Hazımsızlık, karnın üst bölgesindeki ağrı ve şişkinlik hissidir.
Hazımsızlığın Nedenleri Nelerdir?
· Aşırı sigara ve alkol kullanımı
· Stres, kaygı ve yorgunluk
· Bilinçsiz ilaç kullanımı
· Gazlı içecekler, çikolata, alkol ve kafein
· Ağır, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi
· Çok fazla yemek
· Çok hızlı yemek
· Stres veya sinirlilik
· Yüksek lifli yiyecekleri, çok miktarda yemek
· Bazı hastalıklar:
· Safra taşları
· Gastrit (midenin astarının iltihaplanması ve şişmesi durumu)
· Pankreasın şişmesi (pankreatit)
· Ülserler (mide veya bağırsak ülseri)
· Reflü
Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?
· Yemekleri hızlı yemek yerine yavaş yavaş ve çiğneyerek yemek faydalı olacaktır.
· Yatmadan önce yenilen yemek, hazımsızlığa neden olacağı için yatmadan en az iki- üç saat önce yemek yenilmelidir.
· Sindirim sisteminizin hangi sebzelere karşı hassas olduğu belirlenmelidir.
· Gazlı içeceklerden uzak durun. Limonlu su içmeniz fayda sağlayacaktır.
· Yağ oranı yüksek yemeklerden uzak durun.
· Süt ürünlerine hassasiyet oldukça yaygındır. Laktoz duyarlılığınız olup olmadığını öğrenin.
· Uyumadan dört saat önce yemeyi kesin.
· Kızartma ve abur cubur yemekten kaçının.
· Tarçın, kişniş, kimyon gibi hazımsızlığa iyi gelen bitki ve baharatlardan yararlanın.
· Elma sirkesi hazımsızlığa iyi gelir. Öğününüzden 10 dakika önce 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi, birkaç damla limon ve 1 çay kaşığı bal ekleyip için.
· Rezene, içeriğinde bulunan anetol sayesinde yağlı ve baharatlı yemeğe bağlı hazımsızlık tedavisinde anti-inflamatuar bir etki gösterir. Yemeklerden sonra rezene çayı için.
· Zencefil, mide salgılarının artmasına ve asidik yapısının düzenlenmesine yardımcı olan bir bitkidir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltır. Yemeklerden sonra zencefilli bitki çayı içebilirsiniz.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak ve mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için
tıklayınız.