlanan sanat yolculuğunun çeşitli dönemlerinden eserleri bir araya getirerek sanatçının çok yönlü pratiğine taze bir bakış sunuyor. Sergide ana tanrıça Kibele'nin küçük ama görkemli heykelciğinden aşıkların şefkatli kucaklaşmasının tasvirine dek Karamani'nin sevgiyle yarattığı, zarif seramik heykel ve panolar, özenle izleyiciye sunuluyor. Sanatçının kendine has form, renk ve dokularıyla vücut bulan bu eserler, izleyenleri insanın en yoğun duygularını derinlemesine keşfetmeye davet ediyor. Ayfer Karamani'nin "Aşk ve Sanat Adına (In the Name of Art and Love)" sergisine, Zarastro.art adresinden ulaşabilirsiniz.


Can Aytekin'in "Geçen Program" Sergisi

(Nazım Hikmet Kültürevi, 21 Nisan'a kadar)

Nazım Hikmet Kültürevi'nin mekansal kurgusuyla ilişki kuran "Geçen Program" sergisinde Can Aytekin, dijital teknolojiler öncesinde yaygın bir üretim olan afiş ressamlığı pratiğinin tekniklerine, kağıt malzeme ve baskıyla ilişkisine ve açık ya da örtük resim tarihi referanslarına yakından bakıyor. Sergi, sanatçının yakın dönemde yaptığı başka iki sergi ve iki gösterimle ortaklıklar taşıyor. 2018'de Ariel'de, 2019'da "Gelecek Program" adlı solo sergisiyle Riverrun'da, 2022'de "Şimdiki Program" sergisiyle Versus Art Project'te ve 2023'te Büyükada Lale Sineması'ndaki vitrinde yaptığı sergilemede Aytekin, bu çerçevede oluşturduğu yapıt serilerinden seçkiler göstermişti. Bir bakıma bu sergiler birbirleriyle temas halinde doğmuş yapıt serilerinden çoğalıyor, başka mekanlara taşınırken seçkiler farklılaşırken yeni bir mekansal örgütlenmeyle bir arada gösteriliyorlar. Tıpkı filmlerin sinemadan sinemaya, şehirden şehire taşınması gibi, Can Aytekin de bu yapıtlar serisini, bir dosya gibi taşıyor ve görmenin ve görsel örgütlenmenin mimariyle ilişkisine de özen göstererek başka mekanlarda başka kadrajlar sunan sergilere dönüştürüyor.

Adres: Yüzüncüyıl, Uğur Mumcu Blv. 7/A, Nilüfer, Bursa

Telefon: 0224 413 27 37


Can Göknil'in "Ardıç Kuşu" Sergisi

(Bozlu Art Project Mongeri Binası, 20 Nisan'a kadar)

Can Göknil'in "Ardıç Kuşu" başlıklı sergisinin ana temaları olan hem sanatta hem de doğada "döngü" ve "denge" kavramları, sanat dünyasında ellinci yılını geride bırakan Göknil'in çok yönlü kişiliğini ortaya koyuyor ve serginin yaratıcılık ilhamı ardıç kuşu misali sergiyi boydan boya dolanıyor. Serginin ilk bölümünde karşımıza çıkan minik ardıç kuşu, doğadaki döngü ve dengenin bir parçası oluyor. Serginin bir diğer bölümü olan "Sevda Habercileri", sözlü geleneğin en önemli parçalarından biri olan ve kökleri Dede Korkut hikâyelerine kadar uzanan maniler üzerinden ilerliyor.

Adres: 19 Mayıs, Dr. Şevket Bey Sk. Mongeri Binası No:5, Şişli, İstanbul

Telefon: 0212 233 72 33


"Dijital Mitolojiler" Karma Sergisi

(Borusan Comtemporary, 18 Ağustos'a kadar)

Necmi Sönmez küratörlüğünde, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan bir seçki sunan "Dijital Mitolojiler", yeni medya sanatının farklı üretim olanaklarıyla şekillenen deneysel yaklaşımlarını ön plana çıkarıyor. Artık güncel yaşamın bir parçası olan "dijital tecrübeler", 2000'li yıllardan itibaren yaratıcı sanatçılar için daha önce mümkün olmayan birçok araştırmanın kapılarını araladılar. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu bu tür araştırmalar üzerine yönelen karakteriyle dijital imge üretiminin altını çizdiği "yeni görselliğin" izini sürmekte. Sergi, bu görselliğin gündeme getirdiği imgeleri karşılaştırmalara dayanan bir yaklaşımla büyüteç altına alıyor. Yeni medya sanatı örneği olan neon heykeller, video yerleştirmeler ve manipüle edilmiş fotoğraflar, klasik üretim teknikleriyle şekillenmiş kolaj, tuval, kağıt çalışmalarıyla bir araya geldiklerinde "hareketli imge" ile "duran imge" arasındaki farklılıklar, eşzamanlı olarak belirgin bir hal alıyor. "Dijital Mitolojiler" kapsamında, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan daha önce sergilenmemiş dört yeni eser de izleyiciyle buluşuyor.

Adres: Rumelihisarı Mah. Baltalimanı Hisar Cad. No:5 Perili Köşk, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 393 52 00


"Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde" Sergisi

(Artİstanbul Feshane, 19 Mayıs'a kadar)

"The Dynamic Eye: Beyond Op and Kinetic Art" / "Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde" sergisi, aralarında Alexander Calder, Frank Stella, Victor Vasarely, Lygia Clark, Liliane Lijn, Julio LeParc, Jesus Rafael Soto, Kenneth Noland, Helio Oiticica gibi sanatçılarında bulunduğu çok disiplinli özel bir seçkiyi bir araya getiriyor. 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserinin yer aldığı serginin küratörlüğünü, Londra'daki dünyaca ünlü sanat müzesi Tate Modern'in Sergiler ve Uluslararası Sanat Küratörü Valentina Ravaglia üstleniyor. Optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektifle yeniden ele alan ve bu akımlarla yakından ilişkili sanatçıların yanı sıra modernist öncülleri ve çağdaş sanatçıları da bir araya getiren "Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde" sergisi, 20. yüzyıl sanatına bir yolculuk niteliği taşıyor. Daha önce Portekiz'in Porto şehrinde Atkinson Müzesi'nde ve Çin'in Şangay şehrinde Pudong Sanat Müzesi'nde sergilenen "Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde", şimdi de Artİstanbul Feshane'de sanatseverlerle buluşuyor.

Adres: Nişanca, Eyüpsultan, İstanbul


"EnigmaVista" Karma Sergisi

(Galeri Bosfor, 20 Nisan'a kadar)

Küratörlüğünü Gökşen Buğra'nın üstlendiği "EnigmaVista" sergisi, Ahmet Çerkez, Ahmet Elhan, Barış Göktürk, Burcu Erden, Erman Özbaşaran, Günnur Özsoy, Ilgın Seymen, Işıl Kapu, İpek Yücesoy, Mithat Şen, Murat Atabek, Olgu Ülkenciler, Renin Bilginer, Uğur Daştan, Yasha Butler'ın eserlerini bir araya getiriyor. Sergi tasarımını Umut Durmuş'un üstlendiği "EnigmaVista", galeri mekanını bir labirente dönüştürüyor. Hem mekanın hem de geleneksel sanat izleme deneyimlerinin sınırlarını zorlayan bir sergi olarak öne çıkıyor.

Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa, Mumhane Cad. No:50 Kat:3 Beyoğlu, İstanbul


Ertuğrul Güngör & Faruk Ertekin'in "Geleneksel Olmayan (Untraditional)" Sergisi

(Anna Laudel İstanbul, 28 Nisan'a kadar)

Ertuğrul Güngör ve Faruk Ertekin'in sanatsal çalışmalarının yer aldığı "Geleneksel Olmayan (Untraditional)"ın yenilikçi dünyasında bir yolculuğa çıkıyoruz. Sergi, içinde yaşadığımız kültür ve geçmişten beslenerek klişelerin ötesinde derinlemesine bir entelektüel deneyim sunuyor. Çocukluklarını Kütahya'da birlikte geçiren sanatçı ikili Ertuğrul Güngör ve Faruk Ertekin, yaşadıkları şehrin kültürel belleğinden ilham alarak seramik sanatını modern tasarım unsurlarıyla yeniden yorumluyor. Seramiğin narin ve kırılgan doğasına rağmen, sanatçılar edebi ve görsel kültürden etkilenen sağlam dokuları entegre ederek hassas bir denge kurmaya çalışıyor ve kültürel mirasın dinamik evrimini vurguluyor.

Adres: Kazancı Yokuşu, No:45 Gümüşsuyu Mah. Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 243 32 57


"Farz Et Ki Sen Yoksun" Sergisi

(Arter, 29 Aralık'a kadar)

"Farz Et Ki Sen Yoksun" isimli sergi, Arter'de gerçekleştirilen ilk özel koleksiyon sergisi. Sergilenen eser ve nesnelerin çeşitliliği kadar, kapsadığı mecralar ve ilişki kurduğu temalar bakımından da geniş bir yelpazeye yayılıyor. Ömer Hayyam'ın "Rubailer"inde yer alan bir dizeden esinle isimlendirilen ve farklı dönemlerde üretilmiş 600'ün üzerinde sanat yapıtı, işlevsel nesne, nadide eser, mobilya ve kitaptan oluşan sergi, bir koleksiyonun yan yana getirilmesi aracılığıyla doğurabileceği bağları keşfediyor. Selen Ansen'in küratörlüğünü üstlendiği "Farz Et Ki Sen Yoksun" başlıklı sergi, bir koleksiyonerin hayalleri ve hayata geçirdikleri neticesinde farklı nesneler arasında kurulan yakınlıkların ve oluşturulan gövdenin bir mekan olarak ev içinden müzeye taşınmasının imkanlarını araştırıyor.

Adres: Yenişehir, Irmak Cad. No:13, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 708 58 00


"Görünmeyen Kent" Karma Sergisi

(YUNT, 12 Mayıs'a kadar)

İlk sergisi "Şehir Nerede?" ile Kasım 2023'te kapılarını açan YUNT, yine Emre Zeytinoğlu küratörlüğünde gerçekleşen ikinci sergisi "Görünmeyen Kent" ile izleyiciyle buluşuyor. Sergi, kentin iç mekanlarındaki şaşırtıcı eylemleri, nesnelerin değişen anlamları ve kalabalıkları oluşturan her bir kişinin farklı düşünceleri arasındaki çelişkili yaşam biçimlerini yansıtan yapıtları bir araya getiriyor. "Görünmeyen Kent" sergisinde; Kerem Ozan Bayraktar, Mehmet Ali Boran, Volkan Kızıltunç, Nuri Kuzucan, Sinan Logie, Çağla Meknuze ve Derya Ülker'in eserleri yer alıyor.

Adres: Hasanpaşa Mah. Fatih Blv. No: 33, Sultanbeyli, İstanbul


Grand Art: Birsen Yurdaer ve Güler Güngör

(Grand Hyatt İstanbul, 4 Mayıs'a kadar)

Grand Hyatt İstanbul, "Grand Art" kapsamında Birsen Yurdaer'in resimleri ile Güler Güngör'ün heykellerini bir araya getiriyor. "Grand Art", yeni sergisinde Birsen Yurdaer'in "Natural Context (Doğal Bağlam)" koleksiyonundaki resimleri ile Güler Güngör'ün "Ups & Downs (İnişler ve Çıkışlar)" koleksiyonuna ait heykellerine ev sahipliği yapıyor. Doğayı bir ilham ve keşif kaynağı olarak gören Birsen Yurdaer, sanat eserlerini yaratmak için doğanın desenlerini, fraktallarını ve geometrik uyumlarını üç boyutlu tuvalleri üzerinde farklı malzemeleri birbiriyle ilişkilendirerek inceliyor. İlhamını yaşamın ta kendisinden alan ve sanatın dünyayı iyileştirdiğini söyleyen Güler Güngör ise "Ups & Downs (İnişler ve Çıkışlar)"da insanlığın ve çağımızın özeti gibi farklı formlarla, farklı materyalleri bir araya getiriyor.

Adres: Harbiye, Taşkışla Cad. No:1, Şişli, İstanbul

Telefon: 0212 368 12 34


"İki Güneş Altında" Karma Sergisi

(OMM – Odunpazarı Modern Müze, 28 Temmuz'a kadar)

Küratörlüğünü Aslı Seven'in üstlendiği "İki Güneş Altında", Erol Tabanca Koleksiyonu'ndan özel bir seçkiye yer veriyor. "İki Güneş Altında" sergisi, gökyüzünde iki güneş olasılığının açtığı mitolojik ve spekülatif ufuklardan, dünyadaki varoluşumuzun Güneş'le olan derin bağlantılarına uzanan bir keşif yolculuğu sunuyor. Karma sergide, resimden fotoğrafa, heykelden video ve yerleştirmeye kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserler, güneş ışığı, gölgeler ve atmosferik kırılmalar etrafında şekillenerek optik, termal, metamorfik ve duygusal olgulara dair bir duyarlılık paylaşıyor.

Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No: 37, Odunpazarı, Eskişehir


Mat Collishaw'un "Aritmi" Sergisi

(Borusan Comtemporary, 18 Ağustos'a kadar)

Güncel sanatın önemli isimlerinden Mat Collishaw'un "Aritmi" sergisi, Alice Sharp küratörlüğünde izleyici ile buluşuyor. 90'li yılların sonundan bu yana sürdürdüğü sanat pratiğiyle, güncel sanata yön veren akımlar içerisinde anılan Britanyalı sanatçı Mat Collishaw, yeni solo sergisi "Aritmi" ile, sanat, bilim ve tarih disiplinlerinin perspektifinden önermeleri, yapay zeka teknolojileriyle birleştiriyor. Sanat ve bilim alanından iki önemli isim olan Albrecht Dürer ve Ernst Haeckel'ın çalışmalarını referans alan Collishaw, doğanın bozulmakta olan ritmini görselleştiriyor. "Aritmi", Dürer gibi Rönesans sanatçılarının dünyaya olan bakışımızı geliştirmek için son derece önemli olduğuna inandıkları ampirik yöntem ve doğa gözlemi kavramlarını gündeme getiriyor. Tıpkı Dürer gibi, Collishaw da yaklaşmakta olan felaketle ilgileniyor.

Adres: Rumelihisarı Mah. Baltalimanı Hisar Cad. No: 5 Perili Köşk, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 393 52 00


"Meşgul Şehir" Sergisi

(Pera Müzesi, 27 Nisan'a kadar)

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün "Meşgul Şehir: İşgal İstanbul'unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923" başlıklı sergisi Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İngiliz, Fransız ve İtalyan orduları tarafından işgal edilen İstanbul'u yazılı ve görsel arşivlerin ışığında izleyiciye aktarıyor. Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo'nun küratörlüğünde, uluslararası bir danışma kuruluyla birlikte hazırlanan sergide, Kasım 1918 - Ekim 1923 arasında süren işgal; askeri, sosyal ve kültürel boyutlarıyla ele alınıyor.

Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cad. No:65, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 99 00


"Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı" Sergisi

(İstanbul Modern, 20 Ekim'e kadar)

İstanbul Modern, Türkiye fotoğraf tarihinin ustalarına odaklanan sergilerine Ozan Sağdıç ile devam ediyor. Sanatçının 1950'lerden itibaren çalışmalarından geniş bir seçkinin yer aldığı "Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı" adlı sergi, dünyada fotoğrafın en yaygın türlerinden biri olan belgesel fotoğrafa odaklanıyor. Sergi, sosyal, politik, ekonomik, kültürel ve görsel tarihine de ışık tutmayı amaçlıyor.

Adres: Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cad. No:1/1, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 73 00


Uğur Cinel'in "Bildiğimiz Dünyanın Sonu" Sergisi

(Pilot Galeri, 4 Mayıs'a kadar)

Uğur Cinel'in "Bildiğimiz Dünyanın Sonu" başlıklı sergisi, bir ağacın yaşam şekliyle dünyaya telkinde bulunmasını konu edinir. Bitkilerin hücreler arası iletişimi onları dünyanın en uç noktalarına yayar ve hayatta tutar. İlk bakışta hareketsiz zannedilen bedenlerin birbirleriyle kurduğu ağ, en zorlu koşulları yaşam alanına dönüştürür. Cinel, belleği en iyi şekilde koruyan malzemelerden olan taşı kullanarak zamana acelesi olmadan yayılan bu türü heykelleştiriyor. "Bildiğimiz Dünyanın Sonu" yerini değiştirmeden bekler görünen ağaçların yaşamından ilhamla birlikte hayatta kalmak üzerine düşünüyor.

Adres: Sıraselviler Cad. 85/A Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 245 55 05


"Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl" Sergisi

(Sakıp Sabancı Müzesi, 28 Nisan'a kadar)

Sakıp Sabancı Müzesi'nin Türkiye resim sanatında önemli yeri olan sanatçılara ve eserlerine derinlemesine bir bakış açısı sunan monografik sergileri; geç Osmanlı İmparatorluğu'nun ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl'e odaklanarak devam ediyor. "Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl" sergisi, 1924'te Galatasaray Sergileri'nde ilk nü eserleri gösteren, 1935'te ise ilk kişisel sergisini açan kadın sanatçı olan Melek Celâl'in hayatına ve sanatına odaklanıyor. Çok yönlü üretim yapan sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirileri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektupların bulunduğu zengin bir arşivden oluşuyor.

Adres: Emirgan, Sakıp Sabancı Cad. No:42, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 277 22 00


"Zamansız Meraklar" Sergisi

(İstanbul Modern, 11 Ağustos'a kadar)

Dijital kültüre odaklanan "Zamansız Meraklar" sergisi, çalışmalarında özgün unsurlar barındıran ve deneysel bakış açılarını koruyarak üretimlerinde yenilikler sergileyen sanatçıları bir araya getiriyor. Yaşamlarımıza etki eden dijital dönüşümü, bu sürece tanıklık eden sanatçıların bakış açılarıyla yansıtıyor. Sergide, dijital kültürü araştırma süreçlerinde olağan bir unsur olarak benimseyen ve yeni teknolojileri denemeyi öncelik olarak belirleyen 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin çalışmaları yer alıyor. Mağara resimlerinden bu yana sanatın ağırlık verdiği konuları dijitalleşmenin etkisiyle ele alan yapıtlar, sanat tarihini bugünden geleceğe taşıyacak üretimler olarak inceleniyor. "Zamansız Meraklar" çoğunlukla çevrimiçi kanallarda ve dijital uygulamalarda görmeye alıştığımız üretim biçimleriyle birlikte çeşitli imge ve ifadeleri, onları farklı yöntemlerle ele alan sanatçıların yapıtlarıyla müze içinde fiziksel olarak sunuyor.

Adres: Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cad. No:1/1, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 73 00


Zeynep Kayan'ın "sandalye ile ikinci kez" Sergisi

(Zilberman İstanbul, 11 Mayıs'a kadar)

"sandalye ile ikinci kez" başlıklı sergi, Zeynep Kayan'ın Rijksakademie misafir sanatçı programı sürecinde ürettiği benlik ve tekrar üzerine bir diyalog kuran son dönem işlerini bir araya getiriyor. "sandalye ile ikinci kez", sanatçının geçmiş deneyimleri ziyaret ve tecrübe ederek onlara bir kez daha teşebbüs ettiği tekrar kavramıyla olan yolculuğunu ele alıyor. Sergi bu anlamda benlik, beden ve insanlık haline dair temaları tekrarın merceğinden araştıran bir içgörü ve de bir otoportre niteliği taşıyor.

Adres: Mısır Apartmanı, İstiklal Cad. No:163 Kat:3 Daire:10, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 251 12 14


Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Bulgari'den İtalyan Işıltısı
Bulgari'den İtalyan Işıltısı

Bulgari'den İtalyan Işıltısı

2 dakika okunma süresi
Beymen'in 2024-25 Sonbahar/Kış Yıldızı Jessica Chastain
Beymen'in 2024-25 Sonbahar/Kış Yıldızı Jessica Chastain

Beymen'in 2024-25 Sonbahar/Kış Yıldızı Jessica Chastain

1 dakika okunma süresi
Sephora Türkiye x Charlotte Tilbury Beauty Daveti
Sephora Türkiye x Charlotte Tilbury Beauty Daveti

Sephora Türkiye x Charlotte Tilbury Beauty Daveti

1 dakika okunma süresi
Venedik Film Festivali'nde Angelina Jolie ve Cartier Işıltısı
Venedik Film Festivali'nde Angelina Jolie ve Cartier Işıltısı

Venedik Film Festivali'nde Angelina Jolie ve Cartier Işıltısı

2 dakika okunma süresi
Cartier'nin Venedik Film Festivali Kutlaması
Cartier'nin Venedik Film Festivali Kutlaması

Cartier'nin Venedik Film Festivali Kutlaması

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Dijital Dinamizm: Ali Alışır'ın “In Motion” Sergisi
Dijital Dinamizm: Ali Alışır'ın “In Motion” Sergisi

Dijital Dinamizm: Ali Alışır'ın “In Motion” Sergisi

Güney Fransa'da Sergi
Güney Fransa'da Sergi

Güney Fransa'da Sergi

Mayıs Ayı Sergi Ajandası
Mayıs Ayı Sergi Ajandası

Mayıs Ayı Sergi Ajandası

Prada'nın Şanghay Sergisi
Prada'nın Şanghay Sergisi

Prada'nın Şanghay Sergisi

Mutlaka Görülmesi Gereken 2024 Yılı Sergileri
Mutlaka Görülmesi Gereken 2024 Yılı Sergileri

Mutlaka Görülmesi Gereken 2024 Yılı Sergileri

Yaz Dönemi Sergi Ajandası
Yaz Dönemi Sergi Ajandası

Yaz Dönemi Sergi Ajandası

6. Mardin Bienali Hakkında Bilmeniz Gerekenler
6. Mardin Bienali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

6. Mardin Bienali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mart Ayı Sergi Ajandası
Mart Ayı Sergi Ajandası

Mart Ayı Sergi Ajandası

Yayoi Kusama Londra'da
Yayoi Kusama Londra'da

Yayoi Kusama Londra'da

Arkas Sanat Alaçatı: Ege'nin Sanatla Buluştuğu Yeni Nokta
Arkas Sanat Alaçatı: Ege'nin Sanatla Buluştuğu Yeni Nokta

Arkas Sanat Alaçatı: Ege'nin Sanatla Buluştuğu Yeni Nokta

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri
2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi
Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi

Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi