Tarçının Kanıtlanan 10 Faydası

Antioksidan zenginliğinden, kalp hastalığı riskini azaltmasına kadar tarçının öne çıkan 10 faydasını derledik.

YAZAR: Gamze Altınay
ABONE OL
16 Kasım 2021 Salı 15:49 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi
Tarçının Öne Çıkan 10 Faydası

Hem oldukça lezzetli hem de sağlığa birçok yararı olan tarçın bilimsel adıyla "Cinnamomum" olarak bilinen, ağaçların iç kabuğundan yapılan bir baharattır. İki ana tarçın türü vardır:

1. Seylan tarçını: Gerçek tarçın olarak da bilinir.

2. Çin tarçını: Günümüzde daha yaygın çeşitlilik gösteren ve insanların genellikle tarçın olarak adlandırdığı türdür.

Seylan Tarçını ve Çin Tarçını Arasındaki Farklar Neler?


Seylan tarçını Çin tarçınına göre daha etkili olup; daha aromatik, yumuşak bir tada ve daha keskin bir kokuya sahiptir. Toz haldeyken bu iki tarçını ayırt edebilmek oldukça güçtür. Ama çubuk halinde kolayca ayırt edilebilir. Seylan tarçını daha açık renkte olup, ince tabakalardan oluşur ve kolaylıkla kırılır. Çin tarçını ise daha koyu renkte olup, daha kalın tabakalardan oluşmaktadır.

Tarçının belirgin kokusu ve lezzeti içeriğindeki "sinnamaldehit" bileşiğinden kaynaklanır. Bu bileşik aynı zamanda tarçının sağlık ve metabolizma üzerindeki güçlü etkilerinin çoğundan da sorumludur.

Tarçının Kanıtlanan 10 Faydası


  1. 1. Tarçın güçlü tıbbi özelliklere sahip bir bileşen olan "sinnamaldehit" içerir.
  2. 2. Tarçın antioksidanlar bakımından oldukça zengindir.
  3. 3. Antienflamatuar özelliklere sahiptir.
  4. 4.) Kalp hastalığı riskini azaltır.
  5. 5. İnsülin hormonuna olan duyarlılığı artırır.
  6. 6. Kan şekeri seviyelerini düşürür ve güçlü bir anti-diyabetik etkiye sahiptir.
  7. 7. Nörodejeneratif hastalıklar üzerinde yararlı etkileri vardır.
  8. 8. Kansere karşı koruyucudur.
  9. 9. Bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olur.
  10. 10. HIV virüsü ile savaşmaya destek olur.

Tarçının içeriğinde fazla doz alımında zararlı olduğu düşünülen "kumarin" adı verilen bir bileşik bulunuyor. Bu bileşik Seylan tarçınında Çin tarçınından nazaran daha az seviyelerde. Tarçının sağlık yararlarından maksimum derecede faydalanmak ve toksik etkenlere maruz kalmamak için tercihiniz Seylan tarçınından yana olsun. Fazla tüketimden kaçınmayı da unutmayın.

Vegan Tatlı Tarifleri

Glütensiz Vegan Yaprak Galeta

Vegan Hamur İşleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları
Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları

Virgil Abloh'nun Unutulmaz Moda Anları

1 dakika okunma süresi
2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri
2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri

2021 Yılının En Stil Sahibi Gelinleri

1 dakika okunma süresi
2021'in En Stil Sahibi Çiftleri
2021'in En Stil Sahibi Çiftleri

2021'in En Stil Sahibi Çiftleri

1 dakika okunma süresi
2021 Aralık Ayı Burç Yorumları
2021 Aralık Ayı Burç Yorumları

2021 Aralık Ayı Burç Yorumları

32 dakika okunma süresi
2022 Yılının En Şanslı Burçları
2022 Yılının En Şanslı Burçları

2022 Yılının En Şanslı Burçları

8 dakika okunma süresi
Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti
Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti

Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti

1 dakika okunma süresi
4 Aralık'ta Yay Burcunda Güneş Tutulması Gerçekleşiyor
4 Aralık'ta Yay Burcunda Güneş Tutulması Gerçekleşiyor

4 Aralık'ta Yay Burcunda Güneş Tutulması Gerçekleşiyor

11 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Günde İki Fincan Kahve İçmenin Önemi
Günde İki Fincan Kahve İçmenin Önemi

Günde İki Fincan Kahve İçmenin Önemi

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?
Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Sonbaharda Bağışıklığınızı Güçlendiren Vitaminler
Sonbaharda Bağışıklığınızı Güçlendiren Vitaminler

Sonbaharda Bağışıklığınızı Güçlendiren Vitaminler

Mevsim Geçişlerinde Nasıl Beslenmeliyiz?
Mevsim Geçişlerinde Nasıl Beslenmeliyiz?

Mevsim Geçişlerinde Nasıl Beslenmeliyiz?

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?
Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Neden Nar Tüketmeliyiz?
Neden Nar Tüketmeliyiz?

Neden Nar Tüketmeliyiz?

Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?
Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?

Probiyotik Nedir? Neden Probiyotik Tüketmeliyiz?

Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları
Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları

Bağışıklığı Güçlendiren Bitki Çayları

Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yumurta Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Buğday Alerjisi Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Buğday Alerjisi Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Buğday Alerjisi Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler
Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler

Mutfağınızdan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekler