Probiyotik ve Prebiyotik Nedir? Probiyotik ve Prebiyotik Takviyesi Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Diyetisyen Gamze Altınay, sağlığımızın temel yapı taşlarından sayılan probiyotiklere ve prebiyotiklere yakından bakarken aynı zamanda takviye olarak alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor.

YAZAR: GAMZE ALTINAY
ABONE OL
9 Aralık 2020 Çarşamba 16:07 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Sağlığımızın Temel Yapı Taşı: Probiyotikler ve Prebiyotikler

Probiyotik kelime anlamı olarak yaşam için uygun demektir. Ağız yoluyla yeterli miktarda alındığı zaman kişinin sağlığı ve fizyolojisi üzerine pozitif etki yapan yararlı canlı mikroorganizmalardır. Barsak florasında dengeyi geliştirerek kişinin sağlığını olumlu yönde etkiler.

Prebiyotikler ise, barsaklarda bir tür veya sınırlı sayıda birkaç tür mikroorganizmanın çoğalma ve aktivitesini seçici olarak teşvik eden, sağlığımızı olumlu yönde etkileyebilen ürünlerdir. Prebiyotikler bağırsaklardaki probiyotiklerin besinidir ve sindirilmeyen besin bileşenleridir. Dolayısıyla bağırsaklarda canlı bakterilerin sağlık etkilerinden faydalanabilmek için beslenmede prebiyotik besin kaynaklarına da yer verilmelidir. Hindiba, enginar, yulaf, soğan, muz ve kuşkonmaz gibi prebiyotik besinler, probiyotik besinlerle birlikte tüketildiğinde bağırsaklardaki dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.

Probiyotiklerin İçermesi Gereken Özellikler Nelerdir?


1. Yoğurt ve kefir eldesinde kullanılan maya/kültürde bulunan laktik asit bakterileri, probiyotik bakterilere örnek gösterilebilir. Bu probiyotik bakterilerden; endüstriyel üretilen veya ev koşullarında mayalandırarak yapacağınız yoğurt veya kefir gibi besinler, probiyotik özellik içerir. Yoğurt veya kefir, probiyotik mikroorganizma içermekle birlikte, sağlık etkilerini gösterebilmeleri için, bu besinleri düzenli olarak tüketmeniz gerekir. Bu sayede bağırsakta çoğalarak yararlı etkilerini gösterebilirler.

2. Probiyotiklerin sağlık etkilerini gösterebilmeleri için insan sindirim sistemine canlı ulaşabilmeleri gerekir.

3. Saklama koşullarının uygun olmaması ve soğuk zincirin kırılması, probiyotiklerin sağkalımını engelleyebilir. Tarhana, ekşi mayalı ekmek gibi besinler probiyotik besin değildirler. Çünkü yapım aşamaları esnasında pişirilirler ve pişirilen hiçbir ürünün içinde canlı mikroorganizma bulunamaz. Ama tabii ki bu besinlere sağlıklı beslenme programlarımızda dengeli ve düzenli bir şekilde yer vermeliyiz.

Probiyotik Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?


Hangi nedenle probiyotik takviyesi kullanmak istiyoruz ve hangi bakteri bize iyi gelecek bilmemiz gerekir. Kullanmak istediğimiz takviyede istediğimiz bakteriden ne kadar içeriyor incelemek şart.

Ayrıca bazen probiyotik takviyelerini tek başına kullanmak yeterli gelmeyebilir; maksimum etki için probiyotiklerin besinleri olan prebiyotikleri de beslenmemize eklemeli veya takviye olarak almalıyız. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka beslenme uzmanına danışmalıyız.

Hazımsızlık Nasıl Geçer?

Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri

Bağışıklık Güçlendiren 11 Tarif

EN ÇOK OKUNANLAR

2022 Yılının En Şanslı Burçları
2022 Yılının En Şanslı Burçları

2022 Yılının En Şanslı Burçları

8 dakika okunma süresi
2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri
2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri

2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri

1 dakika okunma süresi
2021 Aralık Ayı Burç Yorumları
2021 Aralık Ayı Burç Yorumları

2021 Aralık Ayı Burç Yorumları

32 dakika okunma süresi
Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları
Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları

Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları

1 dakika okunma süresi
Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti
Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti

Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti

1 dakika okunma süresi
2021'in En Stil Sahibi Çiftleri
2021'in En Stil Sahibi Çiftleri

2021'in En Stil Sahibi Çiftleri

1 dakika okunma süresi
Chiara de Rocchi'nin Tasarımları Istanbul Gallery Week'te
Chiara de Rocchi'nin Tasarımları Istanbul Gallery Week'te

Chiara de Rocchi'nin Tasarımları Istanbul Gallery Week'te

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

10 Adımda Kahvaltının Önemi
10 Adımda Kahvaltının Önemi

10 Adımda Kahvaltının Önemi

Günlük Lif Alımını Artırmanın Yolları
Günlük Lif Alımını Artırmanın Yolları

Günlük Lif Alımını Artırmanın Yolları

Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?
Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Günde İki Fincan Kahve İçmenin Önemi
Günde İki Fincan Kahve İçmenin Önemi

Günde İki Fincan Kahve İçmenin Önemi

Sonbaharda Bağışıklığınızı Güçlendiren Vitaminler
Sonbaharda Bağışıklığınızı Güçlendiren Vitaminler

Sonbaharda Bağışıklığınızı Güçlendiren Vitaminler

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?
Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Neden Nar Tüketmeliyiz?
Neden Nar Tüketmeliyiz?

Neden Nar Tüketmeliyiz?

Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası
Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası

Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?
Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları
Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları

Kış Aylarında Mutlaka Tüketmeniz Gereken Bitki Çayları

Trigliserit'lerinizi Düşürmenin 13 Basit Yolu
Trigliserit'lerinizi Düşürmenin 13 Basit Yolu

Trigliserit'lerinizi Düşürmenin 13 Basit Yolu