Mayıs 2023 Sergi Ajandası

Mayıs 2023'ü sanatla iç içe geçirmek isteyenler için gezilebilecek sergiler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
26 Nisan 2023 Çarşamba 18:03 | Son Güncellenme:
58 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Sergi Ajandası

Mayıs 2023 Sergileri

Ahmet Elhan'ın "Yerüstünden Notlar III" Sergisi

(Evin Sanat Galerisi, 3 Mayıs – 10 Haziran)

Ahmet Elhan, "Yerüstünden Notlar III" sergisinin anlatısını "Kutsal Aile" ve "Kutsal İttifak" adını verdiği iki seri üzerine kuruyor. Ahmet Elhan, "Kutsal Aile" serisinde dini tasvirlerden başlayarak asırlardır ele alınan, sorgulanan aile kavramını, modern çağın ailelerinin fotoğrafları üzerinden eleştiriye açıyor. Ahmet Elhan, kimi zaman aristokrat kimi zaman da burjuva aile fotoğraflarında figürlerin yüzlerini çeşitli nesnelerin arkasına saklayıp bulundukları mekanı dönüştürürerek bu eleştiriyi kendi görsel diliyle izleyiciye sunuyor. "Kutsal İttifak" serisini ise özgürlük, insan hakları, sekülerleşme gibi temel kavramların karşısında konumlanan 19. yüzyıl monarşik birlikleri temeline oturtan Ahmet Elhan, iki dünya savaşı arası dönemin siyasi, askeri ve dini ittifaklarını tartışıyor. Ahmet Elhan'ın "Yerüstünden Notlar III" başlıklı kişisel sergisi, 3 Mayıs – 10 Haziran 2023 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilir.

Adres: Bebek, Büyük, Bebekderesi Sk. No:13, Beşiktaş, İstanbul

Telefon: 0212 265 81 58


Ardan Özmenoğlu'nun "Yerel Sanatçı" Sergisi

(Galeri Siyah Beyaz, 12 Mayıs – 5 Haziran)

İsmini, "yerel" kavramına dair bir sorgulamadan alan Ardan Özmenoğlu'nun "Yerel Sanatçı" sergisi, sanatçının bu kavram ile ilgili sorularını izleyici ile buluşturuyor. Bu sergide, Ardan Özmenoğlu, aşina olduğumuz post-it, neon ve cam malzemelerini "yerel sanatçı"ya ithafen çiçek, kelebek gibi imgeler ile bir araya getirirken manzarayı da geleneksel anlamda bir ağaç imgesi ile yorumladığı orman temsili üzerinden kurguluyor ve soruyor; "Yerel sanatçı nedir?", "Yerel sanatçı arabesk midir?", "Neden böyle bir terim var?", "Yerel sanatçı boşluk sever mi?", "Yerel sanatçı süslemekten neden korkmaz?", "Yerel sanatçının kitsch ile ilişkisi 1980'lerde bitmemiş midir?", "Yerel sanatçı 1980'lerde yeniden mi doğmuştur?" Ardan Özmenoğlu'nun 12 Mayıs – 5 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleşen "Yerel Sanatçı" isimli sergisine Galeri Siyah Beyaz ev sahipliği yapıyor.

Adres: Kavaklıdere Sk. 3/1-2 Şili Meydanı, Ankara

Telefon: 0312 467 72 34


Ayşe Bezenmiş ve Leo Ferdinando Demetz'in "Masal Bu Ya" Sergisi

(C.A.M. Gallery, 23 Mayıs – 24 Haziran)

Farklı sanat disiplinlerinden gelen iki sanatçı olan Ayşe Bezenmiş ve Leo Ferdinando Demetz, "Masal Bu Ya" isimli ortak sergilerinde günümüz olaylarına alaycı ve sorgulayıcı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. "Masal Bu Ya" sergisi, izleyicilere masalların yalnızca çocuklara yönelik basit hikayeler olmadığını betimlerken aynı zamanda güncel meselelere dair derin bir anlam taşıdığının da altını çiziyor. Sergi, masalların sihirli dünyasından çıkarak bize daha sorgulayıcı bir bakış açısı sunuyor. Ayşe Bezenmiş ve Leo Ferdinando Demetz'in "Masal Bu Ya" sergisi, 23 Mayıs – 24 Haziran 2023 tarihlerinde C.A.M. Gallery'de görülebilir.

Adres: Firuzağa, Çukurcuma Cad. 38/A, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 245 79 75


Başak Cansu Güvenkaya'nın "Oyun" Sergisi

(Ferda Art Platform, 12 Mayıs – 10 Haziran)

Cansu Güvenkaya'nın ''Oyun'' adlı ilk kişisel sergisi 12 Mayıs 2023 – 10 Haziran 2023 tarihleri arasında Ferda Art Platform Proje Odası'nda izleyiciler ile buluşuyor. Cansu Güvenkaya'nın "Oyun" başlıklı solo sergisi sanatçının ürettiği hareketli heykelleri ile "mutluluk yaymak" ve "olumsuzlukları uzaklaştırmak" kavramları üzerine kurgulanıyor. Sergideki etkileşimli heykeller aracılığıyla sanatçı izleyicileri oyuna ve anda var olmaya davet ediyor.

Adres: Maçka Cad. Ralli Apt. No:37/7 Kat:5 Teşvikiye, Şişli, İstanbul


"Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi"

(Salt Galata, 24 Mayıs – 29 Ekim)

Salt'ın Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle 2018 yılından bu yana yürüttüğü "Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi" çalışmaları kapsamında hazırlanan sergi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun (1905-1975), ömrünün büyük kısmını adadığı "İstanbul Ansiklopedisi"nin yayımlanmamış bölümlerine ışık tutuyor. Sergi, Koçu hayattayken ancak G harfine kadar basılabilmiş "İstanbul Ansiklopedisi"nin Z harfine kadarki ciltlerinin tasarım aşamasında kalan maddelerini arşiv malzemeleri üzerinden takip ediyor. Metin taslakları, kupürler, kolaj ve çizimlerin oluşturduğu malzeme, kendi ifadesiyle İstanbul'un "muazzam kütüğünü" çıkarma amacıyla yola çıkmış Koçu'nun tarih yazımındaki ayrıcalıklı konumunun ipuçlarını veriyor. "Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi" isimli sergi, 24 Mayıs – 29 Ekim 2023 tarihleri arasında Salt Galata'da görülebilir.

Adres: Azapkapı, Bankalar Cad. No:11, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 22 00


CI Bloom Çağdaş Sanat Fuarı

(Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu, 31 Mayıs-4 Haziran)

Türkiye'deki çağdaş sanatın büyümesine odaklanan sanat fuarı CI Bloom, ikinci edisyonun 31 Mayıs'ta ön izleme, 1-4 Haziran günlerinde ise genel ziyarete açık olarak sanatseverlerle buluşuyor. 23 çağdaş sanat galerisinin katılımıyla gerçekleşen CI Bloom'da, Contemporary Istanbul'un 18. edisyonunun yeni bölümü olan CI Photo'nun da tanıtımı yapılacak.

Adres: Harbiye, Darülbedai Cad. No:4, Taşkışla, Şişli, İstanbul

Telefon: 0212 373 11 00


Çiğdem Aky'nin "Anın Peşinde" Sergisi

(Dirimart Pera, 5 Mayıs – 11 Haziran)

Çiğdem Aky'nin Dirimart'taki ilk kişisel sergisi "Anın Peşinde", sanatçının son dönemde Istanbul ve Münih'te ürettiği, ışığa odaklanan resimlerini bir araya getiriyor. Çiğdem Aky, sergideki yeni işlerinde gündoğumu ve günbatımındaki renk geçişlerini izleyerek tek bir kompozisyonu takip eden renk odaklı bir üslup sunuyor. Çiğdem Aky'nin derinlik, yapı ve renk tonu aracılığıyla yarattığı, kendisi için ideal olan benzersiz formun kökleri figüratif geleneğe dayanıyor. Çiğdem Aky, soyutlamaya giden yolda nesneyi forma sabitlerken, resmin ve rengin sınırlarını, koşullarını ve olasılıklarını araştırıyor. Tekrar eden ve ifadeden arınmış öznel anlatım dili, dinamik ve içsel renk alanlarıyla sanatçının duygularını ortaya koyuyor. Başka bir deyişle, sanatçı gözlemlerini renkler aracılığıyla sunuyor.

Adres: Evliya Çelebi, Meşrutiyet Cad. No:99, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 232 66 66


"Düşler, Hakikatler" Karma Sergisi

(Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi, 16 Temmuz'a kadar)

İstanbul'un ilk Art Nouveau yapısı Botter Apartmanı İBB Miras ekiplerinin restorasyonu sonrasında yeniden Beyoğlu'yla buluştu. "Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi" adıyla kapılarını açan 123 yıllık yapı, zemin katta açılan ilk sergisi "Düşler, Hakikatler" ile 16 Temmuz 2023 tarihine kadar İstanbullu ziyaretçilerini ağırlıyor. Melike Bayık küratörlüğünde hazırlanan sergi, farklı disiplinlerden sanatçıların eserleri ile rüya, hatırlama, canlanma ve uyanış gibi soyut kavramlarla gerçek bir uykudan dinlenmiş, kendisiyle ve sokakla bütünleşmiş olarak uyanmayı odağına alıyor. Larissa Araz, Mehtap Baydu, Sena Başöz, Orhan Cem Çetin, Cevdet Erek, Ulaş Eryavuz, Ece Gökalp, Berat Işık, Ali Miharbi, Studio Pinprick, Güneş Terkol, Erdem Varol Emir Yağmurca'nın eserlerinden oluşan "Düşler, Hakikatler" sergisi, 16 Temmuz'a kadar Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi'nde ziyaret edilebilir.

Adres: Şahkulu Mah. İstiklal Cad. No:235, Beyoğlu, İstanbul


Eda Şarman'ın "Olağan Durumlarda Olağanüstü Hisler" Sergisi

(Ferda Art Platform, 12 Mayıs – 10 Haziran)

Eda Şarman "Olağan Durumlarda Olağanüstü Hisler" sergisinde insan bedeninin olağandışı boyutlarda hissedilebilme anlarına odaklanıyor. Bu anlar; bir gezegen veya bir karınca bedeniyle ilişkilendiğimiz durumların hem olağanlığına hem de olağanüstülüğüne deneysel bir odak sunuyor. Sanatçı, gündelik hayatta yaşadığımız anların, insan bedenlerimizi diğer bedenlerle birleştiren hislerle dolu olduğunu düşünüyor. Eda Şarman'ın "Olağan Durumlarda Olağanüstü Hisler" spontan samimi bir bakışla bu bağları görünür kılan fikirler sunuyor. Su, resim, video, seramik gibi birçok malzemeyi bir araya getiren sergi, kalıplaşmış ve bir yandan sanallaşan ilişkilerin, alışkanlıkların, mekanların, üretimin ve zekanın yeryüzüyle kurduğu bağlantıları eşeliyor. Eda Şarman'ın Ferda Art Platform'daki ilk kişisel sergisi "Olağan Durumlarda Olağanüstü Hisler", 12 Mayıs - 10 Haziran 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Maçka Cad. Ralli Apt. No:37/7 Kat:5 Teşvikiye, Şişli, İstanbul


"Edisyon No: ll" Karma Sergisi

(Gallery11.17, 10 Haziran'a kadar)

"Edisyon No: ll" isimli karma baskı sergisi; Beyza Boynudelik, Eymen Aktel, Haydar Akdağ ve Renknar Burcu Günay'nın eserlerinden oluşuyor. Sergide yer alan sanatçılar geleneksel yöntemler olarak gravür ve 'linol'e, çağdaş baskı tekniği olarak 'fine art'a başvurarak, çağdaş sanat alanında antropoloji ve ikonografi belleğini tekstil yüzeyinde baskı çözümlemeleriyle izleyiciye sunuyor. "Edisyon No: ll" sergisi, 10 Haziran'a kadar Gallery11.17'de görülebilir.

Adres: Caddebostan, Gökçe Sk. No:11/A, Kadıköy, İstanbul


Ezra Çetin ve Tuba Çetin'in "Total Recall" Sergisi

(Fişekhane Galeri, 16-21 Mayıs)

EZRATUBA markasının yaratıcı yönetmenleri Ezra Çetin ve Tuba Çetin, doğal kaynakları gözeten, ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik eden modern teknolojilerin sürdürülebilirliğe olan eşsiz katkısını deneyimleyebildiğimiz "Total Recall" başlıklı özel bir sergi ile karşımıza çıkıyor. "Total Recall", günümüz dünyasında kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken, hızla tükettiğimiz dünya kaynaklarının yeni nesillere aktarılması için teknolojinin ve dijitalleşmenin sağlayacağı katkıyı eşsiz bir deneyim ve anlatımla kurguluyor. Ezra Çetin ve Tuba Çetin'in "Total Recall" sergisi, 16-21 Mayıs günlerinde Fişekhane Galeri'de görülebilir.

Adres: Kazlıçeşme Mah. Kennedy Cad. No:52V, Zeytinburnu, İstanbul

Telefon: 0212 415 80 00


Ferruh Başağa ve Defne Tesal'in "Böyle Rüyadaymış Gibi" Sergisi

(Nazım Hikmet Kültürevi, 6 Mayıs – 10 Temmuz)

Derya Yücel küratörlüğünde, Nazım Hikmet Kültürevi'nde gerçekleşen "Böyle Rüyadaymış Gibi" isimli sergi; Türkiye'de soyut resmin temsilcilerinden Ferruh Başağa ve genç kuşak disiplinler arası sanatçı Defne Tesal'ın soyutlamaya yönelik tasarlama ve icat etme süreçlerini karşılaştırıyor, jenerasyonlar arası farklılıkların ve kesişmelerin izini sürüyor.

Adres: Yüzüncüyıl, Uğur Mumcu Blv. 7/A, Nilüfer, Bursa


Fırat Engin'in "Üç / Güç / Ölçüt" Sergisi

(Galeri Siyah Beyaz, 6 Mayıs – 3 Haziran)

Sanatsal üretiminde farklı teknik ve malzeme ile çok sesli bir anlatım yolu izleyen Fırat Engin, tematik olarak savaş, şiddet, siyaset, göç ve sosyal adalet gibi kavramları pratiğinde sıklıkla ele alıyor. Engin'in farklı dönemlerinden 3 adet videosunun bulunduğu "Üç / Güç / Ölçüt" başlıklı bu sergi, sanatçının video pratiğinden oluşan yapıtlarını ilk kez bir arada deneyimleme imkanı sunuyor. Fırat Engin'in "Üç / Güç / Ölçüt" sergisine 6 Mayıs – 3 Haziran 2023 tarihleri arasında Galeri Siyah Beyaz'ın proje alanı Özel Şeyler ev sahipliği yapıyor.

Adres: Kavaklıdere Sk. 3/1-2 Şili Meydanı, Ankara

Telefon: 0312 467 72 34


Gölge Artizm'in "Lal Gecesi" Sergisi

(Decollage Art Space, 6 Mayıs - 9 Haziran)

Graffiti sanatçısı Gölge Artizm'in üretimlerine kapsamlı bir bakış imkanı sunan kişisel sergisi "Lal Gece", 6 Mayıs – 9 Haziran 2023 tarihlerinde Decollage Art Space'de yerini alıyor. Graffiti, kaligrafi, tattoo ve airbrush tekniklerini aynı anda kullanan sanatçının yeni sergisi, sokak sanatının, birçok disiplin ile diyaloğuna tanık olmaya davet ediyor. Birçok kurum ve kişiyle iş birlikleriyle dikkatleri üzerine çeken Gölge Artizm, bu defa "tek ruhtan çıkmış karma sergi tadında" olarak tanımladığı kişisel sergisiyle karşımıza çıkıyor. Sanatçının, sokak sanatını birçok disipline entegre ettiği ve bu birliktelikten doğan birçok melez eserin yer aldığı sergi, zıtlıkların uyumundan ilham alıyor.

Adres: Suadiye Mah. Müzeyyen Sk. No:4/1, Kadıköy, İstanbul


Gözde Mimiko Türkkan'ın "Niyet Dalgaları" Sergisi

(Pilot Galeri, 6 Mayıs – 10 Haziran)

Gözde Mimiko Türkkan'ın son dönem işleri, "Innergy/Watery Incantations" (2020) isimli işini bir milat kabul ediyor ve odak noktasını insan ve insan olmayanın etkileşimlerinin iç içe geçmişliği üzerine kuruyor. "Niyet Dalgaları" sergisi, beden ile birlikte düşünmenin, gözlem yapmanın ve dahil olmanın kaydını tutuyor. Gözde Mimiko Türkkan'ın "Niyet Dalgaları" sergisi, 6 Mayıs-10 Haziran 2023 tarihleri arasında Pilot Galeri'de ziyaret edilebilir.

Adres: Katip Mustafa Çelebi, Sıraselviler Cad. No:85/A, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 245 55 05


Güliz Baydemir'in "Arkhe/Arche" Sergisi

(Trump Art Gallery, 31 Mayıs'a kadar)

Güliz Baydemir, eserlerinde endüstrileşmeyle birlikte kendi alanını genişletmekte olan insanoğlunun kendine ve doğaya olan yabancılaşmasını, özlemini duyduğumuz özgür ve doğal yaşamın kurgusal inşası üzerinden ele alıyor. Sergiye adını veren 'Arkhe', Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Antik Yunan felsefesinin en önemli kavramlarından biri olmasının yanında bilimin gelişmesinde de önemli role sahip. Arkhe, yalnızca bir 'ilk' kaynak değil; aynı zamanda değişimlerin temelinde de yatan bir ilke. Sanatçı Güliz Baydemir'in insanoğlunun kendine ve doğaya olan yabancılaşmasını özgür ve doğal yaşamın kurgusal inşası üzerinden ele aldığı "Arkhe'/ Arche" isimli sergisi, 31 Mayıs'a kadar Trump Art Gallery'de sanatseverlerle buluşuyor.

Adres: Trump AVM, Mecidiyeköy Yolu Cad. No:12, Mecidiyeköy, İstanbul


"Hep Buradayız" Sergisi

(İstanbul Modern)

Kadın sanatçıların üretimlerini desteklemek ve çalışmalarını daha görünür kılmak amacıyla 2016 yılında kurulan İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu aracılığıyla müze koleksiyonuna dahil edilen yapıtlar, "Hep Buradayız" adlı sergide ilk kez bir araya getiriliyor. Bank of America'nın sponsorluğunu üstlendiği sergi, farklı kuşaklardan Türkiye sanat tarihinde önemli yere sahip kadın sanatçıların araştırdığı beden politikaları, bellek ve tarih yazımı gibi temalar çerçevesinde bir kurgu sunuyor.

Adres: Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cad. No:1/1, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 73 00


"İnsan Hikayeleri" Karma Sergisi

(RS Sanat Alanı, 6 Mayıs – 4 Haziran)

2023 yılında Filiz Yılmaz tarafından kurulan ve Validebağ Konakları'nda yer alan RS Sanat Alanı, ilk sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Dört güncel sanatçı Baysan Yüksel, Didem Ünlü, Furkan Payas ve Haydar Akdağ'ın eserlerini bir araya getiren "İnsan Hikayeleri" sergisi, çalışmalardaki insan figürü temsili ve varoluşsal konuları işleyişleri ile sanatsal anlamda sanatçıların ilgilerinin odak noktasını gözler önüne seriyor. Baysan Yüksel ve Furkan Payas, insanların hem neşe ve acıları hem de umut ve korkularını irdelerken; Didem Ünlü ve Haydar Akdağ ise hayat hikayelerimizde hatıralar ve hatırlamanın rolünü açığa çıkarıyor. "İnsan Hikayeleri" isimli karma sergi, 6 Mayıs – 4 Haziran 2023 tarihlerinde RS Sanat Alanı'nda.

Adres: Validebağ Konakları, Barbaros Mah. Sedef Sk. No:4/3A, Üsküdar, İstanbul


"İstikrarlı Hayaller" Karma Sergisi

(Meteor/Balat Kültürevi, 6 Mayıs – 10 Temmuz)

Meteor/Balat Kültürevi'nde yer alan, Yekhan Pınarlıgil fikrinden yola çıkarak hazırlanan "İstikrarlı Hayaller" sergisi, 21 sanatçının çalışmalarını bir araya getiriyor. Başlığını Gaye Su Akyol'un "İstikrarlı Hayal Hakikattir" şarkısından ödünç alan ve genç sanatçıların çoğunlukta olduğu çok sesli sergi, rengarenk tuvaller, hareketli hatta cümbüşlü yerleştirmeler, kıvrımlı heykellerle dolu. Sanatçıların, gerçeğinin halen yanında, hayatı dönüştürebilecek, istikrarlı hayallerine sahne olma amacı taşıyor. Aras Seddigh, Aylin Zaptçıoğlu, Bawer Doğanay, Bora Aşık, Çınar Eslek, Doğu Özgün, Duygu Deniz Bilgin, Erol Eskici, Gökçen Cabadan, Güçlü Öztekin, İhsan Oturmak, Meltem Şahin, Merve Morkoç, Mısra Balkan, Murat Balcı, Nazım Ünal Yılmaz, Nur Özkaya, Onur Gülfidan, Rafet Arslan, Sinan Tuncay, Tayfun Gülnar'ın eserleri "İstikrarlı Hayaller" sergisinde 6 Mayıs – 10 Temmuz 2023 tarihleri arasınde seyirciyle buluşuyor.

Adres: Balat, Bozkır Sk. No:5/C, Nilüfer, Bursa


:mentalKLINIK'in "Paradise on Sale" Sergisi

(Dirimart Dolapdere, 3-28 Mayıs)

Sanatçı ikilisi :mentalKLINIK'in, Dirimart Dolapdere'deki ilk kişisel sergisi "Paradise On Sale", 3-28 Mayıs günleri arasında ziyaretçilerle buluşuyor. Metaforik olarak ütopyanın 21. yüzyıldaki feshi fikrinden beslenen "Paradise On Sale", bu neşeli karanlık çağın baştan çıkarıcı ekran manzaralarına hapsedilen satüre edilmiş yüzlerimiz, filtrelediğimiz bedenlerimiz ve fazlasıyla narin ruhlarımız için vaat edilmiş bir toprak niteliğinde. Galeri mekanını değişen kokular, bozuk aynalar, parlak konfetiler ve bizleri çepeçevre saran yahut doğrudan bize yöneltilen seslerle havada süzülen dev bir yerleştirmeye dönüştüren :mentalKLINIK, tüm masum ve günahkar ruhlara kapitalizmin yarattığı boş zamanın riyakarlığıyla yüzleşmek için bir günah çıkarma alanı sunuyor.

Adres: Hacı Ahmet Mah. Irmak Cad. 1-9, Dolapdere, İstanbul

Telefon: 0212 232 66 66


"Metabilgi: Algoritma'nın Ritmi" Karma Sergisi

(Fişekhane Cocoon, 2 Mayıs – 2 Temmuz 2023)

Contemporary Istanbul Vakfı'nın düzenlediği "Metabilgi: Algortima'nın Ritmi" sergisi, algoritmalar ve programlar özelinde teknoloji ve sanatı birleştiren disiplinlerarası üretimlere odaklanıyor. Algoritma üzerinden geliştirilen diyalogla şekillenen anlatı, bilginin kullanım biçim ve rolünü sorguluyor. "Bilgi ve Teknoloji" ve "İnsan Dışı / İkili Olmayan" başlıkları üzerine eğilerek serginin kavramsal çerçevesini algoritmaya sorduğu sorularla şekillendiren küratör Esra Özkan, derin öğrenme metoduyla öz bağımlı bir dil modeli kullanıyor. Sergide yer alan sanatçı ve sanatçı grupları Ahmet Rüstem Ekici & Hakan Sorar, Ahmet Zahit Dönmez (BUG Game Lab.), Exonemo, Hamza Kırbaş, Levent Özruh, Özge Topçu, Robertina Šebjanič, So Kanno & Takahiro Yamaguchi, Solimán López, Studio Above and Below, Uğur Acil, VR Future, ::vtol:: dijital sanat, enstalasyon gibi disiplinlerle kavramları anlama ve sunma olarak kurguluyor. Contemporary Istanbul Vakfı tarafından gerçekleştirilen "Metabilgi: Algoritma'nın Ritmi", 2 Mayıs – 2 Temmuz 2023 tarihleri arasında Fişekhane Cocoon'da görülebilir.

Adres: Kazlıçeşme, Kennedy Cad. No:52, Zeytinburnu, İstanbul


Mustafa Aykurt'un "Gücün İmitasyonu" Sergisi

(MERKUR Galeri, 6 Mayıs – 3 Haziran)

Mustafa Aykurt'un İstanbul'daki ilk sergisi "Gücün İmitasyonu", insanın evrimsel gelişiminde en önemli yeteneğinin taklit etme becerisi oluşunu ele alıyor. Taklit etme eğilimi, yani doğayı yine onun diliyle anlamaya çalışmak, hayatta kalma içgüdüsünün bir yansıması gibi. Bu yeteneğini geliştirdikçe merak önce arayışa sonra keşiflere dönüştü. Doğadaki gücün farkına varan insan bunu kullanabilmenin yollarını aradı; doğa dönüşürken onun devamlılığına tanık olduğunda bu döngünün kendi içinde de olduğunu keşfetti. Mustafa Aykurt'un hayvan formları üzerinden gücün imitasyonunu deneyimlediği çalışmaları, 6 Mayıs – 3 Haziran 2023 tarihleri arasında MERKUR Galeri'de.

Adres: İstiklal Mah. Piyalepaşa Blv. No:32 Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 225 37 37


"Mystics of the World Unite" Karma Sergisi

(Sevil Dolmacı Art Gallery, 6 Mayıs – 17 Haziran)

New York merkezli küratör ve yazar Bob Nickas'ın düzenlediği "Mystics of the World Unite" isimli grup sergisinde dünyaca tanınan sekiz çağdaş sanatçı; David Adamo, Barry X Ball, Matt Hoyt, Xylor Jane, Davina Semo, Philip Taaffe, Gert & Uwe Tobias ve Dan Walsh'un eserleri bir araya geliyor. Serginin ismi, sanatçı Paul Thek'in 1975 tarihli defterine, "Dünyanın mistikleri, birleşin" yazdığı bir cümleden esinleniyor. Küratör ve yazar Bob Nickas'ın uzun süredir bu cümleye olan hayranlığı, İstanbul'un cazibesi ve gizemiyle birleşince sergi için bir çıkış noktası oluyor. Dünyanın gitgide daha kopuk ve hızlandığı bir zamanda, Nickas'ın sanatın mistik ve derin düşünmeye dayalı yönleri etrafında birleşmeye daveti özellikle anlamlı hale geliyor. "Mystics of the World Unite" isimli karma sergi, 6 Mayıs – 17 Haziran 2023 tarihlerinde Sevil Dolmacı Art Gallery'de görülebilir.

Adres: Cihannüma, Çömezler Sk. No: 16, Beşiktaş, İstanbul

Telefon: 0212 258 95 85


Nuri Bilge Ceylan'ın "Başka Bir Yerde" Fotoğraf Sergisi

(İstanbul Modern)

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, açılışını günümüz sinemasının en özgün yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan'ın "Başka Bir Yerde" adlı fotoğraf sergisiyle yapıyor. Sanatçının Türkiye'nin yanı sıra, Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas ve Rusya gibi dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği 22 büyük portreden oluşan serginin sponsorluğunu Burgan Bank üstleniyor.

Adres: Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cad. No:1/1, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 73 00


Ömer Pekin'in "Infatuation" Sergisi

(Versus Art Project, 17 Haziran'a kadar)

Ömer Pekin'in "Infatuation" başlıklı kişisel sergisi, sanatçının çoğu Türkiye'de ilk defa gösterilen eserlerini bir araya getiriyor. Türkçede tam karşılığı bulunmayan "Infatuation" kelimesi yoğun fakat kısa süreli bir tutku veya hayranlık duyma anlamına geliyor. His yoğunluğunun gücü kadar hızlı geçiyor ve yok oluyor. Yaratıcının kendi işine olan tutumunun zaman zaman kararsız bir romantik ilişkinin seyriyle benzerlik gösterdiğini düşünen Pekin, bu durumu "infatuation" duygusuna benzetiyor. Sürekli gelişen teknolojik yenilikleri kullanan bireylerin kısa ama yoğun bir "infatuation" sürecindeki gibi, inovasyonu sınırlı bir süre için -bir sonraki büyük şey ortaya çıkana kadar- dünyalarının merkezine koyduğunu söylüyor. Ömer Pekin'in "Infatuation" sergisi, 17 Haziran'a kadar Versus Art Project'te ziyaret edilebilir.

Adres: Kuloğlu Mah. Gazeteci Erol Dernek Sk. No:11/3, Hanif Han Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 258 14 14


Prestij Sergisi: Mehmet Güleryüz

(Loft Art, 9 Temmuz'a kadar)

Bağımsız sanat alanı Loft Art, usta sanatçıları onurlandırdığı ve yılda bir kez gerçekleştirdiği 'Prestij Sergisi' serisinin ikincisinde Türkiye'nin önemli sanatçılarından Mehmet Güleryüz'ü sanatseverlerle buluşturuyor. Mehmet Güleryüz'ün 2013-2023 yılları arasında Paris'te ürettiği yapıtların yer aldığı bir seçkiyle sanatseverlerin karşısına çıktığı serginin küratörlüğünü ise Mehmet Güleryüz'ün oğlu Kerimcan Güleryüz üstleniyor. Mehmet Güleryüz'ün eserlerinden oluşan "Prestif Sergisi", 9 Temmuz'a kadar Loft Art'ın İstanbul Beşiktaş Nisbetiye On'daki mekanında görülebilir.

Adres: Nisbetiye, Aytar Cad. No:107, Beşiktaş, İstanbul


"Prizma Expanded: Algının Poetikası" Sergisi

(Akbank Sanat, 11 Mayıs – 29 Temmuz)

Türkiye'de medya sanatının önemli temsilcilerinden biri olan sanatçı ve yönetmen Lara Kamhi'nin küratörlüğünü üstlendiği 13. sergi "Prizma Expanded: Algının Poetikası", 11 Mayıs – 29 Temmyz 2023 tarihlerinde Akbank Sanat'ta izleyiciyle buluşuyor. "Prizma Expanded: Algının Poetikası" başlıklı sergi aynı zamanda, Kamhi'nin sinematik sanatları derinlemesine irdelemek adına 2014-2016 seneleri arasında faaliyet gösteren bağımsız sanat inisiyatifi Prizmaspace'in devamı niteliğinde kurgulanan ve "Genişletilmiş Sinema" kavramına odaklanan Prizma Expanded adıyla ortaya koyduğu ilk proje. Sergi, Türkiye sinemasının üç farklı jenerasyonundan öne çıkan yönetmen ve film profesyonellerinden Reha Erdem-Florent Herry, Zeynep Dadak-Çiçek Kahraman ve Deniz Tortum-Alican Çamcı'nın ortak çalışmalarından oluşuyor.

Adres: İstiklal Cad. No:8 Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 252 35 00 01


Sarkis'in "Sonsuz" Sergisi

(Arter, 4 Mayıs'tan itibaren)

Sarkis'in üretiminde geniş bir zaman dilimini kapsayan "Sonsuz" adlı kişisel sergisi, sanatçının Arter Koleksiyonu'ndan seçilen yapıtlarını yeni bir mekansal kurguda birbirleriyle buluşturuyor. "Sonsuz", 1980'li yıllara tarihlenen yapıtlardan başlayıp sanatçının 2015 yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirdiği "Respiro" isimli yerleştirmesinin Arter Koleksiyonu'na bağışladığı neon ve aynalarını da içine alıyor. Sarkis, farklı zaman ve mekanlara dair hafızalarıyla birlikte sergide yeniden yorumladığı eserlerini, pratiğinde öncelikli rol oynayan ışık, renk ve müzik gibi unsurlarla birleştirerek "Sonsuz"u çok sesli bir sahnelemeye dönüştürüyor. Küratörlüğünü Emre Baykal'ın üstlendiği "Sonsuz" sergisi, 4 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Arter'in ikinci kat galerisinde ziyaret edilebilir.

Adres: Irmak Cad. No:13 Dolapdere, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 708 58 00


"Sébah & Joaillier: Boğaziçi'nin Gözü" Fotoğraf Sergisi

(Şule Gazioğlu Art & Design, 18 Haziran'a kadar)

"Sébah&Joaillier: Boğaziçi'nin Gözü" sergisi, Joaillier ailesinin beşinci kuşak temsilcisi olan koleksiyoner Fabrizio Casaretto'nun bir araya getirdiği aile arşivinden seçilmiş fotoğrafları günümüzle buluşturuyor. Boğaziçi'nin 19. yüzyıldaki tarihi kökenine uzanmanın yanı sıra Osmanlı'nın en önemli fotoğraf stüdyosunun aile arşivini de ilk kez görme imkanı buluyoruz. Mehtapta kayık sefalarından özenle inşa edilmiş yalılardaki akşam yemeklerine ve iskelelerinde vapur bekleyen kalabalıklara, Bebek Kahvesi'nden Robert Kolej'e, hisarların görkeminden Kuleli Askeri Lisesi'ne ve yazlık sefarethane binalarına, Boğaz'da olmak ve Boğaz'ı yaşamak üzerine geniş bir gözlemle karşılaştığımız "Sébah&Joaillier: Boğaziçi'nin Gözü" sergisi, 18Haziran'a kadar Şule Gazioğlu Art & Design'da ziyaret edilebilir.

Adres: Emirgan, Hekim Ata Cd. 3A, Sarıyer, İstanbul


Sema Maşkılı'nın "Güç Canavarlar Yaratır" Sergisi

(Istanbul Concept Gallery, 4 Mayıs – 10 Haziran)

Sema Maşkılı, çalışmalarında insan bedenini kullanarak şiddet, varoluş ve ego kavramları üzerine yoğunlaşıyor ve bu kavramlar üzerinden insan doğasının karmaşıklığını sorguluyor. "Güç Canavarlar Yaratır" isimli sergisinde insanı resmederken insanın içindeki şiddete odaklandığını ve bunun kendisini hayvani bir şekilde birbiriyle çarpışan bedenlerden, iç içe geçmiş anatomik yapılardan, ezilmiş ve deforme olmuş vücut parçalarından oluşan kompozisyonlar kurgulamaya sevk ettiğini belirtiyor. 2022 yılında Kanada ve Lüksemburg'da düzenlenen sanat yarışmalarında ödüle layık görülen ve 2006 yılından beri beş kişisel sergi gerçekleştirmiş olan ressam Sema Maşkılı'nın "Güç Canavarlar Yaratır" adlı altıncı sergisi, 4 Mayıs - 10 Haziran 2023 tarihleri arasında Istanbul Concept Gallery'de izleyicilerle buluşuyor.

Adres: Tomtom Mah. Nur-u Ziya Sk. No:27 Daire:2 Beyoğlu, İstanbul


Serkan Demir'in "Bu Dünyanın İçinde" Sergisi

(artSümer, 18 Mayıs – 15 Temmuz)

Serkan Demir'in "Bu Dünyanın İçinde" sergisi yerkürenin ve bugünün temel insani sorunlarına odaklanmaktadır. Zamanımızın hikayeleri içinde gezinen sanatçı, birçoğu büyük ölçekli çalışmalardan oluşan ve farklı boyutlardaki yerleştirme, heykel ve hazır nesneleri ile sanatın farklı disiplinlerinden ödünç aldığı referansları politik bir düzleme ile aktarıyor. Serkar Demir'in artSümer'deki dördüncü kişisel sergisi "Bu Dünyanın İçinde", 18 Mayıs – 15 Temmuz 2023 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.

Adres: İstiklal Mah. Piyalepaşa Blv. Baruthane Deresi Sk. No:32/A Beyoğlu, İstanbul


Sevinç Çiftci'nin "Aynı Elma Yeni Dünya" Sergisi

(Galeri Diani, 6-27 Mayıs)

Figüratif resmin dikkat çeken temsilcilerinden ve eserlerinde birey-zaman-toplum ilişkilerine dair temalara öncelik veren sanatçı Sevinç Çiftci, "Aynı Elma, Yeni Dünya" isimli solo sergisindeki yapıtlarında sorgulamaya devam ederek, bu kez "bireyin kendini onarma" süreçlerini konu ediyor. Nesneler lekenin ve çizginin soyut, otonom varlıklar olarak kendi akış ve hareketine kapılmış görünse de, bu biçimler sağlam bir kavramsal altyapıyı oluşturacak içeriği görünür kılmaya çalışıyor.

Adres: Bostanbaşı Cad. No: 3D, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 244 31 34


Sinan Polvan'ın "Gizli Kalmış Hikayeler" Sergisi

(Muse Contemporary Sanat Galerisi, 27 Mayıs'a kadar)

Sinan Polvan'ın kişisel sergisi "Gizli Kalmış Hikayeler", sanatçının farklı medyalar kullanarak yaptığı 40'ın üzerinde çalışmasına yer veriyor. Sinan Polvan'ın resim, heykel ve çizimlerden oluşan eserleri, yaşadığımız topraklardan ve geçmiş medeniyetlerin mitoslarından ilham alıyor. Sinan Polvan'ın "Gizli Kalmış Hikayeler" sergisi, 27 Mayıs gününe kadar Muse Contemporary Sanat Galerisi'nde izleyicilerle buluşuyor.

Adres: Aydın Sk. No:12 Kat:1, Levent, İstanbul


"Space Between Us" Karma Sergisi

(KRANK Art Gallery, 2 Haziran'a kadar)

"Space Between Us" isimli sergide bir araya gelen sanatçılar Murat Germen, Damla Yalçın, Özge Enginöz, Gökçen Ataman Tanyer, farklı teknikteki eserleriyle mekanın hafıza ile aktüelliği, gerçeklik ile hayal gücünü, geçmiş ile bugünü bir araya getirişini izleyici ile paylaşıyor. Mekan ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan bu eserler, 2 Haziran'a kadar KRANK Art Gallery'deki "Space Between Us" sergisinde görülebilir.

Adres: Etiler, Le Méridien İstanbul, Cengiz Topel Cad. No:39, Beşiktaş, İstanbul

Telefon: 0212 384 00 00


"Umut ve Güven" Sergisi

(Taksim Sanat, 2 Temmuz'a kadar)

Prof. Dr. Marcus Graf küratörlüğünde 18 sanatçının eserlerinin sergilendiği "Umut ve Güven" sergisi, İyilik İçin Sanat Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ iş birliğiyle düzenleniyor. Ulusal ve uluslararası alanda başarılar elde etmiş toplam 18 sanatçının eserlerinin sergilendiği "Umut ve Güven" sergisinin gelirleri, İyilik İçin Sanat Derneği'nin Hatay'da yürüttüğü "Kadın ve Çocuk Dostu Alanlar" projesine bağışlanacak. "Umut ve Güven" sergisi, 2 Temmuz'a kadar Taksim Sanat'ta gezilebilir.

Adres: Cumhuriyet Cad. No: 26, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 245 20 68


Yasya Butler'ın "Mekana Şiirsel Bir Öneri" Sergisi

(Galeri Bosfor, 31 Mayıs'a kadar)

Yasha Butler'ın "Mekana Şiirsel Bir Öneri" isimli İstanbul'da gerçekleştirdiği ilk kişisel sergisi, toprak renklerinin hakim olduğu seramik parçalarıyla "sade, zarif ve organik" sanat pratiğini ortaya koyuyor. Yasha Butler, üretimlerinde güzellik hissini kaybetmeden sadelikten faydalanmak üzere basit, gerekli, abartısız olanı arıyor. İç mimar olarak çalıştığı zamanlarda yarattığı minimalist mekanlarda bir eksiklik hisseden Yasha Butler, sakin ve davetkar hissettiren ortamlar yaratmak üzere boşluğu daha canlı ve anlamlı kılacak bir nesne arayışı ile kile yöneldi. Sanatçının sanki toprak altından çıkarılmış gibi arkaik bir dokuya ve renge sahip kil kapları, işlevsizliği üzerinden tarihi bağlamından ayrılıyor.

Adres: Mumhane Cad. No: 50, Kat: 3, Beyoğlu, İstanbul


"Yüzen Adalar" Sergisi

(İstanbul Modern)

İstanbul Modern'in koleksiyonundan kapsamlı bir seçki sunan "Yüzen Adalar" başlıklı sergi, İstanbul Modern'in yeni müze binasının açılışını kutlayan sergilerden biri. Türkiye ve dünyadan 110 sanatçı ve 2 sanatçı ikilisine ait 280'den fazla yapıt, koleksiyon ve süreli sergi salonlarının yanı sıra yeni müze binasının farklı mekanlarında izleyicilerle buluşuyor. Çoğu ilk kez sergilenen yapıtları barındıran "Yüzen Adalar" sergisinin başlığı sanatçıların hem ait oldukları yerle olan ilişkilerinin altını çiziyor hem de düşünceleri ve üretimleriyle sınır ve coğrafyalar ötesi etkilerine vurgu yapıyor.

Adres: Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cad. No:1/1, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 73 00


Zeki Demirkubuz'un "Hayat" Sergisi

(Müze Gazhane, 9 Mayıs – 9 Eylül)

Zeki Demirkubuz'un ilk sergisi "Hayat", Müze Gazhane'nin süreli sergilere ayrılmış alanı olan L Binası'nın da ilk sergisi olma özelliği taşıyor. Türk sinemasına yön veren usta yönetmen Zeki Demirkubuz'un 2009'dan bu yana çektiği 78 fotoğraf "Hayat" isimli sergide bir araya geliyor. Tuhaf, İBB Miras ve İBB Kültür ortaklığıyla düzenlenen ve Demirkubuz'un yeni filmiyle aynı adı taşıyan serginin küratörlüğünü Nurhak Kaya, sanat yönetmenliğini ise Ebru Yılmaz üstleniyor. 14 yıl önce başladığı fotoğrafçılığa, ülkemiz başta olmak üzere Japonya, Meksika, Amerika ve birçok farklı ülkede yaptığı çekimlerle devam eden Zeki Demirkubuz; ilk sergisinde, dünyanın farklı coğrafyalarında rastladığı kayda değer anları, kendi gözünden izleyicilere aktarıyor.

Adres: Hasanpaşa, Kurbağalıdere Cad. No:125, Kadıköy, İstanbul


Zeynep Çilek Çimen'in "Bahar" Sergisi

(MERKUR Galeri, 6 Mayıs – 3 Haziran)

Zeynep Çilek Çimen, almış olduğu geleneksel sanatlar eğitimi ile nakkaşlık pratiklerini kullanarak batı sanat tarihindeki çiçek gösterimlerini yeniden sorguluyor. Opart dokunuşları ile iç içe geçmiş bitkisel motifler her izleyiciyi, zihninin geri planında sıkışıp kalmış anlam boyutlarıyla karşı karşıya getiriyor. Saydamdan opağa doğru ilerleyen bir düzende derinlik algısı yaratan, stilize bahar çiçeği motifleri, tekrarlanıp kimliksizleşerek kendini var ediyor. Zeynep Çilek Çimen'in "Bahar" isimli sekizinci kişisel sergisi, 6 Mayıs-3 Haziran 2023 tarihlerinde MERKUR Galeri'de görülebilir.

Adres: İstiklal Mah. Piyalepaşa Blv. No:32 Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 225 37 37


CI Bloom 2023 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de
“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de

“İki Güneş Altında” Sergisi Odunpazarı Modern Müze'de

Mart Ayı Sergi Ajandası
Mart Ayı Sergi Ajandası

Mart Ayı Sergi Ajandası

18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası
Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi
Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi

Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi

Prada'nın Şanghay Sergisi
Prada'nın Şanghay Sergisi

Prada'nın Şanghay Sergisi

Mark Rothko Sergisi
Mark Rothko Sergisi

Mark Rothko Sergisi

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi
“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi

Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası
Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası

Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası

Chanel Retrospektif Sergisi
Chanel Retrospektif Sergisi

Chanel Retrospektif Sergisi

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri
2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

2024 Yılının En Dikkat Çeken Sergileri

Ara Güler Sergisi Sofya'da
Ara Güler Sergisi Sofya'da

Ara Güler Sergisi Sofya'da