Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Kapadokya'daki otel Argos in Cappadocia'da açılan Nahita, yüzlerce yıllık tariflerle Anadolu lezzetlerini bir araya getiriyor.

YAZAR: İlknur Selimoğlu
ABONE OL
2 Kasım 2022 Çarşamba 16:41 | Son Güncellenme:
7 dakika okunma süresi
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

60 milyon yıl önce Erciyes yanardağının püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan eşsiz Kapadokya... Doğanın elinin özenle değdiği; rüzgarın, yağmurun ustaca yoğurduğu Kapadokya. Zengin bir tarihi mirasa, kültüre, coğrafyaya ve oldukça cömert bir doğaya sahip Kapadokya'nın tüm bu özelliklerine saygılı ve sürdürülebilirliği merkezine alan bir restoranı var artık; Nahita. Adını Niğde'nin Hitit dönemindeki isminden alıyor. Kapadokya'nın bol ödüllü oteli Argos in Cappadocia'da açılan Nahita ile Anadolu'nun kalbinde eşsiz bir lezzet yolculuğuna çıkıyoruz.

Nahita, Anadolu'nun köklerinden ilham alıyor ve besleniyor. Anadolu'nun tarihine ve kültürel devamlılığına saygılı, dünyanın yeni yüzyılında eksik olan sağduyuyu işleyen felsefesini, hikayesine ve tabaklarına yansıtıyor. Doğanın milyonlarca yılda oluşturduğu eşsiz güzelliklerin içinde yer alan Nahita, kadim öğretilerin doğumuna şahitlik eden Anadolu'yu ve dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birinin içinde yer alan Kapadokya'yı özümseyerek eşsiz bir Anadolu mutfağı deneyimi sunuyor. İlk toprak kapların yapıldığı, bakırın işlendiği, tarım ve hayvancılığın hayatın içine girdiği, sofraların kurulup beraber yendiği, insanlığın "büyük dönüşüme" doğru adım attığı Anadolu'nun tam kalbinde bu mirası her yönüyle yansıtıyor.

Şef Ömür Akkor'un mutfak danışmanlığında tarihle, coğrafyayla ve kültürel mirasla yemeği tekrar ilişkilendiriyor. Reçeteleriyle, pişirme teknikleriyle ve sunumlarıyla Anadolu mutfağını yaşatan Nahita'nın içecek konsept danışmanlığını ise lezzet algısı uzmanı Oğul Türkkan üstleniyor. Nahita, Kapadokya'nın kalbinde, binlerce yıllık bir manastır yerleşkesi, buna bağlı mağaralar, yeraltı tünelleri ve tarihi evlerden oluşan kalıntıların restorasyonuyla hayata geçirilen Argos in Cappadocia'da yer alıyor.

Nahita'nın menüsündeki her bir ürün, 60 km çapında bir alandan temin ediliyor. Neolitik Çağ'ın en önemli yerleşimlerini kapsayan bu alan Nahita'nın menüsünün temelini oluşturuyor. Yaklaşık 11 bin yıldır yaşamın kesintisiz devam ettiği sayılı yerlerin arasında bulunan Kapadokya; pişirme teknikleriyle, malzemeleriyle ve endemik ürünleriyle Nahita'ya ilham oluyor. Sürdürülebilirliği Anadolu gelenekleriyle ele alan Nahita, menüsünde binlerce yıldır bu topraklarda kullanılan pişirme yöntemlerini kullanıyor.

Menüsünün %90'ını, yaklaşık 60 km çapındaki alandan tedarik edilen, yerel ve mevsimsel ürünlerle hazırlayan Nahita, bölgedeki pazarlardan, üreticilerden ve kendi bahçesinden malzemeleri kullanıyor. Anadolu mutfağı adına tam anlamıyla bir deneyim menüsü oluşturan Nahita'da yüzlerce yıllık reçeteler hak ettiği ilgiyi görüyor. Menüde bölgede yetişen başta patates olmak üzere değerli ürünler kullanılıyor. Gerek sunumu gerekse tadı ile "Nevşehir Patates Kızartması" menünün yıldız tabaklarından. Bereketli topraklarda yetiştirilen tüm ürünler, Nahita'nın menüsünde ustaca harmanlanıyor. Hitit mutfağının binlerce yıllık tariflerinden "Happena" hikayesiyle dikkat çekiyor. Happena, zengin bir mutfak kültürü olan ve bu kültürü yazılı olarak da günümüze kadar ulaştıran Hititlerin 'beruwa' adı verilen kayısı püresiyle servis ediliyor ve etin yüksek ısıda zeytinyağında pişirilmesi ile hazırlanıyor. Sadece bu yemeği tatmak için bile Kapadokya'ya keyifli bir seyahat planlanabilir. Anadolu'nun geleneksel yavaş pişirme ve demleme teknikleriyle hazırlanan menünün öne çıkan bir diğer özel lezzeti ise "Ağ Pakla". Tatlı menüsü de Anadolu gelenekselliğinden ayrılmadan bütünsel deneyimin bir parçası olarak yemeği taçlandırıyor. 200 yıllık tarifiyle hazırlanan "Pekmezli Un Helvası", geçmişle gelecek arasında bir köprü kuran Nahita'da tatlı bir son vaat ediyor. "Kabak Tatlısı" ve "Zeytinyağlı Elmalı Baklava" da mutlaka denenmeli. Nahita'nın bir diğer iddiası ise kokteylleri. Tahinli, pastırmalı, pancarlı ve keçiboynuzlu kokteyller Nahita menüsü ile aynı paralellikte dikkat çekiyor. "Tahinli Martini", "Pastrami Old Fashioned", "Beet Margarita", "Carob Negroni" kokteyl menüsünde başı çekiyor.

Nahita, "İyi Bir Yer'' felsefesiyle, doğaya ve gelecek nesillere saygısını dile getiren "iyi" bir mutfak olarak dikkat çekiyor. Dünyanın en eski manzarasında, özel bir seyahate değecek menüsü ile Anadolu'nun tüm öğretilerine sahip çıkan Nahita, Kapadokya'nın mutlaka ziyaret edilmesi gereken adresleri arasında.


Kapadokya Gezilecek Yerler - 14 Adımda Kapadokya

Kapadokya Gezi Rehberi

Kapadokya'nın Tarihi Köşesi: Museum Hotel

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar
“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

“Kasaba”: Karanlıkta Kalan Dostluklar

3 dakika okunma süresi
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras
Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

Antik Dünyanın Gölgesinde Doğan Yeni Bir Çağdaş Miras

9 dakika okunma süresi
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul
Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

Haftanın Mekânı: Arbor İstanbul

4 dakika okunma süresi
"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi
"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

"Palm Royale": Moda Tutkunları Bu Diziyi Çok Sevdi

1 dakika okunma süresi
İstanbul'un En Yeni Mekanları
İstanbul'un En Yeni Mekanları

İstanbul'un En Yeni Mekanları

48 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Haftanın Mekanı: Avlu Restaurant
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Haftanın Mekanı: Avlu Restaurant

İstanbul'un En İyi Matcha Durakları
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

İstanbul'un En İyi Matcha Durakları

Haftanın Mekanı: Inari Omakase
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Haftanın Mekanı: Inari Omakase

Haftanın Mekânı: Lokanta Limu
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Haftanın Mekânı: Lokanta Limu

Michelin Yıldızlı Şef Josh Angus ile Özel Röportaj
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Michelin Yıldızlı Şef Josh Angus ile Özel Röportaj

Haftanın Mekanı: MykOrini
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Haftanın Mekanı: MykOrini

Haftanın Mekânı: Seoul Kitchen
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Haftanın Mekânı: Seoul Kitchen

Haftanın Mekanı: The Barn at Grandma's Wonderland
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Haftanın Mekanı: The Barn at Grandma's Wonderland

İstanbul'un En İyi Müze Restoranları
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

İstanbul'un En İyi Müze Restoranları

The Peninsula'dan Özel Gastronomi Serisi: “Three Chefs, Three Feasts”
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

The Peninsula'dan Özel Gastronomi Serisi: “Three Chefs, Three Feasts”

Haftanın Mekanı: BİZ İstanbul
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Haftanın Mekanı: BİZ İstanbul

Haftanın Mekânı: Rüya İstanbul
Kapadokya'da Mekan Önerisi: Nahita

Haftanın Mekânı: Rüya İstanbul