Haftanın Mekanı: Lokanta İst

Başarılı Şef İsmet Saz'ın 1 Mart'ta hayata geçirdiği çiçeği burnunda restoranı Lokanta İst, Türk mutfağına getirdiği modern ve sürdürülebilir yorumla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Boğaz manzaralı Kuruçeşme'de kapılarını aralayan mekan, bölgesel çeşitliliği ve biyoçeşitliliği kutlayan, israfı en aza indiren ve mevsimsel ürünleri ön planda tutan bir anlayışla misafirlerini karşılıyor. Gastronomi tutkunlarına Türk mutfağı özelinde farklı bir deneyim yaşatmak isteyen Şef İsmet Saz'ın Lokanta İst'i, bizim de bu hafta “Haftanın Mekanı” köşemize yerleşiyor.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
24 Mart 2025 Pazartesi 12:32 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi

Şef İsmet Saz, pandemi sürecinde, restoranı Toi'ye ev sahipliği yapıyordu. Ancak bu süreçte Kuruçeşme'de hayal ettiği ve misafirlerine kapılarını araladığı Lokanta İst için yeni bir vizyon geliştirme fırsatı bulmuştu. Çünkü Şef Saz'ın hayatı değişmişti; artık bir ailesi vardı. Üstelik Türk mutfağına dair yeni bir bakış açısı geliştirmek istiyordu. Böylece bölgesel çeşitliliği ve biyoçeşitliliği kutlayan, sürdürülebilirliğin ve gıda israfını azaltmanın sadece moda kelimeler olmadığı, mutfağın temel taşlarına işlendiği bir restoran hayal etmeye başladı.

Şef İsmet Saz

Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için Şef Saz, uzun yıllardır arkadaşı olan ve The New York Times gibi prestijli yayınlara yazılar yazmış, Peru'nun Virgilio Martinez ve İzlanda'nın Gísli Matt gibi ünlü şeflerle kitaplar hazırlamış ve James Beard ödülüne aday gösterilmiş yemek yazarı Nicholas Gill ile iş birliği yaptı. Birlikte, bir Türk restoranının nasıl olması gerektiği konusunda sorular sormaya başladılar... "İstanbul'daki her menü neden benzer yemeklerden oluşuyor?", "Yeni tatları tanıtmak için Avrupa tarzı tadım menülerine mi bağlı kalmalıyız, yoksa bunu mezelerle de yapabilir miyiz?", "İzmir kıyılarında ekosistemi tehdit eden istilacı aslan balığını popüler hale getirebilir miyiz?", "Sebzelerin ve balıkların kullanılmayan kısımlarını değerlendirmenin yollarını bulabilir miyiz ve misafirlerimiz bundan keyif alır mı?"ve "Karnabaharı döner gibi pişirebilir miyiz?" soruları ile Türk mutfağının sınırlarını zorlayarak özgün ve sürdürülebilir bir deneyim yaratma arzusunu ortaya koydular.

Türk mutfağının geleneksel kalıplarının dışına çıkmayı hedefleyen Saz ve Nicholas Gill, böylece Boğaz manzaralı Kuruçeşme'de kapılarını aralayan mekanda, istilacı olan aslan balığını, ekosisteme olan zararını azaltmak için mutfaklara kazandırmaktan sebzelerin farklı kullanım alanlarını keşfetmeye kadar birçok yenilikçi fikri hayata geçirmeye başladı.

50 kişilik bir restoran olarak tasarlanan Lokanta İst, mevsimsel malzemelerle hazırlanan hafif bir tadım menüsü sunuyor. Bu deneyim, misafirlerin à la carte menüden seçecekleri ek yemeklerle tamamlanabiliyor. Restoranın barında ise, yenilikçi kokteyller ve tamamen Türk içeceklerinden oluşan özel bir seçki yer alıyor. Şef İsmet Saz'ın en yeni mekanı Lokanta İst, Türk mutfağına çağdaş bir perspektif kazandırıyor.

Adres: Kuruçeşme, Muallim Naci Cad. No:11, Beşiktaş / İstanbul

Telefon: 0212 258 00 29

Instagram: @lokanta.ist

EN ÇOK OKUNANLAR

Kaderin Kesiştirdiği İki Hayat

Kaderin Kesiştirdiği İki Hayat

1 dakika okunma süresi
Bong Joon-ho'nun En İyi Filmleri

Bong Joon-ho'nun En İyi Filmleri

9 dakika okunma süresi
Yılın Trendi: Doğal Saç Şekillendirme

Yılın Trendi: Doğal Saç Şekillendirme

9 dakika okunma süresi
Evrensel Moda Dili

Evrensel Moda Dili

2 dakika okunma süresi
Netflix'te İzlemeniz Gereken 14 Müzikal Film

Netflix'te İzlemeniz Gereken 14 Müzikal Film

13 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

2026 Michelin Guide Türkiye: Yıldızlarla Devam Eden ve Yeni Yüzlerle Zenginleşen Sahne

2026 Michelin Guide Türkiye: Yıldızlarla Devam Eden ve Yeni Yüzlerle Zenginleşen Sahne

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da