Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Yeterli ve doğru lif alımının bağırsakların iyi çalışmasını sağlamak dışında hızlı kan şekeri düşmesine karşı vücudu koruduğunu biliyor muydunuz? Peki, soğanın osteoporoz riskini azalttığını duymuş muydunuz? Meyve ve sebze tüketimi hakkında bilinmeyenleri mercek altına aldık.

YAZAR: Dr. Ayça Kaya
ABONE OL
26 Ocak 2021 Salı 13:36 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. Yeterli ve doğru lif alımı sadece bağırsakların iyi çalışması için değil aynı zamanda hızlı kan şekeri düşmesine karşı da vücudu koruyor. Bu durumda kişi daha az sinirlenir ve tahammüllü olur. Ayrıca kan şekerini dengelediği için tokluk süresini uzatıp, iştah kontrolümüzü sağlamaya da yardımcı oluyor.

2. Yüksek lifli beslenme aynı zamanda kolesterol seviyelerinin azalmasına yardımcı olarak kalp-damar sağlığını koruyor. Lif oranı yüksek yiyecekleri de baş tacı yapmak gerekiyor. Kereviz, pırasa, ıspanak, brokoli, bamya, enginar, kivi, kayısı, armut, marul ve kuru baklagiller bunlardan bazıları.

3. Her sebze ve meyve yetiştikleri sezonda daha lezzetli olmakla beraber, daha kaliteli vitamin, mineral yapısına da sahip. Meyve ve sebzelerin kalori değeri yaz veya kış mevsimine ait olmasına göre değişiklik göstermez. Her bir sebze ve meyvenin, birer porsiyon miktarının kalorisi yaklaşık olarak aynı. Örneğin yaz sebzesi olan kabak ve kış sebzesi olan karnabaharın kalorisini karşılaştığımızda 100’er gramlarında 5 kalorilik bir fark olduğunu görüyoruz.

4. Sebzeleri mümkün olduğu kadar az pişirmek ve diri bırakmak daha doğru. Çünkü sebze yemeklerini gereğinden fazla pişirmek vitamin ve mineral kayıplarına yol açıyor. Sebzelerin besin değerinin en çok korunduğu yöntem buharda pişirme. Bu şekilde sebzelerden suya vitamin ve mineral geçişi olmaz. Ayrıca bu yöntemle daha az ısıya maruz kalacakları için, özellikle A, C ve E vitaminleri kaybı en aza indirilerek antioksidan değerlerinin korunmasına yardımcı olur.

5. Sebze ve meyveler için buharda pişirmenin yanında fırında ve soteleme yöntemleri de tercih edilebilir. Eğer haşlama yöntemini tercih ederseniz suyunu dökmeyip çorbalarda veya diğer yemeklerde kullanmanızı öneririm. Ayrıca, bazı sebzelerin piştikçe faydalarının arttığını da belirtmeliyim. Örneğin, domateste bulunan likopen veya balkabağında bulunan A vitaminin faydası ısıya maruz kalınca artmaktadır.

6. Bazı tropikal meyveler, ülkemizdeki talebin artmasıyla beraber topraklarımızda yetiştirilmeye başladı. Bunlardan biri de çok faydalı yağ asitleri içeren ve K vitamininden oldukça zengin olan avokado. Antalya, Mersin gibi güney illerimizde çokça yetiştiriliyor. Ülkemizde yaygınlaşan bir diğer meyve ise kumkuat. Yüksek oranda C vitamini içeren bu meyve, Rize’de yetiştiriliyor.

7. Soğan, trigliserit ve kolesterol düzeylerini azaltan antioksidanlar içerdiği için kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Bunun yanında, kükürt ve kuersetinin içerdiğinden kan şekerinin dengelenmesini de sağlıyor. Yüksek lif içerdiği için de sindirim sistemini destekliyor. Ayrıca, güçlü bir prebiyotik kaynağı. Yani, bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyici özellikte. Başka bir faydası ise kemik yoğunluğunu arttırması. O yüzden, osteoporoz riskini azaltıcı etki gösterebilir.

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemine Nasıl Sahip Olunur?

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

Bağışıklık Güçlendiren 11 Tarif

EN ÇOK OKUNANLAR

Bir Mirasın İzinde
Bir Mirasın İzinde

Bir Mirasın İzinde

1 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

9 dakika okunma süresi
"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi
"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

1 dakika okunma süresi
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mantar Kahvesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Mantar Kahvesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Alkali Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Alkali Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazın Serinletici Lezzeti: Cold Brew Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Yazın Serinletici Lezzeti: Cold Brew Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Soğuk Havalarda Sağlıklı Kalmanın Sırları
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Soğuk Havalarda Sağlıklı Kalmanın Sırları

Genç Bir Cilt İçin Tüketmeniz Gereken Besinler
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Genç Bir Cilt İçin Tüketmeniz Gereken Besinler

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Aralıklı Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Blue Tea Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Blue Tea Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Deniz Yosununun Sağlığa Faydaları: Doğanın Süper Besini
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Deniz Yosununun Sağlığa Faydaları: Doğanın Süper Besini

Nilay Keçeci'den Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Tüyoları
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Nilay Keçeci'den Ramazan Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme Tüyoları

Bayram Tatlılarıyla Formda Kalmanın Püf Noktaları
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Bayram Tatlılarıyla Formda Kalmanın Püf Noktaları