Haftanın Mekânı: Shvili Georgian Bistro

Yakın zamanda Terminal Kadıköy'de açılan Shvili Georgian Bistro, Gürcü mutfağının cömert, sıcak ve paylaşıma davet eden lezzetlerini dengeli bir mutfak anlayışıyla sunuyor ve bu tavrıyla “Haftanın Mekanı” köşemizde yerini alıyor.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
23 Aralık 2025 Salı 14:40 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Shvili Georgian Bistro

İstanbul'un gastronomi sahnesinde son dönemde "açıldı" haberi bol, fakat gerçekten merak uyandıran yeni mutfak sayısı az. Shvili Georgian Bistro, Kadıköy'deki yeni adresiyle bu kalabalığın içinde durup bakmaya değer bir örnek. Terminal Kadıköy gibi trafiği yüksek, geçişken bir noktada açılması ilk bakışta bir risk gibi görünse de Gürcü mutfağının paylaşmaya dayalı yapısı bu lokasyona şaşırtıcı biçimde uyum sağlıyor.

Shvili, Gürcü mutfağını egzotik bir merak unsuru gibi sunmuyor; tam tersine, onu gündelik ama özenli bir sofraya yerleştirmeyi hedefliyor. Bu yaklaşım, mutfağın doğasına da uygun. Gürcü yemekleri gösterişli tabaklardan çok, cömertlik, denge ve ev hissi üzerine kurulu. Menüye bakıldığında da bu anlayış net biçimde hissediliyor: Pkhali çeşitleri, cevizli soslar, yavaş pişmiş etler ve hamur işleri, "şef dokunuşu" adına aşırı modernize edilmeden servis ediliyor.

Mutfağın arkasındaki isim, markanın global mutfaklarını yöneten Şef Lika Mardaleishvili. Burada önemli olan, tek tip bir uluslararası mutfak standardı dayatmaktan ziyade, Gürcü mutfağının temel kodlarını koruyabilmesi. Khinkali'ler yani dilimize geçen adıyla Hıngel'ler, bu açıdan iyi bir turnusol kâğıdı. Hamurun kalınlığı, iç harcın sulu yapısı ve baharat dengesi doğru kurulduğunda, bu yemeğin neden Gürcü mutfağının simgesi olduğu netleşiyor. "Anne Khinkali" gibi daha eğlenceli yorumlar ise deneyimi hafifletiyor.

Khachapuri (Haçapuri) çeşitleri de restoranın güçlü olduğu alanlardan. Özellikle Adjarian Khachapuri, hamurun dokusu ve peynirin dengesiyle, ağırlaşmadan doyurmayı başarıyor. Burada önemli olan nokta, porsiyonların cömert ama yorucu olmaması. Shvili, bu dengeyi büyük ölçüde tutturmuş görünüyor. Et yemeklerinde ise aceleci olmayan bir mutfak anlayışı hissediliyor; Chashushuli ya da yavaş pişmiş dana yanağı gibi tabaklar, sabırla pişirilmiş olmanın karşılığını veriyor.

Mekânın atmosferi, Terminal Kadıköy'ün hareketli yapısına rağmen şaşırtıcı biçimde rahat. Gürcü mutfağının paylaşım kültürü, uzun masalar ve samimi servisle desteklenmiş. Burası "sessiz bir fine dining" iddiasında değil; daha çok arkadaş grupları, aileler ve kalabalık sofralar için tasarlanmış. Gürcü mutfağının doğası da zaten buna izin veriyor. Yemek, burada bireysel bir performans değil, ortak bir deneyim.

Shvili Georgian Bistro'nun en güçlü yanı, Gürcü mutfağını egzotik bir vitrin olarak sunmaması. Ne fazla nostaljik ne de gereğinden fazla modern. Bu mutfağı ilk kez deneyenler için anlaşılır, bilenler için ise tatmin edici bir çizgide duruyor. Terminal Kadıköy gibi hızlı akan bir noktada, yemeği yavaşlatabilen bir adres olmayı başarması önemli. Bu nedenle Shvili Georgian Bistro, bu hafta "Haftanın Mekanı" olmayı, büyük iddialardan çok, doğru dengeye borçlu. Gürcü mutfağını İstanbul'da gerçekten tanımak isteyenler için, gürültüsüz ama sağlam bir durak.

EN ÇOK OKUNANLAR

Şeyda Tomruk ile 30 Yıllık Lezzet ve Tasarım Yolculuğu
Şeyda Tomruk ile 30 Yıllık Lezzet ve Tasarım Yolculuğu

Şeyda Tomruk ile 30 Yıllık Lezzet ve Tasarım Yolculuğu

5 dakika okunma süresi
Mandarin Oriental Bosphorus Istanbul: Serkan Yalçınkaya ile Lüksü Yeniden Tanımlayan Sezon”
Mandarin Oriental Bosphorus Istanbul: Serkan Yalçınkaya ile Lüksü Yeniden Tanımlayan Sezon”

Mandarin Oriental Bosphorus Istanbul: Serkan Yalçınkaya ile Lüksü Yeniden Tanımlayan Sezon”

14 dakika okunma süresi
2026 Altın Küre Adayları Açıklandı
2026 Altın Küre Adayları Açıklandı

2026 Altın Küre Adayları Açıklandı

18 dakika okunma süresi
Katmanlı Bir Dünya
Katmanlı Bir Dünya

Katmanlı Bir Dünya

1 dakika okunma süresi
Cilt Bakımında Işık Oyunları
Cilt Bakımında Işık Oyunları

Cilt Bakımında Işık Oyunları

12 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İstanbul'un En İyi Brunch Mekanları
İstanbul'un En İyi Brunch Mekanları

İstanbul'un En İyi Brunch Mekanları

Haftanın Mekanı: BİZ İstanbul
Haftanın Mekanı: BİZ İstanbul

Haftanın Mekanı: BİZ İstanbul

2026 Yılbaşı Rehberi: En Popüler Otel ve Restoran Seçimleri
2026 Yılbaşı Rehberi: En Popüler Otel ve Restoran Seçimleri

2026 Yılbaşı Rehberi: En Popüler Otel ve Restoran Seçimleri

Michelin Yıldızlı Şef Josh Angus ile Özel Röportaj
Michelin Yıldızlı Şef Josh Angus ile Özel Röportaj

Michelin Yıldızlı Şef Josh Angus ile Özel Röportaj

Haftanın Mekanı: Avlu Restaurant
Haftanın Mekanı: Avlu Restaurant

Haftanın Mekanı: Avlu Restaurant

The Peninsula'dan Özel Gastronomi Serisi: “Three Chefs, Three Feasts”
The Peninsula'dan Özel Gastronomi Serisi: “Three Chefs, Three Feasts”

The Peninsula'dan Özel Gastronomi Serisi: “Three Chefs, Three Feasts”

Doğa İle Baş Başa Kalacağınız Türkiye'nin En İyi Gastronomi Otelleri
Doğa İle Baş Başa Kalacağınız Türkiye'nin En İyi Gastronomi Otelleri

Doğa İle Baş Başa Kalacağınız Türkiye'nin En İyi Gastronomi Otelleri

İstanbul'un Hayvan Dostu Mekanları
İstanbul'un Hayvan Dostu Mekanları

İstanbul'un Hayvan Dostu Mekanları

Haftanın Mekânı: Lokanta Limu
Haftanın Mekânı: Lokanta Limu

Haftanın Mekânı: Lokanta Limu

Kapadokya'nın Michelin Yıldızlı Restoranları
Kapadokya'nın Michelin Yıldızlı Restoranları

Kapadokya'nın Michelin Yıldızlı Restoranları

Haftanın Mekânı: Rüya İstanbul
Haftanın Mekânı: Rüya İstanbul

Haftanın Mekânı: Rüya İstanbul

Dünyanın En İyi 50 Barı 2025 Listesi Açıklandı
Dünyanın En İyi 50 Barı 2025 Listesi Açıklandı

Dünyanın En İyi 50 Barı 2025 Listesi Açıklandı