İstanbul'un En İyi Şef Restoranları

Michelin yıldızlı restoranlarda yetişen şeflerin açtığı en iyi restoranlara göz atıyoruz. Şef sahiplerinin kimliği ekseninde şekillenen ve yemeğin sanata dönüştüğü, İstanbul'un en iyi şef restoranları bir arada.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
19 Şubat 2024 Pazartesi 18:04 | Son Güncellenme:
21 dakika okunma süresi
İstanbul'un En İyi Şef Restoranları

Ziyaret Etmek İsteyeceğiniz En İyi Şef Restoranları:

Çoğu Michelin yıldızlı restoranlarda yetişti. Fakat hiçbiri köklerini unutmadı ve İstanbul'un en iyi şef restoranlarını yarattı. Şef sahibinin kimliğinin ekseninde, yemeğin ön planda olduğu restoranları ve yemeği sanata dönüştüren şefleri birlikte keşfedelim.


TURK – Fatih Tutak

Şişli'de 2019 yılında kapılarını aralayan TURK Fatih Tutak'ın başarılı şefi Tutak, bir süre Kopenhag'da dünyanın en iyi restoranı seçilen Noma'da şef René Redzepi ile çalışıyor. Sahip olduğu asıl üne Bangkok'taki The House on Sathorn'da bulunan The Dining Room'da kavuşan Şef Tutak, kendi imzasını taşıyan restoranını hizmete açmak için de İstanbul'a dönüş yapıyor. Mekanı açmadan önce 10.000 km kat ederek coğrafyayı ve yemek geleneklerini yerinde incelerken, bugünse coğrafyaya damgasını vuran tarifleri modern tekniklerle yorumluyor. Michelin Guide henüz Türkiye'ye gelmeden dahi Michelin yıldızının en güçlü adaylarından biri olarak ilk sıralarda gösterilmeye başlayan Tutak, imzasını attığı her yemeğin, tarihimizden, hatıralarımızdan ve geleneklerimizden ilham alan bir hikayesinin olmasına özen gösteriyor. Coğrafyaya damga vurmuş yiyecekleri ise modern teknikler ile yorumluyor. Sunumların toprak tabaklarda yapıldığı restoranın dekorasyonunda Uygur motifleri ve mozaik taşlar yer alırken, barında da eski Türkçe harfler dikkat çekiyor. Her detayıyla tarih vurgusu yapan mekanın menüsü ise mikro mevsimselliğe göre değişiyor. Şef Fatih Tutak, geçen yıl kazandığı iki Michelin Yıldızı'nı bu yıl da korumayı başarıyor.

Adres: Cumhuriyet Hacıahmet Silahşör Cad, Yeniyol Sk. No:2, Şişli, İstanbul

Telefon: 0212 709 56 79

Instagram: @turkfatihtutak


Neolokal – Maksut Aşkar

"Geleneklerine sahip çıkamayanların geleceklerinin olmayacağına inanıyoruz." Neolokal'in mottosunu anlatan cümle bu... Çünkü Şef Maksut Aşkar'ın tasarladığı birçok yemeğin temelinde, annesinin yaptığı yemeklerden izler bulunuyor. Bankalar Caddesi'nde 172 yıllık tarihi bir binada, Salt Galata'nın içinde, 2014 yılında Şef Aşkar öncülüğünde açılan Neolokal, başarılı ekibiyle birlikte geleneksel Türk mutfağını yenilikçi bir bakış açısıyla yorumluyor. Mekan, Anadolu'nun en taze malzemelerini, yerel tariflerle, sade ve rafine bir şekilde sunuyor. Sürdürülebilir gastronomiye gösterdiği özveri ile Kırmızı Michelin Yıldızı'na bir de Yeşil Yıldız ekleyen Neolokal, Gault&Millau listesinin de "Yılın En iyi Restoranı." Üstelik Dünyanın En İyi Restoranları listesinde de 63. sırada. Tarladan sofraya mantığıyla, tedarik ettiği ürünler ile her sezon değişen bir tadım menüsü sunan restoran, manzarasıyla da oldukça dikkat çekiyor. B (Başlangıç), A (Ana Yemek) ve T (Tatlı) olmak üzere üç bölümden oluşan menüden toplam üç seçenek tercih ederek kişisel a la carte menüsü oluşturabiliyor. Seçeneklere, ayrıca ekşi mayalı ekmek ikramı da eşlik ediyor.

Adres: SALT Galata, Bankalar Cad, No:11, Karaköy, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 244 00 16

Instagram: @neolokal


Araka – Pınar Taşdemir

Changa'nın eski şefi Pınar Taşdemir tarafından Yeniköy'de açılan Araka'da mevsimsel lezzetler, şefin yorumuyla hazırlanıp sunuluyor. İki katlı mekanında hizmet veren bir Michelin yıldızlı restoran, değişen menüleri, özgün yorumlamaları ve mevsiminde yerinden temin edilen ürünleri aynı çatı altında buluşturuyor. Ailesindeki Rum, Ermeni ve Türk kökenleri restoranına katan Şef Taşdemir; mutfağında Girit, İstanbul ve Malatya'nın lezzet kodlarını harmanlıyor. Şef Zeynep Pınar Taşdemir'in menüsünde ise şifalı otlar ve mevsim sebzeleri ön plana çıkıyor. Ekşili, acılı ve baharatlı tatlar ile cesur ve kişisel bir mutfak yaratan şef Taşdemir, atıksız mutfak hareketini benimseyen şeflerin de başında geliyor. Taşdemir, şu sıralar kendi kompostunu hazırlamak gibi konulara da eğilmiş durumda.

Adres: Yeniköy, Kapalı Bakkal Sok. No: 8, Sarıyer, İstanbul

Instagram: @araka.istanbul


Nicole Restaurant – Serkan Aksoy

Beyoğlu Tomtom'da hizmet veren Nicole Restaurant, adını 1901 yılında inşa edilmiş tarihi binanın eski sahiplerinden biri olan rahibe Agnés Marthe Nicole'den alıyor. Geçmişinde mutfağından çok iyi şeflerin geçtiği Nicole'ün arkasında ise yaklaşık iki buçuk yıldır, kariyerine Bodrum'da başlamış olan Şef Serkan Aksoy yer alıyor. Michelin Rehberi'nde bir Michelin yıldızıyla ödüllendirilen Nicole Restaurant'ta geleneksel Türk tariflerini Orta Doğu baharatlarıyla harmanlayan Şef Aksoy, sürdürülebilirliği desteklemesiyle de takdirleri topluyor. Etik ve yerel bir üretici ağıyla çalışan Şef Aksoy, misafirlerine oldukça zengin ve son derece nitelikli bir mutfak sunuyor. Nefis lezzetlerin yanı sıra misafirlerinin ayaklarına nefes kesen bir İstanbul manzarası sunan mekanın, farklı içeriklere sahip üç farklı tadım menüsü bulunuyor.

Adres: Tomtom Kaptan Sok. No:18, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 292 44 67

Instagram: @nicolerestaurant


Arkestra – Cenk Debensason

Etiler'in canlı ve dinamik temposuna yakın olabileceğiniz bir konumda, kökleri 1960'lı yıllara dayanan eski bir villayı mesken seçen Arkestra, yemek, müzik ve ambiyansın bir araya gelerek şenlik anlarına eşlik ettiği bir restoran ve bar olarak hizmet veriyor. Arkestra'nın hayatını seyahate adamış, İstanbul'da büyümüş, Fransa'da eğitim görmüş ve Amerika'da şefliğini profesyonel çıtaya taşımış şefi Cenk Debensason, burada çalışmalarından ve dünya çapında yaptığı seyahatlerden esinlenerek, Avrupa mutfağına odaklanarak dünya mutfağının bir füzyonunu sunuyor. Restoran alanı ile üst kattaki samimi Dinleme Odası ve barıyla iki ayrı alana ev sahipliği yapan bir Michelin yıldızlı Arkesta'nın kalbinde, canlı bir atmosfere sahip büyük bir yemek odasından oluşan Restaurant yer alıyor. Restaurant, açık havada yemek deneyimi sunduğu mevsimlerde de gözlerden uzak bir avluya açılıyor. Menüler farklılık gösterse de her iki bölümde de Debensason'un yaratıcı yemeklerinin tadını çıkarmak mümkün oluyor.

Adres: Etiler, Dilhayat Sok. No:28, Beşiktaş, İstanbul

Telefon: 0212 970 72 73

Instagram: @arkestra.ist


Hodan – Çiğdem Seferoğlu

İşletme bölümünü bitiren ve bir süre aile şirketinde tekstille uğraştıktan sonra hayallerinin peşinden koşma kararı veren Çiğdem Seferoğlu, tekrar üniversite sınavına girerek Aşçılık bölümünü kazanıyor. Okulu birincilikle bitiren Seferoğlu, birçok yerde deneyim edinmesinin ardından hem dünya hem de Türkiye için zor geçen pandemi sürecinde Hodan'ı Türk gastronomisine kazandırıyor. İsmini yerel bir bitkiden alan Hodan, Cezayir Sokağı'na yakın bir yerde konumlanıyor. Her fırsatta Türk mutfağını temsil ettiğini vurgulayan şef, sunumları ve dünyada kabul gören lezzetlere yaptığı Türk dokunuşları ile dikkat çekiyor. Restoranı açtığı günden bu yana menüsünü mevsimsel ürünler ile oluşturmaya özen gösteren Seferoğlu, klasik haline gelen Hodan'ın olmazsa olmaz imza tabaklarını da yeni menülerinde korumaya dikkat ediyor. Başarılı şefin reçetelerinin olmaz olmazları arasında da vişne, sumak, labne ve taze otlar bulunuyor.

Adres: Firuzağa, Hayriye Cad. Beyoğlu/İstanbul

Instagram: @hodanistanbul


Seraf Vadi – Sinem Özler

Şef Sinem Özler önderliğinde, 2016 yılında gastronomi dünyasına adım atan Seraf Restaurant, Mahmutbey ve Vadistanbul'da olmak üzere iki ayrı şubede konuklarını ağırlıyor. Merkezine Anadolu'nun kültürel zenginliklerini alan Şef Özler, özgün yemeklerini, özenle seçtiği en doğal malzemeler, geleneksel tarifler ve pişirme yöntemlerine sadık kalarak hazırlıyor. Reklam ve Masaüstü Yayıncılık bölümünü bitirdikten sonra 10 yıl boyunca reklam ajansı yöneticiliği yapan Özler'in yolu, 2015 yılında şimdiki ortağı Doğan Yıldırım'la kesişiyor. Seraf'ta yöneticilik yaparken üç yıl içinde üç ayrı ustanın işten ayrılması ve Doğan Bey'in yüreklendirmesiyle de Seraf mutfağındaki macerası başlıyor Sinem Özler'in. "Michelin Tavsiye Edilenler Listesi"ne giren marka, Seraf Mahmutbey'de Anadolu mutfağının en özel lezzetlerini sunarken, Seraf Vadi'de ise çok daha şık bir ortamda, Anadolu mutfağının seçme örnekleri üzerinden akılda kalacak bir deneyim yaratılıyor. Şef Özler, restoranda servis ettiği reçetelerin en doğrusuna ulaşmak için düzenli olarak Anadolu'yu geziyor. Bu seyahatlerde de en doğru kaynaktan en kadim reçeteleri topluyor. Ayrıca iyi yemeğin yalnızca iyi malzeme ile ortaya çıkarılabileceğine inanan başarılı şef, ürünlerini sadece en iyisini bulabilecekleri bölgeden değil, o bölgedeki en iyi tarladan aldıklarını belirtiyor.

Adres: Ayazağa, Kemerburgaz Caddesi, No:7G, İç Kapı No:7, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 286 46 46

Instagram: @serafvadi


Alaf Kuruçeşme – Murat Deniz Temel

Türk mutfağının genç ve yaratıcı şeflerinden Murat Deniz Temel'in yenilikçi yaklaşımıyla 2018 sonunda Kuruçeşme'de açtığı Alaf, İstanbul mutfağından Anadolu'nun farklı yörelerine uzanan yerel ve geleneksel yemeklere kadar birçok reçeteyi kendi tarzıyla yorumluyor. Yörük kökenli Şef Temel'in, Yörük şivesinde "odun ateşi" anlamını taşıyan Alaf'ı bir göçebe lokantası olma özelliği taşıyor. Temel, mekanını ise "bu topraklardan geçmiş, göç etmiş veya gelmiş insanların bıraktığı kültürlerden ve hikayelerden beslenen bir lokanta" olarak tanımlıyor. Menüsünü her üç dört ayda bir yenileyen Temel, ayrıca Anadolu'nun geleneksel yemek pişirme tarzını araştırırken, bu alanda da yeni keşifler yapıyor. Dünya çapında tanınmış şefler olan René Redzepi ve Alex Atala gibi isimlerle elde ettiği deneyimlerle yepyeni bir çalışma kültürü elde eden Temel'in bu sebeple mutfağında toplayıcı mutfak etkileri görülüyor. Şef Temel'in en büyük hedefleri arasında ise gelecekte, Anadolu'nun köklerinin dünya gastronomi sahnesinde unutulmaz deneyimler olarak var olması yer alıyor.

Adres: Kuru Çeşme Cad. Kuruçeşme Mah. No.19 Beşiktaş, İstanbul

Instagram: @alafkurucesme


Yeni Lokanta – Civan Er

İstiklal Caddesi'ne çıkan Kumbaracı Yokuşu'nda Şef Civan Er'in emekleriyle yaratılan Yeni Lokanta da altında kıymetli bir hikaye yatan mekanlardan biri. Çocukluğunda Hataylı bir arkadaşının evinde yediği yemekler Şef Er'i çok etkiliyor. Tabii o dönemler isli yoğurt, biber salçası, humus, orijinal nar ekşisi gibi Antakya'dan gelen bu lezzetler İstanbul'da çok bulunmadığından, Civan Er bu reçeteleri denemek için kendini mutfakta bulmaya başlıyor. Londra'da üniversite eğitimi sırasında harçlık çıkarmak için tüm arkadaşları bol bahşişli garsonluğu tercih ederken, Şef Er ise bir restoranın mutfağında olmaya karar veriyor. Fakat nereye başvurduysa herkes Civan Şef'e bulaşıkçılığı layık görüyor. Sonunda Sofra'nın sahibi Hüseyin Özer'le tanışıyor. Ardından kariyer basamaklarını tek tek tırmanırken, kafasında kendi mekanını açma fikri şekillenmeye başlıyor. Takvimler Haziran 2013'ü gösterdiğinde ise bir ortaklık ürünü olan Yeni Lokanta'yı açıyor. Burada yerel malzemeleri kullanarak geleneksel yemekleri yorumlayan Şef Er, bazı yemeklerde de birbirinden iki farklı malzemeyle sıra dışı tatlar yaratıyor. Yemekleri mevsimsel olarak değiştiren Er, fırsat buldukça Türkiye'yi geziyor ve kendine yeni tedarikçiler buluyor. Çocukluktan gelen mutfak sevgisini Yeni Lokanta'ya, ardından eğitim aldığı Londra'ya taşıyan şef, sürdürülebilirlik ve sıfır atık mutfak çalışmalarını da oldukça önemsiyor.

Adres: Tomtom, Kumbaracı Ykş. No:66/B, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 292 25 50

Instagram: @yeni.lokanta


Muutto Anatolian Tapas Bar – Umut Karakuş

Yemek yapmaya olan merakı ve becerisi babaannesinden gelen Şef Umut Karakuş, yıllarca otel mutfaklarındaki deneyiminin ardından 2017 yılında, kendi şef restoranı Muutto'nun yaratıcısı olarak gastronomiseverlerin karşısına çıkmaya başlıyor. Fince "göç" anlamını taşıyan Muutto'yu büyük bir kültür birleşiminin açılımı olarak tanımlayan Şef Karakuş, aslında Fransız mutfağı mezunu. Avrupa mutfak tekniklerini, Anadolu Türk mutfağı pişirmesi ile harmanlıyor. Moda, Fişekhane ve Galataport olmak üzere üç şubesi bulunan Muutto'nun şefi Karakuş, Fairmont Quasar Istanbul'da bulunduğu dönemde otele kurmuş olduğu baharat kütüphanesiyle de Türkiye'de bir ilke imza atmasıyla biliniyor. Muutto'yu ise 10 yıldır kurgulamış olduğu göç mutfağının bir araya gelmesi olarak tanımlıyor. Üstelik Karakuş, bu eşsiz tatları misafirlerine tattırmakla kalmıyor, aynı zamanda hikayelerini de misafirleriyle paylaşıyor. Galataport'ta hizmet veren ve diğer Muutto'lardan farkla "Casual Fine Dining" restoran olarak kendini konumlandıran Muutto Anatolian Tapas Bar'da ise mezeler, atıştırmalıklar ve geleneksel Türk mutfağı lezzetleri modern bir anlayışla sunuluyor.

Adres: Kılıçali Paşa, Meclis-i Mebusan Cad. No:8, Beyoğlu, İstanbul

Instagram: @muuttoistanbul


Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

İstanbul'un En İyi Füzyon Restoranları

Bodrum'un En İyi Restoranları: 25 Farklı Mekan

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İstanbul'un En İyi Japon Restoranları
İstanbul'un En İyi Japon Restoranları

İstanbul'un En İyi Japon Restoranları

Berlin'in En İyi Restoranları
Berlin'in En İyi Restoranları

Berlin'in En İyi Restoranları

İstanbul'da Mekan Önerisi: Octo
İstanbul'da Mekan Önerisi: Octo

İstanbul'da Mekan Önerisi: Octo

Moda'nın En İyi Kahvaltı Mekanları
Moda'nın En İyi Kahvaltı Mekanları

Moda'nın En İyi Kahvaltı Mekanları

Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı
Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı

Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı

İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri
İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri

İstanbul'da Yeni Mekan Önerileri

İstanbul'da Mekan Önerisi: Zihni Nişantaşı
İstanbul'da Mekan Önerisi: Zihni Nişantaşı

İstanbul'da Mekan Önerisi: Zihni Nişantaşı

Türkiye'nin Michelin Yeşil Yıldız'lı Restoranları
Türkiye'nin Michelin Yeşil Yıldız'lı Restoranları

Türkiye'nin Michelin Yeşil Yıldız'lı Restoranları

Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da
Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da

Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da

Hong Kong'un En İyi Restoranları
Hong Kong'un En İyi Restoranları

Hong Kong'un En İyi Restoranları

İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları
İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları

İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları

İstanbul'da Mekan Önerisi: Okra
İstanbul'da Mekan Önerisi: Okra

İstanbul'da Mekan Önerisi: Okra