Temmuz Ayında Gezilebilecek Sergiler

Temmuz ayını sanatla iç içe geçirmek isteyenler için gezilebilecek sergiler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
27 Haziran 2022 Pazartesi 14:02 | Son Güncellenme:
38 dakika okunma süresi
Temmuz Ayında Gezilebilecek Sergiler

Kadriye İnal

"Alice Harikalar Diyarı" Açık Hava Heykel Sergisi

(Sevil Dolmacı Art Gallery, Mesa Bodrum, 1 Eylül'e kadar)

Sevil Dolmacı Art Gallery, Bodrum'un Demirbükü Koyu'nda konumlanan Mesa Bodrum'da, Naru Restaurant içindeki galeri mekanı ve Bodrum MESA sahili boyunca yer alan açık hava heykel parkından oluşan kapsamlı bir sergi ile haziran ayından itibaren izleyiciyle buluşuyor. Mesa Bodrum'a özel olarak büyük ölçekli heykeller üreten heykeltıraş Ozan Oganer, geleneksel bir obje olan dantel oyasını eğlenceli figüratif heykellere dönüştürüyor. Bahadır Çolak, Kadriye İnal, Yasin Uysallar ve Gözde Can Köroğlu'nun açık hava heykel parkı için ürettikleri heykellerinde "Alice Harikalar Diyarı" konsepti dikkat çekiyor. Alman sanatçı Ruby Anemic'in neon işleri, Reuven Israil'in el yapımı ahşap heykelleri, Andy Warhol'un "Sunday B. Morning (after)" serisinden serigrafileri, mizahi karikatürleriyle tanınan illüstratör ve ressam David Shrigley'in kağıt eserleri, Haluk Akakçe'nin son dönem üretimleri ve Leila Babirye'nin toplumsal cinsiyet temalı eserleri açık hava heykel parkında ön plana çıkan işler arasında. Theodore Boyer'in natürmortları, Ganalı sanatçı Felix Kwesi Awotwi'nin portreleri ve Valentino için özel bir eser üreten Sara Ludy'un dijital eserlerinin de olacağı sergileme alanında yaz mevsiminden ve Bodrum'dan ilham alan eserler görülüyor.


Ahmet Doğu İpek'in "Başımızda Siyahtan Bir Hale" Sergisi

(Arter, 29 Ocak 2023'e kadar)

İsmini, Edip Cansever'in "Tragedyalar III"[1964]şiirinin bir dizesinden ödünç alan "Başımızda Siyahtan Bir Hale", Ahmet Doğu İpek'in 2020–2022 yılları arasında farklı mecraları kullanarak bu sergi bağlamında ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Kum fırtınası, yanardağ patlaması, heyelan ve güneş tutulması gibi doğa olaylarından yola çıkan resimler, çizimler, yerleştirmeler ve video eserler, insan ölçeğini aşan görkemli varoluşlarıyla hem büyüleyici hem de ürkütücü bir nitelik üstlenen bu fenomenleri soyut bir dille yorumluyor. Sergi, merkezine aldığı fenomenlerin dehşet verici görkemi karşısında yapılacak tek şeyin görünenin seyrine dalmak olduğuna işaret ediyor. Zaman, boşluk, entropi, yaşam, hareket, döngüsellik, ölüm ve çözülme gibi kavramları çağrıştıran bu sahnelerin bir araya getirdiği unsurların hafifliğine ve uçuculuğuna rağmen ortaya çıkan ağırlık ve kaçınılmazlık hissi, yaşadığımız dönemin makro ve mikro olgularının yarattığı iklimi soyutlayarak sergi mekanına taşıyor.


Ali Cihan Kayalıoğlu'nun "Diyalog" Sergisi

(Sevil Dolmacı Art Gallery, 23 Temmuz'a kadar)

Sevil Dolmacı Art Gallery, seramik sanatçısı Ali Cihan Kayalıoğlu'nun "Diyalog" isimli sergisine 29 Haziran–23 Temmuz günleri arasında ev sahipliği yapıyor. Ali Cihan Kayalıoğlu, seramiğin doku ve biçim olarak sunduğu şekillendirme özgürlüğünü kullanarak duygusal aktarımını gerçeküstü bir dille yapıyor. Seramik malzemesinin durağan görüntüsünü, epoksi malzemesinin akışkan ve canlı görüntüsüyle birlikte kullanarak, iki zıt kavramı aynı anda sergilemeyi başaran sanatçı, eserlerinde insan diyaloglarının dinamik yapısını gözler önüne seriyor. İnsanın iletişim biçimlerini irdeleyerek, diyalog kavramını sanatsal bir biçim oluşturarak seyirciyle buluşturmayı amaçlayan sergi, Sevil Dolmacı Art Gallery binası Villa İpranosyan'da sanatseverlerle buluşuyor.


Ali Kazma, "Finis Terrae", 2019, İki kanallı senkronize HD video, 5 dk.

Ali Kazma'nın "Zaman Zaman" Sergisi

(İMALAT-HANE, 14 Ağustos'a kadar)

Ali Kazma'nın zaman ve zaman içinde oluşan ritimlerin ve bu ritimlerin içinden çıkan videolarının oluşturduğu yeni kişisel sergisi "Zaman Zaman", 14 Mayıs'ta İMALAT-HANE'de açılıyor. İnsanın dünyayı algılama, şekil verme, değiştirme ve yeniden yaratma yöntem ve imkanları üzerine eğilen sanatçı, zamanın farklı bölünmüşlüklerine, mekan ile kurduğu diyaloğa, tanım, kişilik, kimlik olarak ifadesine alternatif perspektiflerden yaklaşıyor.


Ardan Özmenoğlu'nun "Deniz Yıldızı" Sergisi

(Atelier Marvy, 4-29 Temmuz)

Club Marvy'nin multidisipliner sanat galerisi Atelier Marvy, Ardan Özmenoğlu'nun "Deniz Yıldızı" adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Özmenoğlu, eserlerinde popüler kültüre ait nesneyi ve ifade şeklini farklı bir bakış açısıyla yorumlayarak, kültürel bellekte yer alan öğelerin anlamlarına dair özel bir dil geliştiriyor. Özellikle post-it notlar ve neon kullanarak ürettiği eserlerinde, malzemenin beraberinde getirdiği anlam yükü ile birlikte kültürel tarih ve gündelik hayatın üst üste bindiği ifade biçimlerini yorumluyor. Sanatını ortaya koyarken gündelik hayatta sokakta duyduğu seslerden ilham alan Özmenoğlu, kurguladığı neon işlerinde bu sesleri eğip bükerek yerleşmiş klişelere renkli bir bakış açısı getiriyor. Sanatçının eserlerine koyduğu isimler de esas sanatının bir parçası olarak izleyenleri kendi zihinlerinde anlık bir yolculuğa çıkarıyor. Kullandığı farklı malzemeler ve tekniklerle, kendine has stiliyle Ardan Özmenoğlu post-modern dünyada sanatı ile büyük izler bırakıyor.


Axel Hütte, "Efes, Gece", 2017. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu. Fotoğraf: Özge Balkan.

Axel Hütte'nin "Chronostasis" Sergisi

(Borusan Contemporary, 28 Ağustos'a kadar)

Kalabalıklardan arınmış şehirleri ve görkemli manzaraları fotoğraflamasıyla tanınan Alman sanatçı Axel Hütte'nin eserlerinin Hans Irrek küratörlüğünde sergilendiği "Chronostasis", 28 Ağustos'a kadar Borusan Contemporary'de ziyaret edilebilir. Axel Hütte, 2017 ve 2018 yıllarında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretleriyle Efes, Milet, Perge, Sagalassos, Hierapolis ve Afrodisias'ın da aralarında bulunduğu on dört antik kenti kapsayan rotada planlanan bir çekim dizisi gerçekleştirdi. Sanatçının inisiyatifiyle dahil olan Didim ve Milet gibi farklı yerleşimler ile birlikte proje görkemli bir "Asya Minör Antik Kentleri" projesine dönüştü.


Agnieszka Polska, "The Thousand-Year Plan", 2020

"Bilinmeyene Doğru" Sergisi

(SALT Beyoğlu ve SALT Galata, 14 Ağustos'a kadar)

Varşova Modern Sanat Müzesi'nin video ve film koleksiyonundan bir seçki sunan "Bilinmeyene Doğru" sergisi, 1989 sonrası dünyada sanatın, yerleşik tarihsel ve kültürel anlatıları kırma, bilinenin ötesine, başka öznellik ve anlatılara alan açma potansiyeline odaklanıyor. SALT'ın Beyoğlu ve Galata yapılarına yayılan "Bilinmeyene Doğru" sergisinde Diane Severin Nguyen, Nathalie Djurberg, Agnieszka Polska, Józef Robakowski, Duncan Campbell, Deimantas Narkevičius, Shana Moulton, Jananne Al-Ani, Oleksiy Radinsky, Neil Cummings ve Marysia Lewandowska'nın işleri yer alıyor. Adını, Deimantas Narkevičius'un, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıldönümü vesilesiyle ürettiği işinden alan sergi, eski Doğu Bloku'ndan günümüz Doğu Avrupa'sına uzanan bir toplumsal panorama sunuyor.


"Bill Fontana: İo'nun Yeni Sesi"

(Arter, 4 Aralık'a kadar)

Arter'in "Sesli Dizi" serisi kapsamında Melih Fereli küratörlüğündeki beşinci sergisinde, kurumun Bill Fontana'ya özel sipariş ettiği "İo'nun Yeni Sesi" isimli ses/video yerleştirmesinin dünya prömiyeri gerçekleşiyor. Fontana'nın İstanbul Boğazı'nın çeşitli noktalarında ve Şerefiye (Theodosius) Sarnıcı ile Yerebatan (Bazilika) Sarnıcı'nda gerçekleştirdiği video ve ses kayıtlarını temel alan "İo'nun Yeni Sesi", sanatçının Türkiye'deki ilk kişisel sergisi olma özelliği de taşıyor. İzleyicinin zaman ve mekan algısını kuşatan bu etkileyici eser, serginin yapımı ve yapıtın Arter Koleksiyonu'na dahil edilmesi süreciyle ilgili finansman ihtiyacının tümünü karşılayan Grundig'in katkılarıyla, Arter'in performans salonlarından Karbon'da izleyiciyle buluşuyor.


"No. 219", 20 Nisan 2020, iPad resmi, ©David Hockney

David Hockney'nin "Baharın Gelişi, Normandiya, 2020" Sergisi

(Sakıp Sabancı Müzesi, 29 Temmuz'a kadar)

David Hockney'nin Türkiye'deki ilk sergisi, "Baharın Gelişi, Normandiya, 2020" ismiyle Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleşiyor. Daha önce Londra'daki Royal Academy'de ve Brüksel'deki Bozar'da sanatseverlerle buluşan "Baharın Gelişi, Normandiya, 2020"nin üçüncü durağı İstanbul. Kariyeri boyunca yeni teknolojileri ve sanat yapmanın farklı yöntemlerini araştıran Hockney, 2000'lerden beri iPhone ve iPad ile çizim yapıyor. Söz konusu teknolojik arayışının doruk noktası olan bu sergi, sanatçının baharın gelişini müjdeleyen iPad resimlerinin 116 tanesini içeriyor. Bunların tamamı 2020'de, Covid-19 salgınının ilk dönemi sırasında, Normandiya'daki evinde üretildi. Sergi, baharın başından sonuna bir hikayesi, adeta bir kutlaması niteliğinde ve doğal dünyanın mucizelerini, sürekli yenilenişini, yaşam döngüsünü bize hatırlatıyor. "Baharın Gelişi, Normandiya, 2020" sergisi, 29 Temmuz'a kadar Akbank iş birliğiyle Sakıp Sabancı Müzesi'nde sanatseverlerle buluşuyor.


John William Godward, "When the Heart is Young", 1902

"Doğa, Bahçeler, Düşler" Sergisi

(Elgiz Müzesi, 31 Temmuz'a kadar)

Doğa ve insan arasındaki ilişkiyi Arkas Koleksiyonu'ndan derlenen eserler aracılığıyla gündeme taşıyan "Doğa, Bahçeler, Düşler" sergisi, Elgiz Müzesi'nde izleyiciyle buluşuyor. Doğanın henüz bu denli insan tahribatına uğramadığı dönemlerde üretilmiş eserleri bir araya getiren sergi, insanın doğanın bir parçası olduğunu ve ancak doğayla var olabileceğini hatırlatma amacı taşıyor. Sergi; resim, heykel, dekoratif sanatlar ve tekstil sanatı gibi sanatın farklı alanlarından seçilen eserlerle, Türkiye ve yurt dışından önemli sanatçıların özgün bakış açılarını bir araya getiriyor. 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait, doğayı yücelten bu çalışmalar, sanatsal üretimin zaman içerisinde geçirdiği değişimi de gözler önüne seriyor. Müjde Unustası direktörlüğünde ve Jean Luc Maeso küratörlüğünde sanatseverlerle buluşan sergide; Alfred Sisley, Maurice de Vlamick, Maurice Denis ve John William Godward, John Atkinson Grimshaw, Alfred de Breanski gibi Avrupa resim sanatının önemli temsilcilerinin eserlerinin yanı sıra; Hoca Ali Rıza, İsmail Hakkı, Nazmi Ziya Güran ve Sami Yetik gibi önemli Türk ressamların peyzaj konulu eserleri yer alıyor. Tablolara ek olarak, Jean-Baptiste Carpeaux, Albert-Ernest Carrier-Belleuse gibi 19. yüzyılın önemli heykeltıraşlarının eserleri seçkiyi oluşturan parçalar arasında bulunuyor. 16. yüzyıl Flaman duvar halılarının yanı sıra 19. yüzyıldan Osmanlı saray halıları geleneğini yansıtan Feshane ve Kumkapı halıları da yer alıyor. Sergideki bir başka eser grubu da cam objelerden oluşuyor. Bahçe teması, Art Nouveau döneminin en önemli temsilcilerinden Emile Gallé ve Daum Nancy atölyelerinden çıkan cam eserlerde hayat buluyor.


Isaac Chong Wai'nin "If We Keep Crying, We Will Go Blind" Sergisi

(Zilberman Selected, 30 Temmuz'a kadar)

Zilberman İstanbul, Piyalepaşa'daki yeni mekanı Zilberman Selected'de 17 Mayıs - 30 Temmuz tarihleri arasında, Isaac Chong Wai'nin "If we keep crying, we will go blind (Ağlamaya devam edersek, kör olacağız)" başlıklı üçüncü kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında; büyük bir yerleştirme, iki kanallı bir video, bir dizi ipek baskı, ışıklı bir kutu ve bir performans olmak üzere sanatçının yeni çalışmaları yer alıyor. Isaac Chong Wai'nin pratiğine yerleştirdiği kavramsal, politik ve performatif nitelikler, toplumsal değişimlerin ve küresel olguların aciliyetini işleyen disiplinlerarası bir yaklaşımla iç içe geçer. Chong'un beden, güçsüzlük, şiddet, kolektivizm, lidersizlik, yas ve benzeri temalar üzerinden yaptığı müdahaleli temsiller izleyiciyi yeni bir incelemeye davet ederken, eserlerindeki incelikli, şiirsel ve fakat eleştirel yapı anlam sistemlerine sızar.


Mehmet Ali Uysal, "Paper Boat", 2017

"İnsan ve Doğa Arasında" Sergisi

(Bodrum Maçakızı, 10 Eylül'e kadar)

Küratörlüğünü Demet Müftüoğlu-Eşeli'nin yaptığı İstanbul'74 Gallery'nin "İnsan Ve Doğa Arasında" sergisi, yaratıcılık ve sanatsal iş birlikleri için bölgenin antik ve kültürel dokusuyla harmanlanmış yeni bir keşif alanına işaret ederken; disiplinlerarası pratiklerin çeşitliliğini temsil eden Türkiyeli ve yabancı sanatçıların eserlerini bir araya getiriyor. Sergi; İsviçreli çağdaş sanatçı Federica Perazzoli, Arjantinli endüstriyel tasarımcı ve sanatçı Cristián Mohaded, Hollandalı-Yeni Zelandalı tasarımcı ve sanatçı Sabine Marcelis, İngiliz enstalasyon sanatçısı Steve Messam, Küba kökenli Amerikalı sanatçılar José Parlá & Rey Parlá, Amerikalı tekstil sanatçısı ve heykeltıraş Rachel Hayes, art kilim akımı öncüsü Belkıs Balpınar, Pi Artworks iş birliğiyle Türkiyeli çağdaş sanatçı Mehmet Ali Uysal, Galeri Nev İstanbul iş birliğiyle Amerikalı kavramsal sanatçı Mike Berg de dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerden sanatçıların işlerinden bir seçki sunuyor. Sergi kapsamında Bodrum'a davet edilen sanatçılar, sergiye özel eserlerini Ege doğasından esinlenerek; yerel teknikler, doğal malzemeler, lokal atölye ve stüdyolarla iş birliği içinde yaratıyor. Sergi, tasarım ve zanaatın kültürler ve insanlar arasındaki bağı global ölçekte güçlendirme misyonuna odaklanarak, beşeriyet ve doğa arasındaki temel anlatıları ve iç içe geçen ilişkileri sorgulatıyor.


"İtaatsiz Kökler-Ölmez Ağacı Direniyor" Sergisi

(Loft Art, 24 Temmuz'a kadar)

Akfen Holding'in sanat alanında bir sosyal sorumluluk projesi olarak geliştirdiği Loft Art, yılda bir kere düzenleyeceği 'Prestij Sergileri' serisinde; Muzaffer Akyol ve Gaye Su Akyol'u ağırlıyor. "İtaatsiz Kökler-Ölmez Ağacı Direniyor" sergisi; zaman, hayal ve olasılıklar üzerinden birbiriyle ilişkili fakat bağımsız kompozisyonları su yüzüne çıkarıyor. Sanat yaşamında elli küsur yılı geride bırakan Muzaffer Akyol'un tuvallerinde ve farklı disiplinlerde ürettiği eserlerinde kainatın devinimi, dönüşümü ve çığlığı, nar formunda hayat buluyor. Gaye Su Akyol'un el dokuması yün halıları ve seramik heykelleri ise insanı, gündeliğin içinde boğuşan deliliğin içerisinden çıkarıp, bu yitirmiş olduğu 'hakikati' yeniden görmeye, hatırlamaya dayanan bir kainatı yeniden doğurarak, kurarak çağırıyor. "İtaatsiz Kökler-Ölmez Ağacı Direniyor" sergisi ortak geçmişi olan, farklı zamanlara ait fakat son çeyrek yüzyıla birlikte tanıklık etmiş baba-kızın, iki farklı anlatım diliyle kendi "karşı gerçeklik"lerini kurguladıkları bir sergi.


Başak Bugay, "Baldan Tatlı, Baltadan Ağır", 2018

"Koyun Koyuna" Karma Sergisi

(Arter, 29 Ocak 2023'e kadar)

Arter'in "Koyun Koyuna" başlıklı yeni grup sergisi, çağdaş sanat yapıtlarının yanı sıra daha erken tarihli temsilleri ve arkeolojik nesneleri uyku teması etrafında bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Eda Berkmen'in, mekânsal tasarımını Duygu Doğan'ın üstlendiği sergi, bilişsel süreçlerdeki değişim ve düşük yoğunlukta fiziksel aktiviteyle tanımlanan ve canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için temel bir gereksinim olan bu durağan ve gizemli dinlenme durumuna farklı yaklaşımlar sunuyor. Ahu Akgün, Rasim Aksan, Alaettin Aksoy, Ann Antidote, Yüksel Arslan, Volkan Aslan, Ece Bal, Başak Bugay, Gökhan Deniz, Şükriye Dikmen, Marlene Dumas, Emine Ekinci, Annika Eriksson, İnci Furni, Nazmi Ziya Güran, İhsan Cemal Karaburçak, Gizem Karakaş, Evrim Kavcar, Merve Kılıçer, Eva Kotátková, Jarosław Kozłowski, Can Küçük, Nevhiz, Lara Ögel, Aslı Özdoyuran, İz Öztat, Necla Rüzgar, Pierrick Sorin, Mladen Stilinović, Etem Şahin, Ali Emir Tapan, Defne Tesal ve Begüm Yamanlar'ın eserleri uyku temasıyla bağlantılı mahremiyet ve paylaşım, birey ve topluluk, kucaklanma ve kısıtlanma, direniş ve teslimiyet, ilerleme ve tekrar gibi kavramlar etrafında toplanıyor.


Maddalena Ambrosio, "Untitled"

"Locus Solus" Karma Sergisi

(Arter, 31 Aralık'a kadar)

Selen Ansen'in küratörlüğünü yaptığı "Locus Solus" sergisi, doğa fikri etrafında kurgulanan bir grup sergisi. "Locus Solus", merkezine aldığı doğa fikrini yapaylık kavramı üzerinden ve yapay olanın merceğinden incelemeyi amaçlıyor. Doğa ile kültürün birbirlerine nüfuz etme ve karşılıklı etkileşim kurma biçimlerini irdeleyen sergi, aynı zamanda doğal ortamların yaşam üzerindeki etkilerini, organik süreçler ve insan elinden çıkma yapılarla madde, düş ve his arasındaki kesişme alanlarını inceliyor. İzleyiciyi yeraltının, yeryüzünün ve göklerin alemlerine, bilinçdışı alanlara, bir varmış bir yokmuş, dönüştürülmüş, yitirilmiş veya düşlenmiş yerlerle çeşitli manzaralar arasında bir yolculuğa davet ediyor. Sergide Murat Akagündüz, Jananne Al-Ani, Halil Altındere, Maddalena Ambrosio, Yüksel Arslan, Claus Böhmler, Xuefeng Chen, Tacita Dean, Osman Dinç, İnci Eviner, Thomas Geiger, Jytte Høy, Ahmet Doğu İpek, Eva Jospin, Ella Littwitz, Miklós Onucsán, Panamarenko, Sarkis, Yehudit Sasportas, Erinç Seymen, Bülent Şangar, Yaşam Şaşmazer, Cengiz Tekin, Endre Tót, Thu Van Tran, Mariana Vassileva, Werner Zellien'ın yapıtları yer alıyor.


Gözde İlkin, "Dalgın, Dargın ve Unutkan – I", 2014

"Maziye Bakma Mevzu Derin" Karma Sergisi

(Odunpazarı Modern Müze, 11 Eylül'e kadar)

OMM - Odunpazarı Modern Müze'de geçtiğimiz Aralık ayında açılan, birey ve toplum arasındaki ilişkide bireye biçilen rollere, toplumsal normlara dayanan alışkanlıklara ve "öteki"yi tanımlama biçimlerine odaklan "Maziye Bakma Mevzu Derin" isimli karma sergi yoğun ilgi nedeniyle 11 Eylül 2022 tarihine kadar uzatıldı. Adını bir kamyon arkası yazısından alan, 31 sanatçıyı bir araya getirdiği "Maziye Bakma Mevzu Derin" sergisi kolektif belleğin bir parçası olarak varlığını sürdüren insanın varoluş mücadelesinde aidiyet, uyum ve meydan okuma kavramlarını inceliyor. Kutuplaşan bir bireysellik anlayışının hakimiyet sürdüğü bu dönemde "İfade özgürlüğü nedir?" sorusuna da cevap arayan sergide yer alan eserler, geleneksel teknik ve imgeler üzerinden inşa edilen ortak bir paydada buluşuyor. Sergide yer alan sanatçılar arasında Ali Elmacı, Antonio Cosentino, Aydan Murtezaoğlu, Bengisu Bayrak, Can İncekara, CANAN, Cansu Yıldıran, Damla Yalçın, Eda Çekil, Fatma Bucak, Gözde İlkin, Halil Altındere, Hasan Özgür Top, İhsan Oturmak, Kezban Arca Batıbeki, Manolya Çelikler, Memed Erdener, Mustafa Boğa, Nancy Atakan, Nilbar Güreş, Nur Koçak, Olgaç Bozalp, Pınar Yolaçan, Ramazan Can, Rehan Miskci, Sinan Tuncay, Şener Özmen, Şükran Moral, Zehra Çobanlı, Zeren Göktan ve Zeyno Pekünlü bulunuyor.


Pravdoliub Ivanov, "Parçalanmış Masal Aracı", 2013

"OyunBu" Karma Sergisi

(Arter, 9 Nisan 2023'e kadar)

Küratörlüğünü Emre Baykal'ın üstlendiği "OyunBu" başlıklı grup sergisi, Arter Koleksiyonu'ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiriyor. Sergi, oyunun özgürleştiriciliğini; gerçekliği askıya alışı ve yeniden kurgulayışındaki kural tanımazlığını; gündelik olanın dışına taşma ve tamamen kendine ait bir düzen ve anlam üretme şekillerini sanat yapıtları ve bu yapıtların sundukları deneyimler bağlamında araştırmayı hedefliyor. Sanatın hem oyun kurucu hem oyun bozucu niteliklerini birlikte ele alan "OyunBu" sergisi, rekabet, gerilim, şans, taklit, ritüel, sihir, esrime ve haz gibi kavramların izini sürerken, hem yetişkinler hem de çocuklar için aslında kazananı olmayan ya da herkesin kazandığı bir oyun alanı açıyor.


Osman Dinç'in "Gözlemevi" Sergisi

(Baksı Müzesi, Aralık ayına kadar)

Uçsuz bucaksız bir coğrafyada Çoruh Nehri'nin kıyısında yer alan Baksı Müzesi'nin yüksekliği ve coğrafyaya hakimiyeti, sanatçı Osman Dinç'te "Rasathane"yi çağrıştırıyor ve serginin adında kelimenin Türkçe karşılığı olan "Gözlemevi"nde karar kılınıyor. Hüsamettin Koçan, sanatçıyı ve sergiyi şu sözlerle tarif ediyor: "Sessizliğin filozofu olarak tanımlayabileceğim Osman'ın sanatı, insanı çok katmanlı çağrışımlarla yüz yüze getiriyor. Baksı Müzesi'nde açtığı 'Gözlemevi' sergisi bu çok anlamlı sessizliğin önemli bir gösterimidir." Osman Dinç'in demir, pirinç, bronz ve camdan ürettiği heykellerinin yer aldığı "Gözlemevi" sergisi, Aralık ayına kadar Baksı Müzesi'nde ziyaret edilebilir.


Hooper Turner, "Helvetica Alphabet", 2012, ©Sanatçı | The artist & FROSCH&CO, NY

"Ve Şimdi İyi Haberler" Karma Sergisi

(Pera Müzesi, 7 Ağustos'a kadar)

Pera Müzesi, Annette ve Peter Nobel'in koleksiyonundan eserlerle oluşturulan "Ve Şimdi İyi Haberler" sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi, matbaanın icadıyla birlikte 18. yüzyıl sonlarında düzenli gazetecilik faaliyetinin oluşması, 19. yüzyılda resimli dergilerin basılmasından yola çıkarak kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloğa odaklanıyor. Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski gibi önemli sanatçıların 'Basın Sanatı' olarak tanımlanan 300'e yakın eserini bir araya getiren "Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu'ndan Eserler" sergisi 7 Ağustos'a kadar Pera Müzesi'nde ziyaret edilebilir.


Yalçın Gökçebağ'ın "Geçmiş Uzun Sürer" Sergisi

(Kibele Sanat Galerisi, 23 Temmuz'a kadar)

Ressam Yalçın Gökçebağ'ın farklı dönem eserlerini bir araya getiren "Geçmiş Uzun Sürer" sergisi, 23 Temmuz'a kadar Kibele Sanat Galerisi'nde izleyiciyle buluşuyor. Öğretmenlik yaptığı yıllarda Anadolu yaşamını, insanını ve doğasını gözlemleme imkanı bulan Gökçebağ, tanık olduğu güzellikleri özümseyerek tuvalleri aracılığıyla bizleri büyülü bir yolculuğa çıkarıyor. 60 yılı aşkın sanat hayatı boyunca ürettiği eserlerinde artık kaybolmakta olan kırsal yaşamı sanatının gücüyle birleştiriyor.


"Zamanın Döngüsel Doğası" Sergisi

(Anna Laudel, 25 Ağustos'a kadar)

Anna Laudel İstanbul, yaz sezonunu karşıladığı "Zamanın Döngüsel Doğası" başlıklı karma sergiye 16 Haziran - 25 Ağustos 2022 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sergide Ramazan Can, Tuğçe Diri, Emin Mete Erdoğan, Hayal İncedoğan, Bilal Hakan Karakaya, Ekin Su Koç, Fırat Neziroğlu, Cem Sonel, Halil Vurucuoğlu, Hanefi Yeter ve Serpil Yeter dahil olmak üzere farklı materyal ve tekniklerde üretim yapan 11 sanatçının disiplinlerarası eserlerinden oluşan bir seçki yer alıyor. Zaman kavramının ortaya çıkışıyla ilgili farklı teorileri odağına alan sergi, zamanı ölçmeye başladığımızdan beri göç, iktidar savaşları, yabancılaşma ve inanç sistemleri gibi tekrar eden olayların yansımalarını izleyici ile buluşturuyor.


2022 Yılının Ses Getirecek Sergileri

En Dikkat Çeken Yaz Müzayedeleri

2022 Yılı Yaz Sergileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

1 dakika okunma süresi
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi
Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

34 dakika okunma süresi
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mark Rothko Sergisi
Mark Rothko Sergisi

Mark Rothko Sergisi

2023 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?
2023 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?

2023 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi
“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri
2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

Kraliçe Mary'nin Bebek Evi
Kraliçe Mary'nin Bebek Evi

Kraliçe Mary'nin Bebek Evi

Ara Güler Sergisi Sofya'da
Ara Güler Sergisi Sofya'da

Ara Güler Sergisi Sofya'da

Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de
“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de

“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de

Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası
Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası

Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası
Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa
Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa

Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa

Sotheby's Sergisi: Freddie Mercury ve Kedileri
Sotheby's Sergisi: Freddie Mercury ve Kedileri

Sotheby's Sergisi: Freddie Mercury ve Kedileri