Tüm Zamanların En İyi 20 Yaz Filmi

Mevsimine uygun bir film izlemek isteyenler için tüm zamanların en iyi yaz filmleri listesi.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
12 Nisan 2022 Salı 15:40 | Son Güncellenme:
25 dakika okunma süresi
Tüm Zamanların En İyi Yaz Filmleri

1. Mamma Mia! (2008) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Phyllida Lloyd

Oyuncular: Meryl Streep, Amanda Seyfried, Dominic Cooper, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard, Colin Firth, Julie Walters, Christine Baranski

Yaz, müzik, deniz, güneş ve aşk... Gerçek bir yaz filmi için gerekli tüm malzemeler "Mamma Mia!"da mevcut. Yunan Adaları'nın kendine has parlak mavi ve beyaz renkli manzaralarında, ABBA müzikleri eşliğinde geçen bu filmde, evlenmek üzere olan genç Sophie'nin, annesi Donna'nın geçmişteki üç büyük aşkından hangisinin kendi babası olduğunu keşfetmeye çalışmasını izliyoruz. Düğünün en büyük davetlileri Donna'nın iki en yakın dostu ve geçmişteki üç büyük aşk hikayesinin erkekleri. "Mamma Mia!"yı izleyip beğendiyseniz, Lily James'in Donna'nın gençliğini canlandırdığı "Mamma Mia: Here We Go Again" filmini de izleyebilirsiniz.

2. Grease (1978) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Randal Kleiser

Oyuncular: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing

Bir müzikal olan "Grease" filminde, yazın başlayan ve okul dönemine taşınan bir aşk hikayesi izliyoruz. Tipik bir "iyi kız" olarak Sandy, Danny ile tanışır ve aşık olurlar. Yaz bitip okula döndüğünde Sandy, Danny ile tesadüfen aynı okulda olduğu fark eder. Ancak fark edeceği bir şey daha vardır ki o da Danny'nin sandığı kadar iyi biri olmadığı. John Travolta ve Olivia Newton-John'un başrolünü paylaştığı "Grease"in yönetmenliğini Rendal Kleiser yapıyor.

3. Clueless (1995) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Amy Heckerling

Oyuncular: Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd, Dan Hedaya, Donald Faison, Breckin Meyer, Elisa Donovan, Jeremy Sisto

"Clueless", hep güneşli Beverly Hills'te geçmesi nedeniyle mi, yoksa başarılı kostüm tasarımındaki canlı renklerle mi bilinmez, sadece yaz mevsiminde geçmese de tam bir yaz hissi veren filmlerden. Jane Austen'in "Emma" romanının göz alıcı bir modernizasyonu olan "Clueless", zengin, popüler ve yardımsever lise öğrencisi Cher'in okullarına yeni gelen ve kesinlikle yardımına ihtiyaç duyduğunu düşündüğü Tai'yi baştan yaratıp ona birini ayarlamaya çalışmasını ve hiçbir şeyin planladığı gibi gitmemesini anlatıyor.

4. Dirty Dancing (1987) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Emile Ardolino

Oyuncular: Patrick Swayze, Jennifer Grey, Jerry Orbach

"Dirty Dancing"de yaz kampında geçen bir aşk hikayesi izliyoruz. Müziklerinden diyaloglarına, sinema tarihinin en ünlü romantik filmlerinden "Dirty Dancing", yazı ailesiyle birlikte bir tatil tesisinde geçiren Frances "Baby" ile orada dans eğitmeni olarak çalışan Johnny arasında filizlenen aşkı konu alıyor. "Dirty Dancing"in başrollerini Patrick Swayze ve Jennifer Grey paylaşıyor.

5. Weekend at Bernie's (1989) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Ted Kotcheff

Oyuncular: Andrew McCarthy, Jonathan Silverman, Catherine Mary Stewart

Bu sefer de bir hafta sonu tatili filmiyle karşınızdayız: "Weekend at Bernie's" Bir başka ikonik Amerikan komedisi olan bu film, bir hafta sonu kaçamağı için sahil evine vardıklarında patronlarının öldüğünü keşfeden iki çaylak şirket çalışanının başından geçenleri anlatıyor. Bernie'yi hala hayattaymış gibi gösterme girişimleri, oldukça gülünç ve bu komik buz dağının sadece görünen kısmı.

6. Call Me By Your Name (2017) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Luca Guadagnio

Oyuncular: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel

Timothée Chalamet'nin parlamasını sağlayan film "Call Me By Your Name"de Chalamet'ye başrolde Armie Hammer eşlik ediyor. 1980'li yıllarda İtalya'da geçen film, 17 yaşındaki bir öğrenci olan Elio ile babasının araştırma görevlisi olarak çalışan Oliver arasındaki aşkı anlatıyor. İtalya ve gençlik aşkının, gerçek bir yaz temasıyla harmanlanmış halini izliyoruz. Luca Guadagnio'nun yönettiği "Call Me By Your Name", James Ivory'e En İyi Uyarlama Senaryo Oscar'ını kazandırdı.

7. The Sisterhood of the Traveling Pants (2005) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Ken Kwapis

Oyuncular: America Ferrera, Amber Tamblyn, Blake Lively, Alexis Bledel

Carmen, Tibby, Bridget ve Lena, ayrı geçirecekleri ilk yaz için hazırlanan genç bir yakın arkadaş grubudur. Dördüne de sihirli bir şekilde uyan bir kot pantolonu paylaşarak birbirleriyle bağlantıda kalmak için bir plan yaparlar. Birbirlerine düzenli aralıklarla postaladıkları pantolon ve mektuplarla, tatil dönemi boyunca büyüdüklerini ve dostluklarının yeniden şekillendiğini görürüz. "The Sisterhood of the Traveling Pants"i sevenler için 2008 yapımı devam filmini de öneririz.

8. Summertime (1955) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: David Lean

Oyuncular: Katharine Hepburn, Rossano Brazzi, Isa Miranda, Darren McGavin

İsmiyle listemize en uyan filmlerden "Summertime", ufuk açıcı yönetmen David Lean'in daha az bilindik işlerinden. Aradığı aşkı bulamamış umutsuz bir romantik olan Jane, Venedik'te tatil yaparken yakışıklı, karizmatik ama evli bir İtalyan adamla tanıştığında masalsı aşk hikayesi acı bir gerçeğe dönüşür.

9. Little Miss Sunshine (2006) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmenler: Jonathan Dayton, Valerie Faris

Oyuncular: Steve Carell, Toni Collette, Greg Kinnear, Abigail Breslin, Paul Dano, Alan Arkin

Yaz dediğimizde aklımıza ilk olarak deniz ve güneş gelse de bazen harika bir yolculuk filmi, diğerlerinin önüne rahatlıkla geçebilir. Bağımsız yapım bir komedi olan "Little Miss Sunshine", bir aile filmi ve içinizi ısıtırken belki minik birkaç damla gözyaşı dökmenize neden olmayacağının sözünü veremeyiz. Ailesi güzellik kraliçesi olmayı hayal eden küçük kızları Olive'i bir güzellik yarışmasının finallerine götürmek için uzun bir araba yolculuğuna çıkar. Bu film, "Önemli olan vardığın yer değil, yolculuğun kendisidir" sözünün en anlamlı karşılıklarından biri olabilir.

10. The Parent Trap (1961) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: David Swift

Oyuncular: Hayley Mills, Maureen O'Hara, Brian Keith

Lindsay Lohan'ın başrolünde yer aldığı "The Parent Trap"i izlemiş olanlarımız muhakkak çoktur. Ancak başrollerini Hayley Mills, Maureen O'Hara ve Brian Keith'in paylaştığı aynı isimli, mutlaka izlenmesi gereken orijinal yapımı kaçımız izledik? Birbirlerinden hiçbir haberi olmadan ayrı ayrı büyütülen tek yumurta ikizleri, bir tesadüf eseri gittikleri yaz kampında karşılaştıklarında ebeveynlerini yeniden bir araya gelmeye ikna etmeye çalışmak için kimliklerini değiştirir. Oldukça eğlenceli bir plan yapsalar da yollarına bolca engel çıkacaktır. Tabii Nancy Meyers'ın yönettiği ve başrollerinde Lindsay Lohan, Dennis Quaid ve Natasha Richardson'ın yer aldığı, 1998 yapımını izlemediyseniz ona da mutlaka göz atmalısınız.

11. Palm Springs (2020) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Max Barbakow

Oyuncular: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons

"Palm Springs", kız kardeşinin düğünü için geldiği Palm Springs'te Nyles ile tanışan Sarah'ın, bu yabancıyla birlikte bir zaman döngüsüne sıkışıp kalmasını anlatıyor. Ne olursa olsun aynı günde, aynı yerde uyanan ikili zamanla birbirlerine aşık olur ama çözmeleri gereken sırlar vardır. Birçok bağımsız film festivalinden ödülle dönen "Palm Springs", 2021 yılı Altın Küre Ödülleri'nde 'Müzikal/Komedi Kategorisinde En İyi Film' ve 'Müzikal/Komedi Kategorisinde En İyi Erkek Oyuncu' dallarında aday olmuştu.

12. Moonrise Kingdom (2012) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Wes Anderson

Oyuncular: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Bill Murray, Edward Norton, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwatzman, Bob Balaban

Yaz, biraz da gençlik aşkı hissi vermez mi? On iki yaşındaki iki "tuhaf" çocuk, romantik komedi terminolojisiyle konuşmak gerekirse, birbirleri için yaratıldıklarını bildikleri için birlikte kaçarlar. Tipik bir Wes Anderson filmi olan "Moonrise Kingdom" gerek renk paleti gerekse de kamera açılarıyla yazı temsil eden her şeyi anımsatmayı başarıyor.

13. Before Sunrise (1994) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Richard Linklater

Oyuncular: Julie Delpy, Ethan Hawke

Richard Linklater'ın yazıp yönettiği ve aynı oyuncularla dokuz yılda bir çektiği filmlerden oluşan "Before..." üçlemesinin ilki olan "Before Sunrise"da Ethan Hawke'ın canlandırdığı Jesse, tren yolculuğunda Julie Delpy'nin canlandırdığı Céline isimli genç bir kadınla tanışır. İkili, Viyena'da trenden inip, geceyi birlikte şehirde dolaşarak ve sohbet ederek geçirir. Jesse ve Céline'in aşklarının 18 yıllık hikayesi "Before Sunset" (2004) ve "Before Midnight" (2013) filmleri ile devam ediyor. Üçlemede hikaye ve çekimler bulundukları mekanlarla o kadar uyumlu ilerliyor ki "Before Sunrise"da tatili Viyena'da geçiriyormuş gibi hissederken, "Before Sunset"te Paris'te ve "Before Midnight"ta da Yunanistan'da yaz tatili yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz.

14. Vicky Cristina Barcelona (2008) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Woody Allen

Oyuncular: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penelope Cruz

Woody Allen'ın yazıp yönettiği filmde, Vicky ve Cristina, arkadaşları Judy'nin evinde tatil yapmak için İspanya'ya giderler. Oradayken, hafta sonu için onları evine davet eden ressam Juan Antonio ile tanışırlar. Birbirlerinden daha farklı olamayacak iki arkadaş, Juan'a aşık olur. Eski karısı Maria Elena da olaya dahil olduğunda, işler çok daha karmaşık hale gelir. "Vicky Cristina Barcelona", Penelope Cruz'a En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar'ını kazandırmıştı.

15. Crazy Rich Asians (2018) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Jon M. Chu

Oyuncular: Constance Wu, Henry Golding, Michelle Yeoh

Başrollerini Henry Golding ve Constance Wu'nun paylaştığı bu romantik komedi, Singapur'un zenginliklerini ve renklerini o kadar güzel yansıtıyor ki yaz filmleri listemize almamamız haksızlık olurdu. Dünya çapında çok satan aynı adlı kitaptan uyarlanan çağdaş bir romantik komedi olan "Crazy Rich Asians" filminde, Singapur'un en zenginlerinden Young Ailesi'nin oğlu Nick, New York'ta üniversitede eğitmen olan kız arkadaşı Rachel'ı eve getirir. Ancak ne Young Ailesi'nin Rachel'dan ne de Rachel'ın Nick'in zenginliğinden haberi vardır.

16. Roman Holiday (1953) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: William Wyler

Oyuncular: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert

Canı sıkılmış bir prenses, korumalarından kaçar ve Roma'daki Amerikalı bir gazeteciye aşık olur. "Roman Holiday" bize yaz, Roma ve aşkın mükemmel uyumunu izletiyor. Audrey Hepburn'ün En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar aldığı "Roman Holiday", En İyi Senaryo ve En İyi Kostüm Tasarımı dallarında da ödüllü.

17. The Talented Mr. Ripley (1999) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Anthony Minghella

Oyuncular: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, James Rebhorn

İtalya'da yaz manzaralarını sevenler için bir diğer önerimiz ise "The Talented Mr. Ripley". 1950'lerin sonlarında New York'ta yaşayan çıkarcı ve genç Tom Ripley, zengin bir adam tarafından şımarık bir 'playboy' olan Dickie Greenleaf'i New York'a getirmek için İtalya'ya gönderilir. Ancak iş başarısızlığa doğru yaklaştıkça Ripley, aşırı önlemler almaya başlar.

18. Monte Carlo (2011) – IMDB Puanı 5.8

Yönetmen: Thomas Bezucha

Oyuncular: Selena Gomez, Leighton Meester, Katie Cassidy, Cory Monteith, Andie MacDowell, Brett Cullen, Amanda Fairbank-Hynes, Luke Bracey

Üvey kız kardeşi ve en yakın arkadaşı ile rüya gibi bir Paris gezisine çıkan yeni lise mezunu Grace'in, hayal ettiği hiçbir şeyi yaşayamamasını ama çok daha fazlasını yaşamasını izliyoruz. Grace, en yakın arkadaşı Katie ile birlikte yıllardır Paris'e gitmek için para biriktirmektedir. Ancak son anda ailesi, hiç anlaşamadığı üvey kız kardeşi Meg'i de götürmesi konusunda ısrar eder. Tatil hiç de istendiği gibi gitmezken Grace, şımarık ve çok zengin yabancı bir varisle karıştırıldığında, o ve arkadaşları bu oyuna devam etmeye ve hayatlarının tatilini Monte Carlo'da yaşamaya karar verirler.

19. Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022) - IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Rian Johnson

Oyuncular: Daniel Craig, Edward Norton, Kate Hudson, Dave Bautista, Janelle Monae, Kathryn Hahn, Ethan Hawke, Hugh Grant, Jessica Henwick

Nasıl ki "Knives Out (Bıçaklar Çekildi)" (2019) filmi, sonbahar ruhunu taşıyorsa, güneşli bir adada geçen "Glass Onion: A Knives Out Mystery (Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven)" de bir o kadar yaz temasını ekrana taşıyor. Rian Johnson imzalı "Knives Out"ın devamı olan "Glass Onion: A Knives Out Mystery" filminde, Dedektif Benoit Blanc, sıra dışı yeni şüphelilerin dahil olduğu bir gizemi aydınlığa kavuşturmak üzere Yunanistan'a gider.

20. The Way Way Back (2013) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Nat Faxon, Jim Rash

Oyuncular: Liam James, Steve Carell, Toni Collette, Allison Janney, Sam Rockwell, AnnaSophia Robb, Maya Rudolph, Rob Corddry

Yazın geçen bir büyüme hikayesi arıyorsanız, "The Way Way Back" tam da size göre bir film. Komedi ve dram türlerindeki bu tatil filmi, 14 yaşındaki utangaç bir genç olan Duncan'ın, annesi, onun zorba erkek arkadaşı ve erkek arkadaşının kızıyla çıktığı yaz tatilini anlatıyor. Uyum sağlamakta zorlanan Duncan, Water Wizz su parkının yöneticisi Owen ile beklenmedik bir arkadaş kurar. Nat Faxon ve Jim Rash'ın birlikte yazıp yönettiği bu film, zaman zaman sizi gülümsetirken zaman zaman da gözlerinizin dolmasına neden olabilir.


İstanbul Film Festivali Programı ve Film Önerileri

Az Bilinen En İyi Romantik Filmler

En İyi Romantik Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları