İştahınızı Açacak En İyi 20 Gastronomi Filmi

En lezzetli ve güzel yemeklerin yapıldığı, size yeni tarifler denetecek, ruhunuzu doyururken iştahınızı açacak en iyi gastronomi filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
6 Temmuz 2022 Çarşamba 15:22 | Son Güncellenme:
29 dakika okunma süresi
İştahınızı Açacak En İyi 20 Gastronomi Filmi

Aşçılık İle İlgili İzlenmesi Gereken 20 Film

Yemek pişirmek ve yemek yemek, insanlık tarihinin en temel ihtiyaçlarından biriyken zamanla kültürümüzün bir parçası haline geldi. Aşçılık ve gastronomi, yemek kültürümüzün önemli bir parçası olarak kabul ediliyor ve bu alanda birçok unutulmaz film çekildi. Yemek pişirmenin tutkusunu ve zorluklarını anlatan bu filmler, seyircilerin damak zevklerini ve yaratıcılıklarını keşfetmelerine yardımcı oluyor. Aşçılık ve gastronomiyle ilgili en iyi ve en leziz filmleri ele alıyoruz.

1. Chef (2014) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Jon Favreau

Oyuncular: Jon Favreau, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, John Leguizamo, Bobby Cannavale, Sofia Vergara, Emjay Anthony, Oliver Platt

Senaryosundan oyunculuklarına birçok farklı yönüyle eleştirmenler tarafından övülen "Chef", sizi acıktıracağı garantili bir yapım. Bu nedenle "Chef"i izlemeye başlamadan önce yemeğinizi hazırlayıp karşısına öyle geçmenizi tavsiye ederiz. Kişisel favori yemekleriniz arasına girecek, acilen denemek isteyeceğiniz yeni birkaç tarif öğrenme şansınız da var. Jon Favreau'nun yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı "Chef", adından da anlaşılacağı gibi bir şefin hikayesini anlatıyor. Bir zamanlar ünlü bir şef olan Carl, eskiden sahip olduğu yaratıcı ilhamı yeniden bulmak ve bir yandan da yabancılaştığı ailesini bir araya getirmek için bir yemek kamyonu satın alıp ülkeyi gezmeye başlar.

2. Ratatouille (2007) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Brad Bird, Jan Pinkava

Seslendirme Kadrosu: Patton Oswalt, Brad Garrett, Lou Romano, Ian Holm, Brian Dennehy, Peter Sohn, Janeane Garofalo, Will Arnett, James Remar

En lezzetli görünen yemeklerin çoğunun, küçükken izlediğimiz çizgi filmlerdekiler olduğunu düşünenler, "Ratatouille" animasyonunu izlerken de bu fikirlerinin kanıtlandığını bir kez daha hissedecekler. Fransız mutfağına konuk olmak için Paris'e yolculuk yapıyoruz ve Remy adlı bir şefin, faresinin -ki evet gerçek bir fare- yardımıyla adeta bir mutfak sihirbazına dönüşme hikayesini izliyoruz. Bir yandan olabildiğince komik ve bir yandan da klasik bir Pixar yapımı olarak oldukça dokunaklı bu filmi izledikten hemen sonra 'Ratatouille' tarifini deneme ihtimaliniz yüksek. Umarız siz, kalbini mutfak sanatlarına kaptırmış bir fare olmadan da lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz.

3. Charlie and the Chocolate Factory (2005) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Helena Bonham Carter, Noah Taylor, Missi Pyle, James Fox, Deep Roy, Christopher Lee, Adam Godley, AnnaSophia Robb, Julia Winter, Jordan Fry

İster "Charlie and the Chocolate Factory" isterseniz de orijinal yapımı olan "Willy Wonka and the Chocolate Factory" (1971) filmini izleyin, her şekilde çikolata ve tatlıya doyacağınızın garantisini veriyoruz. Biz yine de günümüz teknolojisine yakın şartlarla çekilmiş olması ve bu nedenle de daha canlı renkler ve gerçekçi görünen tasarımlarla biraz daha lezzetli manzaralar sunması nedeniyle listemize 2005 yapımını eklemek istedik. Genç bir çocuk olan Charlie, sıra dışı bir şeker üreticisi tarafından yönetilen dünyanın en muhteşem çikolata fabrikasında bir tur kazanır. Ancak bu turu kazanan diğer çocuklar ve ebeveynleri için çikolata fabrikası farklı bir deneyim olacaktır.

4. Eat, Drink, Man, Woman (1994) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Ang Lee

Oyuncular: Sihung Lung, Kuei-Mei Yang, Yu-Wen Wang, Chien-Lien Wu

Ünlü yönetmen Ang Lee'nin daha az bilinen ama en az diğerleri kadar güçlü filmi "Eat Drink, Man, Woman (Yin shi nan nu)", dul kalmış bir şef ve onun üç kızının hayatına odaklanıyor. Büyük ölçüde, kızların babalarının geleneksel düşünme biçimlerine meydan okumaya çalıştıkları, her Pazar bir araya gelmek için topladıkları ziyafetler, bu kızların her biri aşkı bulduğunda ortaya çıkan sürprizler ve değişen ilişki dinamiklerini izliyoruz. Pazar ziyafetleri o kadar lezzetli görünüyor ki ailenizle birlikte, benzer bir Pazar geleneği yapmak için ilham alabilirsiniz.

5. Burnt (2015) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: John Wells

Oyuncular: Bradley Cooper, John Alicia Vikander, Sienna Miller, Daniel Brühl, Uma Thurman, Emma Thompson, Lily James

Başrolünde Bradley Cooper'ın yer aldığı "Burnt", kariyerine yeniden başlamayı ve üçüncü Michelin yıldızını elde etmeyi hedefleyen eski bir birinci sınıf şefin hikayesini anlatıyor. "Burnt" filminin yönetmen koltuğunda John oturuyor. Yalnızca midenizin guruldamasını sağlamakla kalmayıp, restoran mutfağında bir hayatın ne kadar hızlı ve stresli olabileceğiyle başınızı döndürmeyi de başaran, zaman zaman eğlenceli zaman zamansa dramatik bir yolculuk.

6. Chocolat (2000) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Lasse Hallström

Oyuncular: Juliette Binoche, Johnny Depp, Judi Dench, Alfred Molina, Carrie-Anne Moss

Fransız bir kadın ve genç kızı, küçük ve izole bir kasabada çikolata dükkanı açar. Ancak hem bu yeni aile hem de çikolata dükkanı, kasabadaki toplumsal normları sarsacaktır. Joanne Harris'in romanından Robert Nelson Jacobs tarafından senaryoya uyarlanan "Chocolat" filminin yönetmenliğini Lasse Hallström üstleniyor. "Chocolat", 2001 yılında En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Müzik dallarında Oscar'a aday oldu.

7. Big Night (1996) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Campbell Scott, Stanley Tucci

Oyuncular: Stanley Tucci, Tony Shalhoub, Marc Anthony

İtalyan yemekleriyle kurulmuş bir ziyafet için "Big Night" leziz bir film seçeneği. Enfes bir yemek pişirme filmi olmanın ötesinde "Big Night", içinizdeki komedi, drama ve romantizm arayışını da karşılayacak bir yapım. Film, 1950'lerde Jersey kıyısındaki küçük bir kasabada restoran işleten iki göçmen İtalyan kardeşin hikayesini anlatıyor. Kardeşler, otantik İtalyan mutfağını sunmaya devam ederken rakip bir İtalyan restoranı nedeniyle işleri bozulmaya başlar. Restoranı kurtarmak için son bir çabayla, inanılmaz yiyeceklerle dolu bir akşam planlarlar.

8. Tampopo (1985) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Juzo Itami

Oyuncular: Ken Watanabe, Tsutomu Yamazaki, Nobuko Miyamoto, Koji Yakusho

Bu sefer de Japon mutfağına ışınlanıyoruz ve "Tampopo"yla karnımızın acıkmasına izin veriyoruz. Küçük bir aile işletmesi olan 'ramen' dükkanına odaklanan "Tampopo"yu izlerken ramen veya herhangi bir erişte türünü yemek için can atacaksınız. "Tampopo"nun en iyi yemek filmlerden biri olduğu konusunda pek çok izleyici ve eleştirmen hemfikir görünüyor. Bu nedenle herhangi bir yemek sever için kesinlikle kaçırılmaması gereken bir film olduğunun altını çizmek isteriz. Bir kamyon şoförü, küçük bir ramen dükkanında mola verir ve burada kalarak aileye restoranda yardım etmeye karar verir. Film, aşk ve yemek ilişkisinin iç içe geçmesiyle sunuluyor.

9. Eat Pray Love (2010) – IMDB Puanı 5.8

Yönetmen: Ryan Murphy

Oyuncular: Julia Roberts, Javier Bardem, Richard Jenkins, Viola Davis, James Franco

"Eat Pray Love", hem bir tatil hem de yemek filmi olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu film ile bir yandan gezip bir yandan yemek yeme deneyimini tadabilirsiniz. İtalya'da geçen sahneleri izlerken hamur işlerinin en leziz örneklerini tüketen karakterlerin iştahına hak vereceksiniz. Elizabeth Gilbert'ın aynı adlı romanından uyarlanan "Eat Pray Love"da evliliğinde mutlu olmayan Liz, hayatının ve kendisinin farklı bir yöne gitmesi gerektiğini fark ediyor. Liz, eşinden boşanıp, kendini bulmak için dünyayı gezmeye başlıyor. İtalya'nın büyüleyici manzaraları ve leziz yemeklerinden Hindistan'da huzuru bulmaya ve Bali'de aşık olmaya kadar "Eat Pray Love" keyifli bir filminde aradığımız çoğu şeye sahip.

10. Babette's Feast (1987) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Gabriel Axel

Oyuncular: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Brigitte Federspiel, JArl Kulle, Jean-Philippe Lafont, Bibi Andersson

Gastronomi filmleri söz konusu olduğunda, "Babette's Feast" yapabileceğiniz en doğru tercihlerden biri olabilir. Büyük bir kısmı yemek etrafında dönen, iç açıcı bir hikayeye sahip, lezzetli bir şekilde tasarlanmış bir film. "Babette's Feast", yayınlandığı 1987yılında Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ını kazandı. 19. yüzyılın sonlarında, Danimarkalı bir köydeki katı bir dini topluluk, Fransa-Prusya Savaşı'ndan kaçan bir Fransız mülteci olan Babette'i merhum papazın kızlarına hizmetçi olarak kabul eder. 14 yıl boyunca merhametli bir şekilde aralarına kabul edilen Babette, piyangodan para kazanınca bunu, yanlarında kaldığı kız kardeşler ve ait oldukları topluluk için büyük bir ziyafet vererek harcamaya karar verir. Yemeklerin ihtişamıyla izleyici de karakterlerle birlikte ruhsal olarak etkilenir.

11. Soul Food (1997) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: George Tillman Jr.

Oyuncular: Vanessa Williams, Vivica A. Fox, Nia Long, Michael Beach, Mekhi Phifer, Irma P. Hall

"Soul Food" filmi her ne kadar lezzetli yemeklere yer verse de aslında özünde yemek kültürünün belki de en önemli özelliğini barındırıyor: sevdiklerimizi bir araya getiren bir yemek sofrası. Leziz yemekleri bu kadar değerli yapan da bu değil midir? Onları, aile ve arkadaşlarımız gibi sevdiğimiz insanlarla bir araya gelerek paylaşabilmek. "Soul Food" filmi, isminden de anlaşılacağı gibi ruhun gıdası olan bu sevgi, birlik, aile, samimiyet ve içtenlik gibi kavramların çevresinde şekilleniyor. Ruhları, trajedi ve ihanet nedeniyle parçalanmış bir aileyi, yemek sofrasında bir araya getiren film, karakterlerin ve dolayısıyla da seyircinin içindeki şefkat duygusunu besliyor.

12. Dinner Rush (2000) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Bob Giraldi

Oyuncular: Danny Aiello, Edoardo Ballerini, John Rothman, Zainab Jah, Michael McGlone, Manny Perez, Vivian Wu

"Dinner Rush", muhtemelen bu listede görmeyi pek de beklemediğiniz bir tür ile karşımıza çıkıyor; bir suç filmi olarak. Ancak lezzetli İtalyan yemeklerinin yapımını izlerken biraz da aksiyon ile heyecanlanmamamız için hiçbir neden yok. Dramatik, yoğun bir akşamda NewYork'taki popüler bir İtalyan restoranında iki gangster, bir polis dedektifi, yemek eleştirmeni, eski bir bahisçi olan restoran sahibi, onun şef oğlu ve borçlu kumarbaz sous-chef'in bir araya geldiği tuhaf bir durum yaşanıyor.

13. Haute Cuisine (2012) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Christian Vincent

Oyuncular: Catherine Frot, Arthur Dupont, Jean d'Ormesson

Gerçek bir hikayeye dayanan "Haute Cuisine", başkanın kişisel aşçısı olan ünlü şef Danièle Delpeuch'ü takip ediyor. Bu filmde, bir kısmı Fransa cumhurbaşkanının ikametgahı olan Élysée Sarayı'nda çekilen birçok inanılmaz yemek sahnesi izleyeceksiniz.

14. The Lunchbox (2013) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Ritesh Batra

Oyuncular: Irffan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui

Hint yemeğini sevenler için oldukça iştah açıcı bir deneyim olacak "The Lunchbox" filmi, vizyona girmesinden çok sonra bile giderek artan bir izleyici kitlesine sahip. Bollywood yıldızı Irffan Khan'ın Hollywood'daki yükselişinin de ilk basamaklarından olan film, 2013 yılında Cannes Film Festivali'nde İzleyici Seçimi Ödülü'nü de kazanmıştı. Mumbai'nin ünlü beslenme çantası dağıtım sisteminde yanlış bir teslimat, genç bir ev kadını ile yaşlı bir adamın hayatlarını birbirine bağlayarak, yemek çantalarındaki notlar ile kendilerine ait bir fantezi dünyası yaratmalarını sağlar. "The Lunchbox"ın yönetmen koltuğunda Ritesh Batra oturuyor.

15. The Trip (2010) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Michael Winterbottom

Oyuncular: Steve Coogan, Rob Brydon, Rebecca Johnson

Hem içinizde yemek yeme isteği uyandıracak hem de hemen her sahnesinde gülmenize neden olacak bir filme açsanız, size bir porsiyon "The Trip" öneriyoruz. Büyük bir gazete, Steve'den İngiltere'deki en iyi restoranları gezmesini ister. Ancak birlikte yolculuk yapacağı kız arkadaşı son anda geri adım atınca Steve, yanında en iyi ama en rahatsız edici arkadaşı Rob'u götürmek zorunda kalır. İkilinin eğlenceli ve bol tartışmalı arkadaşlığı ve tabii ki ağız sulandırıcı yemekler filmin dinamiğini hayli yüksek tutmayı başarıyor.

16. Diner (1982) – IMDB Puanı

Yönetmen: Barry Levinson

Oyuncular: Steve Guttenberg, Mickey Rourke, Kevin Bacon, Daniel Stern, Tim Daly, Ellen Barkin, Paul Reiser, Michael Tucker

"Diner", karnı acıkınca huysuzlaşanların mutlaka ve mutlaka izlemeye başlamadan önce kendisine yemek hazırlaması gereken filmlerden. Aksi takdirde lokantada yenen yemekleri izledikçe iştahınız kabarıp karnınız acıkacak. Filmin büyük bir kısmının geçtiği lokanta, 1959 Baltimore'unda yetişkinliğe geçiş sürecinin sancılarıyla boğuşan bir üniversite grubunu bir araya getiriyor.

17. Julie & Julia (2009) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Nora Ephron

Oyuncular: Meryl Streep, Amy Adams, Chris Messina

Meryl Streep ve Amy Adams'ı bir arada görmek bu filmi izlemek için yeterli bir neden olsa da biz, konusundan da bahsedelim. Ünlü şef Julia Child'ın aşçılık mesleğine başlama hikayesini ve blog yazarı Julie Powell'ın, Child'ın "Mastering the Art of French Cooking" isimli kitabındaki 524 tarifin tamamını pişirmeye karar vermesiyle başlayan meydan okumanın iç içe geçmiş hikayesini izliyoruz. Yani tahmin edeceğiniz gibi bu filmde bolca yemek yapılıyor. Malzemeler gerçek bir hikaye, bolca lezzetli yemek ve iki başarılı oyuncu olunca, ortaya kaçınılmaz bir şekilde iyi bir film çıkıyor.

18. The Ramen Girl (2008) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Robert Allan Ackerman

Oyuncular: Brittany Murphy, Toshiyuki Nishida, Tammy Blanchard

Bu romantik komedide, erkek arkadaşı onu beklenmedik bir şekilde terk ettikten sonra 'ramen' pişirmeyi öğrenmeye başlayan Amerikalı bir kadın olan Abby'i takip ederek Tokyo'ya gidiyoruz. Brittany Murphy'nin canlandırdığı sempatik ana karakterimizin başından geçenleri izlerken tasasız ve keyifli bir süre geçiriyoruz, muhtemelen bir de üstüne kendimize ramen siparişi veriyoruz.

19. Always Be My Maybe (2019) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Nahnatchka Khan

Oyuncular: Ali Wong, Randall Park, James Saito, Michelle Buteau, Vivian Bang, Susan Park, Daniel Dae Kim, Karan Soni, Keanu Reeves

Marcus ve Sasha, San Francisco'da komşu olarak büyümüştür. Hayatları boyunca birbirlerine karşı duygu beslemiş olsalar da Sasha'nın gidişiyle aralarında romantik bir ilişki olmaz. Bir gün Sasha, yakınlarda bir restoran açmak için büyüdükleri yere geri taşınır. İkili yeniden bir araya gelir, ancak bu sefer de aralarında başka engeller vardır. Keanu Reeves tarafından canlandırılan ikinci bir erkek gibi...

20. Cloudy with a Chance of Meatballs (2009) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Phil Lord, Christopher Miller

Seslendirme Kadrosu: Bill Hader, Anna Faris, Bruce Campbell, James Caan, Andy Samberg, Mr. T, Benjamin Bratt, Neil Patrcik Harris, Lauren Graham

Listemizdeki ikinci animasyon filmi ise yalnızca ismiyle bile bazılarının karnını acıktıracak "Cloudy with a Chance of Meatballs". Suyu yemeğe dönüştüren bir makine geliştiren mucidimizin buluşu ters tepince gökyüzünden köfte yağmaya başlar. Karakterlerimiz için yiyecek fırtınalarına son vermek kolay olmayacaktır ama seyirci olarak bizim için leziz ve eğlenceli bir seyir olacağı kesin.

Tatil Temalı En İyi Filmler

Tüm Zamanların En İyi Yaz Filmleri

Kendinizi Daha İyi Hissetmenizi Sağlayacak Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Lancome x Hazal Kaya Daveti
Lancome x Hazal Kaya Daveti

Lancome x Hazal Kaya Daveti

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Seyahat Rehberi: Sakız Adası
Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Sakız Adası

9 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Şubat Ayı Dizi Önerileri
Şubat Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar