İstanbul'un En İyi Balık Restoranları

Beşiktaş'tan Sarıyer'e, Üsküdar'dan Beykoz'a kadar balığın, mezenin ve manzaranın hakkını veren İstanbul'un en iyi balık restoranları.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
26 Ocak 2023 Perşembe 11:21 | Son Güncellenme:
22 dakika okunma süresi
İstanbul'un En İyi Balık Restoranları

İstanbul'un En İyi Balıkçıları

Günümüzde İstanbul'un en lüks semtlerinin, geçmişte birer balıkçı köyü olarak hüküm sürdüğünü ve balıkçılığın da Bizans hatta Osmanlı dönemlerinde şehrin en önemli geçim kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Bugün, İstanbul'un en iyi balık restoranları, balıkçılığın gelenek halini aldığı Beşiktaş, Sarıyer, Üsküdar, Beykoz gibi semtlerde konumlanıyor. Balığın, mezenin ve manzaranın hakkını sonuna kadar veren İstanbul'un en iyi balıkçılarını keşfediyoruz.

Balıkçı Kahraman

1996'dan bu yana Sarıyer'de hizmet veren Balıkçı Kahraman, kuşaktan kuşağa balıkçılığın hüküm sürdüğü bir ailenin ferdi olan Kahraman Altun tarafından işletiliyor. Özellikle tandır ateşinde pişen kalkan balığıyla nam salan mekanda, yalnızca Trabzonlular çalışıyor. Balıkçı Kahraman'ın menüsündeki lezzetlerin altında özel bir de hikaye yatıyor. Kahraman Altun'un dedesi II. Dünya Savaşı sırasında Trabzon'dan kürek çekerek İstanbul'a geliyor ve bir balıkçı kasabasına yerleşerek balıkçılığa başlıyor. Altun, bugünkü lezzetlerini ise dedesi ve babasının anlattığı geleneksel yöntemlerle pişiriyor. Balıkçı Kahraman'ın bir diğer özelliğini ise ailenin diğer üyelerinin de lokantada yemek pişirmesi oluşturuyor. "Annemin pişirdiği balığı dünyada hiç kimse pişiremez. Ben ondan da feyz aldım." diyen Altun'a zaman zaman müşterileri "Bu gece yemeği anne yapsın." diye ısrar ediyor. Tabii mekanın birçok ünlü müşterisi var. Duvarlarda da Erdal İnönü'nden Yaşar Kemal'e Turgut Özal'dan Ali Şen'e tüm bu ünlülerin fotoğrafları asılı duruyor. Duvarda iki tane de mektup dikkat çekiyor. Biri Rahmi Koç, diğeri de İshak Alaton imzası taşıyor. Rahmi Koç mezeler için "Dehşetti" diye yorumlarken, İshak Alaton da "Dostlarımla olmadı, çocuklarımla mutlaka tekrar geleceğim." satırlarını düşüyor. Balıkçı Kahraman'ın menüsünde bulunan lezzetler arasında; meşhur kalkan balığının yanı sıra takoz lakerda, fener kavurma, iskorpit şiş, dilimli Balkan balığı, hamsili mısır ekmeği, özel domates salatası ve kabak tatlısı yer alıyor. Michelin Guide'ın İstanbul'a özel hazırladığı 53 restoranı içeren rehberde, Balıkçı Kahraman da tavsiye edilen mekanlar arasına ismini yazdırmıştı.

Adres: Rumeli Kavağı, İskele Caddesi No:15 Sarıyer

Telefon: 0212 242 64 47 / 0212 242 64 48

Kıyı Restoran

Tarabya sahilinin en elit balıkçısı olan Kıyı Restoran, 52 yıldır misafirlerine Boğaz manzarası eşliğinde balık çeşitleri ve mezeler sunuyor. Mezatlarda en iyi balıkları alabilmek için azami bir çaba gösteren mekan sahibi, gelenekselleşmiş pişirme teknikleri ile de dünya gurmelerinin övgülerini toplamayı sürdürüyor. Ziyaret edilen zamana göre balık türlerinin değişmesi de Kıyı'nın misafirlerinin gönlünü fethetmeye yetiyor. Ahşap duvarlı mekan, içeride sıralanan çağdaş ressam ve fotoğrafçıların eserleri ile adeta bir sergi salonu hissi yaşatıyor. Ara Güler'den Bedri Baykam'a birçok önemli sanatçının çalışmalarının süslediği Kıyı'nın işletmeciliğini ise Yorgi Sabuncu üstleniyor. Bu mekanın diğerlerine nazaran daha özel olmasını sağlayan başarılarının birini de hiç şüphesiz kaliteli bir servis ekibine sahip olması oluşturuyor. İşini severek yapan servis ekibi, misafirlerine sunduğu her ürünün içeriğini biliyor ve en doğru şekilde aktarıyor. Kıyı'nın en gözde lezzetleri arasında, levrek buğulama, lüfer ızgara, kılıç şiş ya da tranche ızgara, kalkan yavru, lipsos, mercan, tekir gibi balık çeşitlerinin yanı sıra lakerda, tarama, fasulye pilaki, közde kırmızıbiber, taze lahana turşusu, ahtapot salatası gibi klasik meze tabakları bulunuyor. Ara sıcak olarak da midye, kalamar ve Kıyı usulü yaprak ciğer gibi kızartma seçenekleri büyük beğeni topluyor. Kabak tatlısı ve ayva tatlısı da mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında yerini alıyor. Kıyı Restoran da 2023 Michelin Guide İstanbul tavsiye listesinde yer almayı başarmıştı.

Adres: Tarabya, Haydar Aliyev Caddesi No:186 D:A, Sarıyer

Telefon: 0212 262 00 02


Calipso Balık

Anadolu Yakası'nda Küçükyalı sahilinde yer alan Calipso Fish, misafirlerine Adalar manzarası eşliğinde seçkin bir deniz ürünleri menüsü sunuyor. İşletmeciliğini deniz ürünleri gastronomisinde önemli çalışmalara imza atan Ziya Kaçar ve Veli Şahin ikilisinin üstlendiği mekanda birbirinden lezzetli balık yemekleri, sıcak ve soğuk mezeler, ara sıcaklar, Ege otları, özel soslu deniz kabukluları, taş fırında tandır lezzetler ve tatlılar bulunuyor. İkili, Avrupa ve Anadolu yakalarında toplam 5 şube açmayı hedeflediklerini müjdeliyor. Calipso'da haftanın üç günü mutfakta en az ikişer saat yeni ürünler geliştiriliyor. Geliştirilen ürünler test ediliyor ve kabul görürse menüye ekleniyor. Michelin Guide İstanbul'da 'düşük fiyatlarla yemek hizmeti sunan fakat yüksek lezzet düzeyine sahip restoranları simgeleyen 'Bib Gourmand' kategorisinde ödüllendirilen Calipso Balık, taş fırını olan ender balık restoranlarından biri olma özelliği taşıyor. Servis ettikleri tüm ekmekleri kendileri yapıyorlar. Servis ekibi ise konuklarına günlük 70 – 80 çeşitten oluşan geniş meze seçkisi konusunda uzman tavsiyeler veriyor.

Adres: Küçükyalı, Cumhuriyet Caddesi No:2, Maltepe

Telefon: 0216 489 28 58 / 0216 489 28 68


Park Fora

1996 yılından beri Kuruçeşme semtinde hizmet veren balık restoranı Park Fora, Boğaz'ın en güzel noktalarından birinde muhteşem bir manzara ve lüks konseptte deniz mahsulleri sunuyor. Menüsünde paella, denizci usulü midye, deniz salyangozu, istiridye fırın, deniz Mahsulleri Krep, kalamar yumurta ve uskumru dolma gibi farklı dünya mutfaklarından çeşitler bulabileceğiniz mekanda, her zaman mevsimine uygun ve taptaze ürünler servis ediliyor. Park Fora'da ayrıca Ege otlarıyla hazırlanmış salata, mevsimine göre palamut, lüfer ve kalkan da bulunabiliyor. İstanbul ile özdeşleşmiş bu balıkların haricinde ahtapot da tercih olarak sunuluyor. Park Fora'nın bir de İncir tatlısı, kabak tatlısı, ayva tatlısı veya fırında helvadan oluşan zengin tatlı menüsü bulunuyor. Park Fora da 2023 Michelin Guide İstanbul tavsiye edilenler listesine girmeyi başaran restoranlar arasında yer alıyor.

Adres: Muallim Naci Caddesi No:54/A, Cemil Topuzlu Parkı, Kuruçeşme, Beşiktaş

Telefon: 0212 265 50 63 / 0212 265 50 67


Tarihi Karaköy Balıkçısı

Karaköy'ün Hırdavatçılar Çarşısı içinde konumlanan ve tam 100 yıllık köklü bir tarihe ev sahipliği yapan Tarihi Karaköy Balıkçısı, 1923 yılından bu yana Grifin Han'ın girişinde hizmet veriyor. Tarihi balıkçı, Grifin Han'ın en üst katında ise haftanın altı günü 19.00-24.00, pazar günleri 15.00-01.00 arasında misafirlerini ağırlıyor. Bu tarihi mekanın her masası başka bir açıdan eski İstanbul'a, Tarihi Yarımada'ya bakıyor. Yani 360 derece İstanbul manzarası sunan tarihi mekandan en uzakta Selimiye Kışlası ve Haydarpaşa, vapurların, teknelerin, sandalların volta attığı Boğaz, ardından Sarayburnu, Topkapı Sarayı, Ayasofya, daha önde Yeni Cami ve ışıltılı Galata Köprüsü, daha geride Nur-i Osmaniye Camii ve tüm görkemi ile Süleymaniye Camii ve en sağında ise Altın Boynuz; Haliç izlenebiliyor. Balıkların her sabah seçilerek alındığı mekanın girişinde bir kara tahta bulunuyor, bu tahtada da o gün gelen balığın çeşidi yazılıyor. En meşhur lezzetleri arasında kağıtta levrek, balık çorbası, balık köftesinin olduğu Tarihi Karaköy Balıkçısı'nın mezeleri de oldukça beğeniliyor. Alkol servisinin olmadığı İstanbul'un en eski balık lokantalarından biri olan bu mekan, The New York Times ve Herald Tribune'in yanı sıra Alman ve Japon medyası olmak üzere birçok yabancı basına konuk olarak ününü Türkiye sınırlarına taşıdı.

Adres: Tersane Caddesi, Kürekçiler Kapısı Sokak No: 45, Beyoğlu

Telefon: 0212 243 40 80


Adem Baba

Adem Baba'nın balıkçılık hikayesi, 1994 yılında Bebek koyunda, dört Karadenizli kardeşin girişimiyle ufak bir balıkçı teknesinde başlıyor. Misafirlerine bir süre, deniz üzerinde 'Dalayan' adlı teknede, "İnsanın iyisi sözünden, balığın iyisi gözünden belli olur." sloganıyla hizmet veren Adem Baba ekibi, 1998 yılında Arnavutköy'de 'Adem Baba Dalyan Balık Lokantası' ismiyle işletme sistemine geçiş yapıyor. Lokantaya adını veren büyük kardeş Adem Akbulut'un tekneleri her gün en taze balıklar için Marmara'ya açılıyor. Bu nedenle misafirlere de günlük, en taze balıklar servis ediliyor. Böylece işletmede buzhanede saklanmış hiçbir ürün mutfağa alınmıyor. Taze deniz mahsulleri, hızlı servisle buluşunca da kemik bir müdavim kitlesi ortaya çıkıyor. 2001 yılında 'Adem Baba' markası tescil ediliyor ve karışıklığı önlemek için yalnızca bu isim kullanılmaya başlıyor. İç dekorunu yalnızca birkaç balıkçı ağı ve gemici resimlerinin oluşturduğu, süssüz, gösterişsiz bu mekan, aslında tipik bir esnaf lokantası algısı yaratıyor. Fakat onu rakiplerinden ayıran özelliklerin başında müdavimlerini iş adamları, yazarlar, sanatçılar ve semt esnafı gibi her kesimden insanın oluşturması geliyor. Arnavutköy'ün sembolü haline gelen Adem Baba'nın menüsünde; kalkan, gümüş, somon ve hamsi gibi geniş balık yelpazesinin yanı sıra balık çorbası, balık köftesi, kalamar, çiroz, lakerda, midye tava ve dolma gibi deniz ürünleri de bulmak mümkün oluyor.

Adres: Arnavutköy, Satış Meydanı Sokak No:2, Beşiktaş

Telefon: 0212 263 29 33


Balıkçı Sabahattin

Aslen Trilyeli olan Sabahattin Korkmaz, babasından devraldığı 'Korkmaz Lokantası'nı 'Balıkçı Sabahattin' olarak değiştiriyor ve hikayesi tam da bu noktada başlıyor. Misafirlerini İstanbul'un en eski semtlerinden Cankurtaran'da, İstanbul'un eski tarihi dokusuna uygun ahşap mekanında ağırlayan Balıkçı Sabahattin, Trilye'den İstanbul'a uzanan hikayesiyle, The New York Times gazetesine iki kez haber oluyor ve bu nedenle birçok yabancı misafir ağırlıyor. Çocukluğundan günümüze ulaşan denize ve balığa olan tutkusunu yıllardır mekânında oğullarıyla birlikte aynı çizgide devam ettiren Korkmaz, üçüncü kuşak sayılan oğulları Serkan ve Sertan Korkmaz'ı da kendi mutfağında yetiştiriyor. Bugün her ikisinin de bulaşıkhaneden mutfağa kadar her basamakta görev aldığını belirten Sabahattin Korkmaz, iki oğlunun da artık iyi birer balık ustası olduğunu vurguluyor. Mahalle arasında, üstelik deniz manzarası dahi olmadan bu kadar ünlü olmalarının sırrını ise sundukları lezzetler açıklıyor. Örneğin; kullandıkları zeytinyağını Mudanya'daki kendi zeytinliklerinden getiriyorlar, sebzeleri de en az beş su ile yıkıyorlar. Kendilerinin yemediği hiçbir ürünü misafirlerine sunmuyorlar. Yerli ve yabancı birçok seyahat rehberinde kendine yer bulan Balıkçı Sabahattin'in spesiyalleri arasında ise fener kavurma, midyeli pilav, levrek ve kayısı tatlısı yer alıyor.

Adres: Seyit Hasan Kuyu Sokak No:1, Cankurtaran, Eminönü

Telefon: 0212 458 1824


Sur Balık

Haliç, Arnavutköy, Cihangir ve Sarayburnu olmak üzere İstanbul'un dört ayrı semtinde hizmet veren Sur Balık, misafirlerine Geleneksel Türk damak tadıyla deniz ürünlerini harmanlayıp kendine özgü yarattığı lezzetleri sunuyor. Bilhassa ışıltılı dört katlı bir yalıda konumlanan ve muhteşem bir Boğaz manzarasının eşlik ettiği Arnavutköy şubesi ile büyük bir başarı yakalayan mekanın spesiyalleri arasında ise; hamurda balık, fırında balık, pazı sarma, hardal soslu levrek marin, uskumru marin ve lakerda gibi lezzetler yer alıyor. Soğuk mezelerde de enginar fava öne çıkıyor. Doğru mevsimde doğru balık menülerini misafirleriyle buluşturan Sur Balık restoranları, balık avlanma sezonlarını ve üreme dönemlerini de oldukça önemsiyor. Balıkların avlanmadan sofraya gelişine kadar tüm süreçleri uluslararası gıda standartlarına uygun bir şekilde yürütüyorlar.

Adres: Bebek Arnavutköy Caddesi No: 52 Bebek

Telefon: 0212 257 27 43


Eleos Beyoğlu

Beyoğlu'nda eski bir binanın ikinci katında yer alan Eleos'a Haydarpaşa'dan, Boğaziçi'ne, Kız Kulesi'nden Selimiye'ye harika bir deniz manzarası eşlik ediyor. Bembeyaz dekorasyonu, mavi masa örtüleri ve duvarlarını süsleyen eski İstanbul fotoğrafları ile konuklarına kendini Ege'de hissettiren Eleos, klasikleşmiş İstanbul lezzetleri, Yunan ve Ermeni mutfaklarından tarifleri ile Ege'nin şifalı otlarından oluşan menüsüyle öne çıkıyor. Birden fazla kez 'en iyi meyhane', 'en iyi Rum meyhanesi' ve 'en iyi balıkçı' ödüllerinin sahibi olan mekan, Beyoğlu'nun yanı sıra Yeilköy'de de bir şubeye ev sahipliği yapıyor. Spesiyal olarak ıstakoz kavurma, Midye, feta peyniri sos ve midye saganaki, hamsi dolma, balık kokoreç, kağıtta balık, Eleos böreği ve sufle sunan Eleos, Beyoğlu'ndaki en iyi balık restoranları arasında da öne çıkmayı başarıyor.

Adres: Şahkulu, İstiklal Caddesi No:231, Beyoğlu

Telefon: 0212 244 90 90 / 0212 244 90 91


İstanbul'da Farklı Dünya Mutfaklarından Restoranlar

İstanbul'un En İyi Pizzacıları

İstanbul'un En İyi Burgercileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İstanbul'un En İyi Meyhaneleri
İstanbul'un En İyi Meyhaneleri

İstanbul'un En İyi Meyhaneleri

Türkiye'nin Michelin Yeşil Yıldız'lı Restoranları
Türkiye'nin Michelin Yeşil Yıldız'lı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yeşil Yıldız'lı Restoranları

İstanbul'un En İyi Japon Restoranları
İstanbul'un En İyi Japon Restoranları

İstanbul'un En İyi Japon Restoranları

Sevgililer Günü İçin Restoran Önerileri
Sevgililer Günü İçin Restoran Önerileri

Sevgililer Günü İçin Restoran Önerileri

İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları
İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları

İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları

Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı
Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı

Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı

Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da
Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da

Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da

İstanbul'da Mekan Önerisi: Octo
İstanbul'da Mekan Önerisi: Octo

İstanbul'da Mekan Önerisi: Octo

İstanbul'da Mekan Önerisi: İsokyo
İstanbul'da Mekan Önerisi: İsokyo

İstanbul'da Mekan Önerisi: İsokyo

Hong Kong'un En İyi Restoranları
Hong Kong'un En İyi Restoranları

Hong Kong'un En İyi Restoranları

İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri
İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri

İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri

İstanbul'un En İyi Füzyon Restoranları
İstanbul'un En İyi Füzyon Restoranları

İstanbul'un En İyi Füzyon Restoranları