Haftanın Mekanı: Lokanta İst

Başarılı Şef İsmet Saz'ın 1 Mart'ta hayata geçirdiği çiçeği burnunda restoranı Lokanta İst, Türk mutfağına getirdiği modern ve sürdürülebilir yorumla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Boğaz manzaralı Kuruçeşme'de kapılarını aralayan mekan, bölgesel çeşitliliği ve biyoçeşitliliği kutlayan, israfı en aza indiren ve mevsimsel ürünleri ön planda tutan bir anlayışla misafirlerini karşılıyor. Gastronomi tutkunlarına Türk mutfağı özelinde farklı bir deneyim yaşatmak isteyen Şef İsmet Saz'ın Lokanta İst'i, bizim de bu hafta “Haftanın Mekanı” köşemize yerleşiyor.

YAZAR: Nazlı Sancaklı
ABONE OL
24 Mart 2025 Pazartesi 12:32 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Haftanın Mekanı: Lokanta İst

Şef İsmet Saz, pandemi sürecinde, restoranı Toi'ye ev sahipliği yapıyordu. Ancak bu süreçte Kuruçeşme'de hayal ettiği ve misafirlerine kapılarını araladığı Lokanta İst için yeni bir vizyon geliştirme fırsatı bulmuştu. Çünkü Şef Saz'ın hayatı değişmişti; artık bir ailesi vardı. Üstelik Türk mutfağına dair yeni bir bakış açısı geliştirmek istiyordu. Böylece bölgesel çeşitliliği ve biyoçeşitliliği kutlayan, sürdürülebilirliğin ve gıda israfını azaltmanın sadece moda kelimeler olmadığı, mutfağın temel taşlarına işlendiği bir restoran hayal etmeye başladı.

Şef İsmet Saz

Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için Şef Saz, uzun yıllardır arkadaşı olan ve The New York Times gibi prestijli yayınlara yazılar yazmış, Peru'nun Virgilio Martinez ve İzlanda'nın Gísli Matt gibi ünlü şeflerle kitaplar hazırlamış ve James Beard ödülüne aday gösterilmiş yemek yazarı Nicholas Gill ile iş birliği yaptı. Birlikte, bir Türk restoranının nasıl olması gerektiği konusunda sorular sormaya başladılar... "İstanbul'daki her menü neden benzer yemeklerden oluşuyor?", "Yeni tatları tanıtmak için Avrupa tarzı tadım menülerine mi bağlı kalmalıyız, yoksa bunu mezelerle de yapabilir miyiz?", "İzmir kıyılarında ekosistemi tehdit eden istilacı aslan balığını popüler hale getirebilir miyiz?", "Sebzelerin ve balıkların kullanılmayan kısımlarını değerlendirmenin yollarını bulabilir miyiz ve misafirlerimiz bundan keyif alır mı?"ve "Karnabaharı döner gibi pişirebilir miyiz?" soruları ile Türk mutfağının sınırlarını zorlayarak özgün ve sürdürülebilir bir deneyim yaratma arzusunu ortaya koydular.

Türk mutfağının geleneksel kalıplarının dışına çıkmayı hedefleyen Saz ve Nicholas Gill, böylece Boğaz manzaralı Kuruçeşme'de kapılarını aralayan mekanda, istilacı olan aslan balığını, ekosisteme olan zararını azaltmak için mutfaklara kazandırmaktan sebzelerin farklı kullanım alanlarını keşfetmeye kadar birçok yenilikçi fikri hayata geçirmeye başladı.

50 kişilik bir restoran olarak tasarlanan Lokanta İst, mevsimsel malzemelerle hazırlanan hafif bir tadım menüsü sunuyor. Bu deneyim, misafirlerin à la carte menüden seçecekleri ek yemeklerle tamamlanabiliyor. Restoranın barında ise, yenilikçi kokteyller ve tamamen Türk içeceklerinden oluşan özel bir seçki yer alıyor. Şef İsmet Saz'ın en yeni mekanı Lokanta İst, Türk mutfağına çağdaş bir perspektif kazandırıyor.

Adres: Kuruçeşme, Muallim Naci Cad. No:11, Beşiktaş / İstanbul

Telefon: 0212 258 00 29

Instagram: @lokanta.ist

EN ÇOK OKUNANLAR

Aybige Su Irçağ: Dalgaları Aşan Genç Bir Kadın
Aybige Su Irçağ: Dalgaları Aşan Genç Bir Kadın

Aybige Su Irçağ: Dalgaları Aşan Genç Bir Kadın

13 dakika okunma süresi
Kyoto'da Zamanın Yeni Yorumu
Kyoto'da Zamanın Yeni Yorumu

Kyoto'da Zamanın Yeni Yorumu

1 dakika okunma süresi
Anim'in Renkli Dünyası Bodrum'da
Anim'in Renkli Dünyası Bodrum'da

Anim'in Renkli Dünyası Bodrum'da

1 dakika okunma süresi
Boğaz'da Bir Yaz Rüyası: Grace Brands Summer Lounge
Boğaz'da Bir Yaz Rüyası: Grace Brands Summer Lounge

Boğaz'da Bir Yaz Rüyası: Grace Brands Summer Lounge

1 dakika okunma süresi
Yazın Enerjisi Saçlara Taşınıyor
Yazın Enerjisi Saçlara Taşınıyor

Yazın Enerjisi Saçlara Taşınıyor

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Haftanın Mekanı: Miori by the Sea
Haftanın Mekanı: Miori by the Sea

Haftanın Mekanı: Miori by the Sea

Bodrum'un En Yeni Restoranları ve Gurme Mekanları (2025)
Bodrum'un En Yeni Restoranları ve Gurme Mekanları (2025)

Bodrum'un En Yeni Restoranları ve Gurme Mekanları (2025)

Haftanın Mekanı: Limoré
Haftanın Mekanı: Limoré

Haftanın Mekanı: Limoré

Haftanın Mekanı: Zeffirino 1939
Haftanın Mekanı: Zeffirino 1939

Haftanın Mekanı: Zeffirino 1939

Haftanın Mekanı: Pantheon Istanbul
Haftanın Mekanı: Pantheon Istanbul

Haftanın Mekanı: Pantheon Istanbul

İstanbul'da Babalar Günü'ne Özel Brunch Mekanları
İstanbul'da Babalar Günü'ne Özel Brunch Mekanları

İstanbul'da Babalar Günü'ne Özel Brunch Mekanları

İstanbul'da Anneler Günü'ne Özel Brunch Mekanları
İstanbul'da Anneler Günü'ne Özel Brunch Mekanları

İstanbul'da Anneler Günü'ne Özel Brunch Mekanları

Yaz Tatilinde Gidilecek Gurme Şehirler ve Mekanlar
Yaz Tatilinde Gidilecek Gurme Şehirler ve Mekanlar

Yaz Tatilinde Gidilecek Gurme Şehirler ve Mekanlar

Haftanın Mekanı: Ginger Acarkent
Haftanın Mekanı: Ginger Acarkent

Haftanın Mekanı: Ginger Acarkent

İstanbul'un En İyi İftar Mekanları
İstanbul'un En İyi İftar Mekanları

İstanbul'un En İyi İftar Mekanları

Suadiye'de Sakin Lüksün Yeni Adresi: Pigalle
Suadiye'de Sakin Lüksün Yeni Adresi: Pigalle

Suadiye'de Sakin Lüksün Yeni Adresi: Pigalle

Haftanın Mekanı: Cozy Istanbul
Haftanın Mekanı: Cozy Istanbul

Haftanın Mekanı: Cozy Istanbul