Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Haşlamadan ızgaraya, buharda pişirmeden sotelemeye dek sağlıklı pişirme tekniklerini mercek altına aldık.

YAZAR: Merve Karataşlı
15 Mart 2022 Salı 16:20 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

Haşlama

Bilinen en kolay pişirme tekniklerinden biri haşlama yöntemidir. Bu yöntem için gerekli olan tek şey su ve tuzdur. Tabii ki ne kadar basit bir yöntem olarak gözükse de önemli olan haşlanan gıdaların besin değerini kaybetmemesini sağlamaktır. Çünkü çok yüksek sıcaklıkta uzun süre haşlanan gıdalarda bazı besin elementi kayıpları yaşanabilir. Özellikle suda çözünen vitamin ve minerallerin yok olması söz konusu olabilir. Bu yüzden önemli olan hangi gıda ise o gıdanın haşlama zamanını geçmemenizdir.

Izgara

Hem gıdanın besin değerini korumak hem de çok daha lezzetli ve aromalı yemekler tüketmek istiyorsanız sizin için en mükemmel pişirme tekniği ızgaradır. Pişirme işleminde kolaylıkla baharat da kullanabilmeniz ise bu tekniğin bonusudur. Üstelik bu teknikte gıdanın su kaybına maruz kalmadan diriliğini de koruyabilirsiniz.

Buharda Pişirme

Her türlü gıdayı rahatlıkla pişirebileceğiniz en temiz olarak kabul edilen harika bir pişirme tekniğidir. Gıdanın doğal halini kolaylıkla koruyabileceğiniz bu yöntemde besin değerlerini, renklerini ve o eşsiz tatlarını da koruyabilirsiniz. Pişirme esnasında yağ, tuz ve baharat da kullanabilirsiniz.

Soteleme

İnce şekilde dilimlenmiş sebzeler için hızlıca yapabileceğiniz bir pişirme tekniği olan soteleme, aşırı yağ kullanmadan gıdaları yakmamanıza olanak sağlar. Ufaltılmış etleri de bu yöntem ile pişirebilirsiniz.

Poşe Yöntemi

Poşe tekniği ise genellikle haşlama yöntemi ile karıştırılan yöntemdir. Haşlamadan tek farkı; kaynama noktasının hemen altındaki su sıcaklığını kullanarak gıdayı pişirmeniz gerektiğidir. Tabi aynı zamanda haşlama yöntemine göre biraz daha uzun zaman alan bir tekniktir.

Not: Kızartma, tütsüleme, barbekü gibi yöntemler sağlıksız pişirme teknikleridir. Bu yöntemler kansere sebep olabilecek olan maddeleri bedeninize almanıza sebep olabilir. Özellikle bağırsak, akciğer ve mide kanserine yol açabilir. Bu nedenle sağlıklı pişirme teknikleri ile pişirdiğiniz yemekleri tüketmenizi öneriyoruz.

Gerçekten Sağlıklı Beslenmek Mümkün mü?

Pratik ve Sağlıklı Noodle Tarifleri

Sağlıklı Kinoalı Tarifler

EN ÇOK OKUNANLAR

Mayıs Ayı Dizi Önerileri

Mayıs Ayı Dizi Önerileri

11 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
İlkbahar/Yaz 2024 Podyumlarından En Güzel Saç Aksesuarları

İlkbahar/Yaz 2024 Podyumlarından En Güzel Saç Aksesuarları

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kırmızı Et Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Pratik 5 Porridge Tarifi

Pratik 5 Porridge Tarifi

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey