Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

Yeterli ve doğru lif alımının bağırsakların iyi çalışmasını sağlamak dışında hızlı kan şekeri düşmesine karşı vücudu koruduğunu biliyor muydunuz? Peki, soğanın osteoporoz riskini azalttığını duymuş muydunuz? Dr. Ayça Kaya meyve ve sebze tüketimi hakkında bilinmeyenler açıklıyor.

YAZAR: Dr. Ayça Kaya
ABONE OL
26 Ocak 2021 Salı 13:36 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

1. Yeterli ve doğru lif alımı sadece bağırsakların iyi çalışması için değil aynı zamanda hızlı kan şekeri düşmesine karşı da vücudu koruyor. Bu durumda kişi daha az sinirlenir ve tahammüllü olur. Ayrıca kan şekerini dengelediği için tokluk süresini uzatıp, iştah kontrolümüzü sağlamaya da yardımcı oluyor.

2. Yüksek lifli beslenme aynı zamanda kolesterol seviyelerinin azalmasına yardımcı olarak kalp-damar sağlığını koruyor. Lif oranı yüksek yiyecekleri de baş tacı yapmak gerekiyor. Kereviz, pırasa, ıspanak, brokoli, bamya, enginar, kivi, kayısı, armut, marul ve kuru baklagiller bunlardan bazıları. 

3. Her sebze ve meyve yetiştikleri sezonda daha lezzetli olmakla beraber, daha kaliteli vitamin, mineral yapısına da sahip. Meyve ve sebzelerin kalori değeri yaz veya kış mevsimine ait olmasına göre değişiklik göstermez. Her bir sebze ve meyvenin, birer porsiyon miktarının kalorisi yaklaşık olarak aynı. Örneğin yaz sebzesi olan kabak ve kış sebzesi olan karnabaharın kalorisini karşılaştığımızda 100’er gramlarında 5 kalorilik bir fark olduğunu görüyoruz.

4. Sebzeleri mümkün olduğu kadar az pişirmek ve diri bırakmak daha doğru. Çünkü sebze yemeklerini gereğinden fazla pişirmek vitamin ve mineral kayıplarına yol açıyor. Sebzelerin besin değerinin en çok korunduğu yöntem buharda pişirme. Bu şekilde sebzelerden suya vitamin ve mineral geçişi olmaz. Ayrıca bu yöntemle daha az ısıya maruz kalacakları için, özellikle A, C ve E vitaminleri kaybı en aza indirilerek antioksidan değerlerinin korunmasına yardımcı olur.

5. Sebze ve meyveler için buharda pişirmenin yanında fırında ve soteleme yöntemleri de tercih edilebilir. Eğer haşlama yöntemini tercih ederseniz suyunu dökmeyip çorbalarda veya diğer yemeklerde kullanmanızı öneririm. Ayrıca, bazı sebzelerin piştikçe faydalarının arttığını da belirtmeliyim. Örneğin, domateste bulunan likopen veya balkabağında bulunan A vitaminin faydası ısıya maruz kalınca artmaktadır.

6. Bazı tropikal meyveler, ülkemizdeki talebin artmasıyla beraber topraklarımızda yetiştirilmeye başladı. Bunlardan biri de çok faydalı yağ asitleri içeren ve K vitamininden oldukça zengin olan avokado. Antalya, Mersin gibi güney illerimizde çokça yetiştiriliyor. Ülkemizde yaygınlaşan bir diğer meyve ise kumkuat. Yüksek oranda C vitamini içeren bu meyve, Rize’de yetiştiriliyor.

7. Soğan, trigliserit ve kolesterol düzeylerini azaltan antioksidanlar içerdiği için kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Bunun yanında, kükürt ve kuersetinin içerdiğinden kan şekerinin dengelenmesini de sağlıyor. Yüksek lif içerdiği için de sindirim sistemini destekliyor. Ayrıca, güçlü bir prebiyotik kaynağı. Yani, bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyici özellikte. Başka bir faydası ise kemik yoğunluğunu arttırması. O yüzden, osteoporoz riskini azaltıcı etki gösterebilir.

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemine Nasıl Sahip Olunur?

Ocak Ayı Meyve ve Sebzeleri

Bağışıklık Güçlendiren 11 Tarif

EN ÇOK OKUNANLAR

Haftanın Favori 10 Stili
Haftanın Favori 10 Stili

Haftanın Favori 10 Stili

1 dakika okunma süresi
Detoks Nedir?
Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

6 dakika okunma süresi
Clubhouse'un Adabı Muaşeret Kuralları
Clubhouse'un Adabı Muaşeret  Kuralları

Clubhouse'un Adabı Muaşeret Kuralları

3 dakika okunma süresi
Parlak Bir Cilt İçin Besin Önerileri
Parlak Bir Cilt İçin Besin Önerileri

Parlak Bir Cilt İçin Besin Önerileri

4 dakika okunma süresi
Haftanın 10 Güzellik İlhamı
Haftanın 10 Güzellik İlhamı

Haftanın 10 Güzellik İlhamı

1 dakika okunma süresi
2021 Mart Ayı Burç Yorumları
2021 Mart Ayı Burç Yorumları

2021 Mart Ayı Burç Yorumları

35 dakika okunma süresi
Kolajen Neden Bu Kadar Önemli?
Kolajen Neden Bu Kadar Önemli?

Kolajen Neden Bu Kadar Önemli?

15 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Çilekli & Çikolata Kremalı Kahvaltı Ekmeği Tarifi
Çilekli & Çikolata Kremalı Kahvaltı Ekmeği Tarifi

Çilekli & Çikolata Kremalı Kahvaltı Ekmeği Tarifi

Flexitarian Diyet Nedir?
Flexitarian Diyet Nedir?

Flexitarian Diyet Nedir?

Avokado ve 4 Yeşilli Çipura
Avokado ve 4 Yeşilli Çipura

Avokado ve 4 Yeşilli Çipura

Hafta Sonu Diyetinin Sırları
Hafta Sonu Diyetinin Sırları

Hafta Sonu Diyetinin Sırları

Glüten Nedir?
Glüten Nedir?

Glüten Nedir?

Keçi Peyniri & Hindi Soteli Ekmeküstleri
Keçi Peyniri & Hindi Soteli Ekmeküstleri

Keçi Peyniri & Hindi Soteli Ekmeküstleri

Yumurtalı ve Domatesli Ekmek Keki
Yumurtalı ve Domatesli Ekmek Keki

Yumurtalı ve Domatesli Ekmek Keki

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri
Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Şubat Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mayasız Bazlama
Mayasız Bazlama

Mayasız Bazlama

İstanbul'da Kruvasan Yiyebileceğiniz 5 Yer
İstanbul'da Kruvasan Yiyebileceğiniz 5 Yer

İstanbul'da Kruvasan Yiyebileceğiniz 5 Yer

Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri
Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

Mart Ayı Meyve ve Sebzeleri

Merenk Pasta Tarifi
Merenk Pasta Tarifi

Merenk Pasta Tarifi