Eylül Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz?

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, eylül ayı meyve ve sebzelerini anlatıyor.

YAZAR: Nilay Keçeci Arpacı
4 Eylül 2020 Cuma 18:20 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi

Eylül Ayı Meyveleri

Şeftali: Lif ve potasyum bakımından zengindir. İçeriğindeki lutein, zeaksantin gibi maddeler sayesinde yüksek antioksidan içerir.

Mürdüm eriği: Yüksek C vitamini ve lif oranıyla öne çıkar, ara öğünlerde tüketildiğinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

İncir: Antioksidanlar ve A,E,K vitaminleri gibi birçok vitamin içerir, liften zengindir. Diyette, özellikle diyabet hastaları için porsiyonu kontrollü olmalıdır.

Üzüm: Güçlü bir antioksidan olan resveratrolü içerir. Kalsiyum, demir, fosfor, folat, selenyum gibi mineraller açısından da zengindir. Diyette bir küçük salkım rahatlıkla tüketilebilir.

Kavun: Kalsiyum, demir ve potasyum içerir. A ve C vitaminleri açısından zengindir. Bağışıklık sistemini destekler. Diyabet hastaları kontrollü tüketmelidir.

Karpuz: Yaz aylarında diyette en sevilen meyvelerden biridir. Yüksek oranda su ve lif içerir. A ve C vitaminlerinden zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini destekler.

Eylül Ayı Sebzeleri

Kabak: Diyet için en güzel sebzedir. Yüksek su oranı, içeriğindeki potasyum, fosfor kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve yüksek A ve C vitamini içeriği ile oldukça besleyicidir.

Salatalık: Yüksek su ve lif oranı ile diyette tüketimi idealdir. İçeriğindeki A, B, C ve K vitaminleri ile magnezyum, bakır ve potasyum mineralleri bulunur.

Domates: İçeriğindeki likopen, vitamin ve mineraller sayesinde güçlü antioksidan ve antikanser özelliğe sahiptir. Diyette her zaman rahatlıkla tüketilebilir.

Patlıcan: Antioksidan kapasitesi yüksektir. Bakır, magnezyum, C, B ve K vitaminlerini içerir. Yüksek posa içeriği ile bağırsak sağlığını destekler.

Kırmızı biber: Yüksek C vitamini oranı ve içeriğindeki beta karoten, kapsaisin gibi maddeler sayesinde yüksek antioksidana sahiptir. Diyette her zaman rahatlıkla tüketilebilir.

Bamya: A, C ve B kompleks vitaminleri bakımından zengindir. İçeriğindeki çözünür ve çözünmez posa ile bağırsak sağlığını ve sindirimi destekler.

Mısır: Kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Bir adet mısırı bir dilim ekmek olarak düşünerek tüketmelisiniz.

Pazı: Kalsiyum, magnezyum ve K vitamini açısından zengindir. Yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Diyabete karşı koruyucu özellik gösterir.

Kırmızı turp: E, A, C, B6 ve K vitamini açısından zengindir. Potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir gibi mineralleri de içerir. Yüksek antioksidan oranına sahiptir. Yüksek lif içeriği ile sindirimi destekler ve kalp damar sağlığını korur.

Börülce: Demir, çinko, potasyum, folik asit ve manganez açısından zengindir. Tansiyon ve diyabet hastalıklarına karşı etkileri bulunur. İçeriğindeki çözünür posa ile diyet için idealdir.

Havuç: İçeriğinde A, C, K, pantotenik asit, folik asit vitaminleri ile potasyum, bakır, magnezyum mineralleri bulunur. Göz sağlığı için önemlidir. Çiğ olduğu takdirde diyette her zaman yer verilebilir.

Soğan: Güçlü bir antioksidandır, bağışıklık sistemini destekler. Birçok hastalığa karşı koruyucudur, kanserin önlenmesine de yardımcı olur. İçeriğinde C, A, B6, B9, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, kükürt gibi vitamin ve mineralleri bulundurur.

Mantar: Yüksek su ve lif içeriğine sahiptir. B grubu vitaminleri ile magnezyum, bakır, potasyum mineralleri açısından zengindir. Bağışıklığı korumaya yardımcı olur.

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Temmuz Ayı Meyve ve Sebzeleri

Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri

EN ÇOK OKUNANLAR

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

1 dakika okunma süresi
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

3 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi
Bir Mirasın İzinde

Bir Mirasın İzinde

1 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar