2022 Yılı Yaz Müzayedeleri

2022 yazında dünyanın dört bir yanında gerçekleşen, sanattan antikaya, mücevherden lüks eşyalara en dikkat çeken müzayedelere göz atıyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
6 Mayıs 2022 Cuma 13:27 | Son Güncellenme:
27 dakika okunma süresi
En Dikkat Çeken Yaz Müzayedeleri

Enrico Castellani, "Superficie Rossa"

"20th / 21st Century: Milan Online Sale Part I" (20. – 21. Yüzyıl: Milano Çevrimiçi Müzayede Bölüm I)

(25 Mayıs – 8 Haziran, Christies.com)

İtalyan ustaların ve yeni dönem uluslararası sanatçıların Mart ayında Londra'daki müzayedelerde gerçekleşen başarılı satışları İtalyan sanatına ilgiyi artırdı. Christie's Müzayede Evi, şimdi de Milano'nun 20. ve 21. yüzyıl başyapıtlarını bir araya getiriyor. Çevrimiçi olarak gerçekleşen "20th / 21st Century: Milan Online Sale Part I" (20 – 21. Yüzyıl: Milano Çevrimiçi Müzayede Bölüm I) isimli müzayedede hem İtalyan hem de uluslararası isimlerden oluşan bir seçki sunuluyor. Enrico Castellani, Piero Dorazio, Lucio Fontana, Jannis Kounellis, Christo ve Wassily Kandinsky'nin eserleri, müzayedenin en dikkat çeken parçaları arasında yer alıyor.


"Handbags Online: The New York Edit" (Çantalar Çevrimiçi Müzayedesi: New York Edisyonu)

(26 Mayıs – 9 Haziran, Christies.com)

"Handbags Online: The New York Edit" (Çantalar Çevrimiçi Müzayedesi: New York Edisyonu), Hermès, Chanel ve Louis Vuitton gibi markalardan zamansız klasikler ve günümüzün rağbet gören tasarımlarının birçoğunun yanı sıra sezonun en çok aranan stillerini sunuyor. Nadir bulunan Himalaya Birkin'den klasik Chanel Flap Bag'e kadar, çevrimiçi müzayede hem bu sezonda hem de gelecek yıllar boyunca değerlerini koruyacak çantalardan bir seçki ortaya koyuyor.


"Contemporary Day Auction" (Çağdaş Sabah Müzayedesi)

(1 Haziran, Sotheby's)

Sotheby's Paris'te gerçekleşen "Contemporary Day Auction" (Çağdaş Sabah Müzayedesi), son 80 yılın en ünlü sanatçılarından bazılarının dikkat çekici eserlerini bir araya getiriyor. Koleksiyonerlerin en ilgisini çeken isimler arasında yer alan Gilbert & Georges, Keith Haring, Andy Warhol, Bernard Frise, Georges Mathieu ve Oliver Debré'nin önemli çalışmaları bu açık artırmada yer alıyor.


"Fine Jewels, Watches & Handbags: Cologne" (Güzel Mücevherler, Saatler & Çantalar: Köln)

(1 Haziran, Sotheby's)

Sotheby's Köln'de gerçekleşen "Fine Jewels, Watches & Handbags: Cologne" (Güzel Mücevherler, Saatler & Çantalar: Köln) isimli müzayede Van Cleff & Arpels, Rolex ve Hermes gibi prestijli mücevher, saat ve çanta evlerinin ikonik tasarımlarını içeriyor. Açık artırma, yaz sezonunun en lüks müzayedelerinden biri olacak gibi görünüyor.


KAWS, "Untitled", 2013, Görsel: Heritage Auctions

"Urban Art Signature" (Kentsel Sanat İmzası)

(1 Haziran, Heritage Auctions)

"Urban Art Signature" isimli Heritage Auctions müzayedesi, 21. yüzyılın en tanınmış kentsel sanatçılarını bir araya getiriyor. KAWS'dan Takashi Murakami'ye, Banksy'den Virgil Abloh'a, Sandra Chevrier'den Mr. Brainwash'a, Ai Weiwei'den Pejac'e, Damien Hirst'ten Mr. Doodle'a, Daniel Arsham, Hajime Sorayama, Greg Mike ve çok daha fazla sokak sanatçısı, heykeltıraş ve ressamın 745 eseri sergileniyor.


"Living Contemporary" (Çağdaş Yaşamak)

(3-10 Haziran, Sotheby's)

Sotheby's Köln, "Living Contemporary" müzayedesinde modern ve çağdaş sanatın en incelikli örneklerini baskı, fotoğraf ve tasarımı birleştiren bir dizi eser ile sergiliyor. Jörg Immendorff, Jonathan Meese, Tom Wesselmann, Ulla von Brandenburg, Johannes Kahrs, Erwin Wurm, Christopher Wool, Thomas Struth, Shiro Kuramata, Taichiro Nakay ve Tom Dixon gibi yerel ve uluslararası sanatçı ve tasarımcıların çalışmaları sunuluyor. Böylece ister tanınmış isimlerin eserlerinin isterse de yeni keşiflerin peşinde olanları tatmin edecek bir müzayede hazırlanıyor.


Marc Chagall, "Rencontre dans le Ciel", 1980 civarı, Görsel: Heritage Auctions

"Fine European Art" (Güzel Avrupa Sanatı)

(3 Haziran, Heritage Auctions)

Heritage Auctions'ta gerçekleşen "Fine European Art" isimli müzayede, Avrupa sanatının, ağırlıklı olarak radar altı kalmış isimlerinin eserlerini bir araya getiriyor. Marc Chagall'den Rembrandt van Rijn'e, Frank Meyers Boggs'tan Walter Richard Sickert, Otto Erdmann, Jean Baptiste Robie ve Charles Rousseau'ya kadar İngiltere, Fransa ve Almanya gibi pek çok yerden sanatçıların tablo ve çizimlerine yer veriliyor.


Alighiero Boetti, "Calendario"

"20th / 21st Century: Milan Online Sale Part II" (20. – 21. Yüzyıl: Milano Çevrimiçi Müzayede Bölüm II)

(3-16 Haziran, Christies.com)

20 ve 21. yüzyıl Milano sanatını başrolüne alan müzayede serisinin ikinci bölümü olan ve çevrimiçi olarak gerçekleşen "20th / 21st Century: Milan Online Sale Part II"da bir kez daha İtalyan ve uluslararası ustaların başyapıtlarını görüyoruz. Resimden kağıt üstüne çizimlere, heykelden fotoğraf ve grafik eserlere geniş kapsamlı bir seçki sunan müzayedede Alighiero Boetti, Mario Schifano, Hans Hartung, Gerhard Richter ve Franz West'in eserleri sergileniyor.


"Jewels Online: The London Edit" (Çevrimiçi Mücevherler: Londra Edisyonu)

(6-16 Haziran, Christies.com)

Christie's Londra, Garrard imzalı etkileyici bir elmas kolye ve Cartier imzalı bir Art Deco tutti frutti jabot iğnesi de dahil olmak üzere 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanan etkileyici bir mücevher yelpazesi sunuyor. Müzayede, 6-16 Haziran tarihleri arasında Sotheby's Londra'daki King Street galerisinde izlenebilecek şekilde çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.


"Modern & Contemporary Auction" (Modern & Çağdaş Müzayede)

(7 Haziran, Sothebys.com)

Sotheby's İsviçre'nin sunduğu "Modern & Contemporary Auction" (Modern & Çağdaş Müzayede), çevrimiçi olarak gerçekleşiyor. İsviçreli ve uluslararası sanatçıların yer alacağı açık artırma, empresyonizmden moderne, çağdaş sanattan fotoğraf ve tasarıma geniş ölçekli bir seçkiye yer veriyor.


"Contemporary Evening Auction" (Çağdaş Akşam Müzayedesi)

(8 Haziran, Sotheby's)

Sotheby's Paris'te gerçekleşen "Contemporary Evening Auction" (Çağdaş Akşam Müzayedesi), savaş sonrası ve çağdaş sanattan örnekleri bir araya getiriyor. Zao Wou-Ki, Pierre Soulages, Kazuo Shiraga, Anselm Kiefer ve Jan Schoonhoven gibi 20. yüzyılın ikinci yarısının en büyük ustalarından eserler içeren bu açık artırmada François Morellet'in muhteşem bir tarihi eseri de yer alıyor. Müzayede, prestijli uluslararası özel koleksiyonlardan tarihi eserler elde etmek için ender bir fırsat sunuyor.


Fra Giovanni Da Fiesole, "Saint Dominic and the

"Old Masters | New Perspectives: Masterworks from The Alana Collection" (Eski Ustalar | Yeni Perspektifler: Alana Koleksiyonundan Başyapıtlar)

(9 Haziran, Christie's)

Geç Ortaçağ, Rönesans ve Barok resim ve heykellerini içeren Alana Koleksiyonu'ndan başyapıtlar, "Old Masters | New Perspectives: Masterworks from The Alana Collection" isimli müzayedede bir araya geliyor. On yıllar boyunca büyük bir titizlik ve uzmanlıkla oluşturulan Alana Koleksiyonu, İtalyan sanatının iki bin yıllık tarihi ve gelişiminin hikayesini, bugün de yaratıldıkları zamanki kadar ileri görüşlü eserler aracılığıyla kapsamlı bir şekilde anlatıyor. John Currin, Jeff Koons ve Bill Viola gibi sanatçılar, eserlerinin farklılığına rağmen, Koons'un "Canlı olmayı ve insan olmayı kutlamak" olarak tanımladığı Rönesans resminin duygusal içeriğine ve insanlığına her biri kendi tarzında yanıt veriyor. Satışın öne çıkanları arasında Orazio Gentileschi'nin "The Madonna and Child"ının şiirsel bir tasviri yer alıyor. Diğer öne çıkan eserlerden biri; El Greco'nun Saint Luis Gonzaga olduğu söylenen genç bir adamın portresi, sanatçının özel ellerde kalan birkaç portresinden biri. Açık artırmada ayrıca Lorenzo Monaco, Jacopo Tintoretto, Jusepe de Ribera, Dosso Dossi ve Guido Reni'nin önemli tabloları yer alıyor. Kayda değer Antik Eserler arasında çarpıcı bir Yunan altın ve lal taşı kayış-kolye, etkileyici bir Yunan altın ve Danae ile granat yüzüğü ve Georgio Sangiorgi koleksiyonundan üç antik oyma işi yer alıyor.


Pieter Brueghel, "The Tower of Babel"

"Old Masters" (Eski Ustalar)

(10 Haziran, Christie's)

"Old Masters" isimli müzayedede 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar tablo ve heykeller üzerinden geniş bir sanatsal gelişim süreci izleniyor. Açık artırmanın öne çıkanları arasında Caravaggio'nun çağdaşı Orazio Borgianni'nin iyi bir şekilde korunmuş "Lucretia"sı ve Pieter Brueghel tarafından yapılmış "The Tower of Babel"in bilinen iki tasvirinden biri yer alıyor.


Andy Warhol, "Queen Elizabeth II of the United Kingdom, from Reigning Queen", 1985

"Evening & Day Editions" (Akşam ve Sabah Edisyonları)

(14-15 Haziran, Phillips)

Phillips Londra'da gerçekleşen "Evening & Day Editions" (Akşam ve Sabah Edisyonları) isimli açık artırmada Keith Haring'den Andy Warhol'a, Banksy'den Yayoi Kusama'ya, Roy Lichtenstein'dan Francis Bacon ve Sybil Andrews'a geniş bir seçki sunuluyor. Müzayedenin başrolünde Andy Warhol'un "Queen Elizabeth II of the United Kingdom, from Reigning Queen" (1985) isimli Kraliçe II. Elizabeth tablosu yer alıyor.


"Hubert de Givenchy – Collectionneur: Hotel d'Orrouer I-II et Manoir du Jonchet | Day Sales" (Hubert de Givenchy – Koleksiyoner: Hotel d'Orrouer I-II ve Jonchet Malikanesi | Sabah Müzayedeleri)

(14-17 Haziran, Christie's)

2 Şubat 1952'de Hubert de Givenchy, ilk 'haute couture' koleksiyonunu Paris'te sundu. 70 yıl sonra, Christie's bu olağanüstü sanat koleksiyonunu sunuyor. Koleksiyon, Paris'teki zarif Hôtel d'Orrouer'dan ve başkente kısa bir sürüş mesafesindeki büyülü Château du Jonchet'den gelen başyapıtlardan oluşuyor. Bu çalışmalar, 14 – 17 Haziran'da canlı satış ve 8 – 23 Haziran 2022 tarihleri arasında da çevrimiçi satış olarak Paris'te sunuluyor. 1000'den fazla parçanın yer aldığı bu müzayede 'haute couture' ve moda dünyasının önemli isimlerinden Hubert de Givenchy'nin sanatsal zevkine yakından bir bakış imkanı veriyor.


Tim Burton'ın "Batman"inde Jack Nicholson tarafından canlandırılmış The Joker karakterinin imzalı ve orijinal kostümü, 1989, Görsel: Heritage Auctions

"Hollywood & Entertainment" (Hollywood & Eğlence)

(18-19 Haziran, Heritage Auctions)

770 parçadan oluşan "Hollywood & Entertainment" isimli müzayede, Hollywood ve ABD eğlence sektörünün derinliklerine iniyor. Marilyn Monroe'nun Andre de Dienes tarafından çekilmiş fotoğrafından Star Wars'tan orijinal Sandtrooper kasketine, ünlü "Pulp Fiction" filminde Samuel L. Jackson'ın giydiği takımdan Bob Peak Prodüksiyon "My Fair Lady" eserine ve Jack Nicholson'ın The Joker karakterini canlandırırken giydiği imzalı kostüme kadar, film afişleri, figürler, filmlerden orijinal kostüm ve objelerden oluşan devasa bir koleksiyon sunuluyor.


Sir Frank Bowling R.A., "Pouring Over 2 Morrison Boys & 2 Maps", 2019

"Editions Southampton" (Southampton Edisyonları)

(25 Haziran, Phillips)

Phillips Müzayede Evi'nin Southampton Gallery'sinden gelen bu seçki, Joan Mitchell'dan Sir Frank Bowling R.A.'ye, Robert Longo'dan, Andy Warhol ve Cindy Sherman'a, önemli ustaların eserlerini bir araya getiriyor.


"British Art: The Jubilee Auction" (İngiliz Sanatı: Jübile Müzayedesi)

(29 Haziran, Sotheby's)

Haziran 2022, Birleşik Krallık tarihinin en uzun süreli hükümdarı olan Kraliçe II. Elizabeth'in 70 yıllık hizmet süresi nedeniyle jübile senesi kabul ediliyor. Sotheby's Londra, bu önemli dönemi kutlamak için canlı yayınlanacak akşam müzayedesinde İngiliz sanatının en tanınmış isimlerinin eserlerini bir araya getiriyor. Turner, Gainsborough ve Stubbs gibi 18. yüzyılda çalışan sanatçılar ile Henry Moore, Barbara Hepworth ve Ben Nicholson gibi 20. yüzyılın ikonları ve Lucian Freud, David Hockney, Bridget Riley ve Banksy gibi 21. yüzyıl sanatçıları yan yana getiriliyor.


"Old Master and British Works on Paper: Drawings, Watercolours and Prints 1500-1900" (Eski Usta ve Kağıt Üstüne İngiliz Eserleri: Çizim, Suluboya ve Baskılar 1500-1900)

(5 Temmuz, Christie's)

"Old Master and British Works on Paper", beş yüzyıllık Avrupa ve İngiliz sanatını kapsayan nadir çizim, baskı ve suluboyalardan oluşan bir seçkiyi yeniden bir araya getiriyor. Öne çıkan parçalar arasında Albrecht Dürer ve Rembrandt'ın etkileyici baskıları; Giovanni Battista Lusieri'nin üç büyük sulu boyası; John Russell'ın pastel çalışması ve David Roberts'ın "Holy Land" görünümleri yer alıyor.


"Master Sculpture from Four Millennia" (Dört Bin Yıllık Ustalık Heykeli)

(5 Temmuz, Sotheby's)

Sotheby's Londra, sanat piyasasındaki en iyi antik ve Avrupa heykellerinden oluşan bir seçkiyi "Master Sculpture from Four Millennia" isimi müzayedesinde sunuyor. Antik Mısır ve klasik Yunanistan ve Roma'dan Rönesans, neoklasizm ve 20. yüzyıl İngiltere'sine uzanan geniş kapsamlı bir koleksiyon. Sotheby's Müzayede Evi'nin hummalı küratöryel çalışmaları sonucu ortaya çıkan seçki, Avrupa tarihi boyunca mermer, bronz, ahşap ve kilden yapılan üç boyutlu sanat arasında diyaloglar yaratıyor.


"Art d'Asie" (Asya Sanatı)

(6 Temmuz, Christie's)

Christie's Paris'in "Art d'Asie" müzayedesinde, özel Avrupa koleksiyonlarından seçilmiş 3000 yıldan daha uzun süreli Asya sanatı eserleri yer alıyor. Açık artırma, çeşitli özel Avrupa koleksiyonlarından Ming ve Qing hanedanı porselenlerini, yeşim oymalarını, emaye işlerini, klasik ve modern Çin resimlerini sergiliyor. Öne çıkan parçalar arasında 15. yüzyıldan kalma ender bir imparatorluk zincifresi, koyu sarı lake ejderha kutusu ve Qianlong saltanatından önemli bir çift dolap, üzerinde Qianlong damgası bulunan bir sırlı vazo ve Daoguang saltanatından kalma yeşil zeminli gül vazo yer alıyor. Ayrıca, Galerie Duchange koleksiyonundan porselenler, Budist sanatının yanı sıra daha önce piyasaya hiç sunulmamış özel bir Fransız koleksiyonundan önemli bir imparatorluk porseleni, cila kutuları ve emaye işi seçkisi içeren bir bölüm de sunuluyor.


"Master Works on Paper from Five Centuries" (Kağıt Üstüne Beş Yüz Yıllık Usta Eserler)

(6 Temmuz, Sotheby's)

Kağıt üstüne yapılmış eserlerin giderek daha çok ilgi görmesi nedeniyle müzayede evleri de bu gibi çalışmaları ön plana çıkarmaya başladı. Sotheby's Müzayede Evi'nin üçüncü "kağıt üstüne eser" edisyonu olan "Master Works on Paper from Five Centuries", Avrupalı sanatçıların erken Rönesans'tan erken modern dönemlere kadarki çalışmalarını sunuyor. Londra'daki ilk "kağıt üstüne eser" seçkisi satışında Hans Hoffmann'ın suluboya tavşan çalışması, şaşırtıcı bir şekilde 600 bin – 800 bin sterlinlik tahmini satışı aşarak 1.249 milyon sterline alıcı bulmuştu. Samuel Palmer'ın "Shepherd Leading His Flock Under The Full Moon" resmi de 700 bin – 900 bin sterlinlik tahmini satışını aşarak 1.588 milyon sterline yeni sahibinin oldu. New York'ta gerçekleşen ikinci edisyonda ise Fra Bartolommeo'nun "The Head of a Young Woman, Looking Down" isimli eseri, 400 bin – 600 bin dolar aralığındaki tahminleri fazlasıyla aşarak 1.835 milyon dolara satıldı. Kağıt üstüne yapılan eserlere karşı giderek artan bu ilgi, üçüncü edisyonun da yoğun geçmesine neden olacak gibi görünüyor.


"Contemporary Curated" (Küratöryel Çağdaş)

(8 Temmuz, Sotheby's)

Sotheby's Milano, Temmuz ayında "Contemporary Curated"ın üçüncü edisyonunu sunuyor. 2021 açık artırması, tahmini satışı ikiye katlamış ve %91.5'lik bir satış oranına ulaşmıştı. Üçüncü müzayedede ise köklü isimlerden yükselene genç yıldızlara kadar en çok aranan İtalyan ve uluslararası sanatçılardan bazılarının eklektik bir seçkisi sunuluyor. Izumi Kato, Atsuko Tanaka, Robert Nava, Alighiero Boetti, Banksy ve Peter Schuyff gibi isimler açık artırmanın dikkat çekenleri arasında.


Salvador Dali, "Manhattan Skyline", 1976, Görsel: Heritage Auctions

"In Focus: Dali" (Odak: Dali)

(30 Ağustos, Heritage Auctions)

Heritage Auctions imzalı "In Focus: Dali" isimli müzayede, Salvador Dali'nin kağıt üstüne yaptığı eserlerine yer veriyor. 30 Ağustos'ta gerçekleşen açık artırmada çevrimiçi olarak da teklif verilebiliyor.


Refik Anadol'un Eseri "Casa Batllo" Christie's Müzayedesinde

Mayıs 2022'de Gerçekleşen Müzayedeler

Uluslararası Müzayedelerde Satılan Türk Sanatçılara Ait Eserler

EN ÇOK OKUNANLAR

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar
Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

29 dakika okunma süresi
25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?
25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

8 dakika okunma süresi
Stil Önerisi: Saç Bantları
Stil Önerisi: Saç Bantları

Stil Önerisi: Saç Bantları

1 dakika okunma süresi
Beymen Beauty Week Daveti
Beymen Beauty Week Daveti

Beymen Beauty Week Daveti

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Hayatınızda En Az Bir Kez Okumanız Gereken Klasikler
Hayatınızda En Az Bir Kez Okumanız Gereken Klasikler

Hayatınızda En Az Bir Kez Okumanız Gereken Klasikler

2023 Yılında Sanat Dünyasında Neler Yaşandı?
2023 Yılında Sanat Dünyasında Neler Yaşandı?

2023 Yılında Sanat Dünyasında Neler Yaşandı?

“Spider-Man: Into the Spider-Verse” Filminin Bestecisi Daniel Pemberton ile Sohbet
“Spider-Man: Into the Spider-Verse” Filminin Bestecisi Daniel Pemberton ile Sohbet

“Spider-Man: Into the Spider-Verse” Filminin Bestecisi Daniel Pemberton ile Sohbet

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Pantone 2024'ün Rengini Açıkladı: Peach Fuzz
Pantone 2024'ün Rengini Açıkladı: Peach Fuzz

Pantone 2024'ün Rengini Açıkladı: Peach Fuzz

2023 Yılı Müzayede Rekorları
2023 Yılı Müzayede Rekorları

2023 Yılı Müzayede Rekorları

Müze Rehberi: Rijksmuseum
Müze Rehberi: Rijksmuseum

Müze Rehberi: Rijksmuseum

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar
Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Müze Rehberi: Metropolitan Sanat Müzesi
Müze Rehberi: Metropolitan Sanat Müzesi

Müze Rehberi: Metropolitan Sanat Müzesi

Daniil Margulis English National Operası'nda
Daniil Margulis English National Operası'nda

Daniil Margulis English National Operası'nda