BİR SUSHI'NİN ANATOMİSİ

Inari Omakase’nin vizyoner şefi Barlas Günebak, Japon mutfağına duyduğu aşk ve heyecan ile mutfakta kesinlikle yıldızlaşıyor.

ABONE OL
11 Ocak 2017 Çarşamba 14:14 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi
BİR SUSHI'NİN ANATOMİSİ


Röportaj: Beyza Özel beyza.ozel@alem.com.tr 
Fotoğraflar: Doruk Seymen 

 

Barlas Günebak, marjinal duruşu ve pozitif enerjisiyle hemen fark edilen bir şef.  Japon mutfağına duyduğu aşk ve heyecan ile mutfakta kesinlikle yıldızlaşıyor. Alışagelmiş sushi kültürünü alaşağı ederek keşfetme tutkusuyla olası tatları bir araya getirip bu anlamda Türkiye’deki Japon gastronomi dünyasına yön veriyor. “2003 yılında ilk defa Sushi ile tanışıp aşık oldum ve tek yapmak istediğim şeyin kariyer yolunda Japon mutfağı olduğunu anladım. Bu kadar yalın bir şeyin bu kadar kompleks bir tada ve ustalığa sahip olması çok etkiledi” diyen Inari Omakase’nin vizyoner şefi Günebak ile bir araya geliyor ve mükemmel sushi’yi konuşuyoruz.

 

Inari Omakase ve yeme-içme dünyasında duayen isimlerden biri olan Aycan Akdağ ile yollarınız nasıl kesişti?

Inari Omakase’nin sahibi Aycan Akdağ ile tanışmamız müşteri şef ilişkisi olarak başladı. Aycan bey gelip menü dışı Sushi yaratmamı isterdi (omakase) daha sonra eski arşipelin alt katına sana dükkan açalım bizim dükkanda diye oturduk ve sonunda İnari’ye karar verdik.

 

Japon mutfağına olan ilginiz nasıl başladı?

İlk sushi’yi tatmam ve sushi yapmanın bir sanat ve ustalık işi olduğunu anlamam ile ilgim başladı. 

 

Sizce her lezzet topraklarında mı güzel?

Bu fikre katılmıyorum tabii ki her lezzeti kendi topraklarında tatmak önemli ama her ülkenin de kendine has damak tadı var ve her lezzet yapıldığı ülkenin damağına göre değişiklikler yapmak gerektiğini düşünüyorum.

 

Japonya’daki, Amerika’daki  ve Avrupa’daki sushi çeşitlerini karşılaştırdığınızda neler söylemek istersiniz?

Japonya’daki Sushi Nigiri ve Sashimi ağırlıklı daha yalın tatlar ve çiğ üzerine kurulmuş durumda iken Amerika ve Avrupa’da özellikle ülkemizde daha soslu kızarmış ürünlere rağbet olmakta. Bu bölgelerde daha roll sushi çeşitleri ilgi çekiyor.  

 

 

Sushi’nin Türkiye’deki kimliği hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bana göre sushi restoranlarına ilgi giderek artıyor,  daha çok insan sushi bağımlısı olmaya başlıyor. Ama benim gözümde tek sıkıntı Türkiye’de herkesin aynı Sushi’yi yapıyor olması ve yapmaya çalışması. Şeflerin daha değişik lezzetler yaratması lazım diye düşünüyorum. Bu yüzden Inari Omakase rakiplerinden çok rahat sıyrılabiliyor. 

 

Peki, Uzak Doğu mutfağının sadece sushi ile anılıyor olması ne kadar doğru? Sizin sushi dışında severek yaptığınız diğer lezzetler hangileri?

Tabii ki biraz üzüntü verici ama görüldüğü gibi artık misafirlerimiz mutfak kısmından değişik yemekleri de denemek istiyorlar. Sushi dışında Teppan ızgara ve kızartma yemekleri de severek yapıyorum. 


Yarattığınız tatlar oldukça ilginç bulunuyor ve beğeniliyor. Örneğin çilekli sushi, pancarlı sushi çeşitleriniz... Kaz ciğeri ile yapılmış sushi... Bu lezzetleri yaratırken ilham kaynaklarınız neler oluyor?

Olabildiğince farklı lezzetleri bir araya getirip misafirlerimizin daha önce karşılaşmadığı ve tatmadığı lezzetleri yaratmak hoşuma gidiyor. Bunun için de hayal gücümü ve yaratıcılığımı olabildiğince özgür bırakıyorum. 

 

 

Yeni sushi geliştirme süreçleri devam ediyor mu? Şu sıralar neler üzerinde çalışıyorsunuz?

Yeni sushi yeni sıcak yemekler başlangıçlar yaratma her zaman devam ediyor.

 

Şu an dünyanın nerelerinde, hangi tatları tadıyor olmak isterdiniz?

Kyoto Kaiseki restoranında mevsimsel yemekleri yemek isterdim. 

 

Mükemmel restoranlarınız ve mükemmel şefleriniz kimler?

New York’tan Chef masa restoranı Kappo Masa...


Sizi tadarken çocukluğunuza ya da mutlu bir anınıza götüren lezzetler hangileri?

Kayserililerin yağlama diye bir yemeği var, o beni çocukluğuma götürür her tattığımda… 

 

Bir mutfağı yönetmeyi ve yemek yapmayı duygularla anlatsanız ortaya nasıl bir ruh hali çıkar?

Huzur, aşk, sinir yani kısacası delilik…

 


Şimdiki zamanın yeme-içme meraklılarına ne tavsiye edersiniz?

Araştırmaya yeni lezzetler denemeye devam etsinler.

 

Sizce tat mı sunum mu?

Öncelik ile gözlerimiz ile yemeye başlasak da tabii ki tat daha önemli. 

 

Sizi bu sıralar gelecek adına kurduğunuz hangi hayaller heyecanlandırıyor?

İlk sırayı yeni yaratmayı düşündüğüm lezzetler alıyor devamında ise yeni projeler gündemde diyebilirim. 


                                   ...

EN ÇOK OKUNANLAR

Narın Bilinmeyen Faydaları
Narın Bilinmeyen Faydaları

Narın Bilinmeyen Faydaları

4 dakika okunma süresi
Astrolog Zeynep Turan'ın 2021 Yılı Astrolojik Öngörüleri
Astrolog Zeynep Turan'ın 2021 Yılı Astrolojik Öngörüleri

Astrolog Zeynep Turan'ın 2021 Yılı Astrolojik Öngörüleri

10 dakika okunma süresi
Esra Bilgiç ile 5 Soru 5 Cevap
Esra Bilgiç ile 5 Soru 5 Cevap

Esra Bilgiç ile 5 Soru 5 Cevap

3 dakika okunma süresi
2021 Yılında Burçların ‘En'leri
2021 Yılında Burçların ‘En'leri

2021 Yılında Burçların ‘En'leri

8 dakika okunma süresi
Regé-Jean Page Kimdir?
Regé-Jean Page Kimdir?

Regé-Jean Page Kimdir?

8 dakika okunma süresi
Aslışah Alkoçlar & Kaan Demirağ Nişan Töreni
Aslışah Alkoçlar & Kaan Demirağ Nişan Töreni

Aslışah Alkoçlar & Kaan Demirağ Nişan Töreni

1 dakika okunma süresi
En Kalıcı 10 Fondöten
En Kalıcı 10 Fondöten

En Kalıcı 10 Fondöten

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Evde Pratik Bowl Tarifi
Evde Pratik Bowl Tarifi

Evde Pratik Bowl Tarifi

Elmalı Rulo Tarifi
Elmalı Rulo Tarifi

Elmalı Rulo Tarifi

Yılbaşı Kurabiye Tarifi
Yılbaşı Kurabiye Tarifi

Yılbaşı Kurabiye Tarifi

Cup Of Joy'un Yeni Adresi Cadde
Cup Of Joy'un Yeni Adresi Cadde

Cup Of Joy'un Yeni Adresi Cadde

Sütlü Karnabahar Çorbası
Sütlü Karnabahar Çorbası

Sütlü Karnabahar Çorbası

Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Smoothie Tarifi
Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Smoothie Tarifi

Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Smoothie Tarifi

Yılbaşı Sofralarınızı Lezzetlendirecek Tatlı Tarifleri
Yılbaşı Sofralarınızı Lezzetlendirecek Tatlı Tarifleri

Yılbaşı Sofralarınızı Lezzetlendirecek Tatlı Tarifleri

Yumurtalı ve Domatesli Ekmek Keki
Yumurtalı ve Domatesli Ekmek Keki

Yumurtalı ve Domatesli Ekmek Keki

Balkabaklı Zeytinyağlı Rezene
Balkabaklı Zeytinyağlı Rezene

Balkabaklı Zeytinyağlı Rezene

İstanbul'da Kruvasan Yiyebileceğiniz 5 Yer
İstanbul'da Kruvasan Yiyebileceğiniz 5 Yer

İstanbul'da Kruvasan Yiyebileceğiniz 5 Yer

Yılbaşı Akşamı için Sağlıklı Atıştırmalıklar
Yılbaşı Akşamı için Sağlıklı Atıştırmalıklar

Yılbaşı Akşamı için Sağlıklı Atıştırmalıklar

Mayasız Bazlama
Mayasız Bazlama

Mayasız Bazlama