Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Mutfaklarda, yerelin ve doğalın kıymetini bilmek… Yeniliğin peşinde koşmak…

26 Nisan 2015 Pazar 09:38 | Son Güncellenme:
2 dakika okunma süresi
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

2014 yılında da dünyada en çok konuşulacak mevzuların arasında “gıdanın geleceği” ya da “geleceğin gıdaları” ön sıraları alacağa benziyor. Son 20 yıldır olduğu gibi yine geleceğin gıdaları üzerine kafamızı yoracağız anlaşılan… Baştan söyleyeyim, dünyada yükselen trend olarak tanımlanan “yerel” ve “doğal” olanın kıymetini bilmek daha da önemli hale gelecek…
Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Mutfak Dostları Derneği’nde sık sık gündeme gelen konulardan biri de yeme-içmenin geleceği. Hakeza Slow Food Hareketi de gıdanın geleceğini tartışıyor, hem de bütün dünyada… Dernek Başkanımız Ahmet Örs’e göre, “Glokalleşme” diye bir şey var. Bizim “Yerellik ve yöreselliğin yükselişi dediğimiz şeye Örs, “glokalleşme” diyor ve ekliyor: “Lokal ürünler, mahalli yemekler büyük kentlerin restoranlarında şık tabaklara yansıyor. Buna paralel olarak globalleşme de aynı yoğunlukla mutfaklarda kendini gösteriyor. Refahtan payını alan kesim arttıkça, dört duvar arasından kurtulup sınır ötesini tanıma eğilimi de güçleniyor. Komşu adalardan başlayıp, ulusal havayolumuzun komşu kapısı haline getirdiği en ücra ülkelere kadar giden, “uzaktaki” yerel ve yöresel mutfaklarla tanışanlar az değil. Hakiki Meksika yemeğinin tadını, Çin mutfağında ne kadar bol sebze kullanıldığını, İtalya’nın kuzeyi ile güneyindeki yemekler arasında büyük farklar olduğunu bizzat yaşayıp, fırsatını bulduğunda anlatanlarla hep karşılaşıyorum. Bu tür dünya görmüş, bilinçli restoran müşterileri, profesyonel mutfakların her telden çalmalarından hoşlanmıyor; restoranlardan daha uzmanlaşmış mutfak konseptlerine yönelmelerini bekliyor.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR

Kintsugi: Kırıkları Onarmak ve Kendini Yeniden İnşa Etmek
Kintsugi: Kırıkları Onarmak ve Kendini Yeniden İnşa Etmek

Kintsugi: Kırıkları Onarmak ve Kendini Yeniden İnşa Etmek

3 dakika okunma süresi
Lady Gaga "Wednesday" Kadrosuna Dahil Oldu
Lady Gaga "Wednesday" Kadrosuna Dahil Oldu

Lady Gaga "Wednesday" Kadrosuna Dahil Oldu

3 dakika okunma süresi
Dior'da Yeni Bir Dönem: Jonathan Anderson Kreatif Direktör Oldu
Dior'da Yeni Bir Dönem: Jonathan Anderson Kreatif Direktör Oldu

Dior'da Yeni Bir Dönem: Jonathan Anderson Kreatif Direktör Oldu

3 dakika okunma süresi
Neslihan Şen ile Çırağan Sarayı'nın Dönüşüm Hikayesi

Neslihan Şen ile Çırağan Sarayı'nın Dönüşüm Hikayesi

22 dakika okunma süresi
Galataport'ta Spor Otomobillerle Dolu Bir Gün: Cavallino Festival

Galataport'ta Spor Otomobillerle Dolu Bir Gün: Cavallino Festival

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Four Seasons Hotel Bosphorus X Jo Malone London Çay Saati

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Hakkasan İstanbul'un Executive Chef'i Nicky Tan Choon Aun Hakkında Her Şey

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da