Probiyotik ve Prebiyotik Takviyesi Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlığımızın temel yapı taşlarından sayılan probiyotiklere ve prebiyotiklere yakından bakarken aynı zamanda takviye olarak alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini inceliyoruz.

YAZAR: Gamze Altınay
ABONE OL
9 Aralık 2020 Çarşamba 16:07 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Sağlığımızın Temel Yapı Taşı: Probiyotikler ve Prebiyotikler

Probiyotik Nedir?

Probiyotik kelime anlamı olarak yaşam için uygun demektir. Ağız yoluyla yeterli miktarda alındığı zaman kişinin sağlığı ve fizyolojisi üzerine pozitif etki yapan yararlı canlı mikroorganizmalardır. Barsak florasında dengeyi geliştirerek kişinin sağlığını olumlu yönde etkiler.

Probiyotik ve Prebiyotik Takviyesi Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Prebiyotikler ise, barsaklarda bir tür veya sınırlı sayıda birkaç tür mikroorganizmanın çoğalma ve aktivitesini seçici olarak teşvik eden, sağlığımızı olumlu yönde etkileyebilen ürünlerdir. Prebiyotikler bağırsaklardaki probiyotiklerin besinidir ve sindirilmeyen besin bileşenleridir. Dolayısıyla bağırsaklarda canlı bakterilerin sağlık etkilerinden faydalanabilmek için beslenmede prebiyotik besin kaynaklarına da yer verilmelidir. Hindiba, enginar, yulaf, soğan, muz ve kuşkonmaz gibi prebiyotik besinler, probiyotik besinlerle birlikte tüketildiğinde bağırsaklardaki dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.

Probiyotiklerin İçermesi Gereken Özellikler Nelerdir?

1. Yoğurt ve kefir eldesinde kullanılan maya/kültürde bulunan laktik asit bakterileri, probiyotik bakterilere örnek gösterilebilir. Bu probiyotik bakterilerden; endüstriyel üretilen veya ev koşullarında mayalandırarak yapacağınız yoğurt veya kefir gibi besinler, probiyotik özellik içerir. Yoğurt veya kefir, probiyotik mikroorganizma içermekle birlikte, sağlık etkilerini gösterebilmeleri için, bu besinleri düzenli olarak tüketmeniz gerekir. Bu sayede bağırsakta çoğalarak yararlı etkilerini gösterebilirler.

2. Probiyotiklerin sağlık etkilerini gösterebilmeleri için insan sindirim sistemine canlı ulaşabilmeleri gerekir.

3. Saklama koşullarının uygun olmaması ve soğuk zincirin kırılması, probiyotiklerin sağkalımını engelleyebilir. Tarhana, ekşi mayalı ekmek gibi besinler probiyotik besin değildirler. Çünkü yapım aşamaları esnasında pişirilirler ve pişirilen hiçbir ürünün içinde canlı mikroorganizma bulunamaz. Ama tabii ki bu besinlere sağlıklı beslenme programlarımızda dengeli ve düzenli bir şekilde yer vermeliyiz.

Probiyotik Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hangi nedenle probiyotik takviyesi kullanmak istiyoruz ve hangi bakteri bize iyi gelecek bilmemiz gerekir. Kullanmak istediğimiz takviyede istediğimiz bakteriden ne kadar içeriyor incelemek şart.

Ayrıca bazen probiyotik takviyelerini tek başına kullanmak yeterli gelmeyebilir; maksimum etki için probiyotiklerin besinleri olan prebiyotikleri de beslenmemize eklemeli veya takviye olarak almalıyız. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka beslenme uzmanına danışmalıyız.

Hazımsızlık Nasıl Geçer?

Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri

Bağışıklık Güçlendiren 11 Tarif

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Vegan Beslenmenin İncelikleri
Vegan Beslenmenin İncelikleri

Vegan Beslenmenin İncelikleri

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri
Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları
Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları

Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu
Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

En Zengin ve Dengeli 5 Besin
En Zengin ve Dengeli 5 Besin

En Zengin ve Dengeli 5 Besin

Selülit Azaltıcı Tarifler
Selülit Azaltıcı Tarifler

Selülit Azaltıcı Tarifler

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar
Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri
Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri

Hayvansal Gıda ile Alabileceğimiz Önemli Besin Maddeleri

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?
Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler
İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler

İştah Kapatan ve Zayıflamaya Yardımcı Kürler

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks
Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları
Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları