Mutfağınızda Bulundurmamanız Gereken Yiyecekler Listesi

Sağlıklı beslenmek, iştahımızı daha iyi yönetmek ve kilo kontrolümüzü daha rahat sağlayabilmek için mutfağımızdaki gıdaları gözden geçirip bazı yiyecek ve içecek türlerini mutfağımızdan uzak tutmamız gerekiyor.

YAZAR: Dr. Ayça Kaya
ABONE OL
5 Ekim 2021 Salı 17:24 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi
Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler

Mutfaktan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecek ve İçecekler:


1. Rafine Şekerli Yiyecek ve İçecekler


Hep "Şeker şekeri çeker!" diyoruz. Yüksek şeker içeriği olan ne kadar çok gıda tüketirseniz o kadar çok canınız şekerli yiyecek yemek ister. O nedenle günlük beslenmede şekerli gıdaları mümkün olduğu kadar üst üste ve sık yememek gerekiyor. Ayrıca vücutta en çabuk yağa dönüşen yiyecek grubu karbonhidratlardır. En zengin karbonhidrat kaynağı ve kan şekerini en hızlı yükselten yiyecek de rafine şekerdir. İçinde rafine şeker olan pasta, kek, kurabiye, limonata, şekerli ve gazlı içecekler, dondurmalar ve her türlü tatlıdan uzak durmak göbek yağlarından kurtulabilmek için alınabilecek en iyi önlemlerin başında gelir.

2. Beyaz Un


Beyaz undan yapılan yiyecekler, aynı şeker gibi kan şekerini aniden yükseltip düşüren bir etki gösterir. Yani daha önce bahsettiğimiz glisemik indeks değeri yüksektir. Dolayısıyla bu yiyeceklerin porsiyon kontrolü zordur, yedikçe yemek istersiniz. Ayrıca çok yemiş olmanıza rağmen sizi kısa sürede tekrar acıktırıcı bir etki gösterirler. Bunun yerine beyaz unun ayrıştırılmamış hali olan tam buğday unu tercih etmek daha doğru olur. Böylece lif oranını düşürmediğinizden hem porsiyon kontrolünü daha kolay yaparsınız hem de kan şekeriniz daha dengeli gideceğinden daha uzun süre tok kalırsınız.

3. Şarküteri Ürünleri


Salam, sosis ve sucuk. Bu yiyecekleri hazırlarken bile nasıl yağ bıraktığını gözlerinizle görürsünüz. Mesela sabah sucukları doğrayıp tavaya koydunuz, iki dakika içinde nasıl yağ bırakır, bilirsiniz. Sonra siz o yağı yanlışlıkla lavaboya dökseniz ne olur? Lavabo tıkanır değil mi? İşte siz o sucukları yiyerek damarlarınızı da aynı şekilde tıkıyorsunuz ve o yüksek yağlar doğrudan kilo almanıza sebep oluyor. Yağ oranının yüksek olmasının yanında bu gıdalar yüksek oranda işlenmiştir ve içinde birçok katkı maddesi bulunur. Özellikle salam, sosis ve jambon gibi pembe renkli olanlarda nitrit veya nitrat kullanıldığını ve bunların aşırı tüketiminin kansere yol açtığını unutmayın! Eğer bunları çok tüketmek istiyorsanız ayda bir kez üç-dört dilim sucuk veya bir-iki dilim pastırma olacak şekilde nadiren ve ölçülü miktarda tüketebilirsiniz.

4. Paketli ve Katkı Maddeli Gıdalar


Paketli ürünlerden alacağınız fazla şeker, gıda boyaları, koruyucu maddeler ve yağlar göbek çevrenizde yağlanmaya sebep olur. Paketli ürünlerin birçoğunda monosodyum glutamat (MSG) isimli, halk arasında Çin tuzu olarak da bilinen bir katkı maddesi bulunur. Bu, insan sağlığı için ciddi bir risk oluşturur. Merkezi sinir sistemi, böbrek ve karaciğer hasarı, doyma mekanizmasında bozulma MSG'nin yol açtığı zararlardan bazılarıdır. Cipsler, hazır çorbalar, hazır soslar, hazır gıdaların hemen hepsi MSG içerir. O nedenle bu tür gıdaları mutfağınızda kesinlikle bulundurmamalısınız.

5. Trans Yağ İçeren Yiyeceklere Dikkat


Sürülebilir kahvaltılık yağlarda, margarinlerde, katı ve kızartma yağlarında, hazır hayvansal gıdalarda, kızartılmış gıdalarda, fırıncılık ve pastacılık ürünlerinde, bisküvi, pizza hamuru, çikolata, gofret, cips, salata sosları, hamur işi, kraker, hazır köfte, tatlılar ve bunlar gibi birçok hazır gıdada trans yağ bulunur. Bunları tükettiğimizde çok fazla trans yağ aldığımız için bu da sağlığımız üzerinde ciddi sorunlara neden olur. Trans yağ, kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükseltir. Kalp krizi, kalp rahatsızlığı ve inme riskini ciddi ölçüde artırır. Trans yağlar bağışıklık sistemini zayıflatır, insülin direncini artırır, karaciğeri ve üreme sistemini etkiler. Gebelerde düşüğe, doğum ağırlığına neden olur ve anne sütünün kalitesini bozar. Hücre zarına da zarar verir. Paketli gıdanın üzerinde direkt 'trans yağ' yazmayabilir. Siz siz olun, mutlaka etiketini kontrol edin. Eğer etiketlerinde 'hidrojenize yağ' olduğu belirtiliyorsa bunun anlamı, "Trans yağ içerir"dir.

Mevsim Geçişlerinde Nasıl Beslenmeliyiz?

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Sonbaharda Bağışıklığınızı Güçlendiren Vitaminler

EN ÇOK OKUNANLAR

Yılın İlk Merkür Retrosunda Burcunuzu Neler Bekliyor?
Yılın İlk Merkür Retrosunda Burcunuzu Neler Bekliyor?

Yılın İlk Merkür Retrosunda Burcunuzu Neler Bekliyor?

6 dakika okunma süresi
Geçmişte Günümüze: Rihanna
Geçmişte Günümüze: Rihanna

Geçmişte Günümüze: Rihanna

1 dakika okunma süresi
Televizyon Ekranlarının Stil İkonları
Televizyon Ekranlarının Stil İkonları

Televizyon Ekranlarının Stil İkonları

1 dakika okunma süresi
2022'nin En Yeni Bakım Ürünleri
2022'nin En Yeni Bakım Ürünleri

2022'nin En Yeni Bakım Ürünleri

1 dakika okunma süresi
2022 Kış Sezonunun Öne Çıkan Sokak Stilleri
2022 Kış Sezonunun Öne Çıkan Sokak Stilleri

2022 Kış Sezonunun Öne Çıkan Sokak Stilleri

1 dakika okunma süresi
VakıfBank Kadın Voleybol Takımı ile Söyleşi
VakıfBank Kadın Voleybol Takımı ile Söyleşi

VakıfBank Kadın Voleybol Takımı ile Söyleşi

1 dakika okunma süresi
Geçmişte Günümüze: Kylie Jenner
Geçmişte Günümüze: Kylie Jenner

Geçmişte Günümüze: Kylie Jenner

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?
Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?

Kış Depresyonuna İyi Gelen Besinler
Kış Depresyonuna İyi Gelen Besinler

Kış Depresyonuna İyi Gelen Besinler

Neden Nar Tüketmeliyiz?
Neden Nar Tüketmeliyiz?

Neden Nar Tüketmeliyiz?

Yılbaşı Kutlama Yemeği İçin Beslenme Önerileri
Yılbaşı Kutlama Yemeği İçin Beslenme Önerileri

Yılbaşı Kutlama Yemeği İçin Beslenme Önerileri

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları
Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları

Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?
Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?

Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?

Pegan Diyeti Nedir?
Pegan Diyeti Nedir?

Pegan Diyeti Nedir?

Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?
Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?

Kahveyi Nasıl Tüketmeliyiz?

Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası
Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası

Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası

Kış Aylarında Şeker İhtiyacımız Neden Artar?
Kış Aylarında Şeker İhtiyacımız Neden Artar?

Kış Aylarında Şeker İhtiyacımız Neden Artar?

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?
Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?

Geceleri Yemek Yemeyi Ne Zaman Bırakmalısınız?